Anatomie dělohy: umístění, struktura a funkce

Nemoci dělohy zabírají jeden z vedoucích pozic mezi všemi ženami ženami. Jejich prevalence nevede nejen ke snížení plodnosti ženy, ale také porušení kvality života, stejně jako k významným ekonomickým nákladům spojeným s náklady na diagnózu, léčbu a nucené nechody do práce.

Prevalence děložní patologie je určena vztahem s jinými těly a systémy a charakteristikami struktury celé reprodukční sféry.
Anatomie dělohy žen

Budova a velikostech

Děloha je rozbalovací ženské sexuální tělo, skládající se především z multidirectional hladkých svalových vláken, venku pokryté modifikovaným peritonejem (perimetrie) a z vnitřku sliznice (endometria).

Dospělý děloha rozbité ženy má tvar hrušky a strčil v zadním směru. Anatomicky přidělit tři části:

  1. Spodní horní část, umístěná nad řadou vstupu děložního trubek v děložní dutině.
  2. Tělo - má trojúhelníkový tvar. Široká část těla je zaměřena nahoru směrem k břišní dutině.
  3. Krku - okamžité pokračování těl dělus. Dvě oddělení rozlišují v krku:
  • Vaginální oddělení (exoceservix), Uzkoušený vícevrstvý plochý non-rafinovaný epitel.
  • Celkový pozemek (Endocervix, Cervikální kanál, cervikální kanál), sestávající pro většinu hladkých svalových vláken, v kruhu děložního hrdla, s inkluzemi kolagenu a elastinových vláken. Endocerviks lemované jedním vrstveným válcovým epitelem.

Tak zdravý děloha by měl vypadat jako ne-smrtící žena. Při výskytu těhotenství se formulář začne měnit. V pozdním těhotenství, děloha vypadá jako sférická svalová tvorba tenkými stěnami. V některých případech, palpace a ultrazvukové vyšetření v časném těhotenství detekují svou malou asymetrii. To je možnost normy a neznamená žádné důsledky.

Během těhotenství se také mění rozměry dělohy. Na konci druhého měsíce těhotenství se velikost zdvojnásobená a do konce třetího - čtyřikrát.

Skvrděně, ženský děloha může být zobrazena ve formě trojúhelníku, jejichž úhly jsou otvory vejcovodních trubek a děložního čípku.

Tvar krku se liší v porodě a uražených žen. Cervikální kanál blízko otlučeného připomíná vřeteno (to znamená, že byl zúžen na koncích a expandoval se uprostřed) a děložní ZEV (hranice mezi kanálem děložního hrdla a vagina) má zaoblený nebo oválný druh. V porodu žen má CERK kanál jednotnou šířku po celém a ZEV je příčná mezera s potřebnými léčivými hranami.

Rozměry dělohy se mohou lišit v závislosti na období života ženy a počtu těhotných žen a porod. Podle ultrazvukových dat, tří velikostí těla a děložního čípku.

Kategorie ženVelikosti tělesa dělohy, mmCervikální velikosti, mm
DélkaŠířkaTloušťkaDélkaŠířkaTloušťka
"Skvělá záležitost"37 - 4926 - 3840 - 5025 - 3523 - 3025 - 35
Po jednorázovém narození45 - 5835 - 4546 - 5628 - 3925 - 3228 - 37
Po druhém a následném narození50 - 6540 - 5050 - 6030 - 4426 - 3630 - 40
Včasná postmenopauza (až 5 let)33 - 4527 - 3531 - 4125 - 3420 - 3023 - 33
Pozdní postmenopausa (více než 5 let)28 - 3820 - 3127 - 3720 - 3016 - 2620 - 29. 29. T

Umístění

Umístění dělohy je malá pánev, kde její přední stěna sousedí s močovým měchýřem a zadní povrch se dostane do styku s konečníku.

Uterus má určitý stupeň mobility a jeho poloha závisí na úrovni tekutiny v močovém měchýři. Pokud je vyprázdněn, pak spodní část dělohy směřuje k břicho a přední plocha je před námi a malou knihu. Ve stejné době, děloha tvoří ostrý úhel s krkem, otevřený kepened. Tato podmínka se nazývá Převoje. Jako močová bublina vyplní, děloha se začíná naklonit zastavení, tvořící úhel přibližný k nasazení. Podobná postavení dělohy se nazývá Retrum.

Funkce

Jediná funkce dělohy - účast v těhotenství a porodu. Vzhledem ke své hlavně svalové struktuře dělohy během opékání plodu je schopna zvýšit svou oblast občas. A díky intenzivnímu koordinovanému řezání svalů během porodu hraje rozhodující roli v vyhoštění plodu.

Anatomie

Stěna dělohy má třívrstvou strukturu:

  1. Vnitřní mukoznaya shell - endometrium. Platný make-up zevnitř, endometrium nemá žádné záhyby, lemované blikání epitelu a bohaté na žlázy. Epitel je také dobré v řadách, což vysvětluje jeho citlivost na zranění a zánětlivé procesy. Na fotografii a videu vyrobené během hysteroskopie je děloha zevnitř hladký hladký prostor různých barev - z růžové až šedé, v závislosti na fázi ženského cyklu a věku ženy.
  2. Středního svalového pláště - miometrie. Tato vrstva se skládá z hladkých svalových buněk, propletené mezi sebou ve všech směrech. Vzhledem k tomu, že svalové buňky jsou hladké, žena není schopna nastavit řezy dělohy. Konzistence snížení různých částí myometria v různých obdobích cyklu a během práce podléhá autonomnímu nervovému systému.
  3. Vnější vrstva - perimetrie, která je peritonem. Tato serózní skořápka pokrývá celou přední stěnu těla a na hranici s ohnutým krkem a pohybuje se do močového měchýře. Prostor bubliny-dělohy je tvořen zde. Krk dělohy není pokryt peritoneum a je dodáván z vrstvy močového měchýře mastných vláken. Kromě celého zadního povrchu těla je periton pokrytý malou plochou zadní nápravy vagíny. Poté se skořápka ohnuta a počítala do konečníku, tvořící se přímočarý děložní kapsu. V tomto prostoru se může kapalina akumulovat během ascitu. Zde se zde mohou šířit hnisavý zánět, endometrióza nebo maligní nádory. Prostřednictvím zadní stěny vagíny je v tomto prostoru k dispozici v tomto prostoru při provádění diagnostického postupu - kultoskopie.

Účel vazeb

Uterus je orgán, pro který je zásadní pro jasně konstantní polohu. Toho je dosaženo v důsledku ligamentů dělohy.

Svazný stroj provádí tři základní funkce:

  1. Závěs - připevnění těla k kostech pánve, aby se upevnil děloha ve stabilní poloze.
  2. Upevnění - retence dělohy ve fyziologické poloze během štěpení plodu v důsledku tahových vázanů.
  3. Podpora - tvorba podpory pro vnitřní orgány.

Charakteristika suspenzního aparátu

Funkce suspenze dělohy se provádí díky čtyřem párům vazů:

  1. Kulaté dělohy dluhopisů, obsahující hladké myocyty a spojovací vlákna. Ve vzhledu se podobají těžkému 100 - 120 mm dlouhému, dosahující od úhlů dělohy do inguinálního kanálu. Díky tomuto směru kulaté vazy tip na dno mečů.
  2. Široké dluhopisy dělohy, které jsou deriváty peritonu. Mají vzhled "plachetů" natažených od bočních povrchů dělohy na stěny pánve. V horní části těchto svazků leží trubky a na zadním povrchu jsou vaječníky. Prostor mezi dvěma mezi oběma listy je naplněn vláknem, ve kterém jsou umístěny vaskulární nervové nosníky.
  3. Tenzolivní svazky vaječníků, které jsou součástí širokých ligamentů dělohy. Pocházejí z trubek dělohy a upevněny ke stěnám pánve.
  4. Vlastní ovariální vazy, které upevňují vaječník k bočnímu povrchu dělohy.

Stavba a umístění upevňovacích vazů

Upevňovací svazky dělohy jsou:

  1. Kardinál (příčné) děložní dluhopisy, které jsou silné, bohaté plavidla a nervy svazky sestávající z hladkých svalů a vláken pojivové tkáně. Tyto vazy jsou modifikovány zesílené široké svazky, pro které jsou podpěry příčné vazy.
  2. Důlní bubliny (Cervic-Bubble) svazky jsou svallivě pojivová tkáňová vlákna, pocházející z děliče čípku a obálky. Vzhledem k tomuto směru vaziva bránit posunutí dělohy vzadu.
  3. Mine-sakrální vazy jsou reprezentovány hladkým svalstvím a pojivová tkáňová vlákna začínající od zadní stěny dělohy, která se přetrvává konečníkem a připojením k sakru. Tato vlákna nedávají čípku posunout ve směru pubisu.

Podpůrný stroj: svaly a fascie

Podpůrné děložní přístroje je reprezentováno rozkrokem - svalová fasciální deska. Kompozice perineum zahrnuje močové a pánevní membrána sestávající ze dvou vrstev svalů, stejně jako rozkroková fascie.

Struktura vaječníků

Vaříje jsou pár železných orgánů umístěných v ženském těle na obou stranách dělohy a přidružených děložních trubek.

Ve formě vaječníků se podobají plamenu na přední straně. Hmotnost tohoto orgánu je přibližně 7 - 10 g, délka - 25 - 45 mm a šířka - asi 20 - 30 mm. Barva zdravého vaječníku může být od narůžovělé modré až Blue-Lila.

Z vnějšího vaječníku je pokryta jaderným (bakteriemi) epitelem. Pod ním je vláknitý proteinový plášť, který tvoří vaječníkový rám. Dokonce i hlubší, existuje funkční účinná látka orgánu - parenhim. Skládá se ze dvou vrstev. Venku je kortikální vrstva, ve které jsou umístěny folikuly. Vnitřní vrstva - zrnitý (brainstant) obsahuje vejce.

Kromě zrání vajec, vaječníky provádějí hormonální funkci, syntetizující estrogeny (estradiol, estrilla), gestagens (progesteron) a testosteron.

Vejcovadla

Pacient (Fallopiev) potrubí - Parní dutina svalová varhany vázající děloha s vaječníkem.

Fallopiev trubky mají délku 100 až 120 mm. Průměr trubky se rozlil po celou délku a liší se od 2 - 5 do 8 - 10 mm.

V děložní trubce se děložní část rozlišuje dělohem, stejně jako prožívání, ampulka a nálevka.

Nálevka obsahuje třásně. Nejdelší je vaječníkem - vhodný pro konec trubky vaječníku. Tento třásně odešle vejce do trubky.

Dolopyeyeeye trubka zeď Prezentováno pro většinu běžných myocytů umístěných ve dvou úrovních. Buňky vrstvy, umístěné více povrchně umístěných podélně. Myocyty tekoucí vrstvy sponou stěnu vejcovodu v kruhu.

Vzhledem k této struktuře mají stěny phallopy trubek schopnost snížit (peristalty). To je nezbytné pro pohyb vejce do děložní dutiny.

Ale když je vystaven určitým nepříznivým faktorům, oplodněná ženská sexuální buňka není evakuována v děloze a je připojena k zdi trubky. E-mail (trubka, ektopické) těhotenství se vyvíjí. Zvýšení velikosti embrya (embrya) způsobuje stěny falopie. To vede k rozvoji masivního vnitřního krvácení.

Struktura krevního systému

Uterus s přívěsky jsou orgány, které mají velkou oběhovou síť. V tomto ohledu je patologie ženské reprodukční sféry často doprovázena hojným krvácením, což představuje nebezpečí pro život pacienta.

Hlavní tepny jsou:

  1. Děložní tepna, která je větví vnitřní ileální tepny. Tato plavidla dodává krev nejen samotný děloha, ale také dává větve, potrubí přivádění krve, široký děložní svazek, část pochvy a vaječník. Ve stěně dělohy tvoří tepna bohatou síť spojenou s děložní tepnou protější strany.
  2. Ovareční tepna vlevo opustí aortu. Správná ovariální tepna je častěji větev renální tepny. Tato plavidla je v podstatě dostatečně vaječní, ale podílí se také ve stravě dělohy kvůli anastomózám s děložní tepny.

Vagina dostává krev tří zdrojů:

  • Větve děložních tepen krmí část vagíny, sousedící s krkem;
  • Spodní bublina a střední recyklaci tepny krevní zásobení do centrální části;
  • Střední recyklace a vnitřní sáňkařská tepna dodávají krev na dolní oddělení vagíny.

Z horních separací dělohy, trubek a vaječníků vpravo je venózní odtok proveden v dolní duté žíly a vlevo - na levé ledvinové žíly. Krev od spodních oddělení dělohy, děložního čípku a vagíny netěsní do vnitřní iliakální žíly.

Tok lymfy z vnitřních genitálních orgánů

Hlavní kolektory pro tělo dělohy, trubek a vaječníků jsou lumbální lymfatické uzliny. Limph a sakrální lymfatické uzliny jsou odstraněny z čípku a spodní části těla dělohy. Menší část lymfy dělohy může být shromážděna u inguinálních lymfatických uzlin.

Dále, všechny lymfy z vnitřních reprodukčních orgánů vstupují do bederní lymfatických kmenů a mléčné nádrže, odkud přes hrudní kanál vstoupí do vnitřních jugulárních a levých subklavských žilek.

Inervace dělohy a dalších reprodukčních orgánů ženy

Citlivá inervace vnějších genitálních orgánů a rozkrokové kůže poskytuje nezralé (pohlavní) nerv, který je odvětví kostrvukového plexúze. Stejný nerv dává motorickým větvům svalů tvořící rozkrok.

Vnitřní reprodukční orgány mají pouze vegetativní inervace. To znamená, že pohyby dělohy neposlouchají námitky, ale jsou prováděny pod vlivem neuro-vegetativních změn. Tělo dělohy má převážně sympatickou inervací a krk je převážně parasympatický.

Zvláštnost vegetativní inervace vnitřních genitálních orgánů je to, co se děje přes plexus. Uterus dostane inervaci z děložního vaginálního plexu, vaječníků - vaječníků a děložní trubky - vaječníků a děložní vaginální.

Funkční změny v měsíčním cyklu

Měsíční (menstruační) cyklus je komplex pravidelných změn v endokrinním systému, vaječnících a endometriánech zaměřených na počátku. Doba trvání cyklu se může lišit a pohybuje se od 3 do 5 týdnů (nebo 28 ± 7 dní).

Funkční změny v těle ženy vyskytují ve třech fázích.

Fázové cyklyZměny v vaječnícíchZměny endometria
I. I

Trvá od 7 do 22 dnů

Folikulární fázeMenstruační fáze
V hypofyziích pod působením gonadoliberinu začíná syntéza a uvolňování FSH1 a LH2 v krvi. Pod vlivem FSH v vaječnících, několik folikulů dozrávají, z nichž jeden se stává hlavním (dominantním). Tento folikul začíná ve velkých objemech syntetizovat estradiol, což dále způsobuje zvýšení syntézy gonadotropinů. Koncentrace gonadoliberinů se zvyšuje v poměru k růstu dominantního folikulu, dokud dojde k prudkému emisi LH z adenogipuhy.Je-li vaječná buňka oplodena, je popsáno epitel. To se projevuje menstruační krvácení.
II

Trvání - asi 3 dny

Dominantní folikur je i nadále růst a zvýraznit estradiol. Folicle, který dosáhl stupně zralosti a připraven k ovulaci, se nazývá Graonová bublina (GP). Emise LG je poslední fázi vývoje GP. Enzymy rozpouštědla budou uvolněny, které zničí stěnu folikulu. Zralý, připraven k oplodnění vejce vychází z dutiny gp.
III

Trvá 13 - 14 dní

Lutein fázeSekreátora Fáze
Po lámání stěn GP je vytvořen nový endokrinní orgán - žluté tělo (ZHT). ZHT zvýrazňuje estradiol, progesteron a androgeny.

Pokud byla vaječná buňka oplodněna a úspěšně připojena ke stěně dělohy, vylučuje progesteron, dokud nebude vytvořena placenta a nezačne přidělit estrogen a progesteron.

Pokud nepřichází těhotenství, je zničeno, což způsobuje snížení hladiny progesteronu a estrogenu.

Estrogen a progesteron způsobují zrání žlázy endometria. Tyto žlázy začínají aktivně vylučovat, připravují endometrium k upevnění (implantaci) oplodněného vejce.

Pokud těhotenství nepřijde, v nepřítomnosti vlivu estrogenu a progesteronu žlutého těla, endometrium začne nabobtnat a nekrotizovat. Nakonec se jeho odmítnutí vyskytuje a cyklus se znovu spustí.

FSH - hormon stimulující folikulu.

LH - luteinizující hormon.

Patologie a anomálie

V důsledku různých nepříznivých účinků může být narušena struktura dělohy nebo jeho polohy v pánevní dutině.

Mezi anomálií struktury dělohy se rozlišují následující formy:

  • Zdvojnásobení orgánuZároveň se zdvojnásobí vagíně. Nejčastěji jeden z modulu je vyvíjen lépe než jiný. Současně v obou maskách existuje normální měsíční cyklus a v každém z nich rozvoj těhotenství.
  • Kari dělus. S touto anomálií v poli dna je tělo odděleno do dvou rohů spojujících v oblasti krku. Klinicky se tato odchylka projevuje poruchou menstruačního cyklu, potratů a neplodnosti. Jeden z rohů může být nedostatečně rozvinutý (v tomto případě vypadá jako šňůra nebo dlouhodobé vzdělání, komunikace s dělohou).
  • Saddot (oblouk) děloha. Je to varianta poradenství dělohy, ve které je rozdělení dna vyjádřena jako minimální. Nejčastěji tato anomálie postupuje asymptomatický a je náhodným nálezem.
  • Intrauterinní oddílJedná se o malformaci orgánu, ve kterém se děloha ukáže, že je rozdělen do dvou dutin, které jsou buď zcela izolovány od sebe (kompletní oddíl), nebo se navzájem komunikovat v krku (oddíl). Klinicky rozdělení dělohy se projevuje známými potraty, méně často - neschopnost otěhotnět.

Nejčastější formy abnormálního uspořádání dělohy jsou následující:

  • Odstranění dělohyV tomto případě nebude vaginální část čípku v zahraničí od sexuální mezery. Jinak mluví o jehněčích dělohy.
  • Nadmořská výška dělohyV tomto případě se spodní část dělohy nachází nad horní rovinou pánve. Zvedání těla může být Vzhledem k procesu lepidla, Shluky menstruační krve během atresie panenské sklavice, s nádory konečníku.
  • Otočit dělohu. S touto anomálií je otočení krku a tělech dělohy v jednom směru. Na rozdíl od otočení, když kroucení dělohy, krk zůstane na místě, a tah je jen tělo.
  • Kompenzovat všechny dělohy. Tato anomálie se může projevit v různých formách: dopředu dopředu (anthetzit), zádech (retopozita), vlevo nebo vpravo (sinistropozice nebo dextropozice).

Anatomie dělohy žen

Onemocnění

Patologické novotvary - první palety onemocnění dělohy.

Myom Uterus. Jedná se o benigní nádor, který se vyskytuje z svalové vrstvy. Existuje několik typů myomatózních uzlů:

  • Submukóza. Vyskytují se nejčastěji u žen úrodného věku;
  • Intramurální uzly jsou umístěny hluboko v myiometrii;
  • Subsasonální uzly jsou lokalizovány mimo děloha, přilehlé k perimetrii.

Hlavními příznaky Momy dělohy jsou hojné menstruace, potrat, neplodnost.

Fibroma Mattik. Pokud děložní Miom obsahuje ve své struktuře hlavně myocyty, pak je fibroma benigní nádor sestávající z buněk pojivové tkáně. Stejné formy fibromů se rozlišují jako v klasifikaci myomu. Samostatně, fibromyom dělohy je izolován - nádor obsahující svalové buňky, ale s povinným začleněním vláknité tkáně. Klinické projevy fibromomie jsou totožné s těmi v momě dělohy.

Endometriální polypy- Benigní snížení plavidel pokrytých epitelem. Je izolováno několik typů polypů:

  • vláknitý - bledý, zaoblený nebo oválný, hustý, hladkými formacemi na noze, až 15 mm;
  • Ironist-cystic - velký (až 60 mm), podlouhlá, hladká, světle růžová, šedě růžová nebo nažloutlá barva;
  • Adenomatózní - tmavě šedá tvorba až 15 mm.

Polypy mohou pokračovat jako asymptomatické nebo způsobit krvácení, bolest a neplodnost.

Ztráta dětského orgánu

Prolaps (ztráta) orgánů ženské reprodukční sféry - to je pohyb vagíny, krku nebo těl dělus za klíčem.

Rozlišuje se o tři stupně ztráty genitálních orgánů:

  • I titul (ne opravdový prolaps): Cervix je vynechán, ale nejezděte za vchod do vaginy;
  • II stupeň: neúplný prolaps - pohyb čípku v zahraničí, ale děloha je v dutině malé pánve;
  • III stupeň: plný prolaps - celý děloha se rozpadne.

Hlavním důvodem spadu dělohy - dysfunkce vazu. To může být způsobeno dysplazií pojivové tkáně, zánětlivé a Lepicí procesy v malé pánvi, Porušení inervace a dodávky krve k genitálům.

V první fázi podání mohou být stížnosti chybí. Někdy ženy oslavují pocit gravitace v rozkroku, nepohodlí při chůzi, bolesti v dolní části zad a slar.

Nejcharakterističtějším příznakem druhé a třetí etapy - spadl mimo genitální uchopení.

V případě kontroly mají padlé kousky děložního čípku a tělesa dělohy modrý odstín. Důvodem je porušení krevního oběhu v oddělení.

Konzervativní údržba prolapse orgánů ženské reprodukční sféry není možná! Jediný způsob, jak léčit tuto patologii, je chirurgický.

Operace je zaměřena na vrácení orgánů do fyziologického umístění, restaurování a posílení nosných konstrukcí dělohy a léčbě současně patologie.

"Čerstvost dělohy"

Podle tohoto termínu jsou skryté dvě nemoci, spíše související s oblastí patologické psychologie než gynekologie.

Nymphomania ("lesní nitif choroba") - Dámská hypersexualita, nadměrná přitažlivost pro muže. Tato porucha se projevuje neustálou sexuální nespokojeností, touha po trvalé změně sexuálních partnerů.

Hysterie ("opice všech onemocnění") - to je porucha charakterizovaná patologickou nutností přilákat pozornost. Navzdory skutečnosti, že tato podmínka se setká s muži, je to nejobrznější u žen. Rozšíření hysterie může být prakticky všechny slavné symptomy - nekontrolovaný smích a / nebo pláč, křečové záchvaty, mdloby, slepota, hluchota, zářez, ztráta citlivosti. Rozlišovat vaše hysterie z pravé poruchy není obtížné. Je dost na paměti, že hysterie se projevuje pouze v přítomnosti lidí, jejichž pozornost se snaží dosáhnout.

Nymphomania i hysterie vyžadují léčbu psychiatrem a psychoterapeutem. Někdy však tyto poruchy dosahují takové závažnosti, které vyžadují diferenciální diagnózu s onemocněním nervového systému (epilepsie, porážka čelního sdíleného mozku, mrtvice).

"Těsný děloha"

Hustý děloha není nezávislým onemocněním, ale příznakem doprovázejícího vývoj mnoha patologických podmínek. Těsnění dělohy znamená ohniskové nebo celkové zahušťování stěn odhalených během gynekologického vyšetření. Nejčastější příčiny vývoje hustého dělohy jsou myomatózní uzly a ohniska adenomyózy.

Adenomyóza (vnitřní endometrióza) je benigní onemocnění, které je založeno na klíčení endometria ve svalové vrstvě dělohy. Hlavními příznaky umožňující podezření na adenomyózu jsou poruchy menstruačního cyklu, intenzivní hloupé bolesti v dolní části břicha, bolest se sexuálním kontaktem, výběrem "čokoládové" barvy uprostřed cyklu.

Pokud během inspekce, gynekolog odhalil pečeť dělohy, by měl být proveden ultrazvuk, aby identifikoval příčinu.

Odstranění dělohy a pooperačního období

Indikace pro odstranění (amputace, extirpace) dělohy (hysterektomie) jsou myomatózní uzly velkých velikostí, maligních nádorů dělohy, společná adenomyóza, hojné krvácení dělohy, vyjádřené zánětlivé endometriální proces.

S příznivým výsledkem, vaječníky a čípkem. To dává ženu příležitost vést normální sexuální život a vyhnout se použití substituční hormonální terapie. Kromě toho mohou být vejce uložená v vaječnících používána pro náhradní mateřství.

V pooperačním období hysterektomie se vždy vyskytují bolest a krvácení.

Bolestivost strach o týden na týden a nosit ostrý charakter. Pokud je bolest zvýšena a staňte se ostrou, uchopte, znamená to vývoj komplikací.

Výběr krve vznikají v důsledku existence povrchu rány. Do konce druhého týdne se postupně zastaví.

Vzdálené důsledky jsou spojeny s porušením orgánů v malé pánvi. Močový měchýř se posouvá zpět, což se může projevovat různé zhoršení močení. Střevo posouvá knihu, která nakonec může způsobit ztrátu hemoroidních uzlů.

Pokud byly regionální lymfatické uzliny odstraněny děložkem, odliv lymfy z dolních končetin je narušen, což vede k vývoji lymbostázu. To se projevuje edémem, závažností, bolestmi, nutričními poruchami.

Závěr

Orgány ženské reprodukční sféry jsou velmi obtížné. Znalost anatomické struktury sexuálního systému je nezbytná pro pochopení povahy patologických procesů a diagnostiku onemocnění vnitřních genitálních orgánů.