Hypoheogenní uzel v děloze

Všechna lidská těla mají určitou echogenitu. To je založeno na principu ultrazvukové diagnostiky: zvukové vlny jsou odeslány ze senzoru, který se odráží od tkáně, vraťte se do senzoru a zobrazí se obraz. V závislosti na homogenosti nebo heterogenitosti struktur může odborník WSIS identifikovat patologii.

Hypo echogenní vzdělávání

Při provádění ultrazvukové analýzy dělohy, některé identifikovat hypo echogenní inkluze. To znamená, že v určité části se ultrazvukové vlny pohybují pomaleji, identifikované formace se vyznačují sníženou akustickou hustotou. Na obrazovce bude tato oblast vizualizována ve formě stmívání. Uzly se sníženou echogenicitou mohou být šedá, tmavě šedá nebo prakticky černá.

Dekódování se provádí po stanovení stínu šedé za použití speciálního rozsahu zobrazování šedé stupnice. Koneckonců, každý pixel zobrazený na obrazovce má svůj vlastní betonový odstín šedé. Záleží na intenzitě ultrazvukového signálu, který se vrací do senzorů.

Lékař by měl popisovat každý identifikovaný hypo echogenní uzel. Je indikováno:

  • umístění;
  • rozměry;
  • obrysy;
  • struktura.

Zavést však přesnou diagnózu pouze na základě uzavření ultrazvukového diagnostického specialisty, je nemožné. Konec konců, tato struktura se vyznačuje vaskulárními formacemi, z nichž je tekutina. Také v rámci hypochogenních inkluzí může být prázdná dutina. Ty mohou být cysty nebo nádory.

Přesná diagnóza je stanovena pouze po vyjasnění výzkumu: MRI, barevný Doppler, angiografie, CT. Pokud je příležitost, od formací, aby materiál pro histologii.

Pokud je na ultrazvuku detekován hypooehogenický uzel, pak byste neměli paniku. Získané výsledky závisí na:

  • zkušenost lékaře (není možné vyloučit pravděpodobnost chyby a vlivu lidského faktoru);
  • Upding aparatus (na zastaralé vybavení, obraz může být fuzzy);
  • příprava na zkoušku;
  • individuální charakteristiky struktury tkání;
  • S obezitou.

Je důležité zabránit lékaři o stávajících onemocněních, podezřelých těhotenství nebo odhadovaném období těhotenství. Význam průzkumu dělohy má fázi menstruačního cyklu ženy. Nejčastěji se doporučuje udělat ultrazvuk po skončení menstruace, ale někdy objasnit diagnózu vyžaduje průzkum v dynamice.

Hlavní důvody

Vznik hypo echogenních útvarů v děloze někdy indikuje vývoj procesu nádoru. Při identifikaci takových uzlů je nutné provést diferenciální diagnostiku. Koneckonců, nádor může být oba benigní, tak maligní. Nejčastěji uzly identifikované při provádění ultrazvukové diagnostiky jsou cysty.

Někdy se však hypooyechogenní vzdělání v děloze ukáže:

  • Myomas;
  • karcinom vaječníků nebo těl dělus, děložního čípku;
  • Vnitřní endometrióza (adenomyóza).

Při provádění ultrazvukové diagnostiky může lékař podezření na vývoj patologie, ale přesná diagnóza je vyrobena po diferenciální diagnostice a používání objasňujících vyšetřovacích metod.

Někdy se během těhotenství objevují hypoetogenní zóna. Pokud se nacházejí v blízkosti fetálního vejce, znamená to krevní klastr mezi stěnou fetálního vejce a dělohy. Stává se to při spuštění potratu.

Cysty

Benigní cysty, které mohou být lokalizovány jak v děloze, tak v vaječnících, jsou detekovány téměř 20% žen, které jsou starší 35 let. Ale odborníci se domnívají, že skutečná prevalence onemocnění je výrazně vyšší a přesahuje 70%. Více než 90% uzlů se nachází v vaječnících, pouze 4-10% jsou v děloze a čípku.

S vaječníkem CYST vizualizuje hypoohogogenní sestavu s čirými obrysy, hyperehogenní kapsle, uvnitř může být rozdělení a zahrnutí. Přidělte tyto typy ovariálních cyst:

  • folikulární;
  • cystická tvorba žlutého těla;
  • ráj;
  • Uzel dermaid;
  • Tvorba pro multifolikulární nebo polycystické vaječníky;
  • maligní cysto;
  • Endometrioid.

Při narušení menstruačního cyklu a nemožnosti ovulace dosáhne folikulu velkých rozměrů (průměr 5 - 7 cm) a tvoří folikulární hypoohyogenní vzdělávání. Obsah není charakterizován přítomností inkluzí.

Léze zárodečných cyst je zaznamenáno v multifolikulární a polycystických vajících. Vzdělávání Malá velikost a četná v čísle. Diagnóza těchto onemocnění provádí mnohostranné studium ženského organismu a není založeno pouze na ultrazvuku.

V přítomnosti ovulace v vaječníku na místě žlutého těla může tvořit cystické vzdělávání. Hypo echogenní cysty žlutého těla má rozměry až 8 cm a je odlišeno jasnými strukturami, bez inkluzí a příček.

V oblasti mesenteru mohou ženy také růst tvorby naplněné kapalinou, které se nazývají ParaVia. Takové hypooyechogenní uzly mají velikost až 20 cm a častěji se vyskytují ve věku 45 let.

Vrozené uzly, které mohou ovlivnit vaječníky, se nazývají deroidní cysty. Na ultrazvuku jsou vizualizovány jako tlustou tvorbu s hyper a hypochogenními inkluzemi, protože se skládají z různých tkanin - vlasy, chrupavky, tukové tkáně.

Uzel tvořený endometriálem může ovlivnit jak vaječníky, tak dělohy. Endometrioidní vaječníková cyst může dosáhnout různých velikostí. Vzdělávání je také lokalizováno ve formě malých hypo echogenních inkluzí v tloušťce myometria.

Benigní cysty na ultrazvuk avascular - to znamená, že nemají vlastní krevní cévy a nebric. To je hlavní rozdíl v nebezpečných formacích z maligního.

Maligní kapalné útvary se liší od výše popsané přítomnosti různých inkluzí a přepážek.

Moma

Lemomyomova snížená echogenita. Skládají se z hladkých svalových vláken. Vlákno zahrnuje spojovací tkaninu s ultrazvukem, jsou vizualizovány jako hyperechogenní vzdělávání.

Intersticiální Mioma jsou uvnitř myometria (uzel je umístěn v stěně dělohy a nevyčnívá nad jeho limity). Takové patologie se nacházejí ve 40-60% případů.

V poddechových útvarech je odhalen výstupek břišní dutiny, myom se nachází blíže k sériovému (vnějšímu) skořepině. Jeden z typů subsasenální tvorby dělohy je intraligativní uzel, který roste mezi širokými ligamenty dělohy.

Vzhled uzlů submukózy říká, že pokud jsou detekovány v blízkosti sliznice a rostou uvnitř děložní dutiny. Typicky se formace charakterizují homogenní strukturou a oválnou formou. Pro identifikaci takových uzlů se doporučuje provádět ultrazvuk ve druhé fázi cyklu, zatímco tloušťka endometria je maximum.

Rakoviny neoplazmy dělohy

Pokud je pacientem endometriální karcinom, pak identifikovaný hypo echogenní vzdělávání bude s fuzzy hrany. Zároveň je zjištěno, že dutina dělohy je prodloužena, je postranní stín. S takovou patologií Ultrazvuk ukazuje, že endometrium je rozšířen. Nádor může existovat ve svalové vrstvě - myiometrie. Pokud se rakovina postupuje, nekrotické sekce se objeví u pacienta uvnitř dělohy, jejich echstrabructuru heterogene.

Když karcinom, lékař vidí takový obrázek:

  • Nadměrně zahuštěný endometrium (tloušťka přesahuje 15 mm na degenerovaném věku a 5-8 mm po nástupu menopauzy);
  • přítomnost nehomogenní struktury s více cystickými inkluzemi;
  • přítomnost vlastních plavidel v nádoru, která se stanoví při dopplerografii;
  • vymazala hranice mezi endometriálním a myometrií;
  • Uterus je rozšířen.

Také během diagnostiky může lékař zjistit přesné umístění nádoru a jeho velikosti. Je důležité okamžitě určit hloubku klíčení maligního vzdělávání v těle dělohy. Ve stejné době, s podezřelým karcinomem, lékař by měl zjistit, zda je v lymfatických uzlech, metastázové vaječníky.

Adenomyóza

Ultrazvuková diagnostika adenomyózy by měla být prováděna zkušeným lékařem. Koneckonců, obraz bude záviset na fázi onemocnění. Lékaři se často detekují, že v tomto onemocnění se zvýší echogenita střední vrstvy myometria. Ale to je pozorováno s výraznou adenomyózou. Někdy na ultrazvuku, echogenicita dělohy se mění, může se stát hypoethogenní a cystické vzdělávání bude viditelné v myiometrii. Pokud je porážka ohnisková, pak pouze v některých částech myometria detekuje endometridové uzly, ve kterých jsou viditelné cystické inkluze.

S vnitřní endometriózou kolem endometria může být detekována hypo echogenní zóna, mohou být v bazální vrstvě detekovány hypootické a ankygenní uzly o průměru 1-2 mm. Miometrie s adenomyózou se vyznačuje zvýšenou echogenicitou.

Diagnóza po porodu

Ne vždy hypochogenní uzly v děloze označují patologické formace.

Pokud jsou sekce se sníženou echogenicitou odhaleny po dodání, může to naznačovat, že děloha je špatně snížena. Někdy zánětlivý proces začal ve své dutině se stává důvodem tohoto důvodu.

Hypoheogenní uzel v dělozeGynekolog by měl objasnit diagnózu po vyhodnocení výsledků ultrazvukové diagnostiky. V některých případech se doporučuje pít produkty, které přispívají ke snížení hladké svalové vrstvy dělohy a snížení krvácení.

Bez ohledu na výsledky ultrazvuku by měl pacient konzultovat se svým gynekologem. Doktor, ocenění výsledků studie, může přiřadit další diagnostiku, aby se objasnil diagnózu.