Rakovina vaječníků: symptomy u žen

Ovariální rakovina v době diagnostiky nejčastěji má společný fázi, protože po poměrně dlouhá doba teče bez explicitních klinických značek. Hospodářování nádoru spočívá v udržitelnosti provedené chemoterapie, stejně jako v časté nečinnosti, rychlé rozložení anatomických struktur pánve. Nebezpečné onemocnění je mnohem snazší varovat kvůli screeningovým průzkumům, včasnou detekci a léčbě cyst.

Klasifikace: rakovina vaječníků

Rakovina vaječníků je uvedena jako ostatní nádory systému TNM, stejně jako klasifikace maligního tumoru ve fázích provádí mezinárodní federace gynekologů (FIGO). Poslední revize se konala v roce 2014, která změnila parametry pro fázi.

Rakovina vaječníků: Symptomy u žen

Podle TNM znamená nulový stupeň (T0) absence vizualizace primárního nádoru. TIS je rakovina v sítu nebo nádoru "na místě" představující mikrohorový rámec rakovinných buněk, což ovlivňuje specifickou oblast, aniž by přesahovaly kapsli, bez klíčení v nádobách a dalších tkaninách. Současně, podle klasifikace figa je představivovatelná karcinom považována za nulovou fázi. První etapa a dále v obou inscenačních klasifikacích se shoduje.

Ovariální rakovina 1 fáze

První etapa znamená porážku výhradně tělové tkáně. Vyberte A, in, z fáze:

  • Nádor rakoviny ve stupni je ovlivněna pouze jedním orgánem, pojivová tkáňová kapsle maligních buněk není dotčena, nádor není umístěn na povrchu, propláchnutí z břišní dutiny na rakovinné buněčné prvky je negativní;
  • Na B - maligní buňky jsou umístěny v obou žlázách, zbývající vlastnosti se shodují s 1A;
  • Pro C charakteristicky zapojené do procesu jednoho orgánu nebo obojí, ale zároveň poznamenává integritu kapsle (její mezera), přítomnost na růstu růstu, jakož i pozitivní promytí z břišní dutiny na rakovinných buňkách.

Ovariální rakovina 2 Stage

Je-li nádor, který ovlivňuje jeden nebo oba vaječníky, rozšířené na stěny nebo okolní orgány a tkaniny v malé pánvi, pak je proces diagnostikován jako 2 stupeň. Karcinom vaječníků ve druhé fázi je také diferencován A, B, s SLSTARTY:

  • pro charakteristiku nebo klíčení nebo metastázy v děložním těle, nebo do trubky, ale test mytí z břišní dutiny je negativní;
  • Ve fázi je distribuce nejen do dělohy a trubek, ale také na jiných orgánech a stěnách umístěných v blízkosti nádoru, ale test mytí dutiny rakovinných buněk je negativní;
  • Pokud je nádor distribuován pouze v nízké pánvi, a promývání rakovinných buněk je pozitivní, pak je diagnostikováno 2C stupeň.

Ovariální rakovina 3 Stage

Pro třetí stupeň, který je klasifikován v A, B, z formy, přítomnost buněk v peritoneum mimo oblast malé pánve nebo metastázy v lymfatických uzlinách nejbližšího umístění. Dva orgány jsou postiženy nebo jeden. Diferenciační fáze:

  • A - potvrdil metastázy používající biopsii v peritoneum mimo malou pánev;
  • V - viditelný orel metastázy v peritoneum mimo malou pánev o průměru až 20 mm;
  • C - Metastázy v peritoneum mimo oblast malé pánve více než 20 mm a / nebo šíření rakovinných buněk v hrobu, iliaku, bočních bátrů, pararaortyl, inguinálních lymfatických uzlin.

Ovariální Cancer 4 Stage

Poslední fáze je popsána přítomností vzdálené metastázy. Pokud jsou rakovinné buňky přítomny v jaterní kapsli, diagnostiku 3 stupně, během metastáz v parenchyem - čtvrté. Také 4 etapa je vystavena v přítomnosti nádoru v pleurální dutině.

Histologická klasifikace

Odrůdy tkanin jsou reprezentovány různými typy a jsou způsobeny tímto přítomnost několika typů buněk. Nádor se může vyskytnout od:

  • epitel (80%);
  • Stromos (spojovací tkáň, cévy) - 10%;
  • Zářivé buňky (10%).

Epiteliální rakovina vaječníků tvoří většinu z maligních neoplazmů tohoto těla a jsou diagnostikovány u žen od 40 do 60 let.

Rakovina vaječníků: Symptomy u žen

Na karcinomy, které jsou vytvořeny z epiteliální tkáně, zahrnují serózní, mercer, endometrioid, lehké, ploché mléko, nádor Brenner a nediferencovaný karcinom.

Pozornost! Nejčastěji z epiteliálních druhů diagnostikuje uvolňování serózních nebo mucinózových cystomů s papilárními růsty.

Maligní cysty nebo adenokarcinom jsou sekundární nádory, protože vznikly na základě benigní. Serózní vaječníkař karcinom vede ve struktuře epitelových nádorů.

Rakovina proti pozadí benigních formací - cystu - vyvíjí s různými frekvencemi. Serózní adenomy jsou tedy maligní v 15% případů, Muzzen - 5%.

Rakovina serózního vaječníku je velmi dostatečně chemoterapie ve srovnání se světelnou buňkou a mucinem, ale ne všichni pacienti jsou diagnostikováni 1-2 stupněmi, což způsobuje vysokou míru úmrtnosti. Čím vyšší je stupeň diferenciace, tím lepší je prognóza v léčbě.

Jak rychle vyvíjí rakovinu vaječníků u žen

Rychlost tvorby rakoviny závisí na jeho rozmanitosti. Je-li primární nádor, když byl v tělesné tkáně okamžitě vytvořeno spiknutí maligních buněk, postup postupuje spíše rychle: v průběhu roku postupuje do třetí etapy a již poskytuje společné břišní metastázy. Proto ženy během období CLEMAKSE musí absolvovat ultrazvuk každý rok a darovat krev do Monacarker.

Sekundární rakovina postupuje mnohem pomalejší. Cystoma, která se transformují na rakovinu, může zachránit své benigní roky, ale starší se žena stává, čím vyšší je riziko malignity. Bohužel, když ignorování gynekologických vyšetření, maligní cysty jsou diagnostikovány - adenokarcinom - již na 3-4 stupních, když jsou běžné metastázy a světlé příznaky.

Kde poskytuje metastázy rakoviny vaječníků

Vzhledem k umístění přívěsků v malé pánvi, následující lokalizace metastatických procesů rozlišuje:

  • Zdravý orgán a tělo dělohy;
  • pobřišnice;
  • nádobí;
  • Regionální lymfatické uzliny;
  • játra;
  • pohrudnice.
Důležité! Nebezpečí spočívá v rychlém šíření rakovinových buněk na peritonové listy široké: ze sousedních orgánů a tkání do jater a pleury.

Rakovina vaječníků: kód na ICD 10

Podle mezinárodního klasifikátoru je kódována patologie v okruhu C56.

Rakovina vaječníků: Symptomy u žen

Příčiny rakoviny vaječníků

Základní příčinou onemocnění spočívá v rozporu s hormonální rovnováhy mezi vaječníky, hypofýzou a hypotalamem. Maligní neoplazma ve většině případů je charakteristika starších žen, které dosáhly 55-60 letních řádků. Rozlišují se rizikové faktory rakoviny vaječníků:

  • dědičnost;
  • Debutování menstruace starší než 9 let;
  • Brzy nebo pozdní vrchol;
  • neplodnost;
  • Hyperplazie endometria;
  • endometrióza;
  • Moma.

Na základě seznamu onemocnění je zřejmé, že ženy se zvýšeným estrogenem v krvi v riziku jsou umístěny v rizikové skupině, včetně nedostatku hmotnosti.

Úloha ECO v rozvoji rakoviny nebyla prokázána.

Známky rakoviny vaječníků u žen: první příznaky

Přítomnost primárního karcoverového vzdělávání v raných fázích není popsána specifickými příznaky, a když nádor má velké velikosti, žena se objeví příznaky, ale proces je již v spuštěné fázi. Cystoma, naopak se ukázat s benigním charakterem, ale tyto stížnosti jsou nespecifické a chudé pro ženu, takže ignorování symptomů vede k progresi a vzhledu konkrétních stížností:

  • bolest břicha s převahu v oblasti pásu, stejně jako v epigastrii nebo mající neurčitý charakter;
  • zvýšení a nadýmání břicha (akumulace tekutiny v břišní dutině v metastázách v peritoneum);
  • hubnutí, slabost, špatná chuť k jídlu;
  • porucha trávení (v metastázách v horním patře peritoneum);
  • Porušení močení, defecation.

Rakovina vaječníků, první značky a příznaky, které se mohou projevit se stížností na žaludku a střeva, označuje spuštěný proces. Proto ženy, které se odvolávají k lékaři s nadýmáním, beating, bolest v epigastry, by měly být zkoumány na gynekologickou patologii.

Rakovina vaječníků: Symptomy u žen

Pacienti v Klimakse by neměly palpatovat přívěsy - to by mělo být považováno za kontrolu.

Jak diagnostikovat rakovinu vaječníků

Diagnóza ovariální onkologie u žen je vystavena na základě komplexní zkoušky, včetně instrumentálních, laboratorních metod. Konečná diagnóza se provádí po obdržení výsledku biopsie.

Laboratorní metody zahrnují:

  • Stanovení úrovně SA-125 v krvi, zpravidla u žen s rakovinou, počet značek přesahuje 100 jednotek / ml;
  • Krevní test pro non4 a ca-125 s výpočtem romského indexu;
  • Je-li věk pacienta nepřesahuje 40 let, se krevní test provádí na alfa-fetoproteinu, inhibibinu a chorionového gonadotropinu, aby se eliminovaly nádory vyskytující se v reprodukčním věku;
  • S nepříznivým dědičným dějinami - analýza mutace Brca.
Důležité! Roční implementace ultrazvukového a krevního testu na CA-125 v dynamice je screening pro ženy starší 40 let a umožňují karcinomu odhalit v rané fázi.

S primárním vyšetřením ženy v gynekologu může vzniknout podezření z nádoru. V takových případech je předepsán ultrazvuk. Zpravidla je karcinom ovariální na ultrazvuku podezřelý, pokud existuje vzdělání s vlastním systémem zásobování krve, fuzzy hran, případně přítomnost dutin, které mají suspenzi a začlenění, více příček, nekróza.

Rakovina vaječníků: Symptomy u žen

V procesu ultrazvuku, při detekci dutin v vaječníku se biopsie propíchne pod kontrolou ultrazvuku.

Je žádoucí rozšířit diagnostiku pomocí moderních instrumentálních metod: CT a MRI s intravenózním kontrastem.

Dalším krokem je diagnostická laparoskopie, která může končit laparotomií. Audit břišní dutiny znamená vyhledávání druhů a metastáz, lézí lymfatických uzlin, turborů, stejně jako mytí hledání rakovinných buněk. Během operace berou biopsii a okamžitě provádějí histologické vyšetření. Při potvrzení rakoviny jsou vaječníky odstraněny a další nezbytná opatření pro excizi postižených tkání. Kromě toho, po laparotomii, konečná diagnostika a inscenace na figová a TNM jsou nastaveny.

Kromě specifikované, zejména operace se provádí:

  • gastroskopie;
  • kolonoskopie;
  • Rentgen hrudníku;
  • mamografie a ultrazvuk mléčných žláz;
  • Endometriální škrábání.

Výzkum je nezbytný pro vyloučení nádorové metastázy, jakož i hledání primárního zdroje karcinomu, protože porážka může být sekundární.

Léčba rakoviny vaječníků

Terapie karcinomu znamená integrovaný přístup: radikální operace, kurzy chemoterapie, imunoterapie a záření.

Chirurgická operace

Operace se provádí středovým řezem na žaludku, laparoskopie je vyloučena.

Provozní léčba rakoviny vaječníků u žen znamená použití citrátové nebo paliativní operace. První je způsob úplného excize hmotnosti nádoru v počáteční fázi léčby rakovinou. Ale pokud během primární operace je zjištěno, že lámání nádoru je zcela nemožné, provádějí chemoterapii (kurzy 1-2), a pak opakují citrátový provoz pro úplné odstranění karcinomu a okolních dotčených tkanin. Taková chirurgická léčba se nazývá intervenční snížení.

Sekundární cytotetovací operace znamená interferenci poté, co žena bude mít po první operaci plný průběh chemoterapie. A sekundární operace se provádí během relapsu.

Re-interference s ovariální onkologií se nazývá druhý vzhled a se provádí po radikálním a celkovém průběhu léčby (primární, sekundární operace, chemoterapie a radiační terapie) za účelem zhodnocení toho, zda je přítomno pokračování onemocnění. Proveďte audit břišní dutiny, vedení biopsie od podezřelých míst (cca 20-40), s pracím vodem pro výzkum.

Důležité! Provozní léčba předpokládá radikální přístup: úplné odstranění přívěsků a dělohy, velké žlázy, lymfatické uzliny a absolutně všechny viditelné změny v břišní dutině.

V procesu odstranění nádoru rakoviny, kromě důkladného a metodologického vyšetření všech orgánů, naléhavá histologie provádí, aby se rozhodlo učinit rozhodnutí o taktice akcí v závislosti na výsledku.

Při provádění operace se růst nádorů odstraní tak, že maximálně zbývající karcinom kolísá do 1 cm, pokud je zcela odstraněno rakovina není možná. Zbývající nádorové buňky podléhají zničení pomocí záření nebo chemoterapie.

V závislosti na fázích, věku pacienta a touhy provádět reprodukční funkci, je objem provozu jiný.

  • 1 a 2 zahrnují extirpaci tělesných těles a přívěsků na obou stranách, excize žlázy, revize celé dutiny, přijímání biopsie a mytí vody;
  • U žen v reprodukčním věku je část zdravého orgánu (postižené karcinomem zcela odstraněna, zdravá - částečně) se nechá zachovat etapu 1a stupně s vysoce rozinutým rakovinou
  • Pokud histologicky potvrdil rakovinu endometrioidního vaječníku u mladých žen, musí být provedena biopsie endometria, protože zhoubný proces může být synchronní;
  • 3 a 4 znamenají maximum primárního provozního provozu citrátu, pokud nelze rakovinu zcela odstranit, provádějí se chemie a sekundární operace.

Imunoterapie s rakovinou vaječníků

V procesu transformace normální buňky do nádoru na jeho povrchu jsou na jeho povrchu vytvořeny nové antigenní struktury. Díky těmto proteinovým molekulám, imunitní systém rozpoznává rakovinné buňky. V tomto případě je specifický antigen specifický pro tento nádor, proto je možné rozpoznat rakovinu v důsledku analýzy pro přítomnost tohoto antigenu nebo protilátek proti němu. Pokud jde o karcinom vaječníků, je na povrchu nádorových buněk specifický protein SA-125 protein. Kromě toho se tyto antigeny, které byly přítomny v embryonálních buňkách, se mohou objevit v rakovině. Takové proteiny zahrnují fetoprotein Alpha, Beta Hgch.

Na základě schopnosti rakovinných buněk vyjádřit nové antigeny, imunoterapie se používá v onkologii. Karcinom vaječníků je jedním z mála odrůd z maligních nádorů, když je aplikována imunomodulace.

Imunoterapie Přípravky:

  • Monoklonální protilátky - imunoglobuliny proti specifickým karcinomovým antigenům, které zničí tyto buňky, činí je rozpoznatelnou pro imunitu, blokovat růst cév v nádoru (bevacizumab nebo avastin);
  • Obecná nonspecifická terapie - cytokiny (interleukiny, interferony) v kombinaci s cytostatikou (metotrexát atd.);
  • lympince buněk v kombinaci s cytokiny;
  • lymfocyty infiltrující nádor;
  • outolymfocytoterapie (plot jeho vlastní lymfocyty, jejich aktivace a následné podávání);
  • Zavedení imunodomického peptidu nádoru do buněk reprezentujících antigen;
  • Transformace nádorové buňky do antigenu reprezentujících genů genovou transfekcí.

Pro účely imunoterapie mnoha onkologických onemocnění jsou vyvíjeny vakcíny rakoviny. V tuto chvíli není očkování z rakoviny vaječníků vytvořeno. Nejúčinnějším způsobem je použití monoklonálních protilátek a autolymfocytoterapie.

Hormonoterapie

Podle klinických protokolů se léčba hormonů karcinomu vaječníků provádí v chemoterapii 2 a následujících liniích. Důvodem pro účely hormonů je nedostatek účinku z prvního cyklu chemie (progrese rakoviny méně než 6 měsíců od posledního podání patentového léku), stejně jako rakovinu. Použité letrozol, tamoxifen, megestrol.

Radiační terapie

Rakovina vaječníků odkazuje na nádory citlivé na použití radiační terapie. Nejrelevantnější použití této metody s karcinomem mudsalu vaječníku, lehkých a endometrioidních druhů, které jsou slabě citlivé na chemoterapii. Léčba rauchery se aplikuje během opakování a metastáz v oblasti pánve. Dávka ozařování je vybráno v závislosti na souběžné chemoterapii. Hlavní působení paprsku spadá na ohniska do LYCS peritonu.

Chemoterapie

V závislosti na jevišti a histotypu nádoru, otázka potřeby chemoterapie a způsob jeho chování.

  1. S 1A a 1 ve stádiu a stupni malignity G1, stejně jako s neoslovník HISTOPA, chemoterapie nekonečna.
  2. S fází 1A a 1B, pokud v transakčním procesu nebylo možné provést audit břišní dutiny, předepsaná chemie 6 kurzů.
  3. Pokud jsou v první fázi, 2-3 stupně malignity, stejně jako dieselový karcinom vaječníku, předepisují šest kurzů chemie po operaci.
  4. Počínaje 1c stupněm a dále (2-4 stupně), chemická léčba je předepsána bez ohledu na histotyp.
Důležité! Přední skupina léků pro chemoterapii jsou deriváty platiny.

Také používané interkalanty (doxorubicin), bis-b-chlorethylaminové deriváty (cyklofosfýn). První kurz chemie nebo léčby první linie zahrnuje tyto kombinace drog, celkem 6 kurzů.

Ve třetím jevišti, pokud viditelné ohnisko zůstalo po operaci a ve čtvrtém stupni se bevacizumab přidává do tradičního schématu.

Zavedení chemoterapeutických léčiv v břišní dutině se ukazuje po citctuální operaci a přítomnost zbytkových ohnisků ne více než 1 cm.

Druhá řada chemoterapie je předepsána neúčinností prvního a nejčastěji, to se stane, když je karcinom stabilní pro přípravu platiny. V takových situacích je předepsán Bevacizumab a také nabízejí pacienty účastnící se klinických studií.

Rakovina vaječníků: Symptomy u žen

Pazopanib, Nintedanib, nicméně, na Ministerstvu zdraví Ruské federace, má vysokou účinnost, ale na Ministerstvu zdravotnictví Ruské federace nejsou registrovány pro použití v protokolu o léčbě rakoviny vaječníků.

S cílem zhodnotit úspěch chemie provedené, žena je předepsána pravidelné analýzy na SA-125. Rozhodnout o jednání chemoterapie, druhé a následující linie provádějí CT, MRI, ultrazvuk a také se spoléhají na stížnosti pacienta.

Léčba rakoviny vaječníků lidovými prostředky

Z rostlinných nástrojů, které pomohou v boji proti nádoru rakoviny, rozlišují mezi boligy, knírkem, tolnicanem, čistotou, laminarií, houbovým chaga, stejně jako bylinky s anti-estrogenní působení (mudrc, chmele, jetel, lékořice).

Předpověď přežití s ​​rakovinou vaječníků

Míra přežití je stanovena na základě pokračujícího života po pěti letech po diagnóze. Exodus je určen fázi, histotypem, stupněm diferenciace. Čím vyšší je diferenciace nádorové tkáně (patřící do specifického histotypu), tím lepší je prognóza.

Důležité! Ovariální rakovina pro dlouhou dobu teče bez příznaků.

Proto nejsou míry přežití tak optimistické jako u jiných typů rakoviny.

Survival s ovariálními rakovinou 1 fáze

Počáteční fáze je popsána nejvyšší mírou přežití. Když rakovina, v sítě, hodnota se liší v rozmezí 95%, na 1A, 1b fázi - 85%, 1C - 60%. Plné a odpovídající zacházení s ranou fází vám umožní přinést hodnotu přežití na 100%. Moderní diagnostické metody a okamžité operace zaručují úspěch v 1 fázi na všechny ženy.

Přežití s ​​ovariálními rakovinou 2 fáze

Druhá etapa se vyznačuje méně optimistickými ukazateli. Takže na 2a, 2V sazba přežití je 50%, ve 2C - 40%.

Kolik lidí žije s rakovinou vaječníků 3

Třetí etapa podle průměrných statistických údajů je popsána o 10-15% přežití. S 3a, 3 ve fázi 15% žen překonává pětileté období, na 3C - ne více než 10% pacientů čeká až do 5 let ode dne diagnózy.

Kolik fází karcinomu vaječníků 4

V závislosti na lokalizaci metastáz ve čtvrtém stupni, rychlost přežití se pohybuje od 5 do 9%. Metastace vitality vede k rychlému smrtelnému výsledku v důsledku nemožnosti provádění plného provozu.

Klinická doporučení pro rakovinu vaječníků

Proces diagnostiky a léčby maligních nádorů vaječníků se provádí podle norem pro poskytování porodnické a gynekologické pomoci ženám. All-ruská asociace onkologům Ruska přijala klinická doporučení na diagnózu a léčbě rakoviny vaječníků, na jejichž základě specialisté provádějí výzkum, určit množství operačního zásahu a svědectví pro chemoterapii. To sady schválené požadavky.

Prevence rakoviny vaječníků

Prevence je založena na včasném zacházení s neplodností, brusidem, hyperplastickým procesem reprodukčního traktu (endometrióza, polypy, mioma), jakož i pravidelnou roční návštěvu gynekologa, včetně ultrazvukového a krevního testu na ca-125 v dynamice.

Rakovina vaječníků: Symptomy u žen

Hodnocení žen

Nazarova Elena Petrovna, 61 let, g. Nižnij Novgorod
Nedávno jsem byl diagnostikován fázemi Cancer OVARIARIN CANCER 3A, přežití lékařů v mém případě ne více než 30%, ale doufám, že úspěch, protože analyzuje můj nádor byl znovuzrozen od cysty a metastázy pouze v lymfatických uzlinách a pobřišnice. Operace již udělala, nyní projdu první chemoterapie.
Gorbacheva Galina Aleksandrovna, 52 let, g. Moskva
Byl jsem péče o zařízení do práce. Během ultrazvuku lékař objevil tvorbu ne více než 1 cm v vaječníku. Po všech studiích jsem byl potvrzen rakovinou vaječníků, jaké příznaky byly zcela nepřítomné. Byl jsem velmi šťastný, že to byla počáteční fáze. Teď je vše v pořádku, byl jsem odstraněn dělohou a vaječníky, chemoterapie, již uplynula rok a zkouška potvrzuje, že neexistuje opakování.

Závěr

Rakovina vaječníků určuje poměrně vysokou míru úmrtnosti žen: od primárních diagnostikovaných případů je 65%. Roční krevní test na SA-125 u žen starších 40 let, stejně jako pravidelná vazba ultrazvukové pánve vám umožní podezření na patologii včas a vyléčit nemoc zcela v rané fázi.