Syndrom sclerokystous ovararie

Sklerokystóza vaječníků - Jedná se o patologii, která je diagnostikována s větší polovinou žen trpících neplodností endokrinní neplodnosti a problémy s koncepcí. Přesná příčina onemocnění zůstává na konci neprozkoumané. Onemocnění může pokračovat v různých formách, z nichž každá vyžaduje individuální přístup k terapii.

Co je sklerokystóza vaječníků

SPKA (sklerokystóza, polycystický nebo polycyklický ovariální syndrom) je změna ve struktuře a normálním provozu vaječníků, ve kterých zrání a výtěžek dominovat folikul (ovulace).

Během onemocnění se vyskytuje počet polycysticly modifikovaných vaječníků a neexistuje dominantní folikul. Změněné vaječníky Zvýšení objemu v důsledku růstu Stromázy, jejich proteinová skořápka získává perlový stín. Na řezu vypadají jako voštiny s dutinami různých průměrů.

Podle výsledků různých klinických studií jsou sklerokystózní vaječníky primární (matné leventální onemocnění) a sekundární, které se vyvíjejí s neuroendokrinními poruchami.

V gynekologii jsou Sclerokystous Ovaries syndrom klinicky rozděleny do tří forem:

  1. Primární forma (typické modifikované vaječníky).
  2. Smíšené (kombinace patologie vaječníků a nadledvinek).
  3. Centrální tvar (porušení práce centrálních oddělení a v důsledku toho sekundární sklerokystóza).

Syndrom Sclerokystous Ovararie

Důvody

Neexistuje žádný jasný jednotný potvrzený důvod pro rozvoj tohoto stavu. Primární tvar sklerokystózy je spojen s genetickým nedostatkem enzymů. Tyto enzymy blokují transformaci androgenu v estrogenech. Zároveň porušení práce enzymového systému vede k hormonální nerovnováhy, které způsobuje charakteristické změny.

Důvodem smíšené formy může být změna funkce adrenálního kortexu, kde se vyskytuje syntéza genitálních hormonů.

Ve skleropolikistóze vaječníků centrální geneze hrají roli struktury mozku. Důvodem porušení jejich práce může být deprese, infekční faktor, psychotrauma, potrat.

Příznaky

Klinické symptomy sklerokystózy mohou být různorodé. Klíčovým prvkem v rámci jakékoli formy se stává poruchami menstruačního cyklu, například ANOZPOROVÁNÍ.

Anulace - porucha, ve které je normální zrání vejce a výtěžek z folikulu narušen, což je předpokladem pro zamýšlené pojetí.

V typické formě lze pozorovat změna, počínaje první menstruací, s dalšími typy sklerokystózy - se objeví později.

Další příznaky onemocnění mohou být:

  • neplodnost;
  • nestabilita menstruačního cyklu;
  • přebytek výfuku;
  • Obezita různých stupňů;
  • Křehkost nehtu, vypadávání vlasů, táhnoucí se na kůži.

Každý z projevy závisí na formě onemocnění a individuálně pro různé pacienty. Ve vzácných případech jsou pozorovány aktivní známky virilizace (změny v mužském typu), jako je změna hlasu hlasu, zvýšení velikosti klitorisu, změna tvaru jako samec.

Syndrom Sclerokystous Ovararie

Diagnostika

Průzkum specialisty na sklerokystózu začíná pečlivým shromažďováním údajů o zvířatech a inspekci. To vám umožní nastavit čas onemocnění. Projevy Pervichnopolikistoznyh vaječníky lze vysledovat z první menstruace u dívek, což je odlišuje od sekundárního procesu.

Klinicky podezřelý Sklerokistoz Možný jako přebytečné tělové vlasy nebo jiné známky virilizace u žen, které mohou být jiné. V případě inspekce v gynekologické židle může odborník poznat změnu velikosti vaječníků (snížení nebo zvýšení).

Syndrom Sclerokystous Ovararie

Žádné změny v bazální teplotě, negativní test pro ovulace, dlouhodobé problémy s koncepcí vám umožní podezření, že nepřítomnost ovulace.

Hardwarová diagnostika

Jedním z klíčových metod diagnózy Sklerokistoz Pelevní ultrazvuk. Tato studie se provádí několika způsoby pomocí různých detektorů. Transabdominal (přes břicho) může být detekován bilaterální velikosti ovariální rozšíření, často s nezralým děložním.

S transvaginálním ultrazvukem je zvýšení velikosti vaječníků nad 9-10 cm3. Jsou stanoveny spálené Stromy a nedostatečně rozvinuté folikuly pod zahuštěnou kapslí.

Syndrom Sclerokystous Ovararie

Kromě ultrazvuku může specialista přiřadit pelilogram. Pomáhá detekovat anomálie velikosti dělohy a vaječníků.

V některých situacích, diagnostická laparoskopie. To je zásah, který se provádí prostřednictvím propíchnutí v přední břišní stěně. V případě, že je zahuštění a hladkost kapsle vaječníků, zvýšení jejich velikosti. S tímto postupem je možné provést biopsii s následující histologickou revizí.

Laboratorní výzkum

Mezi laboratorní výzkum je povinný pro sklerokystózu:

  1. Krevní test pro hormony. Určete hladinu testosteronu, FSH, LH a jiných gonadotropních hormonů. To bylo přesvědčeno, že určité úrovně změn v hormonech mohou být považovány za diagnostické kritérium ovariální polycystic. Ale nedávno jsou případy diagnostikovány, když jsou hormonální ukazatele normální, ale klinický obraz a značky umožňují diagnózu sklerokystózy.
  2. Diagnostika metabolických poruch: Krevní test pro cukr, triglyceridy.

Pro detekci příčiny lze přiřadit pokročilý endometriální a colpocytogram. Trávit měření bazálních teplot a ovulačních testů pro potvrzení jeho nepřítomnosti.

Závěrečná diagnóza je vystavena po komplexním komplexním průzkumu, která se koná se zapojením specialistů z různých profilů (endokrinolog, neurolog, gynekolog).

Léčba sklerokystózy vaječníků

Principy léčby závisí na symptomech, klinikách a věkových pacientů. Hlavním faktorem pro ženy reprodukčního věku je neplodnost. Účelem léčby je v tomto případě obnovení normální menstruační funkce. Souběžně se zapojují do korekce převažujících příznaků (eliminace obezity, zbavit se prodloužení nadměrného prodloužení). Naneste léky, non-léčiva a chirurgické zpracování metody.

Terapeutický

V této fázi je obezita korigována pomocí diety a terapie a dávkování fyzické námahy. Současně, dobrý efekt poskytuje použití fyzioterapie, jako je masáž, lázně, reflexotaperapie.

Takoví pacienti by měli pracovat na plný úvazek psycholog, aby odstranil psychosomatickou složku onemocnění.

Chirurgický

Provozní zpracování metody se používají po nebo na pozadí konzervativní terapie. Vyberte endoskopický přístup k navíc nezranění malých pánevních orgánů a nezpůsobují procesy tvorby spike. S sklerokystózou, použití:

  1. Resekce hormonálně vylučujících tkáně polycystických vaječníků.
  2. Výstup (odstranění husté proteinové vaječní vrstvy).
  3. Odstranění jednotlivých cysty laseru (laserová odpařování).
  4. Provádění zářezů na folikulech, aby se usnadnilo výstup z vejce z folikulu.

Syndrom Sclerokystous Ovararie

Objem provozního zásahu určuje navštěvující lékař po pečlivé diagnostice individuálně pro každý případ.
Konzervativní
Lékařské ošetření je zaměřeno na normalizaci hormonálního pozadí. Pro tento účel může být vybráno hormonální antikoncepce, stejně jako přípravky s těžkými antandrogenními vlastnostmi.

Pro korekci metabolických poruch jsou předepsány léky, které zvyšují vnímání inzulínu podle cílových buněk.

Konzervativní terapie se provádí podle schématu navrženého specialistou na tři měsíce. Pokud neexistuje žádný vliv na léčbu (nepřijde žádná ovulace), pak je žena nabízena chirurgie.

Na pozadí léčby drog je důležité ovládat hormonální pozadí a ovariální funkce, aby se zabránilo jejich hyperstimaci.

Prognózy

S včasnou diagnózou a léčbou, příznivou životnost. Lékařská léčba a chirurgie zvyšují šance na ženu, aby eliminovala neplodnost (60% žen se podaří otěhotnět a porodit dítě).

Identifikace jakékoli výrazné formy ovariální polycystózy je rizikovým faktorem maligního neoplazmového endometria. V takových situacích je pacient nabízen taktika aktivní léčby (škrábání, hysteroskopie), i když neexistují žádné stížnosti a klinické projevy onemocnění.

Je možné otěhotnět s sklerokystózou vaječníků

Klíčovým tématem je sklerokystóza vaječníků a těhotenství. Je důležité pochopit, že v nepřítomnosti kompetentní terapie existuje pravděpodobnost nezávisle těhotné, ale je to velmi nízká.

Konzervativní terapie významně zvyšuje šanci na ženu, aby si představila dítě. V ostatních případech pozitivní efekt poskytuje kombinaci operací a recepce léčiv.

Sklerokystóza vaječníků není věta. Každý případ je jedinečný, ale včasná diagnostika a terapie při prvních známkách onemocnění poskytují spolehlivě vyšší výsledek a umožňují ženu užívat štěstí mateřství v budoucnu.