Příčiny a léčba zvýšeného hemoglobinu u žen

Hemoglobin je protein zapojený do přepravy kyslíku a jiných krevních plynů. S různými onemocněním se jeho úroveň výrazně odchývají od normálních ukazatelů. Ženy zřídka v krevních testech je vysoký hemoglobin, častěji se tento ukazatel sníží. Stav hyperhemoglobinemie však může indikovat dostupnost nemocí, takže je nezbytná včasná diagnóza.

Důvody

Zvýšení úrovně hemoglobinu (HB) v krvi ženy je pozorována s zvýšenou tvorbou červených krvinek taurosu. Tímto způsobem tělo kompenzuje nedostatek kyslíku v tkáních. Rozlišuje se řada situací, ve kterém je zvýšení hemoglobinu normou nebo kompenzačním mechanismem pro přizpůsobení se určitým podmínkám vnějšího prostředí. Normální hemoglobin v ženě by měl mít 120-140 g / l. S věkem se tento ukazatel prakticky nezmění.

Fyziologické důvody

V některých situacích, které nesouvisí s onemocněním, může dočasně nebo neustále zvyšovat úroveň hemoglobinu v krvi u žen. Někdy může být tento nárůst považován za normální.

DůvodyPopis
Intenzivní fyzická námahaS intenzivní fyzickou námah spojenou s povoláním nebo sporty, v krevních zkouškách, je vysoká úroveň hemoglobinu. Přijetí anabolických steroidů může také dočasně zvýšit. Profesionální sportovci a lidé tvrdé fyzické práce potřebují příjemnější příjem kyslíku v tkanině. Potřeba organismu v kyslíku prudce zvyšuje, což je spojeno s intenzivními oxidačními procesy ve svalech. Proto je zvýšený hemoglobin u žen atletů považován za nezbytnou podmínku pro reakce vyskytující se v myocytech (svalové buňky).
Alpské podmínkyZvýšení hemoglobinu v krvi je považován za normou u lidí, kteří žijí ve vysoké nadmořské výšce nebo stoupá do velkých výšek. Současně přizpůsobení tělesa k nedostatku kyslíku. Ženský organismus tedy kompenzuje zatížení. To je typické pro letušky a horolezci.
KouřeníKritická úroveň hemoglobinu je pozorována v krvi u žen zneužívajících kouření po mnoho let. Plicní tkanina je bohatá na krevní zásobení a cigaretový kouř se stává faktorem, který ho brání normálnímu fungování. Když žena nekouří, jsou červené krvinky dodávány ve správném množství kyslíku na plicní buňky. Kouření způsobuje zúžení plavidel a nedostatek průtoku krve do jednoduchého, proč tělo zahajuje kompenzační proces ve formě zvyšujícího hemoglobinu na 140 g / l a výše.
HořícíPo přijímání hoření na krátkou dobu, indikátor HB v analýzách bude vylepšen, a pak se začne snižovat. Tato podmínka je pozorována v masivních popáleninách, když kapalná část krve (plazmy) vyjde z nádob. Krev je zahuštěná, což způsobuje zvýšení analýzy počtu jednotných prvků. Po doplnění ztracené kapaliny se indikátor HB postupně spadne. Snížený hemoglobin (80-90 g / l) se může držet několika dnů, aby se tělo přizpůsobilo změněným podmínkám.
DehydrataceDehydratace během zvracení, silný průjem (více než desetkrát denně), nadměrně výrazný pocení vede k koncentraci krve. Hemoglobin 150 g / l se stává výsledkem těchto států. V nepřítomnosti léčby je zahušťování krve nebezpečné pro život, t.na. Zvyšuje se riziko tvorby thrombo.
Příjem drog obsahujících železoČasto se hladina hemoglobinu u žen zvyšuje s nekontrolovaným příjmem vitamínových a minerálních komplexů obsahujících železo. Po absolvování léčby se hladina HB postupně začíná pád a vrací se do normálu.
TěhotenstvíNorma se považuje za zvýšení HB u těhotných žen v prvním trimestru až 160 g / l, ve druhé až 142 g / l ve třetímu - až 148 g / l.
StresStresové situace způsobují krátkodobé skoky krevních ukazatelů. Některé ženy mají hemoglobin ke zvýšení na 150 g / l a výše. Po několika hodinách je normalizován. Během stresu tělo zažívá kyslík hladovění a dává signál na červenou kosti Mong. Buňky začínají nadměrně produkují červené krvinky obsahující hemoglobin.

Patologické důvody

Pokud je hyperhemoglobinemie způsobena patologickými příčinami, je nutná léčba onemocnění doprovázeno zvýšením HB.

  • Nádory

V nádorech benigní a maligní přírody je změna ve všech krevních klíčcích (bílá a červená). V prvních stadiích růstu hemoglobinu se zvyšuje na 157 g / l. S běžícím procesem se hladina HB klesne na 57 g / l a níže.

  • Kardiovaskulární onemocnění, respirační orgány

Nemoci kardiovaskulárního systému se současným poškozením plicní tkaniny, zvýšení hemoglobinu v červených krvinkách. Červená kostní dřeně se snaží kompenzovat nerovnost kyslíku. Tento stát je nejvíce charakterističtější pro lidi starší 50 let. S včasným způsobem se stav pacienta stabilizuje a hemoglobin by se měl postupně spadat na normální hodnoty.

  • Genetické porušení

Kromě získaných onemocnění může zvýšení HB způsobit genetické odchylky. Patří mezi ně hemochromatóza, když je výměna železa v těle rozbité, a jeho přebytek je uložen v tkáních. Sazba hemoglobinu u pacientů s hemochromatózou se nikdy nestane nižší než 150 g / l.

  • Diabetes

Lidé trpící cukrovkou by měli kontrolovat nejen jejich každodenní úroveň glukózy, ale také glykovaný hemoglobin. Jeho množství má přímou závislost na skoku cukru v krvi.

  • Eritrérie nebo dovolená

S vyvýšeným hemoglobinem musí být ženy diagnostikovány, aby se eliminovaly vakuční onemocnění. Má chronický tok a je charakterizován nadměrnou výrobou kostní dřeně erytrocytu. Po dlouhou dobu nemusí příznaky onemocnění rušit, a proto je nejčastěji eritrérie diagnostikována po 40 letech. Ženy odvolání k pomoci, když se objeví bolest v levém hypochondriu, vzrůstá se zvyšuje se krevní tlak, nosní nebo děložní krvácení. Současně s růstem hemoglobinu, zvýšení počtu erytrocytů a dalších krevních buněk je poznamenáno.

Léčba

HirudoterapieVysoké indikátory hemoglobinu jsou považovány za signál změn v těle, aby se věnovala pozornost. Proto včasná diagnostika a konzultace lékaře. Vysoký hemoglobin u žen vyžaduje zvláštní přístup.

Po stanovení příčiny hyperhemoglobinemie je přiřazena následující léčba:

  • dieta a terapie;
  • recepce léčiv;
  • Hirudoterapie,
  • Erytrocytheréza.

Hlavním směrem léčby je považován za správnou výživu. Je nutné omezit používání červeného masa (hovězí maso, jehněčí), vína, pohankové obilovin, ryby červených odrůd (ale povoleno ne více než 1 čas týdně. Řeka rybí pokrmy). Je třeba udělat jídlo, jak je to možné. Mělo by zahrnovat zelený čaj, drůbeží maso, fermentované mléčné výrobky, citrusy. Kromě šťávy a jiných nápojů by měla čistá voda pije nejméně 2,5 litrů denně.

Snížení ukazatelů hemoglobinu, předepište krve. Jsou to zvláště nezbytné pro ženy po 50-56 letech, kteří mají tendenci k trombóze. Příjem léků je pod krevním testem.

Nejefektivnější drogy:

  • Kalaltil;
  • Aspirin;
  • Kardiomagnet;
  • Trpělivý.

Doporučuje se gudoterapie (léčba pijavice). Obsahují látky ve slinné tekutině, které nejen zředí krev, ale také zvyšují ochranné síly těla.

Kromě toho jsou léky předepsány pro léčbu podkladového onemocnění, pokud je to odhaleno.

Ve vzácných případech se takový obtížný postup aplikuje jako červená krevní buňka. Spočívá v odstraňování části erytrocytů pacienta pomocí speciálního aparátu.

V nepřítomnosti kontraindikací doporučují lékaři ženy se zvýšeným hemoglobinem, aby se stali dárci a zúčastnili se středu krve ne více než 1 čas měsíčně.