Předčasné porod: příčiny, symptomy, prevence

Předčasné porod: Příčiny, symptomy, prevence

Co je předčasně práce?

Předčasné narození jsou porod, který začal před termínem, kdy ovoce dosud nedosáhlo správného stupně zralosti a je považováno za předčasně.

Jaké období mohou začít předčasné narození?

Narození je považováno za předčasné, pokud začaly v období 37 týdnů těhotenství dříve.

Vzhledem k tomu, že v moderních klinikách bylo možné najít předčasné novorozence od té doby 20 týdnů Gestace (čas strávený v mateřském děloze) je předčasný být porodem, který nastal v období 20 až 37 týdnů těhotenství.

Pokud došlo k porodu na dobu kratší než 20 týdnů (v některých zemích méně 22 týdnů), pak nemluví o předčasném narození, ale o potratu.

Příčiny předčasného narození

Lékaři nejsou vždy schopni zjistit, proč začalo předčasné narození, nicméně seznam nejčastějších příčin zahrnuje:

  • Infekční onemocnění těhotných žen: Bakteriální vaginóza, kapavka, Trichomoniaz, chlamydia a některé jiné pohlavně přenosné infekce, stejně jako chronická pyelonefritida, chorioamnionit atd.
  • Zranění děložního čípku v důsledku opakovaného zdravotnického (non-drogové) potraty, léčby , Dysplazie a rakovina děložního hrdla, Stejně jako děložky cervikálů během předchozího Rodov.
  • Eastic-Cervikální nedostatečnost je stát, kdy Cervix není schopen odolat tlaku ze plodu a začne se postupně dostat ven. Insuficience děložního čípku může být způsobena různými důvody, včetně zranění děložního čípku v minulosti (viz. Předchozí bod).
  • Anomálie struktury dělohy a onemocnění dělohy: Saddot dělohy, dvojitý vzor, ​​jednostranné dělohy, dvojité dělohy, přepážky v děloze a také Myom Uterus Může způsobit předčasné narození.
  • Placenta může také hrát roli ve vývoji předčasného porodu. Například, předčasné narození se mohou vyvinout s nízkou placentovou a placentovou prelation, stejně jako s předčasným placentálním odstupem.
  • Preeclampsia je nebezpečná komplikace těhotenství, která se projevuje nadměrným zvýšením krevního tlaku a vzhled proteinu v moči. Preeclampsia může vést k placentárnímu odloučení a způsobit předčasné narození.
  • Diabetes těhotných žen - je zvýšení hladiny glukózy v krvi spojené s nevýhodou inzulínového hormonu nebo tkaninové imunity k tomuto hormonu. Cukr cukrovky zvyšuje riziko předčasného porodu.
  • Předčasná prasknutí plodových mušlí, nebo v jednoduchém jazyce, pokud byla voda přesunuta příliš brzy. Nejčastější příčinou předčasného rozbití plodných plodů je infekce / zánětlivé onemocnění těhotné a multi-way.
  • Více těhotenství (dvojčata, trojice a t.D.) Podle statistik, žen, těhotných dvojčat, porodit v průměru při 37 týdnech těhotenství, trojnásobně 34 týden a Cheruxery - On 32 týden Těhotenství.

Kdo má zvýšené riziko předčasného narození?

Bohužel, nikdo není pojištěn proti tomuto, a jakýkoli těhotenství může skončit předčasné narození. V některých situacích však může být zvýšeno riziko předčasného narození: t

  • Pokud předchozí těhotenství již skončily předčasným porodem (zároveň dřívější období, na kterém došlo k předchozímu narození, tím vyšší je riziko re-předčasného rodu);
  • Pokud má těhotná žena bakteriální vaginóza, buď pohlavně přenosná onemocnění (kapavka, Chlamydia, Trichmonia a další.)
  • Pokud je věk těhotných žen méně než 17 let nebo starší než 35 let;
  • Pokud těhotná kouř, Pít alkohol nebo trvá léky;
  • Pokud je interval mezi dvěma těhotenství kratší než 6 měsíců;
  • Pokud jsou těhotná dvojčata, trojnásobná a t.D.;
  • Pokud v důsledku postupu ECO přišel těhotenství;
  • Pokud těhotná nejedná špatná, Pomalu získávat váhu, A také pokud došlo k nedostatku tělesné hmotnosti před nástupem těhotenství (vypočítat index tělesné hmotnosti, může být zde: Index tělesné hmotnosti);
  • Pokud mají těhotné ženy nebo mají v minulosti onemocnění dělohy a děložního čípku;
  • Pokud má těhotná žena paže nebo je k dispozici diabetes;
  • Pokud je těhotná vystavena těžkému psychologickému stresu (smrt milovaného člověka a t.P.) nebo fyzická expozice (domácí násilí, automobilové nehody, pády, zranění);
  • Pokud se žena angažuje v těžké fyzické práci;
  • Pokud žena udělala několik lékařských potratů k těhotenství;
  • Pokud má těhotná žena výrazná tělesná hmotnost.

Jaké je nebezpečí předčasného narození?

Naštěstí ne všechny děti narozené předčasně mají zdravotní problémy, nicméně narození před tím, než druhé období mohou vést k některým komplikacím.

Čím méně času, na kterém došlo předčasné narození, tím vyšší je riziko následků pro novorozence. Důležitou roli hraje také váha dítěte při narození.

Nejčastější komplikace v předčasných dětí jsou: problémy s dýcháním (jak plíce ještě nezralily), srdce, neurologické poruchy, infekční onemocnění (v důsledku slabosti imunity), neschopnost udržovat konstantní tělesnou teplotu, problémy s trávením a některé ostatní.

Děti narozené předčasně tráví v nemocnici od několika týdnů až několik měsíců, než je rodiče dovolili vybrat je domů.

Jak snížit riziko předčasného porodu?

S cílem snížit riziko předčasného porodu na minimum, poslechněte si následující rady porodníků gynekologů:

  • Odmítnout kouření. Kouření mimořádně negativně ovlivňuje průběh těhotenství, na zdraví plodu a budoucí matky. Na našich stránkách je samostatný článek věnovaný tomuto tématu: Sousedství.
  • Odmítnout alkohol používání. Nedávné studie ukázaly, že i malé množství alkoholu mohou nepříznivě ovlivnit zdraví budoucích dětí, takže lékaři doporučují opustit alkoholické nápoje pro celou dobu těhotenství. Na našich stránkách je samostatný článek věnovaný tomuto tématu: Alkohol během těhotenství.
  • Pokud vaše práce naznačuje těžkou fyzickou práci nebo dlouhodobé stání na nohách, zkuste změnit pole aktivity, dočasně otočením na jinou polohu.
  • Pravidelně navštěvujeme doktora, který vede vaše těhotenství a následují zkoušku.
  • Při zobrazení úzkosti se obraťte na svého lékaře.

Jak pochopit, že začaly předčasné narození?

Předčasné narození mají velký nebezpečí pro budoucí dítě, a čím déle je možné zachovat těhotenství, čím větší je šance, že dítě přežije a důsledky pro to bude minimální. Proto by těhotná měla znát známky zahájení předčasného porodu, aby se odvolala na lékařskou péči.

Takže byste měli okamžitě konzultovat lékaře při vývoji následujících příznaků:

  • Máte pravidelnými kontrakcemi, intervalem mezi tím, která je 10 minut a méně;
  • Přesunuli jste vodu, nebo vypouštění z vagíny se stalo velmi kapalným a hojným;
  • Vyvinul jste krvácení dělohy;
  • Máte závažné zadržené bolesti nebo pocit tlaku na dně pánve.

Jak diagnostikovat předčasnou práci?

Pro objasnění diagnózy předčasného rodu musí lékař posoudit stav čípku.

Mluvíte o předčasném porodu, když jsou viditelné změny v čípku, mluvíme, že se připravuje na porod: Pokud se Cervix stal měkkým, začal zkrátit a otevřít.

Aby bylo možné určit taktiku předčasného narození, je také jmenován ultrazvuk (objasnit dobu těhotenství, přibližnou hmotnost plodu, stavu a uspořádání placenty a t.D.), KTG (určit stav plodu), průzkumy pro sexuální infekce, analýza moči atd.

Jaká je hrozba předčasného narození?

V domácí medicíně je taková věc jako hrozba předčasného narození. To je stav, ve kterém těhotné zkušenosti bolesti v dolní části zad nebo břicha, ale zároveň vyšetření neodhalí otvor čípku, a všechny ostatní analýzy jsou normální.

Stojí za zmínku, že ne všichni lékaři souhlasí s existencí takové diagnózy. Například v USA je přítomnost nepravidelné bolesti v oblasti spodních zkratů nebo upevňovacích řezů ve druhém a třetím trimestru těhotenství považována za zcela normální jev, který nevyžaduje žádnou léčbu, a navíc , hospitalizace. Většina zahraničních specialistů souhlasí s tím, že "tonus dělohy" známý pro nás ve druhém a třetím trimestru těhotenství není nic jiného než zkratky Bracston Hicks - zcela bezpečný fenomén, který nemluví o hrozbě předčasného narození.

V souladu s tím, na zahraničních klinikách v takové situaci není předepsána žádná léčba.

Přečtěte si více: Předčasné porod: léčba a predikce pro dítě.