Nízký progesteron u žen

Nízký progesteron u žen - vážný důvod apelovat na lékaře. Tento stav narušuje menstruační cyklus a negativně ovlivňuje plod. Progesteronová insuficience je přístupná léčbou včasnou manipulací s lékařskou péčí.

Progesterone zavolá hlavní hormon těhotenství. Jeho hlavní množství produkuje žluté tělo (dočasné železo vnitřní sekrece) a některé nadledvinky.

Pokles nedisrací - symptomy a důvody

Po uvolnění zralých vajec a tvorby žlutého těla roste množství hormonu. Endometrium (vnitřní membrána dělohy) je připraven pro připevnění oplodněného vejce, zvyšuje počet cév, příznivé podmínky jsou vytvořeny pro rozvoj budoucích dětí.

Příznaky a důsledky

Závažnost příznaků selhání progesteronu závisí na stupni snižování počtu hormonu, jednotlivých charakteristik těla ženy, estradilární poměry. Příznaky nedostatku progesteronu jsou:

  • vzájemné cykly;
  • problémy s koncepcí;
  • rychlá underuabilita;
  • otok;
  • výrazný premenstruační syndrom;
  • pokles libido;
  • potraty.

Je možné ofenzíva těhotenství s deficitem progesteronu, ale jeho další rozvoj je ne. Funkce progesteronu během těhotenství:

  • Snížení tónu svalů dělohy;
  • deprese místní imunity (aby se zabránilo odmítnutí ovocného vejce, což je 50% geneticky cizinec).

Pokud se koncepce úspěšně absolvovala a žena ví o tom, krvavé výboji, bolest v dolní části břicha - důvod k okamžitému odvolání pro lékařskou péči.

Příznaky sníženého progesteronu u žen, které nevědělo o nadcházejícím těhotenství, jsou hojné dlouhodobé výboje krve, které naznačují jeho přerušení. A v tomto případě je nutná inspekce a konzultace lékaře.

Úroveň hormonu v cyklu

Nízký progesteron je nebezpečný v pozdním těhotenství. Vede k migraci. Norma Rodhework se vyskytuje za 40 týdnů. Odchylka je povolena za 2 týdny ve velké nebo menší straně. Pokud se o 42 týdny nedoší obecná činnost, dítě je ohroženo zraněním. Běh vede ke střihu švů (kostní sloučeniny) na dětské lebce, hlava dítěte nemůže projít generickými cestami ženy.

Příčiny nízkého progesteronu, vnějších faktorů

Příčiny sníženého progesteronu nejsou v těle vždy patologické změny. Množství hormonu závisí na fázi menstruačního cyklu.

  1. Nízký progesteron od začátku nařízení před nástupem ovulace - fyziologická norma. Během tohoto období jsou zaznamenány nejnižší ukazatele.
  2. Přirozený pokles koncentrace progesteronu se vyskytuje v postmenopauzu. Během tohoto období v těle ženy přestane zrání pohlavních buněk, žluté tělo není tvořeno, a nadledvinové žlázy nejsou schopny pokrývat deficit. Snížení progesteronu a relativní zvýšení estrogenu v tomto období zvyšují riziko vzniku maligních neoplazmů v děloze, nadměrný růst endometria.
  3. Interforitní faktory, léky, které snižují progesteron - ampicilin, karbamazepin, ciproteron, danazol, epostan, estriol, goserelin, leupromid, perorální antikoncepce, fenytoin, rosestatin, prostaglandin e2.
  4. Výkon pro domácí sekreční žlázy je ovlivněno vnějšími faktory, takže způsob života ženy nepřímo ovlivňuje úroveň progesteronu. Nesprávná výživa, hypodymna a zejména chronický napětí časté vedoucí k hormonálnímu selhání.

Ve věku 35 až 50 let, progesteron pokles o 75%

Příčiny nízkého progesteronu, endokrinní problémy

Důvody pro nedostatek progesteronu v těle ženy reprodukčního věku jsou:

  • Porušení sekreční činnosti hypotalamu a hypofýzy
  • zvýšená úroveň estrogenu;
  • patologie štítné žlázy;
  • Perzistence folikul;
  • hyperprolaktinie (zvýšená koncentrace prolaktinu);
  • Hyperandrode (přebytek pánských hormonů);
  • Nedostatečná práce placenty (u těhotných žen).

Lutein fáze a nevýhoda

Lutein fáze (nebo žlutá tělesná fáze nebo progesteron) začíná od okamžiku uvolnění zrání a připravené k hnojení vejce z folikulu. Došlo ke 14. den cyklu. V závislosti na délce zrání buněk genitálií je nástup ovulace od 12. do 16. dne. Je v tomto období, že dochází k aktivní syntéze těhotenství hormonu.

Jedním z důvodů pro nízkou úroveň progesteronu v fázi Lutein je stav vaječníků. Patologie způsobující fyziologickou dysfunkci genitálních žláz:

  • Polycystic. V tomto onemocnění se zralý folikul nerozbije. Zůstává ve stavu cystu. Jedná se o patologickou dutinu s poškrábanou stěnou a non-vizuální vaječné buňky uvnitř. Vaječníky jsou pokryty nevybuchlé folikuly.
  • Odpor (necitlivost). Požární žlázy žen nereagují na sání folikul (FSH) a Luteinizace (LG) Hormony hypofýzy, takže zrání vejce nedochází.
  • Hypercesth. Nepříznivé faktory životního prostředí, použití určitých skupin drog způsobují orgánovou dysfunkci.
  • Předčasné vyčerpání. Patologie je způsobena časným nástupem Klimaks. Zachycení menstruace se vyskytuje u žen ve 35-40 letech (rychlostí po 45) pod vlivem ozáření, chemoterapie, chronické působení stresových faktorů, přijímání některých farmakologických přípravků.

Patologie endometria

Organické důvody pro nedostatek progreonu v fázi luteinu zahrnují následující onemocnění:

  • endometrióza (nadměrný růst vnitřní vrstvy dělohy);
  • maligní nádor dělohy, vaječníků;
  • Polypy dělohy (benigní neoplazma);
  • Miome (hormonálně závislý na benigní nádor dělohy);
  • Endometritida (zánět vnitřní vrstvy dělohy);
  • Intrauterinní manipulace (potrat, škrábání).

Vliv patologií

Hyperprolactinemie

Jeden z Funkce prolaktinu - Mléko protící. Po dodání dochází k přirozenému zvýšení koncentrace účinné látky. Patologický nárůst hormonů stonků během hypofýzy. Práce systému hypotalamického hypofýzu a FSG frakce a LH, které stimulují výrobu vaječníků. Porucha menstruačního cyklu - důsledek patologických změn.

Hyperprolactineia a nízký progesteron v období po porodu - normální fyziologický fenomén. Inhibuje vysoký prolaktin Tvorba vajec a chrání tělo ženy před nechtěným těhotenstvím během kojení.

Poruchy funkcí hypotalamu a hypofýzy

Hypeitární a hypotalamus koordinují práci všech žlázy vnitřní sekrece. Pod působením jejich hormonů (zejména folikulnost a luteinizace) je tvorba účinných látek zodpovědných za zrání vejce, koncepce, těhotenství, porod. Nádory hypofýzy-hypotalelamického systému, porušení dodávky krve tomuto oddělení mozku způsobuje nedostatek progesteronu a vede k problémům vstupu do plodu.

Placentární insuficience

Jeden z funkcí placenty - sekrála. Jedná se o dočasnou vnitřní sekreci železa. Od 16 týdnů těhotenství je placenta přijata pro aktivně syntetizovat progesteron. Je-li pozorována patologie jeho tvorby, dochází ke snížení progesteronu a problémy vznikají s dalším líháním dítěte.

Hyperandrodemie

Důvodem přebytečného počtu mužských hormonů v těle ženy je vaječníkový nádor, nadledvinky. Přebytečný androgen způsobuje pomozku. V podlahových žlázách je tvořena hustá kapsle, která zabraňuje výstupu zralé vejce.

Narušení funkcí štítné žlázy

Nedostatečný počet hormonů štítné žlázy (hypotyreóza) v ženském těle nepříznivě ovlivňuje plodnost a hormonální pozadí jako celek.

Pod působením hormonů štítné žlázy v játrech se syntetizuje protein, který váže estradiol a testosteron. V případě nedostatečného počtu tohoto proteinu v krvi se objeví velké množství volného testosteronu, který potlačuje ovulaci. Žluté tělo v tomto případě není tvořeno a koncentrace progesteronu zůstává minimální.

Štítná žláza

Patologie štítné žlázy spojené s nedostatečnou sekrecí hormonů způsobuje zvýšení koncentrace estrogenu. Toto porušení vede ke snížení výroby FSH a LH (podle zákona zpětné vazby) a členění menstruačního cyklu. U žen s nedostatkem hormonu štítné žlázy vyvíjí neplodnost. Při výskytu těhotenství existuje riziko sebevědomí nebo v novorozené diagnostice vrozené hypotyreózy.

Diagnostika sníženého progesteronu

Indikace pro účely analýzy krve Progesteron jsou poruchy cyklu, non-opouštějící těhotenství, hrozba potratu. S cyklu 28 dnů je laboratorní materiál pronajímá po dobu 22-23 dnů. V jiných případech jmenuje den analýzy lékařem. U těhotných žen, krevní plot na zřízení koncentrací progesteronu, bez ohledu na termín.

S významným zpožděním menstruace nastane komplexní analýza. Kromě koncentrace progesteronu určete počet následujících hormonů:

  • folikulnost;
  • luteinizující;
  • Chorionic gonadotropin (HCG);
  • estrogen;
  • prolaktin;
  • Testosteron;
  • Cortisol.

Metody léčby

Schéma a metody léčby poruchy progesteronu závisí na hlavním důvodu.

Metody zpracování a korekce jmenuje pouze lékař

Rozumný
Interferující faktory. LékyPřestat přijímat
Zvýšená úroveň estrogenuTradiční medicína, snižují spotřebu potravy obsahující fytoestrogeny, zabraňují nadváhu.
StresZdravý životní styl, spánek, tradiční medicína
Climax, postmenopauzaLidový lék, hormonální terapie
PatologieHormonální terapie, možná operace

Pokud je nedostatek progesteronu způsoben hypofyzárním nádorem, se provádí operace, aby se odstranila, chemoterapie, ozáření.

Koncentrace hormonů štítné žlázy, prolaktinu, androgeny, která snižuje množství gestagenu, je obnovena hormonální terapií a za použití jiných farmakologických přípravků.

Gynekolog

Komplexní léčba s nízkým progesteronem zahrnuje metody tradiční medicíny. Zejména použití infuzí, lešení na základě děložního borových, speciálních děložních poplatků.

Korekce životního stylu - předpokladem účinnosti léčebných opatření. Správná výživa, 8hodinová noční odpočinek, vyloučení stresu přispívají k obnově endokrinního systému.

Ženy, které trpí těžkým premenstruálním syndromem, non-nejasných, mají problémy s koncepcí, nemůžete tyto příznaky ignorovat a pokusit se normalizovat svůj stav sami.

Včasná identifikace příčiny jeho znevýhodnění, komplexní terapie - hlavní podmínky pro normalizaci hormonu hladiny hormonu a zachování zdraví reprodukčního systému.