Což znamená snížení nebo zvýšení 17-oh progesteronu v každém z fází cyklu

Co to znamená, jestli je 17-OH progesteron zvýšen nebo snížen v folikulární fázi? Je to kritické pro zdraví? Stojí za to znepokojující a mít nějaké aktivní akce? Odpovědi na tyto otázky naleznete v tomto článku.

Kritické dny a progesteron

Měsíční - komplexní proces, ve kterém se zapojuje mnoho oddělení těla. Z přímo reprodukčního systému, pro elektrony v mozku a koncentraci hormonů v celém těle. Kritické dny sami trvají tři až sedm dní. A celý cyklus trvá 21 až 35 dní (od místa, kde je ve skutečnosti název - měsíčně).

Menstruační cyklus je rozdělen do několika období:

  1. Folikulární fáze. Období, během které je vytvořen nový folikul. Folicle je v podstatě vejce, obklopen speciální ochrannou vrstvou. V něm, matures "a připravuje se. Tato fáze začíná prvním dnem cyklu (první den menstruace), trvá týden a končí bezprostředně před ovulací.
  2. Ovulace. To je čas, kdy se vejce zcela tvoří a začne pohyb od folikulu do dělohy. To je dokonalé období pro hnojení. A pokud se ptáte takový cíl, pak musíte pečlivě sledovat jeho začátek.
  3. Lutein fáze. Také volá fázi žlutého těla. A to vše proto, protože po jeho urážlivém místě v místě folikulu (které vejce vlevo vlevo) v vaječnících, dočasné železo je vytvořeno - žluté tělo. Zabývá se výrobou hormonů, které pomáhají tělu připravit se na přijetí oplodněného vejce. Tento měsíc je tak ne? Žluté tělo se vrátí, epitel kolem neopravních vejcích vejce a období začínají. A tak až do příště. Veškerý cyklus zavřený.

17-OH progesteron je hormon, který produkuje dočasné železo. Je od jeho přítomnosti a množství, které bude ženský organismus připraven k hnojení a jak bezpečně bude trvat období gestace.

V závislosti na životním období osoby, krev obsahuje jiný počet určitých hormonů, včetně progesteronu.

Maximální hodnota je fixována během vývoje plodu a v prvních dnech novorozence (bez ohledu na podlahu).

Hormonální výkon 17-OH progesteronu pro různé období

Udělat chybu okamžitě, v těle mužů je tento hormon. V tomto článku zvážíme ukazatele pro ženského organismu v různých obdobích svého života. Koneckonců je to pro dívky, že velikost ukazatele hormonu může být jako důkaz zdraví, a důvod je vážně opuštěn jejich zdraví.

  • Novorozenec: 0.25-0.75.E (50 nmol / litr).
  • Až 3 měsíce: 0,05-0,5 y.E (12-29 nmol / litr).
  • Od 3 měsíců do 1 roku: 0.5-0,08 y.E (do 5, 2 nmol / litr).
  • Od 12 do 18 let: 0.05-2.3 y.E (0,95-7.1 Nmol / litr).
  • Od 18 do 49 let: 0.09-2,8 y.E (20-8,4 nmol / litr).

Během kritických dnů se ukazatele tohoto hormonu mění poměrně ostře:

  • V folikulární fázi 0,09-0.8.E (1,29-8,5 nmol / litr);
  • V Lutein fázi 0,33-2.8.E (0,9-11,6 nmol / litr).

Během těhotenství může postava dosáhnout od 0,67 do 4,03.E (nebo od 3,5 do 33,5 nmol / litr.

Pokud vidíte ve výsledcích analýz, že 0,1 y.E 17 Progesterone je normou žen na 3 denní cyklu a extrémně znepokojující znamení o 15-20.

Co znamená zvýšení a snížení progesteronu

Rolování a prudký nárůst úrovně se vyskytuje během doby ovulace a během průtoku druhé poloviny fáze luteinu. Jedná se o zcela normální a přirozený proces, který je přímým potvrzením připravenosti těla k pokračování druhu. Pak to takový hormon, jak progesteron potřebuje tělo nejvíce. Je to jako nějaký signál pro celý organismus - připravit se, protože pravděpodobnost hnojení je skvělé. Další ostrý hormonální skok nastává ve třetím trimestru během těhotenství. To je výsledek přípravy na narození dítěte.

Když indikátory takového důležitého hormonu vážně s výhledem na horní limity, to je příležitost myslet na vaše zdraví.

Pokud je v folikulární fázi zvýšena 17-OH progesteron, pak by měly být důvody stanoveny co nejdříve. To může způsobit vážné problémy s koncepcí, protože způsob přípravy dělohy a vejce bude narušen - ovulace je potlačena, vajíčko se nepohybuje podél zamýšlené trasy.

Jeden z prvních alarmujících hovorů, svědčí o tomto problému, jsou zpoždění s měsíční, což se střídá s hojnými bolestivé zveřejnění. Některé dívky zastaví měsíčně několik měsíců, navzdory skutečnosti, že jsou ve špičce pro hnojení a menopauze.

Zvýšení hladiny hormonu může nesprávný provoz vaječníků (včetně nádorů), nesprávné asimilace hormonu, onemocnění močového a reprodukčního systému.

Pokud je progesteron zvýšen v fázi Lutein, pak důvody nemusí být tolik. Podle gynekologů existují jen tři z nich:

  1. Tělo je ve špičce a je připraveno k hnojení "maximum".
  2. Těhotenství už přišel.
  3. Jakýkoliv z připravených přípravků užívaných dříve byly dány takový vedlejší účinek.

Nedostatek hormonu ovlivňuje tělo je extrémně negativní. Snížená úroveň progesteronu v fázi Lutein je extrémně nebezpečný trend. Může znamenat jak různé dědičné a získané onemocnění a vést k komplikacím během těhotenství a potratu.

Jako praxe gynekologů ukazuje, nejčastěji je tento problém spojen s dysfunkcí adrenálního kortexu. Tělo ženy není prostě schopno vyvinout požadovanou úroveň hormonu. Tento problém je detekován během puberty. Je dobré, že v tuto chvíli má dívka dost času na to, aby nedošlo k nepříjemným následkům. Pokud je porušení zjištěno po, pak se terapie může zpozdit nebo nepřinese žádný výsledek vůbec.

Nedostatek progesteronu vede k pozdním nebo nesprávně vytvářejícímu luteinizující hormon v dalším cyklu. Celý rytmus reprodukčního systému je srazen a v důsledku neplodnosti. A tento problém je často spojován s addisonovým syndromem, ve kterém se nadledvinové žlázy nevyrovnávají se vývojem všech hormonů. Je možné umělně růst, ale může mít negativní dopad na všechny ostatní orgány.

Jak se stanoví úroveň 17-OH progesteronu a proč tuto analýzu

Odevzdání analýzy na obsahu hormonu se provádí na prázdném žaludku, ráno. Doporučuje se pouze čistá voda. Materiál pro výzkum je získán z Vídeň. Krevní plot sám se liší od obvyklého.

Pro označení, kdy a v jakém dni cyklu trvat 17 progesteronu, mělo by být považováno za diagnostikované. To určuje navštěvující lékař. Pokud vstoupí do standardní sady analýz, pak je předepsán do třetího a pátého dne. Pokud projdete průzkum spojený s problémy hnojení, je lepší se konat 12-15 dní.

A existují případy, kdy jedna analýza nestačí k vytvoření diagnózy. Pak je několikrát za měsíc. Ve standardním minimum - třikrát pro zachycení každé fáze: Premenstruační, ovulace a období menstruace.

Pokud vaše testy hovoří o odchylce hormonu 17 oh progesteronu, neměli byste dělat hasty závěry a okamžitě nastavit zklamáním diagnózy. Vysoká nebo nízká úroveň je pozorována nejen v patologických případech. Pouze lékař může shromažďovat data společně a předpokládat něco konkrétního. Pro spolehlivý diagnostikovat další výzkum a pozorování vašeho těla budou vyžadovány.

Takže, že se z tohoto článku nebo z jakéhokoliv jiného, ​​neberte žádnou akci bez konzultace s lékařem. Nemůžete přiřadit sami progesteronovou terapii. Nemůže začít užívat léky nebo rozhodnout projít analýzu. Analýza, jako je léčba, jmenuje pouze lékař. Pokud si všimnete jakékoli rušivé symptomy, zkuste navštívit specialistu co nejdříve, z nichž závěry, které můžete věřit a poslouchat jeho radu.