Bolest v dolní části břicha po odstranění dělohy

Při přivzácení takové operace, jako odstranění dělohy - žena, nepochybně bychom měli zvážit všechny výhody a nevýhody a ověřit potřebu postupu. Pochopte, proč je nutné rozhodnout o takovém obtížném postupu, několik specializovaných lékařů pomůže, kdo vysvětlí všechna možná rizika operace. Je třeba si uvědomit, že doba rehabilitace je dostatečně dlouhá a možná komplikace mohou zcela změnit svůj život.

Než se rozhodnete o hysterektomii (děloha odstranění), měli byste se seznámit se všemi potřebnými informacemi a konzultovat s několika specialisty o možném alternativním léčbě a důsledcích odstranění, které zahrnují:

  • neschopnost otěhotnět;
  • bolest v dolní části břicha;
  • fyzikální a psychologické nepohodlí;
  • Bolest v pánvi;
  • zákaz provádění sexuálního života během rehabilitačního období;
  • jizvy na povrchu břicha;
  • Pravděpodobnost vývoje osteoporózy a srdečních onemocnění;
  • Předčasný začátek Klimaksa.

I když se odstranění dotklo pouze dělohy, a vaječníky zůstaly na svém místě, výroba hormonů v těle je významně snížena, což vede ke změně hormonální úrovně a související s těmito otázkami.

Největší psychologický nepohodlí po odstranění dělohy zažívá ženy dětí. Po přirozeném výskytu Klimaků jsou pacienti mnohem snazší vyřešeni na hysterektomii a usnadňují nést hormonální zotavení.

Přesto existuje řada výhod z hysterektomie, která může do značné míry zmírnit život pacienta. Pokud se tedy vyhýbá chirurgickému zásahu, po dobu obnovy bude žena schopna najít některé výhody provedeného postupu, mohou být přičítány jim:

  • úplné zastavení menstruace;
  • zmizí potřebu ochrany;
  • Pravděpodobnost vzhledu množství gynekologických onemocnění se sníží;
  • Neschopnost vypadat onkologická onemocnění dělohy.

Indikace 

Bolest v dolní části břicha po odstranění dělohyJistě neexistuje žádná taková žena, která by bez zaváhání souhlasila, že bude držet hysterektomii. Ale pokud v některých případech poskytují odborníci právo zvolit si pacienta, pak je někdy operace nevyhnutelně. Svědectví pro povinnou hysterektomii zahrnuje:

  • Maligní růst nádorů v oblasti děložního čípku nebo na většině dělohy;
  • s neefektivností adenomiózy léčby drogami nebo endometriózou;
  • v případech dlouhodobého krvácení dělohy;
  • když je benigní nádor detekován během menopauzy nebo perimenopauzy;
  • Pokud existuje silný opomenutí nebo úplný podložek dělohy a jiných orgánů;
  • Chronická bolest způsobená patologickými změnami v děloze.

Kromě problémů, které s různým stupněm závažnosti jsou všichni pacienti zaznamenáni v pooperačním období, mohou se v pozdější době objevit komplikace. Je si všiml, že 7 z 10 žen po hysterektomii, po určité době se prožívají ze smyslu rozptylu a méněcennosti, cítí vzhled různých obav a emocionální deprese. Kromě hormonálních a psychologických komplikací je mnoho žen narušeno chronickými bolestmi hrudníku, pánevní oblastí a břišní na dně.

Komplikace 

Různé bolesti jsou nejčastějším příznakem jak na časném pooperačním stádiu, tak v pozdějším období. Současně břišní bolí nejčastěji a přináší největší nepohodlí pacientům. Důvody takové komplikace se mohou stát několika porušením.

Je nesmírně důležité získat správný psychologický postoj v období před operací. Je prokázáno, že čím lepší je žena vědoma samotného postupu a možných komplikací, tím snadnější je, že je následně přenáší.

Komplikace v časném pooperačním období

Státy, které jsou oslavovány v prvních několika dnech po provedení chirurgické intervence - odkazují na včasné komplikace. To bolí převážně spodní břicho, strany, oblast pánve a hrudník. Charakterizovaná bolest v následujících důvodech.

Zánět jizvy. V případě začátku zánětlivého procesu na scéně - bolest je lokalizována v oblasti SCAR. Pokud byla operace prováděna přes vaginu - břicho a rozkroková oblast bolí. S důkladným vyšetřením může odborník odhalit známky zánětu:

  • zarudnutí a otok na scéně řezu;
  • Bolesti palpace;
  • Zvýšení lokální teploty;
  • Možné známky intoxikace: nevolnost, hnisavý výtok, tělesná teplota.

Porušení močení. Nejčastěji je to způsobeno poškozením uretry během operace. Zároveň, druhá břicha bolí, když močí, a bolest má charakter akutního řezání.

Pyelonefritis. Se objeví v případě infekce poškozených tkání během operace nebo po operaci. Vylévání pocitů se rozprostírá na dno břicha a dolní části zad. Pro potvrzení nebo odmítnutí diagnózy je nutné provádět analýzu moči.

Zánět pobřišnice. Velmi nebezpečná komplikace, která nese hrozbu nejen pro zdraví pacienta, ale také její život. Peritonitida se projevuje řadou specifických vlastností:

  • horečka a zvýšení tělesné teploty;
  • Hlava, svalové, kloubové bolesti;
  • Lokalizovaná nebo putování bolesti břicha;
  • nahoře a problém gastrointestinálního traktu;
  • podráždění břišní dutiny;
  • Změny v testu klinického krve.

Po operaci odstranit dělohy, první znamení peritonitidy se stává bolestí v dolní části břicha. Postupem času se vztahuje na strany, dolní části zad, drtí a celou pánevní oblast.

Vzhledem k tomu, že dutina břišní je v těsné blízkosti střeva, infekce automaticky jde. Jako výsledek, během šíření peritonitidy, problémy gastrointestinálního traktu: meteorismus, zácpa, bolest. Detekce specialisty na peritonitidu umožňují speciální průzkumy a řadu analýz.

Tel nebo plicní tromboembolismus - je také těžká komplikace po operaci oddělení dělohy. Charakterizovaný separacím a přenosem krevního hadříku do plicních tepen, v důsledku toho jejich blokování. Onemocnění je velmi nebezpečné a představuje skutečnou hrozbu pro život pacienta.

Externí projevy této patologie jsou vyjádřeny v dušnosti, bolest na hrudi, kašle s krevní expektorací, tvorba kůže. Když se tyto funkce zobrazují, je nutná okamžitá hospitalizace pacienta.

Krvácející. V období po operaci odstranění dělohy, krvácení vnitřního i vnějšího, je indikátor nedostatečné srážení krve. Nicméně, dno břicha také bolí, spolu s tím mohou být oslavovány následující příznaky:

  • Slabost a apatie (spojená s velkým ztrátou krve);
  • závrať;
  • Pocit "mouchy" před očima.

V závažných případech jsou uvedeny případy, horečkové státy, třese celého těla, uvolňování studeného potu, snížený krevní tlak a puls.

Komplikace v pozdním pooperačním období

Zpravidla do 8-10 dnů, po operaci, pacienti odstraňují švy a vypouštět z nemocnice. Další rehabilitace je pod domkem, a komplikace, které se objevily v této době, jsou považovány za pozdě.

Pro rychlou restaurování doma, pacienti, kromě požadovaných doporučení doktora a příjmu potřebných léčivých přípravků, je také doporučeno dodržovat speciální dietu a provádět lékařskou gymnastiku.

Nejčastější komplikace pozdního období zahrnují několik onemocnění, s každým z nich bolí břišní.

Vzhled zbraní. Blikání se může objevit po jakémkoliv chirurgickém zásahu v břišní dutině. Zvláště často hroty se objevují po otevřeným metodě operace, aby se odstranil dělohy.

Již za dva dny po operaci jsou poznamenány vláknité ložiska. Většina z nich je absorbována nezávisle, zejména s dobrým intestinálním fungováním. V případě stagnace peristálů gastrointestinálního traktu nebo s poměrně rozsáhlým poškozením jsou v břišní dutině tvořeny kolagenové hroty, které nejsou vyřešeny nezávisle.

Bolest, když se toto onemocnění objeví, ovlivňuje boční nebo dolní břicho v závislosti na lokalizaci adhezí. Často je zde také špatná práce gastrointestinálního traktu (akutní střevní obstrukce, nadýmání, chronická zácpa), která poskytuje ještě více nepohodlí.

Omezení nebo ztráta vagíny. Vzhledem k odstranění hlavního vazivového zařízení v malé pánvi, upevnění tkáně pochvy po tomuto operaci výrazně relaxovat. To často vede k tomu, že vynechají a plnou ztrátu vagíny.

Začátek patologie, často probíhá zcela asymptomatický, a jen v průběhu času, s významným postupem onemocnění, bolest v perineum také bolí spodní břicho a oblast SAPRUM. Diagnostikovat vynechání a pád lékaře při zkoumání v gynekologické židli.

Mastopatie. Navzdory skutečnosti, že bolestivé prsa se nevztahuje na typické komplikace po této operaci, mnoho žen oslavují tento konkrétní symptom.

Základem onemocnění mastopatie - pěstování spojovacích tkání prsu na pozadí hormonální nerovnováhy v těle ženy. První znamení alend je bolestivé oteklé prsa. Kromě toho může existovat obecné zhoršení států.

Známky mastopatie jsou oslavovány v těchto situacích, kdy je odstraněn pouze děloha a vaječníky pokračují v produkci ženských sex hormonů. V tomto případě jsou citlivá a bolestivá prsa spojena s cyklickými změnami a nesouvisí s operací pro odstranění dělohy.

Bolestivost, bobtnání a bolesti kreslení, jsou spojeny s prací vaječníků, které i nadále vytvářejí hormony a pošlou je do mléčných žláz. Hrudník, v tomto případě bolí v těch dnech, kdy by menstruace měla projít.

Kromě toho hruď bolí, zbývající známky cyklu jsou pozorovány v tomto období: ospalost, podrážděnost, mazání v kloubech. O několik dní později všechny příznaky nezávisle zmizí, což je indikátor dokončení cyklu a pozastavení emisí hormonů.

S cílem snížit známky mastopatie, po odstranění dělohy, lékař jmenuje kurz speciálních léků, které pomohou zmírnit bolest v hrudi. To je nezbytné, protože takový menší příznak jako bolestivá prsa, po hysterektomii, může vyvolat maligní nádor prsu.

Preventivní opatření

Při změně hormonálního pozadí se dochází docela ostrý přírůstek. To není nejlepší způsob, jak přemýšlet nejen na psychologický stav ženy, ale také na hojení jizev. Díky sadě zbytečných kilogramů mohou být také oslavovány v dolní části břicha a dalších komplikací.

Nadměrné pacienty s hmotností jsou mnohem horší přes rozvrhlou změna, práce gastrointestinálního traktu je obtížná, švy jsou delší.

Správná výživa a zdravý životní styl po odstranění dělohy mají velký význam během rehabilitačního období. Proto v této době by měly být používány převážně lehké potraviny, dávají přednost malým kalorickým pokrmům, pít hodně. Je nutné odmítnout mastné, těžké, uzené, solné a smažené pokrmy.

V tomto období a mírné fyzické námahy. Výstupní třídy se doporučují s trenérem, ne dříve než 2 měsíce po operaci, postupně zvyšuje zatížení. Co přesně to bude: fitness, plavání, běh nebo sportovní chůze - nezáleží na.

Závěr

Nemyslete si, že bolest v dolní části břicha po dobu trvání operace je normální. Ignorovat takové příznaky a doufat, že bude samostatně nezávisle - je to nemožné, protože pod řadou nemocí může budoucnost ženy zhoršit.

Proč břicho bolí a co s tím lze udělat, pomůže pochopit specialistu. Není třeba zapomenout, že pravidelné preventivní kontroly jsou také vyžadovány pro ženy po odstranění dělohy. Proto alespoň jednou ročně by měl být navštíven gynekolog, který je v případě potřeby zkontrolovat prsa, pro případnou prevenci mastopatie.