Co je ateroma: symptomy, důvody, léčba, fotografie

Vzhled na povrchu kůže neoplazmy je vždy vzrušující. Není to jen kosmetologická vada omezující sociální činnost, která způsobuje pocit nepohodlí. Jakákoliv modifikovaná oblast kůže svědčí o zdravotních problémech. Atheroma - Co to je (foto) je široce popsáno v dermatologické praxi. Komplex diagnostických opatření určí povahu patologie, rozlišovat ji od nemocí s podobnými příznaky a schématu za léčbu.

Co je neoplazma?

Ve většině případů je vzhled na těle zhutněné oblasti mírně zvýšené nad povrchem kůže, je spojen s kosmetickou vadou. V počáteční fázi vývoje se ateroma nevykazuje. Jeho objem se dlouhodobě zvyšuje. Vytváří předpoklady pro samostatnou léčbu doma. Pokud jde o nebezpečné?

Atheroma odkazují na benigní nádory subkutánního vlákna. Je prezentován ve formě husté kapsle, uvnitř, která obsahuje kožní tuk, mrtvé buňky epidermis, krystaly cholesterolu. Na povrchu tyčícího se utěsnění zaoblené formy si můžete všimnout zablokování řádku.

V lékařské terminologii je tato patologie klasifikována jako cysta mazových žláz. Pokusy o nezávisle odstranit obsah kapsle bez řezání kůže nedává pozitivní výsledek. Pokud není modifikovaná oblast zraněna, aby se odstranila, pak se nevyskytují konstrukční změny v epidermis vrstvě. Atheroma má podobné příznaky s jinými chorobami, dokonce i onkologický. Proto je důležité co nejdříve diagnostikovat patologii.

Podobné značky jsou charakteristické pro takové onemocnění jako:

  • Lipoma (lipoblastom), u lidí, označovaný jako otcové;
  • Hygroma - tumor-jako tvorba benigního charakteru s serózním obsahem;
  • Vlákno - benigní vzdělávání sestávající z buněk pojivové a vláknité tkáně

V závislosti na povaze tvorby uctívání mazových žláz, může být vrozený v důsledku abnormálního vývoje přídavků kůže nebo získaných (například po akné). V některých případech je nemožné zjistit, proč se na těle objevuje cysty mazových žláz.

Pokud nejsou žádné jasné příznaky onemocnění, mnozí nejsou ve spěchu hledat radu. Pouze když vzhled bolesti, změna barvy, hustota, ženská vzdělávací struktura zahrnuje pocit úzkosti. Rychlý růst ateroma není také příliš dobrý signál a vyžaduje povinnou kontrolu specialisty.

Kista Shang může být jak jediný prvek, tak ve formě více neoplazmů (steatocystom). Může být přítomen v jakékoli části těla, ale maximální pravděpodobnost jeho vzhledu je v oblasti velkého klastru mazových žláz:

  1. Zóna výstřih;
  2. horní část záda;
  3. Plocha podpaží;
  4. ramena;
  5. porážka;
  6. obličej (obočí, rty, nos, tváře, brada, sinylové oblouky, čelo);
  7. SIP hlavy;
  8. Oblast balení, rozkroková oblast.

Příčiny vzhledu

Navzdory tomu, že není vždy možné zjistit důvody pro vzhled této patologie, existují faktory, které přímo ovlivňují jeho vzhled. S normálním fungováním potu a mazových žláz s mírným alokací sekrece kůže čisté bez viditelných známek zánětu.

S intenzivním výběrem mazu se čistí kanály. Vytvářejí příznivé podmínky pro rozvoj patogenní flóry.

Hyperfunkce kůže může být způsobena následujícími okolnostmi:

  • Genetická predispozice k alergickým a dermatologickým onemocněním: akné, seborrhea (v 80% případů);
  • Onemocnění endokrinního systému (včetně diabetes mellitus);
  • Hormonální dysfunkce během puberty a vyvrcholení;
  • těhotenství;
  • onemocnění trávicího systému;
  • zvýšený pocení (hyperhydróza);
  • Pro vývoj mazových žláz v intrauterinním období;
  • nedostatek plné hygieny;
  • Nesprávné použití kosmetiky pro péči o pleť, dekorativní kosmetika;
  • iracionální použití drog (včetně hormonálních systémových antikoncepce);
  • Chyba ve výživě: hojnost sladkých, moučných výrobků, smažených a uzených produktů;
  • Dlouhý pobyt v plněných prostorách a slunce;
  • Poškození kůže při extrudování akné, neúplné odstranění obsahu kapsle.

Pro určení důvodu vzhledu neoplazmy je nutné zkoumat umístění cysta a obsah kapsle.

Diagnostika a léčba

Zkušený specialista nebude mnohem obtížný diagnostikovat patologii. V některých případech však v podezřelých onkologii však budou vyžadovány další metody zkoušky těla. Histologická studie obsahu nejchladnějších žláz potvrzuje nebo vyvrátit onkologický proces.

Na rozdíl od jiných dermatologických onemocnění s podobnými příznaky je ateroma charakterizován hustým obsahem. Při hyperfunkce jsou blokovány mazové žlázy a není možné odstranit obsah cyst na vlastní domov. Rozhodování o vlastní léčbě, musíte posoudit riziko pravděpodobných komplikací.

Někdy konzultace s jedním dermatologem nestačí. V přítomnosti systémových onemocnění v historii můžete kontaktovat tyto lékaře jako:

  1. Endokrinolog;
  2. gynekolog;
  3. onkolog.

Chirurgický pouštní atteromaKromě vizuální inspekce, komplex diagnostických opatření, kromě vizuální kontroly, zahrnuje krevní tlak, fragment tkaniny postižené oblasti pro další výzkum, stejně jako ultrazvuk.

Je-li odstraněna onkologie, klasický léčebný systém zajišťuje následující metody pro odstranění cysty mazových žláz:

  • s laserem;
  • rádiová vlna;
  • Chirurgický odpočet.

Léčba ateromu s laseremPokud jsou patologické neoplazmy malé, jejich průměr nepřesahuje 8 mm a nejsou umístěny v hlubokých vrstvách tkáně, používat laserové odstranění. Náraz laserovým paprskem na ploše léze, odstraňte cystu spolu s obsahem kapsle. Laserová metoda je nejpřijatelnější léčbou.

Jeho výhody jsou zřejmé:

  1. Postup odstranění nepřesahuje 20 minut;
  2. Pacient prakticky nezažije nepříjemné pocity;
  3. krátká rehabilitační období (5-7 dnů);
  4. nedostatek zjizvení tkaniny;
  5. metoda bez krevné léčby;
  6. Minimální riziko možnosti recidivy;
  7. Minimalizace pravděpodobnosti infekce patogenní flóry.

Kontraindikace na jmenování postupu:

  • Umístění cysty je hluboko pod kůží;
  • Velikost tvorby přesahuje 10 mm;
  • cysto je infikován patogenní flórou;
  • Histologický výzkum potvrdil maligní nádor.

Léčba ateromu s laseremPomocí laserové technologie není pro každého pacienta k dispozici. Postup prováděný v onkologické klinice bude stát v rozmezí 100-200 dolarů v závislosti na povaze vzdělávání, umístění krbu.

Navzdory nepřítomnosti onkologického procesu musí být postup pro odstraňování laserů prováděn pouze ve specializovaných zdravotnických institucích.

Zvláštní pozornost si zaslouží ateromy umístěné na laktických žlázách.

Pokud se na bradavku objevil ateroma, pak bez konzultace s mammologem nebo onkologem. Tato delikátní zóna vyžaduje maximální způsob léčby, aby se zabránilo zranění těla a vývoj komplikací.

Způsob zpracování rádiové vlnyMetoda rádiové vlny zabere druhé místo v účinnosti nekomplikovaných případů. Princip jeho akce je založena na odstraňování vrstev ve vrstvě výuky s rádiovými vlnami, vyzařujícími ze speciálního přístroje. Tento typ chirurgické manipulace je také malý, ale po postupu pro odstranění těla zůstává trase ve formě malého prohloubení.

Chirurgický vedení cystického vzdělávání je uznáván jako radikální metoda léčby. Tato možnost léčby je nejúčinnější, ve srovnání s výše popsanými. Pokud neexistuje otázka estetického druhu, a oblast léze zaujímá velkou oblast, pak je tento typ chirurgie přijatelnější. Jeho výhodou je téměř úplná absence recidivy onemocnění.

Chirurgie Atteromu - další metoda chirurgické léčby. Postup je dostatečně bolestivý, takže vyžaduje použití lokální anestezie. Prováděny v podmínkách nemocnice specializované lékařské instituce chirurgem (onkolog). Zachycující tkanina, lékař odstraňuje cystu s kapslí. Po extrahování neoplazmy, chirurg ukládá švy. Někdy je tato metoda kombinována s rádiovou vlnou. Pokud se operace provádí v souladu se všemi pravidly aseptiky, pak provozované oblasti již nebudou blokovány.

Bez ohledu na to, která byla stanovena metoda léčby, musí být postup důvěryhodný vysoce kvalifikovaný specialista, aby se minimalizoval pravděpodobnost komplikací nebo relapsů.

Rehabilitační období

Pokud bylo rozhodnuto o chirurgické léčbě ve studii ateromu, doba rehabilitace vyžaduje dodržování následujících doporučení:

  1. Antibakteriální terapie. Pokud existují jasné známky sekundární infekce, lékař předepisuje antibakteriální systémové léky ve formě injekcí nebo příjmu. S výhodou používají cefalosporiny nebo makrolidové antibiotika. S bezvýznamným zánětem stačí pro zpracování ran s roztoky antiseptik a antibakteriálních mastí (Levomexol, zineková masta, liniment balsamica v Vishnevsky).
  2. Protizánětlivá léčba je založena na použití nesteroidních protizánětlivých fondů (ibuprofen, methenaminová kyselina).
  3. Anestetika jsou přijata symptomatická s výrazným syndromem bolesti (paracetamol, analin, ketanov).
  4. Prostředky lidového léku ve formě ragnů pro zpracování povrchu rány se používají v nepřítomnosti jasných klinických projevů zánětu. Přírodní antiseptika s regeneračním efektem jsou: měsíčku, heřmánek, volný čas Coltsfoot, bříza, ořech, ořech, dubová kůra, vrba a další rostlinná činidla. Jakékoli rozhodnutí je koordinováno s navštěvujícím lékařem, aby se zabránilo komplikacím.

Aby se zabránilo opakování patologie, musíte dodržovat režim dne a výživy:

  • Hygiena celého těla pomocí kosmetiky pro péči o tělo;
  • Místní použití drog s účinkem sušení, když se objeví zánět v problémových oblastech;
  • Korekce výkonu (omezení sladké, mouky, uzené pokrmy, konzervační látky, škodlivé potravinářské přísady);
  • hubnutí (v případě potřeby);
  • Aktivity na čerstvém vzduchu;
  • plný spánek;
  • Včasné zpracování kožních onemocnění (Seborrhea, akné, akné);
  • nedostatek stresových situací;
  • Prevence nadměrného pocení (nosí výrobky z vysoce kvalitních materiálů atd.).

Včasná diagnostika jakéhokoliv neoplazmů, které se objevily na kůži přispívá k prevenci pravděpodobných komplikací. Příslušný přístup a dovedně vybrané léčebné schématu minimalizuje riziko recidivy.