Fetoplacentar insuficience (fpn)

Fetoplacentar insuficience (FPN)

Co je to selhání fetoplacentage?

Fetoplacentar insuficience (zkráceně, FPN) je stav, který je charakterizován oběhovým poškozením v systému s použitím matky, a může způsobit zpoždění v intrauterinním vývoji plodu.

Akutní a chronický selhání fetoplacentage

V závislosti na tom, jak rychle se vyvinuté selhání fetoplacentaru, se rozlišují dvě formy: akutní a chronické.

V akutní fetoplacentage insuficience, ovoce zažívá náhlý exprimovaný kyslík hladovění (hypoxie), což může vést k nejzávažnějším důsledkům, až do jeho smrti. Akutní FPN se setká docela zřídka a hlavním důvodem této komplikace je předčasné oddělení placenty.

Chronická fetoplacentar insuficience se vyvíjí pomalu: celé týdny a dokonce měsíce. Díky tomu mají organismy těhotných žen a plod čas přizpůsobit se změnám, tak těžké komplikace chronické FPN jsou velmi vzácné.

Příčiny selhání fetoplacenta (FPN)

Lékaři nejsou vždy možné stanovit, proč těhotná žena vyvinula selhání fetoplacenta. Tato podmínka se často nachází u žen s normálně tekoucí těhotenství.

Přítomnost následujících faktorů však zvyšuje riziko chronické fetoplacentální selhání:

  • Špatná kvalita (nevyvážená) Jídla během těhotenství (včetně špatného přírůstku hmotnosti během těhotenství);
  • Hypertenze těhotných žen (vylepšení krevního tlaku);
  • Diabetes těhotných žen;
  • Anémie během těhotenství;
  • Sousedství;
  • Chronická onemocnění kardiovaskulárního systému u těhotných žen;
  • Anomálie pro rozvoj dělohy (Cenu Uterus, Saddot dělohy a další.);
  • Myom Uterus;
  • Více těhotenství (dvojčata, trojice a t.D.);
  • Prelation placenty.

Symptomy a příznaky selhání fetoplacentage

Insuficience fetoplacentage často postupuje asymptomatic, takže většina těhotných žen se dozvědějí o přítomnosti odchylek pouze během ultrazvuku.

Existují však některé známky insuficience fetoplacentage, kteří si všimli, že žena by se měla konzultovat s její navštěvujícím lékařem:

  • Slabé pohyby plodu nebo jejich úplnou nepřítomnost během dne (začínající 27 týdnů těhotenství).
  • Slabý Zvyšování hmotnosti během těhotenství.
  • Malé břicho velikosti pro současný těhotenský termín.

Stojí za zmínku, že poslední příznak insuficience fetoplacentage je poměrně subjektivní, protože rozměry břicha v těhotné ženě mohou záviset na mnoha faktorech, a ne vždy malým břichem znamená, že s těhotnou ženou nebo s budoucím dítětem něco je špatně.

Diagnostika insuficience fetoplacentage

Diagnóza chronického FPN je zpravidla zvýšena na základě výsledků ultrazvuk a dopplerometrie.

  • Ultrazvuk v chronickém FPN může ukázat zpoždění v růstu plodu, jakož i pokles počtu arogantní vody (nížin). Pokud existuje podezření z fetoplacentage selhání, několik ultrazvuk je obvykle vyrábí s intervaly za 2 týdny. S pomocí opakovaného ultrazvuku, lékař definuje rychlost růstu plodu, který vám umožní potvrdit nebo vyvrátit diagnózu zpoždění intrauterinního vývoje.
  • Doppler je druh ultrazvukové studie, která pomáhá posoudit krevní oběh v nádobách placenty a plodu (v děložních a pupkanálních tepenách). Data získaná během Dopplerometrie umožňují navázat stupeň selhání fetoplacenta a učinit další těhotenství taktiku.

Stupeň fetoplacentálního selhání (FPN)

V závislosti na tom, jak moc porušení průtoku krve v plavidlech dělohy, pupečník pupečník a cév plodu se vyznačuje několika stupňů selhání fetoplacentage:

1A Stupeň FPN je charakterizován počátečními změnami průtoku krve v systému pro placené ovoce s použitím matky, které jsou úspěšně kompenzovány a nemají vliv na zdravotní stav budoucích dětí (velikost plodu odpovídá období těhotenství).

V 1b, stupeň FPN cirkulace krevního průtoku, a možnosti kompenzačních mechanismů jsou na pokraji. Rozměry plodu stále odpovídají období těhotenství, ale významně zvyšuje riziko latence intrauterinního vývoje plodu.

2 Stupeň FPN se vyznačuje výrazným poruchám průtoku krve v systému s ovocem pro placený matky, který vede k nedostatku kyslíku a živin v plodu. Poskytnout potraviny s vitálními orgány (mozek a srdce) krevní oběh v těle plodu je přestavěn. Tento jev se nazývá centralizace plodného průtoku krve, a jeho detekce označuje závažné poruchy, které mohou znamenat zpoždění v intrauterinním vývoji plodu.

3 stupeň FPN je nejzávažnější stupeň selhání fetoplacentage. Vzhledem k těžkému poškození průtoku krve, ovoce přestane získat živiny nezbytné pro růst, což vede k rozvoji vývoje. Dopper odhaluje nula nebo reverzibilní (reverzní) diastolický průtok krve v tepně pupeční šňůry a ultrazvuk odhalí zpoždění ve vývoji plodu.

Léčba insuficience fetoplacentage (FPN)

Doposud neexistuje žádné obecně uznávané schéma pro léčbu chronického selhání fetoplacenta. Taktika těhotenství současně závisí na stupni FPN, jakož i údajů získaných během průzkumu FETAL pomocí metody CTG (kardiotokografie).

Možnosti léčby léčby fetoplacentage insuficience jsou omezené, protože známé léky dosud neprokázaly jeho účinnost během vědeckých experimentů.

Neukázal jejich účinnost a taktika účelu beddown těhotných žen s chronickým FPN. V současné době odborníci doporučují těhotenství s FPN, aby udržovala alespoň minimální stupeň fyzické aktivity, protože stimuluje průtok krve a příznivě ovlivňuje pohodu budoucí matky a jeho budoucího dítěte.

Doporučení pro insuficience fetoplacentage, která prokázala svou účinnost, sníží změnu v některých návycích těhotenství. Nejprve by těhotná žena měla odmítnout kouření (včetně pasivního kouření) a za druhé, aby se vytvořila vysoce kvalitní vyvážená výživa, včetně všech nezbytných vitamínů a minerálů. Existují také důkazy o tom, že výživné doplňky s Kyselina listová a hořčík snižuje riziko vzniku vývoje plodu.

Je nutné jít do nemocnice v chronickém selhání fetoplacentage (FPN)?

S fetoplacentage insuficiencí 1A, 1B a 2 stupně, hospitalizace obvykle není nutná, protože určená léčba může být získána doma. Pravděpodobně vás navštěvuje lékaře, budete častější návštěvy a opakované průzkumy pozorovat stav a pohodu budoucího dítěte.

S FPN 3 stupněm se zpožděním v intrauterinním vývoji plodu může být hospitalizace vyžadována, během které budou lékaři pozorně sledovat pohodu budoucího dítěte.

Narození před sebou s selháním fetoplacentage

V případě, že život budoucího dítěte je ohrožen a další pobyt v děloze může špatně ovlivnit jeho zdraví, předčasné těhotenství může být doporučeno předčasně.

V závislosti na období těhotenství a výsledkům CTG se lékaři rozhodnou, zda Přirozený porod, buď požadováno Cesarean sekce. Několik dní před plánovaným dodáním, průběh léčby s kortikosteroidovými hormony, které urychlují zrání světla plodu a sníží riziko komplikací po narození.

Narození v čase s fetoplacentage

Pokud v průběhu těhotenství, stát plodu ne inspiruje obavy, doporučuje se počkat na okamžik, kdy porod zahájí sami. V současné době se nedoporučuje způsobit porod bez zbytečného, ​​pokud je termín těhotenství menší než 39 týdnů.

Diagnóza fetoplacentage insuficience není zpravidla indikací pro Cesarejskou sekci s mrtvým těhotenstvím. Plánovaná ciaesareanová sekce se však může doporučit, pokud je FPN kombinováno s pánevním náhledem, krátkým pupečníkem, těsným platem a některými dalšími státy.