Jak vyléčit endometriózu

Jak vyléčit endometriózu

Je možné plně vyléčit endometriózu?

Ano, a dokonce navíc, asi třetina žen, které nedostávají žádnou léčbu, Endometrióza Projít nezávisle. To je způsobeno dílem imunitního systému, který může rozpoznat "zbytečné" endometrium a zničit ji.

Jak je léčena endometrióza?

Na základě výše uvedené, endometrióza není vždy léčena. Ve světové gynekologii existují tři typy endometriózy:

  • Pozorování bez léčby: Taková taktika není vhodná pro každého, ale pouze v případě, že endometrióza byla nalezena náhodně (například během ultrazvuku nebo chirurgie na jiné příležitosti), ohniska endometriózy má malou velikost a nepřináší žádné nepříjemnosti.

  • Léčba léků: Nejčastější taktika léčby. Mluvíme o tom více níže.

  • Chirurgická léčba (chirurgie): Obvykle předepsáno, pokud léčba drog nepomáhá nebo endometrióza vedla k vážným porušováním vnitřních orgánů. Také operace může být vyžadována, pokud se endometrióza vyvinula neplodnost.

Jaké léky se používají při léčbě endometriózy?

Hlavní léky z endometriózy, které jsou předepsané gynekologové, jsou hormony a ovlivňují úroveň vlastních hormonů těla. Budeme hovořit o 4 skupinách léků, které se používají v léčbě endometriózy nejčastěji:

  • Antikoncepční pilulky (perorální antikoncepce, OK): Zhanin, Yarina

  • Léky obsahující progesteron a jeho analogy: uremines, duphaston, visan

  • Danazol

Analogy gonadotropinu: bususrelin, zoladex

Každá z těchto léčivých skupin různými způsoby ovlivňuje tělo

Antikoncepční tablety (Zhanin, Yarina) a endometrióza

Váš gynekolog může předepsat antikoncepční pilulky (OK) pro léčbu endometriózy: Zhanin, Yarina, Marvelon, regulon a další. Tyto léky obsahují různé dávky hormonů, takže před pořízením léků musí být konzultováno s gynekologem.

Antikoncepční tablety pomáhají snižovat bolest v endometrióze krátce před a během menstruace. Pro úspěšnou léčbu musí být endometrióza přijata nejméně 6 měsíců. Pokud je účinek patrný (bolest zmizí), pak může váš gynekolog poradit, že bude v pořádku 3-6 měsíce. V důsledku takové léčby se endometriózy mohou významně snížit velikost.

Uremines, Duphaston a endometrióza

Přípravky obsahující progesteron (ženský hormon) nebo jeho analogy, jako je Urozhastan, Duphaston, depot-ustanovení, Visan a někteří jiní poskytují dobrý účinek při léčbě endometriózy. Tyto léky snižují výrobu estrogenu v těle, která potlačuje růst endometria (jak v dělohy, tak v ohniskách endometriózy). Je lepší se připravit na dlouhodobou léčbu předem, protože průběh přijímání těchto léků může zpozdit 6-9 měsíců.

Danazol a endometrióza

Danazol je syntetický hormon, který při recepci potlačuje výrobu ženských pohlavních hormonů, přispívá k poklesu ohniska endometriózy. Pro vzhled terapeutického účinku Danazole je nutné přijmout minimálně 3-6 měsíců.

Tento lék byl dříve široce používán při léčbě endometriózy, ale v některých zemích začnou lékaři odmítnout Danazol z několika důvodů. Nejprve se jedná o vedlejší účinky Danazole, které zahrnují zvýšení krevního tlaku, poškození menstruačního cyklu, přibývání hmotnosti, otok a bolest na hrudi, přebytečný růst vlasů na obličeji a tělo, akné, ztráta vlasů a další. Za druhé, nové drogy se objevily v arzenálu gynekologů, které jsou účinné jako Danazol, ale zároveň jsou zbaveni jeho vedlejší účinky.

Bususelin, Gozerelin (Zoladex) a endometrióza

Analogy gonadotropinových rilizačních hormonů, které zahrnují Bususorelin, Gozerelin (Zoladex), Sinarlal a další, potlačují práci vaječníků a sníží úroveň ženských pohlavních hormonů v krvi. V době léčby nebudete mít menstruaci a příznaky menopauzy (tepelné krmení, výkyvy nálady), ale může být korigován přídavným příjmem malých dávek hormonů.

Ošetření endometriózy těmito léky nejsou delší než 6 měsíců. Po skončení recepce léků, vaječníky opět začínají svou práci, takže byste se neměli starat, že nikdy nebudou "vést".