Vakuová aspirace dělohy

V různých oblastech medicíny může mít termín "aspirace" různé významy, ale ve většině případů se vztahuje na postup za použití vakua pro čerpací kapaliny nebo příjem biologického materiálu z těla. Gynekologie znamená, že způsob aspirace se používá pro umělé přerušení těhotenství v malém časování prováděném vakuovým sáním. Druhý název technologie je mini-potrat, lépe známý mezi obyvatelstvo.

Jaký je postup pro vakuové aspirace?

Při provádění mini potratu do děložní dutiny je zaveden jednorázový katétr, hermeticky připojený vakuový sací kanál pro sání fetálního vejce. Pod působením jednotného vakua je ovocné vejce odděleny bez ohledu na to, kde byl lokalizován v děloze. Doba trvání provozu - od 2 do 5 minut. Pacient přebývá v této době pod působením světelné celkové anestezie nebo lokální anestezie.

Operace je považována za jemnou. Můžete se k němu uchýlit po dobu až 5 týdnů. V pozdějších termínech je vakuová aspirace kombinována s rozptylem dělohy.

Dalším důvodem pro provádění vakuové aspirace je komplikace po porodu, když krevní sraženina nebo zbytky placenty zůstávají v děložní dutině. Pokud je neodstraňujete včas, krvácení se může vyvinout v důsledku nemožnosti řezání dělohy. Někdy se shluk svazků, naopak zabraňuje přirozenému přidělování Lohi. Zánětlivý proces začíná v endometriu, doprovázený zvýšením teploty a ohrožujícím jít do peritonitidy a sepse.

Jemný provoz po komplikovaném porodu pomáhá provádět vakuové aspirace, často procházející bezbolestně. Chcete-li kontrolovat po tomto postupu, je důležité udělat ultrazvuk, aby se odstranil základy dělohy cizích orgánů:

  • krevní sraženiny;
  • Zbytky fetální bubliny;
  • Části placenty.

Jak se žena cítí po aspiraci

Když mini potrat jde dobře, žena přijde rychle. Krevní výtok po aspiraci je mnohem menší než když obyčejný měsíčník. Nějaký čas může vytáhnout břicho. Menstruační cyklus je obnoven rychle, do 1-1,5 měsíců.

Můžete hovořit o výhodách metody:

  1. rychlé obnovení těla;
  2. absence zranění děložního hrdla (prováděná bez rozšiřování krčního kanálu);
  3. Riziko krvácení dělohy není příliš vysoké (ve srovnání s rozptylem dělohy);
  4. Stříkající účinek na sliznici dělohy (ve srovnání s škrábáním).

Po vakuové aspiraci, která prošla bez komplikací, žena se necítí nemocná.

Jaké komplikace mohou nastat po vakuové aspirace

Komplikace mini potratu jsou často kvůli nezkušenosti chirurg-gynekologa a nedodržování hygienických standardů v lékařské instituci. Mezi komplikacemi přidělte brzy a pozdě. První vzniká během postupu nebo bezprostředně po něm, do sedmi dnů. Druhý - týden a více.

Komplikace mini potratuVčasné komplikace:

  • neúplné potrat (části fetálního vejce v děložní dutině zůstávají);
  • Perforace (spřádání) dělohy;
  • Ránu sousedních orgánů.

Žádný zkušený gynekolog-chirurg vám umožní tyto jevy, a pokud je podezření na neúplné potrat, bude využívat křižovatku, aby odstranila zbytková vajíčka.

Pozdní komplikace:

  • bolest v dolní části břicha;
  • zánětlivá onemocnění reprodukčních orgánů;
  • Porušení hormonální rovnováhy.

Mnoho strachu z pneumombolie, která byla dříve poznamenána zřídka, a moderním vybavením téměř vyloučeno. Dnes, aby se zablokování plavidel vzduchovou bublinou je jednodušší i od obyčejné injekční stříkačky s nevhodnou intravenózní injekcí než z vakuového aspirátoru. V použitých modelech přístrojů není možné spustit ventilátor na druhé straně a poslat proud vzduchu do děložní dutiny, na povrchu rány.

Překonání bolesti v žaludku spravuje kvůli jmenování spasmolitic a zánětlivé procesy jsou vyloučeny sterilitou nástrojů a přípravou ženy na operaci. Pokud některé chronické onemocnění způsobily zánět, je zpracován symptomaticky pod dohledem lékaře.

Takový rod onemocnění, jako hormonální selhání, je nejlepší léčit gynekologa-endokrinologa. Pokud tento specialista chybí v lékařské instituci, bude muset být léčeni konvenčním gynekologem.

Jak se chovat po vakuové aspiraci

  1. Sexuální kontakty během krvácení jsou zakázány.
  2. Zvýšit gravitaci, běh, skok, není to ostře doporučeno.
  3. S dalším sexuálním životem se doporučuje použít kondom.
  4. Pokud lékař předepisuje hormonální antikoncepční pilulky, je nutné je vzít, i když nejsou předvídány sexuální kontakty - je nutné normalizovat endokrinní systém.
  5. Pokud tablety nejsou vhodné a způsobují vedlejší účinky, pak se musíte kontaktovat gynekologa, abyste vybrali jinou léčbu.

V kolik hodin můžete mít mini potraty?

V různých zemích je tento limit stanoven zákonem. V Rusku je až 12 týdnů těhotenství (na žádost ženy). Od 5 do 12 týdnů je vakuová aspirace doplněna rozptylem dělohy dělohy (curetie). Podle společenského svědectví se potrat koná až 22 týdnů. Na lékařské - kdykoliv.

Proč jsou recenze o vakuové aspiraci často negativní

Tajemství takových recenzí v depresi psychologického stavu ženy po potratu. I když operace uplynula dobře a nezpůsobila komplikace fyziologické povahy, pak skutečnost produkce potratu je silným stresem pro ženskou psychiku. Proto musíte zcela přečíst zpětnou vazbu, a ne jen proto, abyste se podívali na stručný odhad postupu.