Paracervovatelné cysty

Gynekologové zdůrazňují, že paracerevické cysty jsou běžné neoplazmy lokalizující v oddělení dělohy dělohy. Paracervikální kolečka čípku se setkávají s každým desátým pacientem na recepci lékaře. Paracervovatelné cysty nevedou k rakovině děložního hrdla, zřídka složité a mají důsledky. Nicméně, stejně jako jiná patologie děložního hrdla, musí být pozorovány, a v případě potřeby - zacházet s nimi.

Paracervikální cystu je benigní tvorba uvnitř děložního čípku, která má obsah ve formě kapaliny. Většina cyst vzniká v důsledku rušení odlivu hlenem z průchodek cervikálních kanálů, což vede k blokování žlázy. Při plnění vlastního obsahu se zvyšuje a změní se na cystu. Někdy jsou cysty tvořeny vývojem endometriózy děložního čípku.

Struktura dělohy a děložního čípku

Vývoj paracerevického cystu přímo souvisí s anatomickou strukturou a rysy krku a dělohy. Je známo, že děloha a krk nejsou samostatné orgány. Ve skutečnosti má děloha jako orgán reprodukčního systému složitou strukturu a skládá se z:

  • krky;
  • Isthatow;
  • Tělo.

Tak, krk je součástí dělohy. Uterus se nachází v oblasti malé pánve a má kompaktní rozměr. A velikost a hmotnost dělohy v porodě a narozených ženách jsou jiné.

Dělní stěna je reprezentována třemi vrstvami:

  • externí;
  • střední;
  • interiér.

Vnější vrstva děložního tělesa, parametrů, hranic s okolním orgánovým tkáním. Střední vrstva je svalová konstrukce, která umožňuje, že děloha bude opakovaně růst během těhotenství a smršťování v měsíční, generické aktivitě. Vnitřní vrstva je sliznická děloha, jeho endometrium.

Slipová membrána má také složitou strukturu, která obsahuje dvě vrstvy:

  • funkční povrch;
  • Bazální rostic.

Dva vrstvy jsou v úzké spolupráci, ale fungují jinak. Funkční vrstva reaguje na dopad genitálních steroidů, což je nerovné pro různé fáze cyklu. Zejména dominantní pohlavní hormony první fáze cyklu před nástupem ovulace přispívají k růstu endometria. Tento mechanismus poskytuje možné implantaci fetálního vejce v případě pojetí. Svěží endometrium přispívá nejen zavedením oplodněného vejce, ale také vytváří podmínky pro jeho další rozvoj.

V nepřítomnosti těhotenství ve druhé fázi cyklu, jiné dominantní pohlavní hormony způsobují odmítnutí horní funkční vrstvy, což vede k výskytu menstruace. Bazální nebo výhonek endometrium je prakticky stabilní. Jeho funkcí je obnovit sliznici po skončení menstruace.

Ve směru regionu Vagina je královské tělo zúženo vytvořením čípku. Tak, krk je spodní, úzká část dělohy. Připomíná svalová trubice, jejíž délka je jen několik centimetrů. Být mezi vagínou a těly dělohy, děložní děložní dělení funguje jako druh bariéry, která chrání dutinu infekce.

Z hlediska přístupnosti pro zkoumání gynekologa můžete zvýraznit dvě oblasti děložního čípku:

  • Viditelné vaginální oddělení;
  • Neviditelné celkové oddělení.

Celková část děložního čípku sousedí s tělem dělohy. Proto nemůže tato významná část dělohy určit jednoduchou inspekci.

Vaginální část děložního čípku se nachází u pochvy a je pokryta stejným epitelem. Když se gynekolog zkoumá krk ve zrcadlech, vidí světle růžovou sliznici, charakterizovanou hladkostí. Taková specifická specifikace je způsobena rovnými vícevrstvými buňkami, které tvoří epitel vaginální části dělohy.

Uvnitř děložního čípku je úzký cervikální kanál, díky kterým je vagina sdělena s tělem dělohy. Povrch kanálu sametové, načervenalé a obsahuje záhyby, které umožňují tkáňový úsek v porodu. Epitel obsahuje jednovrstvé válcové buňky.

Připojení dvou typů epitelu je označeno v transformační zóně. Tato stránka se nachází v oblasti exteriéru.

Válcový kanál tvoří dvě úchyty. Na vrcholu tvoří vnitřní Zev, který se nachází v děložním těle. A externí Zev je tvořen níže, což je v těsné blízkosti vagíny. Fyziologické útoky jsou nezbytné k zabránění šíření infekce.

Ochranný mechanismus je také poskytován průřezy cervikální kanálů, které průběžně produkují hlen. Toto tajemství vyplňuje kanál jako zástrčku a má alkalickou reakci. Tělo dělohy je tedy chráněno před infekcí v důsledku nárazu kanálu, jeho fyziologických útoků a vyrobeného hlenu.

Etiologie, druhy

V čípku se může objevit jak retenční, tak endometrium cysty. Tyto patologické novotvary se vyznačují jejich povahou a vnějšími vlastnostmi.

Otvory krční kanálů žlázy jsou v blízkosti venkovního. Při blokování otvorů žláz, obsah v nich se hromadí, tvořící cyst. Takové cysty se nazývají revoluční nebo rodné. Cysty mohou dosáhnout velikostí ze dvou tří milimetrů na několik centimetrů. Obvykle mají cysty obsah bílé nebo nažloutlé barvy.

Docela zřídka se vyskytuje další typ cysty, který je reprezentován endometrioidní heterotopií. Endometrioidní cysty vznikají v důsledku progrese endometriózy.

Gynekologové zdůrazňují, že endometrióza je jednou z tajemnějších patologií ženské sexuální sféry. Doposud mechanismus jeho vývoje a důvody, které vedou k vzhledu onemocnění.

Endometrióza znamená odlitku a klíčení buněk vnitřní vrstvy dělohy mimo endometrium. Patologie je způsobena přítomností menstruace u ženy a je spojena s reprodukčním cyklem.

Bylo zjištěno, že všechny ženy mají inverzní odlitek krvácení během menstruace v břišní dutině. Zdravý imunitní systém však neumožňuje buňky implantovat v tkanině někoho jiného. V případě endometriózy nejen distribuce, ale také klíčení buněk vnitřní vrstvy dělohy mimo endometrium.

Idometrioidní implantace buněk lze pozorovat v tkáních děložního čípku. Typicky, křivená endometrióza znamená akumulaci endometriálních buněk, ale v některých případech se může objevit cysta. Endometrioidní cysty mají obsah krimpování. Kromě toho podléhají změnám během cyklu, což je způsobeno vlivem hormonu heterotopie. Buňky endometrioidní cysty fungují stejně jako ve vnitřní vrstvě dělohy: rostou a vyhoďte, což je doprovázeno krvácením.

Endometrioidy cysty, na rozdíl od nativního, prázdného. Retenční cysty lze také odhalit a vyprázdnit, nicméně, tento jev se obmyslně vyskytuje.

Cysty cervikálů mohou být:

  • singl;
  • násobek.

Neoplazmy jsou zpravidla reprezentovány polycystikou.

V závislosti na lokalizaci v čípku, cysty jsou:

  • paracerevický;
  • endocervical.

Často jsou novotvary paracerevické, tj. Lokalizované v vaginální oblasti děložního čípku. EndoCervikální cystické útvary jsou diagnostikovány, umístěné uvnitř cervikálního kanálu.

Paracervovatelné retenční cysty ne vždy potřebují léčbu. Nejsou komplikované cysty bez známek postupu obvykle pozorovat. Endometrioidní cysty jsou obvykle výsledkem dalších procesů a mají větší závažnost, což způsobuje, že je třeba léčit.

Je možné určit potřebu léčby po diagnóze.

Důvody

Gynekologové přidělí několik důvodů pro výskyt cysty, včetně paracerevical. Cysty jsou tvořeny ze dvou typů tkanin.

  1. Spolehlivá tkanina způsobuje výskyt ošklivého nebo retenční cysty. Žlázy vypadají jako clustery v dolní části kanálu, průběžně produkující hlen. Když dojde k mechanické překážce, tajemství nemůže být evakuováno z ucpávky, což vede k jeho zablokování. Tak, železo se postupně naplní svým obsahem, což vede k jeho zvýšení a tvorbě cysty přímo. Často jsou retenční cysty paracerevické.
  2. Endometrioidní tkanina je normální umístěna ve vnitřní vrstvě dělohy. Při vývoji endometriózy je migrace a setí buněk v různých tělesných tkáních. Někdy endometrióza ovlivňuje čípku, který může způsobit tvorbu cystu. Endometrioidní cysty jsou postiženy pohlavím steroidy, to znamená, že se zvýší, prázdný a sníží v závislosti na fázi cyklu.

Endometrium cysty jsou považovány za relativně vzácnou patologii, na rozdíl od paracervikálních retenčních nádorů. Několik hlavních důvodů vedoucích k zablokování žláz.

  1. Výrazný zánět. Tvorba paracerevických cystických neoplazmů dochází při vulvivagine a cervicitis. V případě infekce produkují žlázy více hlen, snaží se umýt z povrchu. To může přispět k porážce hlubších vrstev a připevnění žláz. V tomto případě se tajemství stává tlustý a špatně udržovaný evakuace z otvorů žláz. Současně, na povrchu epitelu, regenerace tkáně je pozorována vzhledem k tvorbě nových buněk, překrývající se výstupu. Infekční proces tedy způsobuje tvorbu paracervikálních kartáčků retenčního charakteru.
  2. Zranění tkanin a poškození. Potrat, škrábání a složitá práce způsobuje integritu epiteliální tkáně. Dokonce i malé zranění může vést k tvorbě ošklivých paracervikálních střapců. Při obnovení nové tkaniny, které se mohou překrývat žlázy. Poranění epitelu a následná polycystická formace je častěji pozorována u žen, které implementovaly reprodukční funkci.
  3. Získaná etopopie. Zvýšení paracervikálních neoplazmů je často spojen s vývojem pseudo-erozi nebo získané ektopie. Tato patologie pozadí vzniká v důsledku nesprávného uzdravení erozi na krku. Normálně uzdravuje epitel s použitím zásob okolní tkaniny plochého vícevrstvého epitelu. S nesprávnou regenerací, válcové epitelové otřepy na povrchu rány, který může být doprovázen překrývajícími se výstupními kanály.
  4. Změny hormonálního charakteru. Je známo, že u epitelu a výroba hlenu ovlivňuje úroveň genitálních hormonů. Kompozice a konzistentnost hlenu mění zejména v závislosti na fázi cyklu. S porušováním výroby genitálních steroidů však hlen mění své vlastnosti, stávají se příliš silným a viskózním. Takové tajemství je tak dostatečně evakuované z výstupních kanálů.
  5. Věkový faktor. U žen s vyhoštěním hormonální funkce jsou pozorovány fyziologické změny, zejména posunutí transformační zóny. Kromě toho, v důsledku změn v koncentraci genitálních steroidů, se zaznamenává zvýšená viskozita hlenu cervikálu.

Endometrioidní heterotopie vzniká důsledkem hormonálních a imunitních poruch. Jako důvod, trauma a zánětlivý proces děložního čípku.

Příznaky a symptomy

Klinický obraz paracerevických útvarů děložního čípku často není vyjádřen. To znamená, že patologie je obvykle diagnostický nález. Pokud má paracervikální brusle malé velikosti a není doprovázen jinými onemocněním gynekologické povahy, lze považovat za možnost normy.

Paracervovatelné cystyNěkdy, někdy cystické vzdělávání má příznaky, které jsou výsledkem těchto patologických procesů iniciovaných polycystikou. Nejčastěji se vyskytují paracervikální střapce, slizse nebo hnisavý výtok. Takové zvýraznění mohou hovořit o pseudo-erozi nebo připojování infekce. Erozion se projevuje také krvavým kontaktním výbojem, například po kontrole nebo intimní blízkosti.

Paracervovatelné retenční cysty lze nalézt během gynekologické inspekce, protože jsou dobře vizualizovány v zrcadlech. Takové formace jsou častěji více a zahrnují obsah nažloutlý stín. Jejich velikost je až dvě centimetry.

Diagnóza je specifikována kolposkopií. Často pod mikroskopem můžete identifikovat pseudo-erozi. Postup také pomáhá identifikovat atypické změny v epitelu. Pro to doktor zpracovává krk Lugola a kyseliny octové. Skvrny na krku bílého dělohy po aplikaci roztoku kyseliny octové mohou indikovat porážku epitelu papiloma viru. Světelné skvrny po zpracování Lugola na pozadí poškrábaný hnědý sliznice - znamení atypiků.

Při identifikaci příznaků dysplazie, to znamená změny v buněčné struktuře, biopsie je nutná. Gynekolog dělá plotový kus tkaniny z atypické oblasti pro provádění histologické analýzy v laboratoři.

Určete zánětlivý proces, zejména na oncocytologii, flóře, bakposposev. Identifikujte sexuální infekce Možnost použití PCR diagnostiky.

Hluboce umístěný endocervikální cysty vyžadují diagnostiku ultrazvukového výzkumu. Transvaginální a břišní metoda vyšetření umožňuje detekovat neoplazmu, vyhodnotit stav reprodukčního systému.

Pokud endometrióza postihuje pouze cervikální plochu, případně asymptomatickou přítomnost cystu. Nicméně závažnost symptomů roste v kritických dnech, což je spojeno s účinky genitálních steroidů. Před a po menstruaci jsou oscilace a bolest. Endometrioidní cysty mohou vyprázdnit.

Vizuálně endometrioidní cysty vypadají jako neoplazmy s karmínovým obsahem. V předvečer menstruace zvýšení výchovy ve výši. Když jsou identifikovány, je nutné provádět hormonální diagnostiku. Často endometrioidní heterotopie se objevuje v poruchách genitálních steroidů. Zánětlivá a traumatická povaha onemocnění není vyloučena.

Lékařské události

Volba taktika léčby a jeho účelnost určuje lékař, vedený údaji průzkumu. Malé asymptomatické paracervikální formace, které nejsou doprovázeny zánětlivými a hormonálními patologiemi, v terapii a odstranění nepotřebují. Je však nutné ovládat čas strávený v polovině. To je způsobeno možností komplikací a růstu střapce.

Důsledky cystických útvarů jsou zřídka zaznamenány a zahrnují:

  • cervikální deformace polycystickými nebo hlavními neoplazmy;
  • absces;
  • neplodnost v důsledku rostoucích žláz;
  • Nesnesitelné těhotenství.

Velké vzdělání by mělo být odstraněno, protože se jedná o zdroj infekce a zánětu. Pokud existuje zánětlivý proces, doporučuje se konzervativní léčba. Infekce vagínů jsou léčeny místní terapií. Když Cervicitis detekce zahrnuje léčba integrovaný přístup a použití antibiotik. Po skončení antibakteriální terapie vyžaduje obnovu intimní mikroflóry se speciálními přípravky.

Pseudo-erozi nutně vyžaduje léčbu po strávení sexuálního traktu. Získaná ektopie je eliminována současně s cysty.

Hormonální změny, které jsou způsobeny polycystickou tvorbou, také potřebují vhodnou korekci. Zejména pokud je léčba léčbě endometrioidního cystu. Odstranění heterotopy bez hormonální terapie nebude účinné.

Jako pomocné procedury lze použít tradiční medicína. Lidová léčba příznivě ovlivňují lokální imunitní a regenerační procesy. Nicméně, fytamfony, douching, lázně mohou být použity pouze po doporučení lékaře.

Před léčbou je žádoucí odstranit provokující faktory, které mohou způsobit recidivu. Během těhotenství, paracervikální cysty obvykle nejsou ošetřeny v důsledku jejich poškození.

Odstranění cysty, včetně paracerevického, je nezbytné v následujících případech:

  • Velká velikost vzdělávání;
  • spupení;
  • podezření na rakovinu;
  • Obtíže se studiem okolních tkání.

Odstranění se provádí v každodenním cyklu kromě menstruace. Manipulace nevyžaduje nemocniční pobyt a trvá několik minut. Doktor sterilní jehly propiruje cystickou kapsli a evakuuje obsah. Poté odstraňte samotnou kapsli, abyste zabránili opakování.

Odstranění paracervikálního cystu lze provádět:

  • endoskopické vybavení;
  • laserový dopad;
  • elektrický proud;
  • ultrazvuk;
  • rádiové vlny;
  • Tekutý dusík.

Postup pro odstranění paracerevických cyst je bezbolestný. Období oživení trvá několik dní, během které mohou být pozorovány drobné oscilace nebo sukulentní výtok.