Příznaky adenokarcinomu dělohy

Jeden z předních míst mezi různými patologiemi reprodukční sféry zabírají nádory benigní i maligní povahy a adenokarcinomu není výjimkou. Je známo, že adenokarcinom může být vytvořen v krku, tělech dělohy, stejně jako vaječníky. Nejčastěji se vyskytují Adenokarcinom endometria Nebo těla dělohy. Funkce takové formy je průběh patologie bez příznaků. Na rozdíl od jiných maligních neoplazmů děložního hrdla je adenokarcinom časopisu složitý v diagnostice. To má určitý dopad na včasnost identifikace a úspěšnosti léčby.

Adenokarcinom dělohy nebo Cervixu znamená neoplazmu, který je vytvořen z maligních buněk glandulární tkáně. Ve většině případů jsou v den dělohy detekovány symptomy adenokarcinomu. Adenokarcinom dělohy Významná část času teče bez vyjádřených příznaků.

Uterus je jedním z nejdůležitějších orgánů reprodukčního systému a celého těla ženy. Toto svalnaté tělo provádí řadu funkcí, z nichž hlavní je nástrojem plodu.

Děložní stěna heterogene. Ve své struktuře lze rozlišit několik propojených vrstev:

  • externí;
  • střední;
  • interiér.

Vnější vrstva dělohy je serózní plášť. Termín "perimetrie" se používá v lékařské literatuře. Střední odpovídající vrstva, svalová skořápka se nazývá myometrium. Svalová vrstva poskytuje zvýšení dělohy v desítkách časů během těhotenství, kontraktilních aktivit v menstruaci a dodání.

Nejkonší struktura a základní hodnota je vnitřní vrstva nebo sliznice. Ve vědecké dané vrstvě se nazývá Endometrial.

Endometrium se skládá z následujících konstrukčních částí:

  • bazální vrstva;
  • Funkční vrstva.

Funkční vrstva podléhá vlivu pohlavních hormonů. Pod jejich vlivem se sliznice zvyšuje, příprava na zavedení oplodněného vejce, nebo je odmítnuto v nepřítomnosti pojetí, která způsobuje výskyt menstruace. Bazální vrstva není prakticky ovlivněna hormony a je odlišena konstantní. Je to však tato strukturální složka, která pomáhá slizniční membránu.

Mladí pacienti mají často příznak adenokarcinomu, je bohatý výtok během menstruace. U žen, po nástupu menopauzy, krvácení se může objevit, což je obvykle považováno za alarmující symptom.

Propagace adenokarcinomu je také doprovázeno charakteristickými příznaky. Ženy zažívají bolest koncentrovanou v oblasti pásu, může se zvýšit břišní kruh. Někteří zástupci se zdají být takový příznak jako abnormální vypouštění.

Adenokarcinom se schází převážně u žen po 50 letech, to je v postmenopauzálním období. Patologie je však rychle mladá. K dnešnímu dni jsou příznaky adenokarcinomu detekovány od relativně mladých pacientů.

Důvody

Stejně jako mnoho nádorů dělohy, včetně benigního charakteru, adenokarcinom má znak závislý na hormonu. Vzhled symptomů nádoru je znovuzrození tkaniny vnitřní vrstvy dělohy a jeho abnormální růst při změně požadované úrovně genitálních hormonů.

Endometriální růst, který se nazývá hyperplazie, vzniká vzhledem ke zvýšení úrovně estrogenů. Tento hormon má významný dopad na stav genitálních tkání. Pod vlivem negativních faktorů se zvyšuje riziko maligního znovuzrození tkanin na abnormálním růstu vnitřní plášti dělohy.

Riziko symptomů adenokarcinomu dělohy zvyšují následující faktory.

  1. Anululace v důsledku hormonálních příčin implikuje nepřítomnost zrání vejce uprostřed cyklu.
  2. Neplodnost a nedostatek narození je jedním z hlavních faktorů vedoucích k vývoji maligních a benigních dutinových nádorů.
  3. Selhání hormonálních charakterů, obvykle doprovázeno porušením poměru hladiny genitálních hormonů. Zvýšení hladiny estrogenu s malým počtem progesteronu často vede k abnormálnímu hromádku sliznice.
  4. Obezita a nadměrná tělesná hmotnost také označuje vysokou úroveň estrogenu.
  5. Dlouhá hormonální terapie je schopna zvýšit riziko symptomů děložního adenokarcinomu.
  6. Některé somatické patologie, jako je diabetes, hypertenze, onemocnění jater nepřímo naznačují možnost vyvíjet hyperplazie.
  7. SPKA a nádory v vaječnících benigní povahy jsou považovány za provokující faktory pro růst endometrioidní tkáně.
  8. Dědičný predispozice může určit vzhled příznaků adenokarcinomu u žen v rámci jedné rodiny.
Bylo prokázáno, že dlouhodobá terapie s přípravkem tamoxifenu, která se používá u rakoviny prsu, může přispět k hyperplazii endometrium. Mezi faktory vzhledu maligních nádorů dělohy zvažují také špatné návyky, vadné a nevhodné výživy, škodlivé podmínky prostředí.

Příznaky

Maligní nádory různých lokalizace jsou podobné. V mnoha případech jsou příznaky na začátku onkoprocess chybí nebo nejsou vyslovovány. Pokud jde o adenokarcinom dělohy, se symptomy obvykle vyskytují, když se maligní nádor rozprostírá na cervikální hadřík, zejména cervikální kanál.

Ženy mohou označit výskyt separačních těsnění. Při postupování nádoru se objeví krvácení. U žen reprodukčního cyklu se měsíční stane hojným, acyklickým krvácením se vyskytuje v průběhu času.

U žen, po nástupu menopauzy, riziko vzniku adenokarcinomu dělohy se zvyšuje. V této souvislosti je vzhled menstruace po jeho dlouhé nepřítomnosti znepokojující symptom.

Kromě adenokarcinomu se mohou objevit následující příznaky:

  • Trvalá bolest v dolní části břicha a zpět nového charakteru;
  • poruchy spojené s trváním cyklu;
  • zvýšení obvodu břicha;
  • hojný krvácení během menstruace;
  • krvácení u žen po nástupu menopauzy;
  • bolest a nepohodlí doprovázející sexuální kontakty;
  • Teplota subfebrigie po dlouhou dobu;
  • Únava, rychlá únava, porucha spánku.

Při distribuci maligního procesu se mohou objevit následující příznaky:

  • rozkroková bolest;
  • bolestivé močení a defecation;
  • Přítomnost krvavého výboje po sexuálních kontaktech, defecation.
Gynekologové zdůrazňují, že příznaky adenokarcinomu dělohy jsou podobné projevům jiných gynekologických patologií. Chcete-li identifikovat příčinu patologických příznaků, měli byste se poradit s lékařem a projít nezbytnou zkouškou.

Lokalizace adenokarcinomu

Identifikace druhu adenokarcinomu je nezbytná pro predikci léčby. Je známo, že adenokarcinom může být lokalizován jak v těle, tak v čípku, stejně jako vlastnit různé vlastnosti.

Maligní nádor může pokrok v různých verzích. Zejména se rozlišují několik možností umístění.

Nádorový čtek

Podle statistických údajů je porážka adenokarcinomu děložního čípku relativně vzácný jev. Lokalizace adenokarcinomu v čípku nebere více než 10% případů. Maligní nádor v děložním hrdle je často reprezentován karcinomem plochého zvonu, což je asi 90% případů celkového počtu.

Nádor v čípku je vytvořen z buněk, které produkují ochranný hlen. Adenokarcinom může mít dva směry růstu:

  • endofyte;
  • Exofithický.

V endofyotické verzi růstu znamená vzdělání prohloubení v cervikálním kanálu směrem k tělu dělohy. V případě exofitu růstu, neoplazma roste do vagíny.

Adenokcine Cervix může být odhalen stěrkou na oncocytologii. Také použitý škrábání cervikálního kanálu, biopsie a kolposkopy.

Poškození těla dělohy

Neoplazma je vytvořen v důsledku sliznice a svalové tkáně. Příčina takového nádoru je často hormonální porušení. Obvykle je nádor umístěn v dolní části tělesa dělohy, je však možné jej rozvíjet v přepravě a na jiných místech.

Další progrese onkoprocess může vést k porážce celého těla dělohy a krku, stejně jako trubky, vaječníky, lymfatické uzliny. Maligní proces je charakteristický pro zástupce ve stáří.

Fázi

Progrese adenokarcinomu je určena jeho stupni. Gynekologové přidělují čtyři hlavní fáze adenokarcinomu.

  1. V této fázi se v děložním tele koncentrují maligní procesy.
  2. Druhá etapa se vyznačuje šířením zhoubného procesu na cervikální kanál.
  3. V procesu vzniku nádoru ve třetím stupni adenokarcinomu je tkanina okolních vláken stávkující, metastázy se mohou vyskytnout v lymfatických uzlinách a vagíně.
  4. Ve čtvrtém stupni se maligní buňky aplikují na tkaninu močového měchýře, střeva. Metastázy jsou uvedeny ve vzdálených orgánech.

Stejně jako u jiných onkologických onemocnění, tím dříve je onemocnění odhalena, tím výhodnější prognóza. Léčba v raných fázích, zpravidla, je charakterizována úspěchem.

Formy a druhy

S adenokarcinomem může být úroveň diferenciace buněk odlišná. V závislosti na těchto faktorech se rozlišuje několik forem adenokarcinomu.

Vysoce diferencovaný

Funkce tohoto formuláře je, že rakovina a atypické buňky jsou mírně odlišné od zdravých buněčných prvků. Adenokarcinom má obvykle povrchovou povahu své distribuce v myiometrii. V nepřítomnosti distribuce mimo svalovou vrstvu jsou metastázy zřídka pozorovány.

Mírně diferencovaná

V tomto případě jsou buněčné struktury charakterizovány jejich rozdělovačem. Mechanismus vývoje je podobný vysoce diferencované formě. Nicméně, více buněčných prvků se obvykle podílí na maligním procesu. S tímto formulářem existuje riziko různých komplikací. Metastazace lze pozorovat lymfatickým proudem, u mladých pacientů, tento proces se vyvíjí zřídka.

Nízký diferencovaný

Ve skutečnosti to je třetí etapa adenokarcinomu. Gynekologové Všimněte si příznaků výrazného polymorfismu buněčných konstrukcí. Maligní proces postupuje rychle. Prognóza ve většině případů je nepříznivá, protože vzhled metastáz je nevyhnutelný.

Adenokarcinom zahrnuje několik odrůd.

  1. Endometrioid. Podle statistik je to nejčastější volba, která je charakterizována povrchovou turbulencí nádoru v myometria. Při objevování v počáteční fázi je prognóza příznivá.
  2. V mdle carcass. Tato patologie se obvykle vyvíjí na pozadí rakoviny karcaletu letadla a je poměrně vzácná.
  3. Papilární. Novoy formace ve vzhledu se podobá květáku. Nádor je vytvořen z několika papilomu.
Stanovení odrůd a tvaru adenokarcinomu ovlivňuje výběr taktiky léčby.

Diagnostika

Diagnóza, zejména jeho včasnost, způsobuje prognózu a úspěch léčby. Detekce příznaků adenokarcinomu se vyskytuje pomocí laboratorních a instrumentálních metod.

Biopsie

Tato metoda výzkumu je jednoduchost studie. V diagnostickém procesu lékař extraktuje malý vzorek tkanin pro následný histologický výzkum. Nicméně, v raných fázích progrese adenokarcinomu, tato metoda není charakterizována vysokou úrovní spolehlivosti. Přesnost aspirační biopsie v počátečních fázích nepřesáhne 50%. S pochybnými výsledky výzkumu je biopsie doplněna ultrazvukem.

Hysteroskopie

To je cenná a účinná metoda, kterou gynekologové používají jako součást diagnostiky a léčby některých patologií. Studie se provádí pomocí hysteroskopu, který vám umožní vidět detailu děložní dutiny. V procesu hysteroskopie existuje možnost hmotného plotu pro další výzkum.

Škrábání

Tento postup se zpravidla provádí po kontrole dělohy v procesu hysteroskopie. Škrábání má hojení a diagnostický cíl. Prostřednictvím škrábání je odstraněn patologický růst endometria. Výsledný materiál je zkoumán v laboratoři.

Diagnostika může být doplněna studiem děložního čípku, například kolposkopií. Aby bylo možné eliminovat maligní nádor děložního čípku, je nutné provést povinné vzrušení onkocytologie.

Taktika léčby

Eliminace patologie se provádí s několika hojivými taktikami. V moderní gynekologii, pro léčbu symptomů formenokarcinomu děložního tělesa, použijte:

  • chirurgická taktika;
  • radioterapie;
  • chemoterapie.

Největší účinnost má kombinaci několika taktik. Zejména odstranění dělohy, příloh a pak průběh chemoterapie a radioterapie.

Obecně se operace zobrazuje v první a druhé etapě onemocnění. Intervence je splnit pharistektomii, extirpation. Doba trvání rehabilitace závisí na objemu intervence. Obvykle je doba zotavení až dva měsíce.

První dny po chirurgické léčbě předpokládá syndrom bolesti, únavu. Je možné vypadat bolest při močení a defecation, stejně jako poruchy židlí. Žena může zažít nevolnost.

Expozice je aplikována před a po operaci. Pokud používáte radioterapii před zásahem, můžete dosáhnout poklesu nádoru. To přispívá k reliéfu rehabilitačního období. Ozáření po použití operace za účelem zničení zbývajících rakovinných buněk.

Ozařování se provádí dvěma technikami. Radioterapie může ovlivnit pacienta na dálku. V brachyterepici se zavádí válec do děložní dutiny, přes který se provádí ozáření.

Chemoterapie může být použita jako hlavní léčba a jako součást komplexní terapie. Často je chemoterapie přiřazena po operacích. V nepřítomnosti možnosti provádění provozu je chemoterapie jedinou metodou léčby.

Vzhledem k tomu, že agitace adenokarcinom označuje maligní formace závislé na hormonu, léčba často zahrnuje hormonální složku. Taková terapie je zaměřena na snížení hladiny estrogenu a normalizace normální hladiny hormonů.

Prognóza po ošetření závisí na tom, která fáze byl odhalen proudový adenokarcinom. Typicky je účinnost léčby v první fázi asi 90%. Gynekologové argumentují, že rok po operaci v kombinaci s ozařováním a chemoterapií se žena vrátí k obyčejnému životu.

S druhým stupněm je potřeba odstranit dělohy. Šance na vytvrzování tvoří 75%. Třetí etapa znamená přítomnost metastáz, nicméně, přežití se pohybuje v rozmezí 50%. V podstatě čtvrtá etapa má nepříznivou prognózu. Nicméně, povaha a lokalizace metastáz a velikost magnocarcinom dělohy je nezbytná.