Polypy děložního čípku - symptomy, léčba a prevence

Ze všech gynekologických onemocnění spojených se strukturálními změnami v reprodukčních orgánech, 4% spadá na polyp Cervix. Navzdory benigní povaze původu cervikální polypu je konkrétní nebezpečí pravděpodobnost jeho znovuzrození do onkologického nádoru v nepřítomnosti odpovídajícího ošetření. Skryté příznaky zvyšují riziko pozdní diagnózy a vznik komplikací, včetně onkologie.

Diagnóza patologie

Polyp Cervix

Chronické infekční zánětlivé procesy, poranění cervikálního kanálu v době chirurgických manipulací, změna v hormonálním podkladu - hlavní příčiny vzhledu polypů děložního čípku. Polyp je patologický růst tkáně cervikálního krčního kanálu cervikálu ve formě pupínku, tuberku, hrboly nebo houby v závislosti na typu novotvaru.

Polyp Cervix je onemocnění na pozadí. Doprovází se systémová onemocnění endokrinního a reprodukčního systému. Polypy jsou často diagnostikovány na pozadí krční dysplazie během gynekologické inspekce. Nová formace s tenkou nohou nebo širokou základnou také v těle dělohy - polyp endometrial. Jeho limity mohou být patrné, pokud vizuální kontrola krčního kanálu.

Patologický růst endometria a endocervix může způsobit neplodnost. Tato patologie je často detekována u žen, které se nemohou otěhotní. Ještě větší nebezpečí polypového krčního kanálu prezentuje v něm anomální buňky schopné znovuzrození na onkologii. Komplikace takového stavu je rakovina děložního hrdla.

Zanedbávání pravidelných plánovaných vyšetření v gynekologu, žena automaticky spadá do rizikové skupiny. Nemusí být vědoma přítomnosti polypy v endokervixu.

Většina krčních cervikálních polypů (zejména malé velikosti) nemusí detekovat v důsledku nedostatku výrazných příznaků onemocnění. Ale pro lékaře je přítomnost i malého potrubí na sliznici děložní membrány čípku důvodem pro důkladnější studium neoplazmy s pomocí koloskopií.

Přítomnost polypů na čípku je pozorována u pacientů z různých věkových kategorií:

  1. Ve většině případů je patologie diagnostikována u žen vstupujících do období menopauzy v důsledku změn v hormonálním pozadí. Ve stejném věku také často diagnostikuje polypy v děložních a děložních trubkách.
  2. Zdravotnické statistiky opravuje nárůst počtu strukturálních změn v děloze a endokervixu u žen reprodukčního věku. Tento jev vysvětluje aktivní sexuální život, poranění orgánů v důsledku generické aktivity, chirurgické manipulace (potraty, škrábání).
  3. Opravte případy onemocnění ve publikačních dívkách, které nežijí sexuální život. V tomto případě se Cervikální polyp vyvíjí v důsledku zánětlivého procesu, který vznikl při infikovaném virům a bakteriemi umístěnými na veřejných položkách (jako osuška, pokud je matka a dcera používá).

Nejčastější příčinou infekce je lidský papilloma virus. Při diagnostice onemocnění je jeho zapojení do vývoje patologie zvažováno především s pomocí histologického výzkumu díky své speciální onkogenicitě.

Polyp na čípku během těhotenství - ne méně běžný jev. Důvody jeho vzhledu mohou být jiné: jak změna hormonálního pozadí, charakteristika tohoto období a infekce. Těhotná žena se často učí o přítomnosti polypy v době potvrzení těhotenství.

Příznaky patologie

Navzdory prakticky úplné absenci symptomů onemocnění v rané fázi vývoje, následující příznaky pomohou podezření na přítomnost patologie:

  • Výběr krve z pochvy v době nebo po sexuálním kontaktu je hlavním znakem patologie;
  • bolestivé pocity v okamžiku sexuální blízkosti, snížené libido;
  • bolest v pubické zóně, která dává v půlměsíci nebo rozkroku;
  • Vzhled krvácení (krvácení) v intermenstrormarním období, jakož i během menopauzy;
  • nepřirozený vaginální výtok s hnisavý obsah a nepříjemný zápach;
  • Neschopnost otěhotnět po dlouhou dobu.

Ukazované symptomy jsou charakteristické pro mnoho gynekologických onemocnění a nejsou 100% znamení přítomnosti čípku polypu. Jejich přítomnost však vyžaduje konzultaci odborníka. Pro určení povahy onemocnění a důvodem jeho vzhledu je dostačující k návštěvě gynekologa.

Myšlení na dělení děložního čípku diagnostikované v době inspekce pomocí zrcadel je absolutní indikací pro koloskopii. Pro hlubší studii uchýlila k hysteroskopii.

HysteroskopieVideokamera vstoupila přes krční kanál v dutině, umožní hluboce zkoumat zónu léze. Polypy v děloze jsou také diagnostikovány s ultrazvukovým výzkumem.

Po pečlivé kontrole ohniskové porážky se lékař vezme nátěr z cervikálního kanálu a fragmentu tkanin pro další cytologický, histologický a bakteriologický výzkum. Komplex diagnostických postupů nutně zahrnuje výzkum krve (včetně hormonů).

Klinický test krve vykazuje rozsah zánětu v těle, pokud jde o hladiny leukocytů a rychlost sedimentace erytrocytu. V přítomnosti krvácení gynekolog vyhodnocuje stupeň anémie. Po založení příčiny onemocnění, typu patogenu, lékař předepisuje vhodnou léčbu.

Taktika léčby

Léčba (odstranění) Polypy Doktor držitelem podle výsledků analýz. Provozní odstranění krčního polypu. Chirurgický zákrok je nejefektivnějším způsobem, jak odstranit novotvary a prevenci pravděpodobných opakovaných onemocnění v budoucnu.

Odstranění modifikované tkaniny se vyskytuje pomocí nástrojů, jako jsou:

  • laserový paprsek;
  • elektrický sporák;
  • Conochot (speciální nůžky s kleštěmi na konci).

Jediné prvky jsou odstraněny odšroubováním základny polypu. V přítomnosti více útvarů se zobrazí excize kukuřičného koncovku (speciální nástroj pro užívání neoplazmy ve formě svorky se smetanou a oválnými houbami se zářezy).

Metoda odstranění Cervix Polypu zúčastněného lékaře určuje, na základě takových faktorů jako věku pacienta, touha mít děti v budoucnu, příčiny vzhledu polypu, přítomnost systémových onemocnění endokrinu a reprodukční sféra.

Zvláštní pozornost je věnována manipulacím prováděným nenarozeným ženám. Přítomnost jizev a adhezí vede k prasknutí v okamžiku generické aktivity. Nesprávný vzdálený Polyp vyvolává strukturální změnu v tkáni a možné neplodnosti v budoucnu.

Výzkumný materiál je zaslán do laboratoře pro další histologický výzkum.

Další léčebné schéma zahrnuje následující kroky:

  1. Řezání povrchu rány jsou prováděny, aby se zabránilo možnému krvácení z rány a zabránila sekundární infekci patogenní flóry. Léze se zaměřuje na tekutý dusík (kryodestrukce), vysokofrekvenční proud (elektrokoagulace), speciální chemický činidlo Salovegin. Někdy se uchýlil k rádiovému vlnové terapii s surgitronovým přístrojem, aby se minimalizoval kontakt s povrchem rány.
  2. Antibakteriální terapie Poskytuje použití antibiotik širokého rozsahu působení s profylaktickým cílem snížit riziko infekce ran v pooperačním období. Jsou ukázány takové skupiny antibakteriálních činidel, jako jsou cefalosporiny, makrolidy, peniciliny.
  3. Antivirové drogy Předepsáno, aby potlačila aktivitu patogenní mikroflóry, zejména s podezřelou infekcí s lidským papilomovým virem (Lavomax, laceniobion, interferon).
  4. Protizánětlivé, analgetické léky Snižte hyperemii, snižte syndrom bolesti. Jsou uvedeny v případě zánětlivého procesu v Endocervixu. Používat takové léky jako nooofen, Diklofenak, Snimsil.
  5. Prostředky obnovení mikroflóny vagíny: Vagilak, Lakeel.
  6. Hormonální agenti Při potvrzení hormonální dysfunkce. Eliminují porušování přirozeného cyklu, bolesti, snižují riziko krvácení a znovuzrození do onkologie. Systémové hormonální přípravky Lékař předepisuje na základě klinických dat pro testování krve. Někdy gynekolog může poradit použití hormonální antikoncepční spirála klidného, ​​který obsahuje minimální počet hormonů potřebných pro pooperační restaurování těla.
  7. Uklidňující prostředky jsou předepsány k obnovení psycho-emocionální rovnováhy (tinktura Valerian, matka-in-law, Notta). Mnoho žen se smyslem pro úzkost čeká na operace, obavy, zda Cervikální polyp může bezbolestně odstranit. Neboj se o to. Všechny manipulace se provádějí pod intravenózní nebo místní anestezii, takže žena necítí bolest.
  8. Vitamínové komplexy, Přijaté během období rehabilitace, zvýšení odolnosti těla, snížení rizika recidivy.
  9. Léčba s lidovými léky Poskytuje použití bylinných infuích pro douching a fytamfones. Přírodní antiseptické, protizánětlivé, zrychlující se epithelizační a rány-hojení vlastnosti mají rostliny, jako je heřmánek, měsíčko, celebrel, svorka sv. Jana, série dubové kůry, kotelu, rakytníku, mořské broskev, aloe šťávy. Léčba lidových nápravných prostředků Polyp Cervix Můžete pouze symptomatický v komplexu s tradičním léčebným režimem. Žádné byliny nahradí plnohodnotnou terapii.

Průběh léčby a dávky léčiv navštěvující lékař stanoví individuálně na základě anamnézy dat. Kontrolní zkouška v termínu doktorů - předpokladem prevence komplikací. Pravděpodobnost vyvíjení polypů děložního čípku v maligním nádoru je vždy přítomna.

Jak odstranit polypy na čípku během těhotenství - tato diagnóza během dětského nástroje zajišťuje jinou léčebnou taktiku.

Ve většině případů se polyp děložního čípku během těhotenství dochází v důsledku hormonální restrukturalizace těla a po porodu zmizí bez léčby. To však není vždy. Navzdory infekční povaze původu polypu Cervix se provádějí žádné manipulace do doby dodání. Pouze v období po porodu může žena podstoupit úplnou zkoušku a odpovídající léčbu.

V období obnovy musíte dodržovat následující doporučení:

  • omezení fyzické aktivity;
  • Odmítnutí sexuálního života do 14-28 dnů, dokud není povrch rány plné;
  • včasné zpracování jakýchkoli infekčních onemocnění v těle;
  • nedostatek stresu;
  • Zákaz návštěvy společných míst (koupelny, sauny, bazén);
  • varování potratu;
  • dodržování plné sexuální hygieny;
  • nedostatek náhodných sexuálních dluhopisů;
  • Pravidelné konzultace gynekologa (minimálně 1 čas za půl roku);
  • Přísné dodržování doporučení zúčastněného lékaře.

Včasná důkladná diagnostika jakýchkoli strukturálních změn ve tkáních vagíny, děložního čípku a tělesa dělohy Když se objevují první příznaky, kompetentní přístup a adekvátní terapie snižují pravděpodobnost progrese patologie, znovuzrození polypů do onemocnění rakoviny.