Jaká je eroze děložního čípku

Patologické procesy děložního čípku vedou ve struktuře všech ženských chorob. V tomto ohledu vyžaduje jakákoli patologie této oblasti zvláštní pozornost. ECTOPIA a eroze děložního čípku patří k onemocněním pozadí a nezpůsobují rakovinu, ale v závažnější patologii se může skrýt pod rouškou erozi. Samostatný a cytologický vyšetření Skipob s Cervix Cervix pomůže odhalit přesnou diagnózu.
Cervikální erozi

Normální krční struktura

Anatomicky v čípku (cm) se rozlišují dvě oddělení:

  1. Vaginální díl (exoceservix), lemovaný s vícevrstvým rovným non-osvětlovacím epitelem. Úkolem této části děložního čípku - ochrana proti mechanickému poškození v důsledku keratinu az patogenů mikroorganismů v důsledku laktátu produkovaného bakteriemi kyseliny mléčné.
  2. Celková část (Endocervix, Cervikální kanál, cervikální kanál), sestávající z většiny hladkých svalových vláken, v kruhu děložního hrdla, s inkluzemi kolagenu a elastinových vláken. Hlavní funkcí tohoto oddělení během dětského nástroje je vytvořit mechanickou bariéru mezi těhotným dělicím děložním a vnějším prostředím. Během dodání z této části je Cervix tvořen částí pocity. Endocerviks lemované jedním vrstveným válcovým epitelem.

Na hranici dvou částí děložního čípku, vrstva záložních buněk pokrytých válcovým epitelem. Tyto buňky mohou tvořit jak vícevrstvý bytový a válcový epitel.

Nejčastěji se hranice mezi oběma typy epitelu nachází na úrovni venkovního. Ale pod vlivem různých podmínek vnitřního a vnějšího prostředí se může posunout.

Během období intrauterinního vývoje vzniká hraniční posunutí v exoceservixu. To je způsobeno dopadem na tělo hormonů matky. Někdy je toto posunutí zachováno před začátkem publikačního období. Ale jako normální hormonální pozadí se stává zónou přechodu vícevrstvého plochého epitelu do válcových pohybů na jednu úroveň s vnějším otvorem.

V období plodnosti v čípku existují změny spojené s cyklickým oscilací úrovně pohlavních hormonů. Od 8-10 do 12-14 denního cyklu Hole kanálu začíná odhalit. To vytváří příznivé podmínky pro patogenní mikroby v děloze. Aby se zabránilo vývoji infekce v lumenu kanálu, je vytvořen bezbarvý hlen, hrát roli "dopravních zácpy" a pasti pro bakterie a houby. V budoucnu se průměr otvoru snižuje, hlen postupně zmizí.

Během menopauzy v důsledku snížení vývoje estrogenu se přechodová zóna pohybuje na cervikální kanál. Souběžně s tím se vyskytuje atrofie sliznice membrány pochvy a děložní, což je úrodná půda pro infekční zánětlivé procesy.

Jaká je eroze děložního čípku

Měly by být rozlišeny dvě procesy s velkou podobností, ale zásadně odlišnými přístupy k léčbě a možných výsledcích.

Eroze (ve vědeckotechnoru je správnější zavolat tento stav skutečné eroze, ESM) - to je pozemek poškození vícevrstvého plochého epitelu extocereservixu vyplývajícího z dopadu různých nežádoucích faktorů.

Pseudo-erozi (vědecký název - ektopie) - to je ohnisková výměna vícevrstvých plochých epitelových válcových válců.

Důležitým rozdílem mezi těmito jevy je, že skutečná eroze je považována za bezpodmínečný patologický proces vyžadující léčbu, zatímco ektopie je vnímána mnoha lékaři jako možností norem vyžadujících dynamické pozorování, a terapie - pouze v některých případech.

Prevalence

Skutečné ESM diagnostikované zřídka. Možná je to způsobeno vysokou léčivou schopností epitelu, takže erozi ve většině případů zmizí během několika dnů.

Extopie, naopak, je jedním z nejčastějších jevů. Pouze podle oficiálních údajů, 40% žen identifikuje známky pseudo-erozi. Polovina žen, která požádala o gynekologickou pomoc, jsou dopravci ektopie. Zároveň v 55% případů je tato podmínka diagnostikována ve věku 25 let.

Mechanismus vývoje erozi a pseudo-erozi

Mechanismus vzhledu skutečné eroze je spojen s mechanickou, chemickou, infekční, tepelnou nebo radiální lézí horních vrstev epitelius exocereservix. Pokud traumatický faktor ovlivnil epitelu jednou, jsou zapnuty mechanismy zotavení a vada se rychle uzdraví.

V některých případech (re-mechanický dopad na stejné místo, nutriční porušení děložního čípku, reprodukce bakterií v krbu eroze), je plocha poškozeného epitelu zůstává dlouhá, zůstává dlouho "holým", což zase Je příznivé zázemí pro vývoj infekce a procesu chronického.

Mechanismus pro rozvoj pseudo-erozi jiné. Zároveň neexistuje žádný následný názor na to, z čeho se objeví ektopie cervixu.

Někteří autoři se domnívají, že pseudo-erozi je poslední fází vývoje skutečné eroze, když zánětlivé místo z nějakého důvodu není plochý, ale válcový epitel.

Ostatní vědci věří, že příčina pohybu válcového epitelu v exoceservixu je invertování děložního hrdla spojeného s traumatickým rodem, poruchami dodávek krve nebo inervace dělohy.

Společná teorie vývoje ektopie je hormon. Podle této hypotézy způsobuje porušení rovnováhy pohlavních hormonů aktivní transformaci záložních buněk do válcového epitelu a posunutí přechodové zóny do vaginální části SM.

Imunologická teorie je také nárok na život, podle kterého pseudo-eroze CME vzniká v souvislosti s poklesem imunity a aktivaci patogenní a podmíněně patogenní mikrofóry "spaní".

Většina odborníků má tendenci uvěřit, že každý z těchto faktorů může hrát roli ve vývoji ektopie.

Predisponující faktory pro rozvoj erozi a pseudo-erozi jsou:

  • S ektopií shm od matky.
  • Ofenzíva puberty až 8 let.
  • Vstup do sexuálního života do 16 let.
  • Těhotenství a porod až 16 let.
  • Četné těhotenství a porod.
  • Menstruační porušení.
  • Vysoká úroveň estrogenu v krvi.
  • Bakteriální a plísňová flóra, viry (herpes, lidské papilomy).
  • Změny v kyselosti vagíny.
  • Mechanické poškození epitelu (gynekologické vyšetření, lékařský potrat, škrábání).

Typy erozi a ektopie

Podle původu může být ektopie rozdělena do následujících skupin:

  1. Vrozená - "fyziologická eroze", nejčastěji spontánně uzdravení.
  2. Získaný.
  3. Recurientent - Re-po dokončeném průběhu terapie.

Povahou toku pseudo-erozi může být:

  1. Nekomplikovaný - nezpůsobuje nepohodlí, nezpůsobuje sexuální dysfunkci, detekovanou pouze se speciálním gynekologickým vyšetřením.
  2. Komplikované - doprovází další patologické změny v čípku, v důsledku toho se objevuje narušení subjektivní blahobytu a sexuální sféry.

Podle histologické struktury se rozlišují následující typy pseudo-eroze:

  1. Folikulární (Rosal) - pod vrstvou válcového epitelu je spousta zánětlivých žláz.
  2. Papilární - velká uspořádání epitelu připomínající bradavky.
  3. Rozumný - vzhled malých úseků vícevrstvého plochého epitelu na pozadí válcového.
  4. Pseudo-eroze s plochou buněčnou metaplázií - atypické buňky jsou umístěny pod válcovou vrstvou buněk.

Klasifikace pravých erozí

Původem lze rozlišovat různé typy skutečných erozí:

  • Zánětlivé - vzniká v důsledku změkčení a následného odstupu horní vrstvy epitelu.
  • Traumatický - v důsledku přímého mechanického dopadu, například gynekologických nástrojů.
  • Spalování - se jeví jako výsledek oddělení razítka po lokální expozici chemického stimulu, elektrokoaguorátoru nebo kapalného dusíku.
  • Dystrofic - vzniká v důsledku dysfunkce a inervace dělohy.
  • Onkologické - objeví se po zhroucení místa epitelu postiženého procesem rakoviny.
  • Syfilitický.

Příčiny eroze a ektopie

Vývoj eroze přispívá k přímému dopadu ovlivňujícího faktoru na vícevrstvé ploché epitelu vaginální části cm. Proto je okamžitá příčina vzhledu pravdivé erozi snadno zřídit.

Další situace je v souladu s pseudo-erozi, protože pohyb válcového epitelu v exocerevikech přispívá k mnoha faktorům.

Extopie děložní dělohy

Nejčastější příčiny vývoje pseudo-eroze, hormonálních poruch (hyperstroy) a patogeny různých infekcí (Trichomonada, Chlamydia, Gonokokki, houby rodu Candida, papilomavirus, virové herpes - častěji. Kromě toho mohlo přispět dřívější potraty k rozvoji ektopias. Řada autorů naznačuje, že snížení počtu bakterií mléčné kyseliny vagíny znamená změnu telefonu, který také hraje roli ve vývoji pseudo-erozi,.

Pseudo-erozi po porodu

Predispoziční faktory pro vývoj ektopie po porodu jsou zranění obecných cest (velkého ovoce, použití porodnických kleští nebo vakuového extraktoru, rychlého porodu). To způsobuje "otáčení" sliznice. Tento stav je vědecky nazvaný ekredopion. Je to právě to je okamžitá příčina pseudo-erozi HM v období po porodu. V oblasti edropionu, zásobování krve a inervace děložního čípku. Výsledkem je, že sliznická membrána se stává extrémně citlivou na různé nárazy (obilovinový hlen, infekce, změny v kyselé alkalické rovnováhy). To vede k růstu v extocereservix válcového epitelu.

Extopia Cervix v těhotenství

Během těhotenství se vyskytuje fyziologický pokles imunity (je nutné, aby mateřský organismus neodmítá embryo). To může vést k aktivaci mikroflóry vaginy, dříve potlačené ochrannými faktory těla ženy.

V těle budoucí matky s nástupem těhotenství v desítkách časů se zvyšuje koncentrace estrogenu. To způsobuje perestroja epitelu děložního čípku.

Obě tyto faktory, vzájemně se navzájem posilují, vedou k vývoji ektopie.

Psychologické důvody

Je třeba poznamenat, že vážné studie vlivu psychologických problémů na vývoj erozi a pseudo-eroze, Seme nebyl proveden. Někteří psychologové (l. Burbo, B. Sinelnikov, L. Vilma, O. Torsunov, L. Seno, S. Konovalov) Viz důvod vývoje erozí a ektopie v psychologických "blokech", nalil do určité nemoci.

Je však mnohem pravděpodobnější, že vývoj patologie děložního čípku na pozadí emocionálních zkušeností je spojen s hypersecretion stresových hormonů. Hlavní je Cortisol - způsobuje výrazný pokles imunity. To může vést k aktivaci "spící" mikroflóry vagíny a vývoj zánětu sliznice. Kromě toho může hluboký emocionální šok způsobit psychogenní amenorrhea, která může také hrát roli ve vývoji ektopie.

Příčiny vrozeného ektopie děložního čípku

V intrauterinním období se přechodová zóna posouvá v exoceservix, ještě nenarodila dívku pod vlivem estrogenu matky. Po narození distinční zóny se začíná postupně posunout na cervikální kanál a nejčastěji na začátku puberty je nastaveno na jedné úrovni s externím ZEV.

V některých případech (později nebo brzy, období puberty, endokrinní onemocnění, dědičné predispozice) tohoto pohybu na začátek pubertátu nedochází. Tento jev je fyziologický, nevyžaduje léčbu a nemá vliv na kvalitu života dívky. Extrémně vzácná vrozená pseudo-eroze je zachována do dospělého věku, ale i v tomto případě by měl být vnímán jako varianta normálního sexuálního vývoje.

Příčiny re-erozi a pseudo-erozi

Nejdůležitějším principem léčby opravdové eroze a ektopie, CME je likvidace primárně z hlavního onemocnění, na pozadí, které se vyvinul defekt epitelu. Pokud byl důvod zřízen nesprávně nebo nesprávně prováděno terapii onemocnění pozadí, odstranění ohniska eroze (pseudo-erozi) přinese pouze krátkodobý účinek. Pod vlivem stejných faktorů, které způsobily počáteční vzhled vady, je opět vytvořen pozemek skutečné erozie nebo ektopie. Tato podmínka se nazývá recidivující (opakovaná) erozi (pseudo-erozi).

Jaká je eroze děložního čípku

Stížnosti a další subjektivní symptomy v eroze a pseudo-erozi SHM

Je důležité si uvědomit, že ESM a ektopické samotné nejsou nikdy způsobeny bolest. Pokud se žena obává bolesti a spalování, jsou spojeny s hlavní patologií, proti kterému se tyto procesy vyvíjejí.

Pravá eroze není doprovázena žádnému pohlavním výboji. Výjimkou je období bezprostředně po poranění sliznice. V této době může žena zaznamenat ve skromném šarlatovém krvácení.

Pseudo-erozi, hlavně komplikovaná, může být doprovázena non-intenzivní bolest, spalování v pochvě. Tyto pocity ve většině případů jsou spojeny s lékařským manipulacím, menstruací nebo sexuálním činem.

Charakteristickým znakem komplikované pseudo-erozi je vypouštění vagíny (BELI).

V závislosti na onemocnění pozadí mohou být odlišné v přírodě:

  • V přítomnosti bakteriálních infekcí: sliznice membrán, s příměsí pus, mohou mít nepříjemný zápach;
  • Během drozd: nažloutlý, viskózní;
  • Kontakt: Nejčastěji po sexuálním jednání vzniká krvácení. Vyžadují další průzkumy pro diferenciální diagnózu s dysfunkčním vaginálním a děložním krvácením.

Je důležité si uvědomit, že krvavé vypouštění, které nejsou spojeny s menstruačním cyklem, se nacházejí v rakovině cervikálních onemocnění a tělesa.

Diagnostika pravých erozí a ektopie

Kolposkopie je hlavní metodou diagnostiku onemocnění vagina a SHM.

Obrázek pravdivé ESM vypadá takto. Stanoví se pozemek poškozeného epitelu s holým stromatem. Tato vada má jasné hrany a, jak to bylo v okolním intaktní epitelu. Sekce eroze má jasně červenou. Když se dotklo eroze, objeví se krev.

Samostatné typy erozí mají charakteristické rysy.

Syfilitický ESM Publikováno malým (až 1 cm) vada červených šedých s zkosenými hranami. Vada hladkým dnem. Ve středu vředů můžete vidět těsnění, mírně zvedání celé vady nad okolní hadříkem.

Hořící vřed V prvních dnech je pokryta razítkem, což je pevná kůrka černé barvy s hnědými šplouchá. Po přetažení razítka na svém místě je mělká vada s jasnými hladkými hranami, jehož dolní část je umístěno pod úrovní okolního epitelu.

Onkologický ESM Ve vzhledu se podobá kráteru, protože hrany jsou zvednuty jako válec. Dno eroze je hustá, sváděna obsahem neurčité špinavé barvy.

Atrofická eroze Má hnis zakrytý dno, obklopený jasně definovanými hranami.

RADIE ULCERS Nejčastěji vznikají po ozáření o onemocněním onko děložního čípku. ESM zároveň se vyznačuje tím, že se neléčí a neustále postupuje. Je-li Ray vřed čípku výrazně vzrostl v průměru, měl by být upozorněn vzhledem k opakování nádoru rakoviny. Také pro tento typ ESM Charakteristická infekce.

Pseudo-erozní koloskopie umožňuje odhalit válcové epitely epitelu, obklopené transformační zónou.

Sekce epitelu vypadají jako kulaté nebo lehce prodloužené světlé šarlatové svazky. Transformační zóna je světle šedá "jazyky" vícevrstvého plochého epitelu.

V počátečních fázích pseudo-eroze děložního hrdla v transformačním zóně se zdají být známky atraktivity - vznik abnormálních formací (například leukoplakie), což naznačuje porušení zrání buněk plochého epitelu. Tyto změny epitelu mohou sloužit jako základ pro maligní znovuzrození pseudo-erozi. Chronický proud ektopie je tedy rizikovým faktorem rakoviny CMM.

Další metody průzkumu v eroze a ECTOPIA SHM:

  • Krevní test na infekci syfilis, HIV, chlamydiální a mykoplazmatické infekce;
  • Studium cervikálních tahů na gonococcci, trichomonád a houby rodu Candida;
  • V případě podezřelého rakoviny by HM měl provádět histologickou a imunohistochemickou studii materiálů z čípku.

Erozion a pseudo-erozi jako příčina neplodnosti

ESM a ektopie mohou způsobit cervikální vaginální neplodnost. Velká epitelová defekty zabraňují propagaci mužských pohlavních buněk v děloze. Leukocyty a náhodné epitelové buňky mění složení vagíny, což je destruktivní účinek na spermie. Porušení žláz v oblasti poškození vede ke změně složení krčního hlenu.

Velká erozi a pseudo-erozi mohou vést k zúžení osvícení krčního kanálu. Výsledkem je, že je obtížné proniknout do tekutiny semen v pavolovkách. Eroze malých velikostí nezasahuje do koncepce a sušení.

Léčba

Potřeba léčby v každém případě je určena individuálně. Takže nekomplikovaná pseudo-erozi malých velikostí, stejně jako vrozené ektopie neohrožují žádné komplikace a vyžadují pouze periodické pozorování. Pokud je požadována korekce menstruační funkce, předepsané perorální antikoncepce (například "Three-Regal" 1 tabletu ve večerních hodinách po dobu 21 dnů, pak se rozbije 7 dní).

V případě nekomplikovaného, ​​ale obnovení ektopiopiirt, dutiny rádiových vln, laseru, kapalného dusíku (pokud je těhotenství dále plánováno). V rodných ženách, které nemají v budoucnu mít děti, je zapálení prováděno elektrickým.

Léčba komplikované pseudo-eroze se provádí v několika fázích.

Léčba pozadí infekce:

  • Bakteriální vaginity: vaginální svíčky "MacMiror komplex" pro 1 čípek pro noc po dobu 8 dnů - řešení "Tanta Rose" ve formě vaginální duše s objemem až 250 ml 2krát denně po dobu 10 dnů - Terezhin je Vaginální tablety: 1 tableta představena v vagina 1 čas za den 10 dnů.
  • Drush: "nystatin" z 0,5 milionu potravin ústně (u tablet) 5krát denně + 100 tisíc jednotek (ve formě vaginálních svíček) 1 čas denně po dobu 2 týdnů.
  • Pro obnovení populace bakterií mléčných kyselin, svíčky (vaginální kapsle) "Lactonam" se používají: 1 kapsle 2krát denně po dobu 1 týdne.

Zničení zaměření ektopie:

  • Je-li spiknutí pseudo-erozi malých velikostí, v mladých ženách se provádí kapalný dusík (kryokoagulace), laserové, rádiové vlny;
  • Pokud pseudo-eroze zaujímá rozsáhlou oblast epitelu, stejně jako ti, kteří dali narození, neplánují těhotenství v budoucnu, je provedeno zapálení zaměření ECTOPIA Electrotok (diathermokoagulace).

Restorativní léčba, Režie na restaurování rozbité mikroflóny vagíny.

Místní využití prostředků posilujících reparační procesy v pochvě během ektopie se nedoporučuje, protože vede k dodatečným poruchám diferenciace epitelových buněk, což nakonec může vést k maligní reinkarnace pseudo-erozivní oblasti.

Léčba pravého ESMM se provádí podle následujícího schématu.

Likvidace přímé příčiny Rozvoj zaměření eroze: Léčba infekce, ozáření rakoviny děložního hrdla, dočasné zastavení pohlaví kontaktů v případě kontaktního eroze.

Stimulace regeneračních procesů (kontraindikováno v rakovině a syfilitických erozí). Pro tento účel platí:

  • Nástroje: Polyvitaminy, adaptogeny;
  • Fyzioterapie: Helium Neon Laser, mikrovlnné vyzařování.

Finanční prostředky tradiční medicíny

V tradiční medicíně se stlačují s mořem rakytníkem a olejovým olejem, rybí olej, infuze kalendónu jsou široce používány.

Komplikace a důsledky

Nejkrásnější komplikace patologie děložního čípku je maligní znovuzrození. Dalším nepříjemným důsledkem je cervikální vaginální neplodnost.

Hluboká eroze ovlivňující podkladové vrstvy epitelu v kontaktu s krevními cévami slouží jako cíl pro patogeny mikroorganismů. Pokud nespustí léčbu v čase, infekce se může rozšířit na tělo a přívěsky dělohy, což znamená vážné poruchy úrodných a menstruačních funkcí.

Dlouhodobá stávající nečistota eroze může být doprovázena konstantním slabým krvácením, které často zůstává bez povšimnutí. To vede k chronickému ztrátě krve a rozvoj anémie.

Prevence

Aby se zabránilo vzhledu erozi a ektopie děložního čípku, jsou dostatečná pravidla:

  • pravidelně navštěvující gynekolog (až 35 let - každých 12 měsíců, po 35 letech - jednou za šest měsíců);
  • včasné provádění léčby v menstruační funkci;
  • léčit chronické bakteriální, plísňové a virové infekce;
  • zabránit nástupu nežádoucího těhotenství a potratu.