Odstranění dělohy - důsledky pro tělo

V lékařství je odstranění dělohy obvyklé volané hysterektomie. Tento typ operace je považován za jeden z nejčastějších. Provádět v této situaci, pokud má pacient nádorové vzdělání v děloze a přívěsku, jakož i další životní stavy a zdraví. Postup je považován za poměrně komplikovaný nejen ve fyzikálním plánu, ale také v psychologii. Když je žena navržena k chování chirurgie, potřebuje vážit vše pro a proti, vyhodnotit klady a zápory operace. To znamená otázku, jak žít po odstranění dělohy a jaké důsledky mohou nastat.

Svědectví o odstranění dělohy

Často se po chirurgickém provozu odstranění dělohy objevují různé komplikace. Pro to všechno má mnoho pacientů psychologické poruchy. Ženy začínají trpět pocitem ztráty své ženskosti a nemožnost implementovat reprodukční funkci.
Přítomnost endometriózy
Indikace pro odstranění dělohy:

  • Myoma dělohy velkých velikostí;
  • Progresivní růst Momy (včetně postmenopause);
  • Hyperplastický proces endometria s ankisory krvácení a v nepřítomnosti účinku konzervativní terapie;
  • Těžký tok adenomiózy (endometrióza dělohy);
  • Vznik infekce během nebo po generické aktivitě, která není přístupná konzervativní terapii s vývojem těžké endometritidy a pánevoperitonitidy;
  • projevem silného krvácení během období nástroje dítě nebo při porodu, nepodpočitelné korekce a život ohrožující život;
  • Odstranění dělohy V pozdějších fázích (včetně tvorby Recoanto a Cystocel a porušení funkce sousedních orgánů);
  • maligní nádor dělohy (rakovina);
  • Další gynekologická onemocnění, ve kterých není možné problém vyřešit.

Chirurgický zákrok je zapotřebí pro ženu, která zažívá neustálé nepohodlí v důsledku přítomnosti dělohy. V jakékoli situaci, rozhodnutí přijmout pouze pacienta. Většina otázek vznikají v případě, kdy jde o ženy ve věku dětí, kteří chtějí udržet dělohu. Ženy po 40 letech a starší dámy usnadňují odstranění dělohy.

Příprava na chirurgický zákrok

Než přiřadíte operaci, lékař by měl sdělit pacientovi o tom, jak se postup děje, jaké důsledky odstranění dělohy budou očekávány a kolik času je zapotřebí pro období obnovy. Bude také dát několik doporučení, jak jíst (s přibližným menu) a když můžete znovu začít sexy život po odstranění. V případě potřeby je v nemocnici předepsána hysteroskopie. Postup zahrnuje inspekci děložní dutiny zevnitř pod zvýšením a tkáně pro histologické vyšetření (biopsie).

Typ chirurgického zásahu v každé situaci je zvolen individuálně. To vše závisí na věku pacienta a typu patologie.
Fluorografie
Před prováděním manipulací musí být pacient zkoumat, ve kterém:

  • Všeobecné testy krve a moči;
  • chemie krve;
  • elektrokardiografie;
  • nátěr na flóru;
  • Vyšetření STI;
  • fluorografie;
  • Ultrazvuková diagnostika malých pánevních orgánů (ultrazvuk).

V některých situacích, v přítomnosti velkoformátové Momy, přípravné činnosti jsou v recepci hormonálních fondů po dobu tří měsíců. Použití léků stabilizuje růst uzlů a pozastavuje progresi onemocnění. Takový přístup umožňuje snížit ztrátu krve a v některých případech s momektomií bez odstranění dělohy.

Před prováděním provozního zásahu musí pacient dodržovat speciální dietu po dobu tří až čtyř dnů (s poklesem výrobků pro generování plynu). V předvečer večera je nutné provést čistící klystýr nebo přijmout laxativum. V den proceduře není kategoricky nesmí jíst a pít.

Zlepšit kvalitu života ženy pomůže operaci, při které budou vaječníky zadržovat (amputace nebo extirpace dělohy se zachováním příloh). Radikální hysterektomie s odstraněním děložních trubek a vaječníků (hysterosalpingoisektomie) zvyšuje dobu trvání hledání pacienta v nemocnici, protože má velký počet komplikací. Po radikálních operacích trvá hojení mnohem déle.

Ve státních klinikách jsou operace bezplatně na politiku OMS. V soukromých centrech se náklady na postup mohou velmi lišit.

Metody extrakce dělohy

Břišní metoda
Odstranění dělohy s přívěsky je možné ve třech přístupech: laparoskopické, vaginální a abdominální (laparotomický).

Břišní metoda zahrnuje provádění provozu prodloužení přes řez v břišní stěně v pfannenschylu (superstub) nebo ve středu břicha. Délka řezu je asi deset centimetrů. Poté je děloha fixován a vyloučuje se přes řez. Nevýhodou této metody je považována za dlouhou dobu rehabilitace.

Vaginální přístup je aplikován poměrně zřídka kvůli složitosti přístupu a přítomnosti velkého množství kontraindikací. V provozním intervenci je křižovatka vazů, které drží dělohy, krevní cévy a děložní trubky. Po tom se děloha odstraní vagínou. Postup trvá asi dvě hodiny, ale má několik výhod. Tyto zahrnují:

  • nedostatek velké jizvy;
  • minimální ztráta krve;
  • Východní uzdravení po odstranění dělohy;
  • Bezpečnost provádění manipulací.

Tento typ chirurgického zásahu se provádí při vynechání a spadání dělohy, přítomnost Momy malých velikostí a endometriózy.

Když jsou dělohy a vaječníky odstraněny, laparoskopie je považována za nejbezpečnější pohled na hysterektomii. Postup má řadu výhod ve vztahu k jiným metodám. Tyto zahrnují:

  • Krátká rehabilitační období.
  • Minimální pravděpodobnost komplikací.

Proveďte data pro manipulaci s propíchnutím v břišní stěně. Zadejte tři Trocara a videokameru. Odstranění dělohy a jiných orgánů produkují přes horní stěnu vagíny. Moderní video endoskopická operace umožňuje odstranit dělohy s minimálními důsledky pro pacienta.

Operační intervenční možnosti

Několik odrůd provozu:

  • SUBTOTAL HYSTERECTIONOMY (Ovellays amputace dělohy) - odstranění těla dělohy (čípek zůstává);
  • Celková hysterektomie (extirpace dělohy) - excize dělohy spolu s krkem;
  • Hysterosalpingoisektomie - odstranění dělohy spolu s přívěsky;
  • Radikální hysterektomie - excize dělohy spolu s děložním hrdlem, přívěsky, horní části vagíny, lymfatické uzliny, pánevní vlákno.

Každý chirurgický postup se snaží provádět maximální konzervace orgánů a tkání. Před několika lety v praxi, odstranění dělohy a děložního čípku (phististektomie). Vyhrál názor, že pravděpodobnost projevu různých onemocnění se stává mnohem vyšší, pokud tyto orgány opustí. Se zlepšením kvality zdravotní péče, vývoj metod pro diagnostiku a realizaci nejnovějších metod prevence a léčby, hysterektomie začala trávit mnohem méně.

Při opuštění děložního čípku se zdá, že děloha neovlivní vaz vaku. Vzhledem k tomu zůstane známý umístění vnitřních orgánů v malé pánvi. Pokud je krk vlevo, pak pacient potřebuje navštívit gynekologa co nejčastěji.

Provozní interference s děložní rakovinou je doplněna prováděním chemoterapie a radiační terapie. Tento přístup vám umožňuje zbavit se metastáz a vyhnout se recidaci onemocnění.

Komplikace po postupu

Operace je považována za vážný postup. Nikdo nedá sto procent záruku, že se pacient zotaví. Často existují různé komplikace, které vznikají jako důsledky mnoha důvodů: stupeň nemoci, věku pacienta, zkušenosti chirurga. Rehabilitace po odstranění dělohy má dlouhou dobu, takže vyžaduje pozornost zdraví. Důsledky odstranění dělohy mohou říci příznaky ve formě:

  • silný krvácení;
  • vypouštění z pochvy s nepříjemným zápachem;
  • bolestivý syndrom v bederní zóně nebo dolní části břicha, v bočních odděleních, v tříslicích;
  • mínění švů po operaci;
  • poruchy močení;
  • zvýšení tělesné teploty;
  • inkontinence moči nebo výkaly;
  • zácpa, neorgrická léčba;
  • Vznik patologického výboje z genitálních cest (znamení drozd nebo jiné infekce).

Pokud má pacient výše uvedené příznaky, musíte se naléhavě kontaktovat lékaře. Tyto příznaky mohou hovořit o vývoji zánětu, krvácení nebo jiných komplikací.

Pooperační etapa a rehabilitace

Období rehabilitace je považována za čas od chirurgie, aby plně obnovila schopnost normálního života a zlepšila pohodu. Provoz k odstranění dělohy se netýká výjimek. Stage zotavení je považováno za rozdělení na dva typy:

  1. Brzy.
  2. Pozdní období.

V prvním období je pacient po manipulaci pod dohledem lékaře. Doba trvání závisí na provozním přístupu a obecném stavu pacienta. Pokud byl postup prováděn s vaginálním způsobem nebo přes přední břišní stěnu, pak je žena ponechána v nemocnici až deset dní. Poté se švy odstraní. Po laparoskopii může pacient napsat po třech až čtyřech dnech.

První dvacet čtyři hodin po operačním procesu jsou považovány za nejzávažnější. V této fázi se žena cítí bolest v dolní části břicha a v oblasti švů. Zastavit výskyt bolestivého syndromu, předepisovat anestetiku. Speciální punčochy komprese musí být na nohy. Je nutné chránit pacienta z tromboflebitis a jeho komplikací.

Odborníci dodržují názory, které by měl pacient vést aktivní životní styl po realizaci chirurgického zásahu. Chcete-li to udělat, je dovoleno vstát. Pokud nastal postup pomocí laparoskopie, pak můžete chodit během několika hodin. Když byla operace prováděna vaginálním nebo břišním, žena může vstát jen za den. Předpokládá se, že motorová aktivita urychluje krev podle cév a stimuluje práci zažívacích orgánů.

Po odstranění dělohy je také přidělena speciální dieta. V prvních dvaceti čtyřech hodinách po odstranění dělohy a vaječníků musí být potraviny jemné. Mezi ně patří spotřeba vývarů, mrazivých jídel a kapalin ve formě čaje, minerální vody nebo horkých. Taková jídla po odstranění dělohy je zaměřena na stimulaci střevních peristálů, což přispívá k nezávislému vyprazdňování za dva dny. Jakmile je židle normalizována, můžete se přesunout na jednoduchou výživu.

Břicho bude bolestivé a citlivé další tři až deset dní. Vše bude záviset na prahu citlivosti pacienta. Stojí za zmínku, že pokud žena přilne do aktivního životního stylu, bude po operačním procesu obnovena rychleji.

Léčba po operaci

Příjem antibiotik
Poté, co jste odstranili dělohu, žena předepisovat lékařský kurz, který zahrnuje:

  1. Příjem antibiotik. Antibakteriální terapie je zapotřebí jako preventivní infekční komplikace. Průběh antibiotik je sedm dní.
  2. Recepce antikoagulantov. V prvních třech dnech po odstranění, léky visící krev předepisovat. Pomohou chránit ženu před vývojem trombózy a tromboflebitis.
  3. Intravenózní přípravky pro infuzní terapii. V prvním dni po odstranění dělohy se provádí infuzní terapie. Je nutné doplnit objem cirkulující krve, protože jakýkoli provozní zásah je doprovázen velkým ztrátou krve.

Časné pooperační důsledky

Každý pacient má zájem o otázku toho, co čelí odstranění dělohy a jaké možných důsledků pro tělo se mohou projevit. Časné pooperační období po odstranění dělohy je považováno za hladké, pokud nejsou žádné různé komplikace.

Mezi důsledky této povahy patří:

  • Vznik zánětlivého procesu v místě tvorby jizev;
  • obtíže s močením;
  • projev krvácení venkovní a vnitřní charakter;
  • Thromboembolismus plicní tepny;
  • zánět pobřišnice;
  • Vzhled gematomie v oblasti švu.

Vznik pozdních komplikací

Existuje velký počet komplikací, které mohou projevit později. Tyto zahrnují:

  • Předčasný začátek Klimaks: vzniká v této situaci, pokud žena byla mladší 40 let (doplněna vzhledem přílivů a dalších známek menopauzy);
  • opomenutí stěn vaginy;
  • únik moči;
  • bolest vzhledem k výskytu adhezí po operaci;
  • Projektování zdvihu psíké.

Při vývoji časného vyvrcholení jsou předepsány hormonální léky. Léčba hormonu pro vykoupení (UGT) se koná až do věku přírodní menopauzy (45-50 let). Takový režim snižuje riziko vzniku osteoporózy, kardiovaskulární patologie a výrazně zlepšuje celkové zdraví žen. Kolik bude žena žije po operaci, z velké části závisí na účinnosti rehabilitace.

Radiační terapie

Zobrazení rakoviny dělohy jako jeden z kroků léčby po operaci je žena předepsaná radiační terapie. Postup je zaměřen na zničení maligních buněk, eliminuje metastázy a snížení pravděpodobnosti recidivy. Při vystavení rakovinových buněk, ionizujícím zářením, rychle zemřou.

Radiační terapie po odstranění dělohy je obvyklá pro rozdělení do několika typů:

  1. Dálkový. Znamená vliv na kůži z určité vzdálenosti.
  2. Domácí. Je eliminovat nádorové formace se zavedením speciálního zařízení v děloze. Během chirurgie. Při odstraňování dělohy nedává smysl.
  3. Kontakt. Měří umístění zařízení na kůži pacienta.

Odhadnout dělohy

V mnoha situacích se odborníci snaží zachovat úřady, smazání pouze dělohy. Někdy však existují případy, kdy tělo jednoduše zasahuje do normálního života. Pak se uchýlujte k celkové hysterektomii nebo extirpation.

Provozní zásah má ve formuláři několik indikací:

  • přítomnost maligních útvarů děložního čípku a tělesa dělohy;
  • Vývoj nádorů v vaječnících s metastázy v děloze;
  • Přítomnost dělohy velkých velikostí s přechodem na čípku;
  • diplomy;
  • tvorba více nádorů v přídavcích a dělohu;
  • Přítomnost rozsáhlých mezer v porodu;
  • Přítomnost závažného krvácení dělohy, beznaděje konzervativní terapii;
  • Vývoj endometritidy s přechodem zánětu do sousedních orgánů do peritonitidy.

Obnovení sexuality

Obnovení sexuality
Mnoho žen se diví, jestli máte sex a když je lepší začít dělat. Na tuto otázku může odpovědět pouze lékař, který pozoruje pacienta. Sex Po odstranění dělohy je povoleno pouze šest týdnů po manipulaci. Není třeba selhání sexuálního života, aby měl čas oddálit švy a uzdravil ránu. Nemůžete mít sex až do plné restaurování těla.

Mnoho žen věří, že po operaci budou mít atrakci pro muže, nebudou mít orgasmus po odstranění dělohy, touha zmizí. Obavy o ženy a další otázku: začnou se zotavit. Pokud se vaječníka během operace odstraní, pak se stane syntéza hormonů. Mnoho žen jednoduše zažívá psychologický tlak, což vede ke zhoršení kvality intimního života a vztahů s partnerem. Připojte ji se změnami uvnitř. Ale ten muž si nevšimne žádné změny, pokud byl spasen čtek (kult).

Pájení po odstranění dělohy je porovnávána s poprvé, nepočítá, že partneři již mají zkušenosti. Ta věc je, že po operaci je nedostatečná vlhkost sliznice. Dlouhá předehra nebo další stimulace erogenních zón bude problém vyřešit. Postupně psychologický nepohodlí přichází na ne. Nejhorší ze všech existují ženy mladší než čtyřicet let. V takové situaci se menstruace zastaví, funkce dítěte je ztracena. Stárnutí postupuje a Climax se blíží rychleji.

Několik doporučení

Po operačním procesu pacient dává několik doporučení, která musí být dodržena. Tyto zahrnují:

  • Na sobě obvaz několik měsíců. Nošení by mělo být vybráno pouze ve velikosti obvazu.
  • Odmítnout zvedání závaží o hmotnosti o hmotnosti dva měsíce.
  • Vedení speciální gymnastiky. LFC znamená realizaci tří set cvičení denně. Jsou zaměřeny na zlepšení svalového tónu, který zabraňuje opomenutí pánve, stěny vagíny a inkontinence moči.
  • Kegelová cvičení pro zvýšení tónu vagina.
  • Omezení těžkého cvičení: Sportovní kurzy jsou nahrazeny lehkou fitness, jógou, lékařskou gymnastikou, ranní cvičení, procházky.
  • Odmítnutí návštěvy vany a sauny asi měsíc a půl.
  • Vyvážené jídlo po operaci a recepci vitamínů.
  • Dodržování pravidel intimní hygieny.
  • Terapeutická a preventivní masáž
  • Lázeňská léčba.
  • Pravidelné návštěvy gynekologa a mammologa pro včasnou detekci patologie (gynekologická onemocnění, cystitida, mastopatie, rakovina prsu atd.).

Po odstranění dělohy nemusíte být chráněni. Útok těhotenství se stává fyzicky nemožným.

Prognóza po operaci

Provoz k odstranění dělohy řeší mnoho obtíží. To nemá vliv na délku života, ale naopak, zlepšuje ji po odstranění dělohy. Tělo odstraněno eliminuje vývoj dělohy onemocnění a přívěsek, a také umožňuje zapomenout na antikoncepci a obsah životem. V onkologii může být odstranění dělohy jediným způsobem, jak zachránit život pacienta.

Postižení po hysterektomii neposkytuje, protože extrahování dělohy nemá vliv na pracovní kapacitu ženy. Skupina postižení může být uvedena pouze v této situaci, pokud operace znamenají radiační terapii, a to výrazně ovlivnilo zdraví.

Ženy po odstranění dělohy dostat nemocniční list po dobu třiceti až čtyřiceti pěti dnů. Pokud nejsou žádné komplikace, pracují jako obvykle.

Pokud lékař navrhl pacienta, aby provedl operaci, aby odstranil dělohy a přívěsky, pak byste neměli přemýšlet o skutečnosti, že život je dokončen. Jediná věc, která ztratí ženu, je příležitost porodit dítě. Jinak život po operaci se nemění, a možná se stává ještě lépe.