Teplota vyvrcholení u žen

Jeden z nejčastějších prekurzorů blížícího se vyvrcholení jsou přílivy a nadměrné pocení. Pocit zvýšení tělesné teploty obavy ženy zažívají jak přírodní projevy Klimaks a umělé léky, stejně jako včasná menopauza. Často, při měření bazální teploty, jeho vysoké hodnoty jsou poznamenány, což způsobuje, že ženy si myslí, že je spojen s přílivem. Zvažte, jak teplotní křivka vypadá v období Klimaks.

Teplota a climax

Doba menopauze je doprovázena řadou specifických příznaků, které komplikují život ženy, jsou nuceny odmítnout obvyklou chybu. Jízda, deprese, snížená libido, hypertenzní krize často vyžadují lék intervence.

Změna vývoje estrogenu v Klimakse vezme jeho začátek v hypotalamu. Regulace produktů všech pohlavních hormonů provádějících reprodukční funkci, prováděná pouze s koordinovanou činností hypotalamu, hypofýzy, vaječníků, nadledvinek. Během premanopauzy, kdy se začínají změny na začátku Klimaks, ženy se často rozvíjí příliv. Mechanismus jejich vývoje je způsoben změnou práce hypotalamu.

Centra v hypotalamu, které jsou zodpovědné za produkty rilizačních hormonů, zodpovědných za práci spodních oddělení (hypofýza gland, vaječníky), s výskytem Klimaků, významně mění jejich práci. Vedle těchto center jsou jádra, která regulují teplotní hodnoty těla. Nervózní impulsy generované centry pro vývoj rilačních faktorů pokrývají termoregulační centra. V důsledku tohoto neuronu se jádra termoregulace také mění princip jejich práce.

Zlo jsou výsledkem změny fungování hypotalamu, jejich příznaky jsou způsobeny porušením státní regulace cévní stěny. Vasomotor "Plavidlo hra" vede k pocitům zvyšující se tělesné teploty a kůže reaguje na tuto posílenou práci potních žláz.

Co se nazývá bazální teplota

Bazální nebo základní tělesná teplota je vnitřní teplota, která může být měřena pouze v přírodních otvorech těla. Zpravidla se měří v ústní dutině, konečníku nebo vagíně. Význam bazální teploty je výsledkem progesteronu na metabolické procesy v těle, které jsou navrženy tak, aby připravily ženské tělo k těhotenství.

Menstruační cyklus ženy, jak víte, sestává ze dvou fází. První fáze je způsobena normální hladinou estrogenu v krvi, která je poskytována rostoucím folikulem. Na tahu roste folikul v důsledku cyklické a vyvážené výroby folikulárnosti hormonu a lutenessingu. Poté, co folikul dosáhne mezní velikosti (přibližně 19-23 mm), ovulace se vyskytuje, což je doprovázeno píku produkce estrogenu.

Po ovulaci přichází čas žlutého těla, jejíž funkce je považována za progesteron. Je to tento hormon, který poskytuje zvýšení teplotních hodnot a drží je na neustálé vysoké úrovni v celé druhé fázi cyklu.

Postup bazální teploty se nazývá teplotní zkouška. To je jeden z druhů metod funkčního diagnózy v gynekologii. Hodnoty měření teploty jsou zahrnuty v komplexu metod, které umožňují odhadnout hormonální rovnováhu, přítomnost ovulace. Kromě bazální hodnoty se pro třepání ovulace používá foliculometrie na ultrazvuku, speciální testovací proužky.

Bazální teplota se měří u žen v reprodukčním věku s cílem naplánovat těhotenství nebo její prevenci - jako způsob antikoncepce. Díky metodice můžete definovat příznivé a nepříznivé dny pro koncepci.

Ženy v období Premanopauza, kdy začínají výkyvy v úrovních hormonů, mohou použít způsob bazální teploty pro stanovení dvoufázové cyklu, antikoncepce. Na fázi vyvrcholení bude měnit křivka bazální teploty, což může poskytnout diagnostickou pomoc v raných fázích svého startu. Ženy v období vyblednutí reprodukčních prvků se stále těhotnou, protože pravidelně vejce dozrává. Pro sledování ovulace a prevence nežádoucího těhotenství v Premopausal se používá způsob bazální teploty. Cesta je jednoduchá a dostupná při použití každé ženy.

Normální hodnoty

Progesteron, který je produkován žlutými tělesem vaječníku ve druhé fázi cyklu, má přímý dopad na střed termoregulace mozku.

Normální teplotní křivka má dvoufázový znak: první polovina je popsána menší teplotou, druhá část má rozdíl od prvního, rovna 0,4-0,8 ° C.

Ve druhé fázi, na úkor progesteronu, bazální teplota stoupá a vypadá jako poměrně ostrý skok. Před tímto ostrým růstem často včely - maximální snížení teplotního významu během dne. Tento pokles je charakterizován výskytem ovulace. Pokud žena měří bazální teplotu po dobu několika měsíců, pak může být analyzována svou teplotou křivkou a předvídat příznivé dny proápění.

Teplotní hodnota v první nebo druhé fázi cyklu má menší hodnotu ve srovnání s rozdílu mezi dvěma fázemi, které by mělo být alespoň 0,3 ° C v normální. První fáze se vyznačuje nízkými hodnotami, druhá - důsledně vysoká.

Bazální teplota musí být měřena stejným teploměrem ve stejné anatomické oblasti. Měření se zpravidla provádějí v ústní dutině, konečníku nebo vagíně. Je podrobnější provádět manipulaci v konečníku, protože tento orgán je méně náchylný k různým zánětlivým procesům. Bazální teplota během menstruace pokračuje v měření, takže obraz je spolehlivý a úplný. Proto je to řádek, který je pro tento účel vhodný.

Aby bylo možné správně provádět měření, musíte to udělat ráno na prázdný žaludek, nevycházel z postele. Pokud žena pracuje v noci nebo často vstane, měření teploty je považováno za neplatné. Musí být uvedeno v grafu.

Úroveň bazální hodnoty v první polovině cyklu v průměru je 36,3 - 36,6 ° C, ve druhé - 37 - 37,4 ° C. Normální teplota každé ženy je odlišná a je do značné míry kvůli individuálním vlastnostem, jako je úroveň metabolismu, práce štítné žlázy. Nejčastěji označené oscilace bazální hodnoty ve směru poklesu. Bazální teplota v první fázi může být 35,9 - 36,2 ° C, ve druhé - 36,6 - 36,9 ° C. Hodnota je dána přesně rozdíl teplot. Pokud má plavba bazální teploty čistou dvoufázu, pak přítomnost ovulace.

Aby bylo možné dostatečně vyhodnotit hormonální regulaci podle způsobu bazálního teploty, je nutné měřit nepřetržitě po dobu nejméně 3 cyklů.

Funkce Změna

Při odhadu teploty upozorňuje na následující body.

  • Pokud se bazální teplota v první a druhé části grafu ne více než 0,2-0,3 ° C, pak mluví o nedostatečnosti žlutého těla.
  • V případě drobných oscilací v celém grafu bez výrazného zvedání teplotního významu, oni říkají monofázovou křivku. Ovulace v takových cyklech nenastane. V tomto případě se bazální teplota koná v rozmezí 36,2 až 36,6 ° C (v závislosti na jednotlivých vlastnostech).
  • Neustále vysoká hodnota během cyklu také označuje patologii a nepřítomnost ovulace.
  • Pokud je ve dvoufázovém cyklu, je bazální teplota držena na vysokých číslech více než 18 dnů, lze předpokládat, že těhotenství přišlo. S prosperujícím tokem během prvních 4 měsíců je bazální hodnota vysoká. Když je snížena, podezřelý nedostatek produkce progesteronu.

Bazální teplota během menopauze nemá přechod a divize ve fázích. To je způsobeno poklesem estrogenních produktů a progesteronu. V rané fázi vyvrcholení v krvi ženy pozorovat dočasný hyperstroy. Ve stejné době, úroveň progesteronu postupně spadá. To se děje po 35 letech. Po několik let není bazální teplota vždy charakterizována dvoufázovým. Některé cykly jsou neustále nízkou teplotní význam a průchod bez ovulace. Postupně vyvinout menstruační zpoždění, graf bazální teploty má druhou fázi fuzzy-výrazné.

Měsíční ženy vstupující do Climax nezastaví ostře. Folikulární přístroj několik let pokračuje v produkci estrogenů. Na pozadí snižování produkce progesteronu v krvi je zaregistrován zvýšení hladiny estrogenů. To se často stává příčinou mastopatie, hyperplazie endometria, Miom, endometrióza.

Pokud se měří žena ve fázi fáze rané fáze, může zjistit, že některé grafy nemají zvýšení teploty ve druhé fázi a cyklus se stal kratší (24-26 dní). Po několika letech nepravidelné menstruace a možného hlubokého krvácení se vyskytují zpoždění. Zároveň má graf bazální teploty křivky monofáze.

Bližší věk ženy se blíží menopauzy, tím méně často zaregistrují zvýšení bazální teploty. Harmonogram je zpravidla monotónní a jednofázové.

Příčiny změn

Vyvrcholení doby u žen, stejně jako řada patologií, zejména chronické povahy, může mít významný dopad na bazální teplotu. Mezi faktory, které přímo zvyšují nebo sníží hodnoty přidělit místní a obecné.

Mezi místní patří:

  • Infekční a zánětlivé procesy v vagíně, konečníku a ústní dutiny: Colpit, defekty, výrazné anální trhliny, zhoršení tonzilitidy, stomatitidy, glositis;
  • hemoroidy;
  • Invaze na záblesku;
  • Rozsáhlé kondyly.

Společné faktory, které zvýší bazální teplotní význam zahrnují:

  • akutní respirační onemocnění;
  • zhoršení chronické infekce;
  • zvýšení funkcí štítné žlázy (hypertyreóza);
  • těhotenství;
  • Onemocnění endokrinního systému a patologie metabolismu, které mohou vést ke zvýšení teploty.

Nakonec noční zvedání s ložem, příjmu potravy také zvyšuje teplotu. Intenzivní denní fyzická námaha, spát méně než 6 hodin také zvyšuje bazální teplotu.

Monotonový graf bazální teploty bez rozdělení fází je pozorován na:

  • endometrióza;
  • Syndromu polycystických vaječníků;
  • zvyšování hladiny prolaktinu;
  • Zvýšení výroby pánských pohlavních hormonů a jejich metabolitů;
  • hyperplastické procesy v endometria výrazné povahy, kdy existuje fakt zvyšující estrogen;
  • Anguulatorní cyklus;
  • Vyvrcholení, včetně brzy;
  • Umělé vrchol (léky).

Nízká celková teplota je pozorována v hypotyreoidismu.

Příčiny zvyšování a snížení tělesné teploty

Hormonální restrukturalizace těla ženy v období Klimaks je doprovázena nejen útiskem reprodukční funkce. Hlavní sex hormon - estradiol - ovlivňuje fungování životně důležitých orgánů a systémů. Receptory k němu jsou obsaženy v kožních tkáních, srdcích, plavidlech, kostech. S poklesem hladin estrogenů, endokrinní funkce nadledvinek, metabolismu, zejména sacharidů a lipidů, zejména. Je v vyvrcholení, že ateroskleróza začíná u žen, protože porušení metabolismu lipidů vede k tvorbě aterosklerotických plaků.

Jezdectví

Pocit zvyšující se tělesné teploty - příliv tepla není v jeho horečce. Zhoršení pohody ženy během období Klimaks je způsobeno patologickým impulsem z jader hypotalamu, které vedou k takovým kin-cévním projevům. Zvyšování bazální teploty není označena. Graf během menopauzy a přílivu zůstává monofzární, což odráží celkovou vnitřní teplotu.

V období Premanopauza jsou také ovulační cykly, pak základní křivka teploty má dvoufázový pohled. Možný selhání progesteronu, v takových případech bude teplota ve druhé fázi mít malý rozdíl od první.

Arteriální tlak

Zvýšení krevního tlaku je nejčastěji charakterizován menopauzou, a ne v předchozím období. Spolu s hypertenzními krizí se vyvíjí osteoporóza. Tyto změny nastanou, když dojde k fázi vyvrcholení, když se pocity teplotního zvýšení již znepokojují. Pokud žena měla hypertenzi dříve, před Klimaky, bude stupeň premenopauzy doprovázeno zvýšením krevního tlaku a přílivu. Pacienti s přítomností různých kardiovaskulárních změn před vyvrcholením, těžší. Neexistují žádné změny v grafu bazální teploty se zvýšením krevního tlaku.

Menstruace

Snížení plodnosti neprodleně nevede k úplnému zastavení menstruace. Proces se postupně rozvíjí. Zpravidla ve fázi spojování vyvrcholení jsou krátké cykly pozorovány bez ovulace. Graf bazální teploty označuje monofasickou křivku. Zkrácení cyklů je způsobeno dočasným zvýšením estrogenu na pozadí nízké úrovně progesteronu, protože folikuly již dosahují velikostí nezbytných pro ovulaci. Žluté tělo není tvořeno, a proto není produkováno progesteron. Některé ženy ve věku 35-45 lety, na pozadí hyperastrózy, hyperplazie endometria, krvácení, endometrióza se vyvíjí.

Postupně cykly jsou prodlouženy, měsíční se stává vzácnější a vzácnější. Křivka bazální teploty během menopauze zachovává monotónní obraz bez přechodu do druhé fáze.

Patologické změny

Při použití ženy, bazální teplotní technika během období vyvrcholení, mohou být vysledovány různé změny v těle. Vzhledem k tomu, že teplota bazální křivky je monotónní a není popsána přechodem do druhé fáze, zvýšení hodnoty by mělo upozornit ženu.

Climax se vyznačuje restrukturalizací celého těla. A toto období je nebezpečné vývojem nádorů reprodukčních orgánů, střev, mléčných žláz. Změna díla endokrinních žláz, nádob, metabolismu může vést k chronizaci mnoha infekčních procesů. Na grafu křivky bazální teploty během období vyvrcholení se mohou vyskytnout skoky hodnot, protože patologické procesy (nádory, zánět) v konečníku, malých pánevních orgánů a v těle jsou obecně doprovázeny zvýšení teploty.

Pokud je proti pozadí monofzární křivky bazální teploty během menopauze, existuje trvalé zvýšení hodnot, je nutné konzultovat lékaře.

Měli byste navštívit terapeut, onkologolog, endokrinolog, gynekolog a předat řadu analýz, což umožňuje identifikovat důvody pro zvýšení teplotních hodnot.

Usnadnit stát

Problematika provádění terapeutických opatření pro usnadnění průběhu klemaků, zájmů všech žen, zejména trpí častými přílivy, deprese, nespavost, hypertenzní krize. K tomu použijte řadu technik, které jsou založeny nejen na potlačení symptomů, ale také eliminují důvody.

Pokud žena řídí svou teplotní bazální křivku, pak by měla demonstrovat grafiku. V přítomnosti odchylek ve formě zvýšení hodnoty teploty během menu je nutné zjistit důvod, projít potřebnou diagnostiku, poté začít léčbu.

Hormonální drogy

Klasická metoda boje proti vzestupu pocity teploty a dalším projevem Klimaků je náhradní hormonální terapie. Chcete-li to provést, použijte léky obsahující pouze estrogeny (Proginov) nebo kombinované prostředky sestávající z estrogenu a progesteronu (Angelica, Semoston).

Před přiřazením hormonů by žena měla předat důkladnou diagnózu pro identifikaci nádorů mamárních žláz, reprodukčních orgánů, krevní koagulační patologie. Hormony jsou předepsány v rámci substitučního zacházení po dobu 5-7 let pod kontrolou stavu mamarchových žláz, dělohy a vaječníků.

Fytoestrogeny a prostředky tradiční medicíny

Alternativa k hormonálním prostředkům jsou rostlinné analogy ženského pohlavního hormonu. Zdroje fytoestrogenů jsou fazole, zelení, sójové boby, ořechy, semena, rostlinné oleje. Kromě toho jsou fytoestrogeny součástí řady léčiv pro léčbu projevy Klimaks (Cliadinon, Qi-Klim, Remis a další). Pokud je žena kontraindikována s náhradním terapií během menopauzy, léčba se provádí fytoestrogenem.

Mezi lidovými prostředky patří žáci a drtiče obsahující fytoestrogeny, například heřmánek nebo jetel.

Režim

Pro usnadnění restrukturalizace těla v období vyvrcholení musí být dodržena řada zásad.

  • Jídlo by měly být racionální a vyvážené, eliminovat přejídací a jednostranné diety, tlusté červené maso, smažené, uzené pokrmy, hojnost cukru. Ve stravě by měly zahrnovat mastné ryby, bohaté na vitamín D a Omega kyseliny, matice, semena, zeleň, ovoce a zelenina, spotřebovávají dostatečné množství pitné čisté vody.
  • Vyloučit nebo snížit na minimální spotřebě kouření a alkoholu.
  • Vyhněte se pádům v důsledku změkčení kostní tkáně.
  • Olovo mírná fyzická aktivita (procházka, turistika, aquapaeerobics, skandinávská chůzi).

Měla by být sledována hladina glukózy v krvi, stejně jako kontrola svého profilu lipidu - obsah cholesterolu, vysokých a nízkých hustotních lipoproteinů, triglyceridů. Climax vyžaduje pečlivé sledování zdraví, včasný a pravidelný přístup k odborníkům různých profilů.