Ovariální hypoplazie u žen

Podvozek genitálních orgánů je vzácná patologie ve struktuře gynekologických onemocnění, kombinujících obvykle několik typů poruch: Ovariánská hypoplazie, hypo-nebo aplasie dělohy, strukturální změny marmárských žláz a phallopie trubek. Resetuje patologii gynekologa, endokrinologa. Hyplázie přívěsků se projevuje strukturální nedokonalostí nebo snížením funkce orgánu (vyčerpání folikulárního zařízení). V tomto případě se mění velikosti vaječníků, změní morfologická struktura. Symptomatika se týkají nejen sexuální sféry, ale také fungování celého endokrinního systému, protože vaječníky - důležitý odkaz.

Ovariální hypoplazie u žen

Důvody

Když už mluvíme o genitální infantilismu, lékaři znamenají nedostatečně rozvinutí několika sexuálních úřadů najednou. Taková klinická situace je obvykle vrozená. V srdci formace, zpravidla, chromozomální patologie. Světlý příklad - Sherezhevsky-Turner syndrom s přívěsou a děložní hypoplazií.

Ovariální hypoplazie u žen

Vaječníky jsou tvořeny v organismu dívky stále během intrauterinního vývoje. Tento proces je dokončen časem puberty. Následující nežádoucí faktory mohou ovlivnit záložku a správnou tvorbu gonádových her:

  1. Infekční onemocnění přenesená matkou nebo dívkou, již v procesu ontogeneze. Zvláště nebezpečná rubeola, jako patogeny této infekce tropu k epitelu vnitřních genitálních orgánů.
  2. Výživa. Například vznik nervové anorexie, bulimie, ústavní obezity.
  3. Toxické účinky alkoholu, nikotinu, drog.
  4. Zánětlivá onemocnění vaječníků, dělohy, přílohy z matky.

Ovariální hypoplazie je často způsobena dysfunkcí štítné žlázy. V Rusku jsou mnoho regionů, regiony endemické na hovno. Jód spotřeboval katastrofálně nízké. V důsledku toho je funkce žlázy trpí. To je vždy projeveno na všech jednotkách systému hypotalamického hypofýzu, včetně příloh.

Ovariální hypoplazie u žen

Důležité! Proto je jeden z důležitých průzkumů v podezření z patologie vaječníků definice profilu štítné žlázy.

Převedené emocionální stres diskutoval mezi možnými příčinami strukturální nebo funkční nedokonalosti vaječníků. Stejná skupina faktorů zahrnuje duševní patologie, organická patologie hypofýzy a hypotalamus, včetně různých verzí nádorů.

Škodlivé návyky, nezdravé potraviny - důležité faktory, které mohou být klíčové ve vývoji popsané patologie. Jedná se o samotnou matku a pacienta.

Příznaky

Projevy konstrukční nebo funkční neúplnosti vaječníků závisí na formě patologie. Vrozená hypoplazie těla klade otisk nejen na strukturu genitálií, ale také na tvar kostry, postavy, zvláštnosti duševního vývoje.

Ovariální hypoplazie u žen

Pro dívky s nedostatečně rozvinutými vaječníky je charakterizován typ ženského těla. Ale zároveň jsou některé rysy enuchoidismu sledovány:

  1. Uzavřené mléčné žlázy s nedostatečně rozvinutými bradavkami.
  2. Mužský typ výfuku.
  3. Úzký pánev a široký ramenní pás.
  4. Nízké sekundární sexuální značky.

V kongenitální hypoplazii vaječníků, jeden z důležitých příznaků funkčního selhání - primární amenorrhea. To znamená, že v pubertu, preisive období a po něm, menstruace od dívky nedochází. Spolu s tím nemají žádnou sexuální přitažlivost.

Struktura vnitřních orgánů se může lišit. Snížení velikostí dělohy, vaječníků. Fallopiev trubky jsou tenčí a delší, což je samozřejmě na ultrazvukovém vyšetření.

Když byla vaječníková hypoplázie vytvořena ne intrauterin, ale v pozdějším období se projevy projevují již v reprodukčním věku. Takže první příznak je neplodnost. Druhá důležitá stížnost - změny menstruačního cyklu. To je nejčastěji sekundární amenorrhea, když menstruace předtím vznikla včas a nyní se zastavila.

Ovariální hypoplazie u žen

Pozornost! Jakékoliv změny menstruačního cyklu - důvod k okamžitému kontaktu se lékařem.

Ovariální hypoplama, stejně jako ostatní patologie reprodukční sféry, jsou progresivní. Období mohou být velmi bolestivé. Taková stav se nazývá AlgodisMenores. Hymenstruální syndrom se projevuje poklesem objemu zajištěného krve, snížení délky měsíce.

Diagnostika

Detekce jakékoli gynekologické patologie začíná sbírkou anamnézy. Jsou nalezeny rizikové faktory, podmínky narození, krmení, vývoje a další montážní body. Dále doktor podrobně a důsledně žádá otázky týkající se stížností, projevů onemocnění, chronologický posloupnost jejich vzhledu.

Rada! Nenechte si ujít sebemenší detaily, skrýt všechna fakta, protože to může být obtížné diagnostikovat.

V práci lékaře správně sestavena anamnéza - 90% správné diagnózy. V tom by mu měl pacient pomoci. Kontrola gynekologu vám umožní identifikovat příznaky nerovnováhy kostry, modifikovaného typu postavy, slabé závažnosti sekundárních a primárních sexuálních značek. Kontrola na vaginum a na konečníku (přes vaginu a přes konečníku virgins) vám umožňuje posoudit stav vnitřních genitálních orgánů.

Níže je uveden tabulka nezbytných průzkumů, když je podezřelá vaječníková hypoplajová.

Diagnostická opatření

Pro co se koná

Ultrazvukové genitálie

Vyhodnocení velikosti vaječníků, dělohy, děložních trubek, stejně jako jejich makroskopické vlastnosti pro nepřímý posouzení stavu jejich funkce.

Příjem endokrinologa

Identifikace patologie štítné žlázy, orgány systému hypotalamického hypofýzu, jakož i stanovení proveditelnosti dalších průzkumů.

Profil štítné žlázy (hormony t3, t4, tsh), ultrazvuk štítné žlázy

Vyhodnocení funkce štítné žlázy, jeho velikost.

Konzultace neurologa

Diagnostika patologií systému hypotalamického hypofýzu.

MRI mozek (oblast tureckého sedla)

Detekce nádorů zkoumaného prostoru

Analýza úrovně estrogenů, progesteron

Přítomnost funkčních poruch vaječníků.

Konzultace lékařské genetiky

Identifikace geneticky stanovené patologie.

Udržování pacientů s hypoplazií vaječníků provádí gynekologa s endokrinologem.

Léčba hypoplazie vaječníků

Specifické metody hypoplace terapie č. Léčba hypoplazie vaječníků je symptomatická. Nejdůležitějším projevem je neplodnost a poškozený menstruační cyklus. Za tímto účelem je přiřazena náhradní terapie.

V arzenálu gynekologa - hormonálních agentů. Mohou být kombinovány. Význam jmenování hormonálních léčiv během hypoplazie je napodobovat normální menstruační vaječní cyklus. Následně existují šance, že nebude potřeba neustálé náhradní hormonální terapie.

Prvních 15 dní léčby hypoplazie se používá estrogeny, pak 2 týdny pojíždějí příjem gestagenů. Po dvoudenním přestávce dojde k menstruaci. Dávkování upravuje gynekologa. S doprovodnou patologií systému hypotalamického hypofýzu, endokrinolog předepisuje speciální léky.

V hypoplasii je třeba si pamatovat normalizaci režimu a rekreace, racionální výživy, voda. V dietě musí být zahrnuty nezbytné vitamíny. Pro vytvoření normálního hormonálního pozadí vaječníků, fyzioterapie se používá: Balne-procesory, DDT, mikrovlny, elektroforetické účinky na vaječníky.

Předpověď

S včasnou identifikací patologie vaječníků je šance na normalizaci hormonálního pozadí a samo-sušení dítěte vysoké. Zejména pokud terapie začíná včas.

V případě neúspěšných konzervativních opatření střediska pro extracorporické hnojení.

Ovariální hypoplazie - vážný problém pro ženy, pokud jde o možnost pokračování. Neodkládejte plnou diagnostiku, pokud lékař doporučuje provádět nezbytné průzkumy. Bude důležité pro přípravu léčebného plánu. S včasným a správným přístupem, prognóza těhotenství a normalizace funkce těla příznivé.