Vnější a extragnital endometrióza

V některých případech ženy, které aplikovaly na lékaře o neplodnosti, chronické bolesti, nediagnostikované krvácení, detekují vnější genitální nebo extragnital endometriózu. Tato patologie je jednou z typů endometriózy a vyskytuje se u dívek, žen v období hnojení.

Endometrióza se nazývá patologický stav, ve kterém odlitek a klíčení endometriálních buněk za hranicemi vnitřní vrstvy dělohy. Vzhledem k tomu, že onemocnění postupuje, existují charakteristické znamení, které generují ženu, která by se uplatňovala s stížnostmi k lékaři.

Obecné charakteristiky

Vnější příznaky endometriózy závisí na stupni šíření patologického procesu a různých onemocnění. Odborníci přidělují dvě hlavní formy endometriózy:

  • genitální;
  • Extragenitál.

Genitální endometrióza je zase klasifikována na:

  • Vnější (léze vaječníků, děložních trubek, pelety, vaginální části děložního čípku, vulvy a vagíny, ligamenty dělohy, parametrové vlákno);
  • Vnitřní (tělo děložního krčního kanálu).

Druhy genitálií je diagnostikováno ve většině případů, protože implikuje zapojení dělohy, vaječníků, trubek, vagíny. Extgazenitální endometrióza se projevuje symptomy ve střevním procesu, světlu, močového měchýře, očních konjunktivitit. Často diagnostikován I Difúzní endometrióza, který se vyznačuje zapojením okolních tkání postiženého orgánu.

Venkovní endometrióza

Odpovídající endometrióza nebo adenomyóza je považována za nejběžnější typ patologie. V nepřítomnosti léčby vnitřní endometriózy projevující se zaujatost, známky vnějšího genitálního tvaru. Venkovní endometrióza je charakterizována šířením patologického procesu k následujícím orgánům:

  • trubky;
  • vaječníky;
  • vagina a vaginální část krku;
  • retrocervikální prostor;
  • vnější genitálie;
  • Viskenární peritoneum.

V některých případech se zapojení současně několika orgánů, které se týkají umístění vnější genitální endometriózy.

Příčiny výskytu

Není známo jistě, z jakých důvodů se vnější endometrióza vyvíjí. Bylo však zjištěno, že onemocnění má spojení s hormonálními a imunitními poruchami.

V důsledku výzkumu ukázalo, že většina žen s endometriózou vnějšího i vnitřního charakteru má hormonální nerovnováhu. Údržba Příčiny endometriózy Demply hormonální a imunitní nerovnováha.

Oscilace jsou spojeny s úrovní zárodečných hormonů v těle. Nízké koncentrace progesteronu jsou upevněny proti pozadí dostatečně vysokého prolaktinu, FSH, LH a estrogenu. Tyto odchylky tak mohou vést nejen pomazání a neplodnosti, ale také na vznik vnější genitální endometriózy.

Normálně, imunitní systém neumožňuje tkanin v neobvyklém pro ni. Nicméně, s vnější genitální endometriózou, endometrium buňky pronikají a rostou v tkaninách jiných lidí, tvořících ohniska. To umožnilo vědci předpokládat, že vnější endometrióza má imunitní povahu.

Jako hlavní důvody pro rozvoj NGE, odborníci zvážit následující teorie.

  1. Retrográdní charakter menstruace. Tento jev znamená reverzní odlitku krve s endometriálními buňkami, které mohou proniknout peritoneum. Prvky tkáně endometria mají podobnosti s maligními buňkami. Například mohou metastazovat do jiných orgánů v důsledku proudu lymfy a krve, tvořících ohniska. Otočte šití buněk sliznice dělohy v důsledku imunitních a hormonálních poruch.
  2. Traumatizace sliznice dělohy během chirurgických intervencí. Potraty, diagnostické zbytky poškozují vnější vrstvu endometria, což umožňuje proniknout do buněk do myometria, a pak se šíří po celém těle.
  3. Metaplasie. Některé orgánové tkáně se mohou proměnit v prvky podobné ve struktuře s endometriálním.
  4. Embryonální hypotéza. V intrauterinním období vývoje se vyskytují poruchy, které vedou k vysídlení tkáních genitálních orgánů. Doklad o této hypotéze je detekce endometriózy u dívek s vnějšími pohlavními abnormalitami.

Pre-poskytující faktory také významně ovlivňují vývoj venkovní genitální endometriózy. Mezi provokující nežádoucí faktory, gynekologové Poznámka:

  • dědičný predispozice, která způsobuje vznik některých rodinných forem onemocnění;
  • Dopad nepříznivých environmentálních faktorů, xenobiotik, přijetí z radionuklidů;
  • přítomnost špatných návyků;
  • brzy nebo pozdě měsíčně;
  • Potraty způsobující hormonální nerovnováhy, poranění endometria;
  • Nadváha a onemocnění jater, které zvyšují koncentraci estrogenu.

Stanovení možného příčiny vnější genitální endometriózy umožňuje přiřadit optimální léčbu v určitém případě. Gynekologové doporučují, zda se jedná o externí provokativní faktory přispívající k vzniku relapsů.

Příznaky

Gynekologové zdůrazňují, že endometrioidní tkanina, umístěná mimo děložní tělo, se neliší od vnitřní vrstvy v jeho fungování. Patologická ohniska se lišila v závislosti na cyklu fáze pod vlivem pohlavních hormonů. V první fázi cyklu je endometrium roste a ve druhém - odmítá.

Rozdíl je, že endometrium lokalizované v sliznici se vylučuje z těla ve formě menstruačních sekretů přes vaginu. Endometriální těsné buňky nelze odstranit z ohromených tkání. V důsledku toho se zánětlivý proces vyvíjí vznik vnějších příznaků NGE.

Někdy vnější endometrióza ovlivňuje oblast pochvy a rozkrok díky pronikání ohniska z pozemků umístěných za děložní čípky. Tato patologie může nastat po dodání, v jehož základě bylo zaznamenáno poškození sliznice.

Symptomy vnější genitální endometriózy lokalizované do vaginy a rozkrok zahrnují:

  • Závažné bolesti se objevují v Evě a během menstruace;
  • syndrom bolesti v procesu defecation a sexuálních kontaktů;
  • Výběr krve z konečníku.

V některých případech může bolest v pánvi, konečník a spodní část břicha způsobit postižení. Kromě toho je tento typ nge často důvodem pro šíření patologického procesu do sousedních těles.

Externí příznaky patologie vaječníků zahrnují pseudocyst vzdělávání. Je pozoruhodné, že nemoc může unikat bez vnějších příznaků po poměrně dlouhou dobu. Když je cystická stěna prasklá, endometrioidní tkanina jde do dutiny peritoneum, což přispívá k tvorbě adhezí. Kromě toho, endometriální buňky platí pro břišní dutinu, provokující Endometrióza pánevního peritoneu.

Venkovní vaječníková endometrióza má následující externí značky:

  • bolest roste během kritických dnů během sportu;
  • Aplikantní neplodnost vzhledem k přítomnosti cyst a adhezí.

Syndrom bolesti s vnější genitální endometriózou tak intenzivní, že v některých případech vyžaduje hospitalizaci a nouzovou operaci.

Vyrovná vaječníka vyžaduje chirurgickou léčbu a následné odstranění cyst. To je způsobeno rizikem neoplazmů malignity.

Diagnostika

Identifikace patologie vnější genitální odrůdy vyžaduje integrovaný přístup. Zvýšení bolestivého syndromu v kritických dnech je nezbytný.

Mezi diagnostickými metodami lze od identifikace NGE odlišit následující typy výzkumu.

  1. V gynekologickém vyšetření pomocí metody palpace může lékař detekovat určité omezení mobility matečného louhu kvůli adhezím, stejně jako těsnění za krkem, zvyšující se a bolestnosti vaječníku. Gynekologické zrcadlo se používá k detekci poškození vaginy. Během inspekce, ohniska tmavě hnědé, krvácení během menstruace. Malování vaginálních tkanin, lékař určuje bolestnou jizvu zahuštění a těsnění.
  2. Ultrazvuk je poměrně cenný výhled na průzkum, když se nachází venkovní genitální vaječní endometrióza. V průběhu průzkumu jsou vizuální cysty. Diagnóza v dynamice umožňuje určit zvýšení velikosti vaječníků v různých fázích cyklu. Velikost vaječníku na konci cyklu je větší než na začátku. Pro Retrocervikální endometrióza Venkovní genitální variace onemocnění Doktor odhaluje nehomogenní hustý neoplazm za čípkem. Pro diagnostiku venkovní genitální endometrióza cervikální části se používá vaginální senzor.
  3. Kolposkopie se používá k detekci nge děložního krku. Během průzkumu využívá gynekolog zvětšovací a osvětlovací systém Solposkop. Kolposkopy vám umožní brát materiál pro histologický výzkum v případě potřeby.
  4. Prozkoumejte úroveň genitálních hormonů v různých fázích cyklu, stejně jako úroveň Marker SA-125. V některých případech může být nutné provádět MRI nebo CT. Někdy pro účely diferenciální diagnózy, pacient doporučil konzultaci s úzkými specialisty.

Léčba

Léčba nge je prováděna jak konzervativní, tak chirurgicky. Volba terapeutická taktika závisí na závažnosti symptomů, věkových a reprodukčních plánů pro pacienta, stupeň prevalence onemocnění.

Konzervativní taktika je hlavní metodou terapie, která zahrnuje následující léky:

  • hormonální;
  • protizánětlivé;
  • imunostimulace;
  • antibakteriální;
  • Antspinch.

V rámci léčby drogami NGE, použití hirudoterapie, fyzioterapie.

Chirurgická taktika zahrnuje provádění laparoskopie a způsobují ohnisko vnější genitální endometriózy. Tato metoda je aplikována s výraznou neplodností v důsledku NGE, onkologické bdělost.

Genitální endometrióza venkovní přírody je chronická patologie, k vyléčení, které není plně vypadat. Snížení příznaků dochází po nástupu menopauzy. Radikální způsob, jak odstranit nge, je odstranit tělo dělohy.

Extgazenitální endometrióza

Endometrický růst buněk v různých orgánech a tkáních (střev, vazy, light a pleura, močový měchýř a ledviny, kůže a jizvy) se nazývají extragenitální endometrióza. Mechanismus vývoje je spojen s pronikáním endometriálních buněk v různých částech orgánů a tkání, implantace a klíčení. Takové ohniska mají jakýsi husté infiltráty, které během menstruace krvácení jsou doprovázeny syndromem bolesti (v závislosti na lokalizaci).

Symptomy endometriózy extraGenitální formy se projevují během menstruace.

Příznaky

Odrůda extragNenital je určena dotčenou autoritou.

Příznaky Endometrióza střeva v doprovodu následujícími hlavními body:

  • bolení břicha;
  • dyspepsia (nevolnost a zvracení);
  • Přítomnost krve v křesle při zapojení všech vrstev střevní stěny.

Nebezpečné komplikace střevní léze endometridem endometridem je stenóza a střevní obstrukce. Tyto komplikace se vyvíjejí v důsledku dlouhého zánětu a tvorby růstu pojivové tkáně. Kromě toho, purifikace střeva a vývoje peritonitidy.

Klinické projevy ledvinových lézí a močového měchýře:

  • Bolest v dolní části zad;
  • zvýšení tělesné teploty;
  • vzhled krve v moči během menstruace;
  • Močení, bolest.

Patologie Pleury a plic se projevuje:

  • hemoptie v období menstruace;
  • Bolest v hrudi s lokalizací zaměření v blízkosti pleurálního plechu;
  • Dyspnea při zjizvení ohnisky.

Při poškození kůže a jizev, krvácení ohnisky během menstruace. Extragenitální endometrióza pupku, jizvy po operacích, rozkrok se rozvíjí v důsledku přítomnosti následujících okolností a situací:

  • přestávky;
  • pitva;
  • Otevření dělohy během operačních intervencí;
  • Podnik a následné implantace endometriálních buněk s lymfatickým proudem v různých sekcích.

Diagnostika a léčba

Ověření diagnózy se provádí pouze s pomocí instrumentálních technik v závislosti na postiženém orgánu. Diagnóza extragenate formy je vhodná pro provádění během menstruace.

Diagnóza poškození močového systému se provádí pomocí vylučovací urografie, cystoscopy.

Poškození bronchiálního stromu je detekována bronchoskopií, provádějí také radiografii.

V případě střevní endometriózy, močový systém a plíce používají multispirální CT a MRI.

Diagnóza extragnienitní formy se střevní lézí předpokládá implementaci rektoroskopie, rentgenové studie gastrointestinálního traktu, kolonoskopie, popravu biopsie následované histologickým vyšetřením.

Léčba extragenitální formy endometriózy závisí na věku pacienta, lokalizaci ohnisky, souběžné patologie, stupeň klinických projevů.

Při léčbě extragenitální endometriózy se používají stejné techniky jako při boje proti venkovním druhu. Použijte hormonální činidla, provozní taktika a kombinace metod.

Většinou se v boji proti extragnituální formě střední a závažné závažnosti, Danazol se používá, data, která mají výrazný antigonadotropní efekt. Léky se používají po dobu 6-8 měsíců, dávka je vybrána individuálně. Hormonální léčba extragenitální endometriózy platí před a po operaci.

S nejjednodušším průběhem extraGenitální formy jsou předepsány kombinované perorální antikoncepce, gestagens.

Bolest a zánět v ohniskách budou zastaveny nesteroidní protizánětlivé činidla. Kromě toho elektroforéza jodu a amidopyrinu, jodu a zinku, terapie s sinusovými proudy.

Extgazenitální střevní endometrióza vyžaduje excizi postižené části střeva s následným hormonálním blokem. Poškození rozkroku, pupku, jizva také znamená chirurgickou léčbu.

Pokud extragNenital forma ovlivnila děložní a přímočaré svazky, použijte hormonální terapii. Při absenci účinku se provádí laparoskopický plastový provoz.

Malé formy extragenitální endometriózy jsou stravování s laserem oxidu uhličitého.