Léčba po odstranění polypy v děloze

Úvod do gynekologické praxe inovativních diagnostických metod, vyznačujícími se vysokou přesností, informativnost a spolehlivostí výsledků, umožňuje identifikovat mnoho patologií do počátečního stupně. Zejména ultrazvukem nebo hysteroskopií, 20% žen může identifikovat benigní formace v děložní dutině - polypy.

Polypotické neoplazmy, navzdory jejich benigním, vyžadují chirurgickou léčbu. To je způsobeno určitým rizikem přechodu polypů v rakovině. Lékaři obvykle nabízejí chirurgické odstranění.

Léčba po odstranění polypy v dělozeDokonce i chirurgická léčba však nezaručuje úplné zotavení. Polypóza se týká onemocnění, které často vrátí. Aby polypy byly vytvořeny po léčbě, je třeba věnovat pozornost eliminaci provokujících faktorů. Chirurgická léčba eliminuje důsledky, ale nemá vliv na příčinu patologie.

Polypy v děloze jsou považovány za benigní neoplazmy vyplývající z hyperplazie endometria. Tento patologický proces je doprovázen nadměrným růstem endometria, který vede k funkčním a strukturálním porušením dělohy.

Stěna dělohy je reprezentována třemi vrstvami.

  1. Serózní skořápka nebo perimetrie pokrývá dělohy venku.
  2. Svalová skořápka nebo myometrium zajišťuje natažení dělohy s růstem plodu a snížení během menstruace a porodu.
  3. Vnitřní plášť, sliznice, se nazývá endometriální.

Endometrium poskytuje implantaci oplodněného vejce do děložní dutiny. Vnitřní vrstva dělohy je heterogenní a závisí na fázi cyklu. Ve struktuře endometria se rozlišují dvě vrstvy:

  • funkční;
  • bazální.

Funkční vrstva endometria se zvyšuje a je odmítnuta pod vlivem hormonů během každého cyklu. Jeho následné zotavení je poskytováno buňkami bazální vrstvy endometria, která prakticky není ovlivněna pohlavními hormony.

V hormonální nerovnováhu je přerušena správná rovnováha, která způsobuje nadměrný růst endometria. V průběhu času se objeví funkční a strukturální poruchy, což vede k různým patologiím.

Pokud rostoucí nebo hyperplazie pokrývá povrch celého epitelu, říkají difuzní formu onemocnění. V případě ohniskového poškození existuje růst polypotických útvarů, protože patologická místa rostou ve výšce.

Je pozoruhodné, že polypy v děloze se liší v různých formách a velikostech:

  • kolo nebo houby;
  • malá a velká velikost;
  • na tenké noze nebo tlusté základně;
  • Světle růžové a tmavé hranice;
  • Četný a jeden.

Bylo zjištěno, že příčinou růstu polypů je nedostatek progesteronu s doprovodným přebytkem estrogenu. Vyvolává vývoj polypů v děložním zánětu genitálních orgánů, poranění endometria v různých intervencích.

Polypy mohou být tvořeny různými typy tkanin. V závislosti na jejich struktuře a buněčné kompozici se rozlišují následující odrůdy polypů:

  • ferrunts;
  • vláknitý;
  • železné vláknité;
  • Adenomatózní.

Pro každou věkovou dobu se vyznačuje určitý typ polypu. Adenomatózní polypy jsou považovány za nejnebezpečnější, protože takové formace se vyznačují známkami atypiků. V nepřítomnosti léčby, která spočívá včasné odstranění, Adenomatózní polyp může pokrok v rakovině.

Při léčbě po odstranění polypu v děloze je zohledněn výsledek histologického výzkumu. Tento typ diagnózy je nutně prováděn před jmenováním léčby po odstranění polypy. V případě detekce Atypics se polypy doporučují smazat spolu s děložním. Nesprávná léčba může mít za následek rakovinu.

Klinický obraz v přítomnosti polypy závisí na lokalizaci a velikosti neoplazmy. Železné polypy malé velikosti nejsou doprovázeny symptomy. Projevy železného polypu se vyskytují v případě dosažení tvorby významné velikosti.

Léčba po odstranění polypy v dělozeNa více nebo jednotlivé glandulární polypy velké velikosti se mohou objevit následující příznaky:

  • Acyklický krvácení, které u žen po výskytu menopauzy je jednorázový;
  • Výběr obrábění před menstruací;
  • hojný měsíční;
  • syndrom bolesti;
  • bolestivost sexuálních kontaktů;
  • nesnesitelné těhotenství, zejména potrat a předčasné narození;
  • neplodnost.

Často hormonální nerovnováha, doprovázená poškozením cyklu a pomazáním, jakož i růst polypů zabraňuje těhotenství. Nepřítomnost ovulace vylučuje možnost pojetí a změněný endometrium zabraňuje implantaci fetálního vejce.

V nepřítomnosti hormonálních poruch v výskytu těhotenství má ironický polyp také negativní dopad. Ilipizovaný polyp narušuje kontraktilní schopnost dělohy, která se projevuje krvácením.

Ženy Plánování těhotenství Doporučené odstranění železných polyp dělohy. Jako součást léčby po odstranění polypy endometria v děloze jsou předepsány hormonální léky, přispívají k normalizaci reprodukční funkce.

Metody odstranění

Detekce Polypů je možné prostřednictvím instrumentálních diagnostických metod. Jedním z nejjednodušších způsobů, jak diagnostikovat je ultrazvuk, vyznačující se vysokým informativním. V procesu hysteroskopie je detekována detekce a odstranění železných polypů. Diagnóza je doplněna laboratorní studií, která vám umožní naplánovat léčbu po přímém odstranění póty endometrium.

Odstranění ferrádkových polypů znamená hysteroskopii a škrábání děložního a cervikálního kanálu. Potom se v laboratoři prováděná po odstranění materiálu provádí histologická studie. V některých případech se provádí RDV, což znamená postup samostatného diagnostického škrábání, stejně jako odstranění železných polypů laserem.

Taktika léčby po odstranění polypové endometriální a cervikální kanál může být poněkud odlišný.

  1. Vláknité polypy musí být ošetřeny jejich odstraněním.
  2. Je-li detekován endometriánský endometrián vláknitého polypu, léčba po odstranění zahrnuje hormonální terapii.
  3. Adenomatózní polypy u žen před a po menopauze jsou léčeni odstraněním neoplazmů a dělohy. Operace je extirpace dělohy, pokročilé amputace. V některých případech je nutné odstranit vaječníky, přívěsky.

Hysteroskopie

Metoda je mírná intervence, prováděná speciálním vybavením a pod přímou kontrolou lékaře. Pro optimální vizualizaci dělohy se doporučuje zasáhnout po menstruaci. Několik hodin před manipulací je přijímání potravy a vody vyloučeno.

Hysteroskopie se obvykle provádí pod obecnou anestezií a extrémně zřídka pod místní anestezií. Prostřednictvím cervikálního kanálu se zavádí hysteroskop, což je tenká flexibilní trubka. Speciální videokamera instalovaná na hysteroskopu přenáší obraz vnitřní dutiny dělohy na obrazovce. Doktor zkoumá dutinu dělohy, určuje lokalizaci a velikost železného nebo železa-vláknitého vzdělávání.

Pak se závěsem, pokud má neoplazum velkou velikost nebo nástroj ve formě jehly, v případě malých nádorů, odstraňuje přímo. Funkční vrstva děložní dutiny je také vymazána. Získaný materiál je zaslán do laboratoře k provádění histologického vyšetření.

Pokud se neoplazma nachází na noze, odstranění se provádí metodou "odšroubovací" a jeho lože by měla být zpracována kryogenními způsoby nebo krytem elektrickým proudem. Kromě způsobu elektrokoagulace se často používá laser.

Trvání hysteroskopie trvá od deseti do třicet minut.

Škrábání

Gynekologové tvrdí, že ve významném procentu případech se polypóza opakuje. Proto je nesmírně důležité koagulovat formou vzdělávání. Při provádění škrábání bez souběžného hysteroskopie není odstranění polypů není možné, což způsobuje relapsy.

Moderní gynekologie považuje za postup škrábání na zbytečné manipulace, pokud jde o léčbu polypózy. Zpočátku je nutné odstranit neoplazum podobný nádoru pomocí hysteroskopie a poté odstraňte povrchovou vrstvu endometria.

Někdy se škrábání provádí, pokud existují indikace, například krvácení. Škrábání vám umožní zastavit krvácení a není způsobem odstranění výuky polypózy. Prostřednictvím speciálních nástrojů se kabina provádí nebo rozptylování děložní dutiny.

Laserová technika

Jedná se o inovativní metodou malého působení cíleného odstranění nádorů v děloze pomocí laseru. Odstranění laseru není doprovázeno následnou tvorbou jizev, což je velmi důležité pro ženy reprodukčního věku. Při manipulaci se lékař řídí hloubku expozice laseru. To významně snižuje riziko komplikací a snižuje rehabilitační období. Takové odstranění nevyžaduje hospitalizaci a dlouhodobý pobyt v nemocnici.

Po odstranění polypose může žena zažít spasmodickou bolest a pozorovat krvavé těsnění během několika dnů. Po týdnu se provádí kontrolní zkouška a otázka dalšího zacházení taktika.

Léčba po zásahu

Hysteroskopie je považována za bezpečnou techniku ​​pro odstranění polypózy. Riziko komplikací po léčbě metodou odstranění je minimální. Po odstranění by však mělo držet konzervativní léčbu, aby se zabránilo relapsu.

Konzervativní léčba je jmenována v časném pooperačním období. Během prvních dnů je pacient předepsán léky pro relaxační svaly. Taková léčba je nutná k zabránění akumulaci krve v děložní dutině.

Většina případů polypóz je spojena se zánětlivým procesem. Proto jsou pacienti často doporučeni protizánětlivou léčbou.

Léčba závisí na typu polypózy, která je určena histologickým vyšetřením. Výsledky histologie pomáhají rozhodnout o následné léčbě taktiky.

Po odstranění vláknité polypózy není vyžadováno hormonální léčba. Spolehlivé a železné vláknité typy polypy endometrium potřebují hormonální léčbu po odstranění. Obvykle lékaři předepisují hormonální léky následujících skupin:

  • Gestagens, například uremines, Duphaston nebo Nigolut;
  • Perorální monofázové antikoncepce, včetně Jes, Yarina nebo Zhanin.

Po předchozí konzultaci může lékař využít prostředky tradiční medicíny. Tyto prostředky podporují imunitu a adekvátní hormonální pozadí. V kvalitě léčby, infuzí a dekorací čisté oblasti, nudné dělohy. Komplexní léčba také používá homeopatické přípravky. Léčba prochází pod dohledem lékaře. Nezávislé využívání fondů folkových léčebných prostředků není povoleno.

Ve vzácných případech, po odstranění ferruginózní polypózy mohou být komplikace pozorována přes hysteroskopii a škrábání, které jsou doprovázeny následujícími příznaky:

  • intenzivní krvácení;
  • Tmavé vypouštění mající nepříjemný zápach;
  • Zvýšená teplota;
  • Bolest posílení.

Po odstranění polypotických formací železné a železné vláknité povahy mohou nastat následující účinky.

  1. Zánět dělohy. Taková komplikace je možná, pokud byl postup prováděn na pozadí infekce nebo nedodržení pravidel antiseptik. V tomto případě je předepsáno antibakteriální léčba.
  2. Perforace dělohy. V přítomnosti volných stěn nebo špatné expanze může dojít k propíchnutí tělesy dělohy. Malé propíchnutí opravují sami. V případě velkých procesů potřebují šít.
  3. Hematome. V případě křeče děložního křeče dojde k prudkému přerušení výběru. Znamení tvorby hematometrů je závažná bolest v důsledku infekcí, které mohou být eliminovány protizánětlivými léčbou a používáním antispasmodik.

Léčba po odstranění polypy v dělozePo zásahu o železnou polypisku endometria musí žena dodržovat doporučení zúčastněného lékaře:

  • vyloučit návštěvě koupele, sauny;
  • Hygienické postupy jsou žádoucí provádět pod sprchou;
  • Přijetí aspirinu je zakázáno, protože může zvýšit krvácení;
  • Během měsíce se doporučuje lehká fyzická aktivita;
  • Sex a přetahování zakázáno.
Shoda s doporučeními v pooperačním období poté, co léčba železným neoplazm pomáhá snížit riziko komplikací a přispívá k obnově poškozeného endometria dělohy.