Konzervativní miomektomie a děložní operace

Konzervativní miomektomie je operace pro odstranění myomatózních uzlů s konzervací dělohy. Manipulace se zobrazuje v mladším věku a s malými uzly. Takový postup umožňuje zachránit ženu příležitost vydržet a porodit dítěte. V obtížných případech se děloha odstraní plnou ztrátou reprodukční funkce (hysterektomie).

Když je operace předepsána?

Myom Uterus Mioma dělohy - to je novotvarem benigního charakteru, udeří svalovou vrstvu orgánu. Ve většině případů se toto onemocnění objevuje u žen s narušeným hormonálním pozadím a s nadměrnou generací estrogenu. Pro léčbu Momy dělohy se používají různé techniky:

  • Konzervativní léčba (příjem hormonálních léků);
  • Embolizace děložních tepen;
  • Konzervativní momektomie;
  • Hysterektomie (odstranění dělohy).

Konzervativní miomektomie se provádí na velikosti uzlů do 5 cm. Hormonální přípravky mohou být předepsány tak, aby snižovaly velikosti nádorů a snížily se ztrátu krve. Chirurgie se provádí otevřeným přístupem nebo laparoskopicky (přes punkci v břišní stěně).

Hysterektomie je uvedena v následujících situacích:

  • velikost uzlů více než 5 cm;
  • Neoplazma se objevil na čípku;
  • konstantní bolest, provokovaná tlakem vláknitých uzlů na tkaninách a orgánech;
  • Existuje riziko rakoviny;
  • riziko vzniku nekrózy, jestliže myom je zkroucený na noze;
  • Mioma se vyvíjí paralelně s jinými patologiemi dělohy (opomenutí nebo ztráta orgánu);
  • Moma v menopauze;
  • Fibromyom vzrostl na velikost 14-16 týdnů plodu.

Odstranit nemocný orgán nemusí úplně, ale pouze postižená část. Existují případy, kdy lékaři opustí čípku, vaječníky a phallopyes trubky. Často je odstranění dělohy předepsáno kombinací MISA s jinými patologiemi:

Fibromomoma Endometrióza. Neustálý růst endometriálních tkání, když jdou za tělo. Společná patologie sexuálního systému. Dosud není nemoc zcela projeveno, imunitní žena oslabuje, mohou vzniknout další onemocnění, která problému zhorší. Pokud se symptomy projevují poměrně silně, léčba drog nedává viditelné výsledky nebo existuje riziko znovuzrození benigního nádoru v maligním, lékaři mohou doporučit hysterektomii (dělení dělohy).

Endometriální hyperplastický proces. Vznik této patologie spolu s Momy (zejména v menopauzy) - důvodem k odstranění dělohy.

Ženský genitální rakovina. V tomto případě odstranění zachrání život ženy. Po odstranění je chemoterapie nejčastěji předepsána. Pokud byla příčina chirurgie rakovina, lékaři musí zcela odstranit orgány sexuálního systému a lymfatického uzlu.

Nekróza fibrommatických uzlů. Těžká patologie Moma děloha. Základní symptomy - nutriční poruchy, otok a ostrá bolest. Pokud se v těle objeví infekce, příznaky jsou vylepšeny. Operace vyžaduje. Vzhledem k jednotlivým vlastnostem onemocnění a pacienta (věk) určete jeho objem.

Vynechání nebo pád z dělohy. Problém vzniká kvůli ztrátě tónu svalů malé pánve nebo peritoneum. Takový problém je pozorován u žen pracujících s velkými zátěže, velkými matkami, v hormonálních poruchách nebo zánětlivých procesech v těle. V raných fázích onemocnění je žena poměrně jednoduchá cvičení pro výcvik a svalové posilování. I když je hysterektomie bolestivou metodou, je to účinný způsob, jak léčit onemocnění.

Příprava na provoz

Ztráta dělohy Přípravy na postup pro odstranění dělohy vyžaduje zvláštní opatření. To se provádí pod obecnou anestezií. Doktor studuje historii onemocnění, přítomnost alergií pro léky, možné reakce na anestezii.

Příprava na provoz, provádět řadu událostí:

  • Úplné zkoušky;
  • čistí střevo;
  • léčit zánětlivé onemocnění;
  • předepisovat speciální léky;
  • Poskytovat psychologickou pomoc.

Jak funguje operace?

Laparoskopická mometomie Jak je operace odstranit dělohy? Za prvé, chirurg určuje objem a způsob provádění operace. V závislosti na způsobu penetrace se rozlišuje několik typů hysterektomie:

  • Subtotal (pouze tělo děložního tělesa je odstraněno, listy děložního čípku);
  • Celkem (odstranění celého orgánu s krkem).

Podle způsobu provádění:

  • laparoskopie;
  • laparotomie;
  • Přístup přes Vaginu.

Před zásahem je pacient podávána anestezie. Je vybrána anestezie, s ohledem na individuální charakteristiky těla ženy, tělesné hmotnosti, věk. A doba trvání postupu.

Laparotomie - Lucky (Open). Aby bylo možné otevřít přístup do dělohy, proveďte vertikální nebo horizontální řez na 15 cm na dně břicha. Výhody takové techniky je, že lékař vidí všechny potřebné orgány dobře, vyhodnocuje stav tkáně. Úplné odstranění se provádí s silným poškozením tkanin s polypy nebo hroty, pokud je děloha velmi zvýšené nebo u pacienta diagnostikovaného onkologického onemocnění. Existují nevýhody - dlouhá a bolestivá rehabilitace, ošklivá jizva.

Laparoskopická mometomie Laparoskopie. Nejspolehlivější všech druhů. Postup se provádí speciálními nástroji, které dělají několik malých procesů na žaludku. Být proveden bez jednoho řezu. V jednom z otvorů vložte trubku, přes který je zaveden speciální plyn, stoupá břišní dutina a lékaři mají přístup k nezbytným orgánům. Pak vedou speciální fotoaparát, jehož prostřednictvím je proces monitorován a řízený a speciální nástroje, které budou provedeny manipulací. Hlavní výhodou způsobu je krátká pooperační rehabilitace a absence stop na těle.

Vaginální. Nejpohodlnější operace pro ženu, po něm není jizvy a další stopy. Fyzická a emocionální rehabilitace prochází velmi rychle. Navzdory tomu, že se jedná o rychlou a jednoduchou operaci, může být provedeno ne všechny, všechno je proto, že existuje mnoho kontraindiků:

  • Vysoce rozšířený děloha;
  • Pokud žena dělala caesarean sekce;
  • Když existuje maligní vzdělání;
  • Závažné zánětlivé procesy v těle.

V průměru je doba trvání laparoskopické hysterektomie 1,5 - 3,5 hodiny. Štěstí odstranění - od 40 minut do 2 hodin, to vše závisí na úrovni složitosti. Odstranění vaginální hysterektomie Dlouho trvá asi dvě hodiny.

Pooperační období

Cesarean sekce Po laparoskopii v důsledku anestezie po operaci, pacient nemůže vstát na první hodiny. Po ložené době může pacient zvednout z postele, jíst, pít, chodit. Švy nejsou odstraněny, vypouštěné za 2-5 dnů po operaci.

První týdny je důležité opustit koupelnu a vzít pouze sprchu, rány jsou zpracovány s jódovým roztokem. Obvyklý způsob života se žena vrátí do 2-3 týdnů.

Pooperační období po odstranění myomu nebo všech dělohy závisí na těle ženy. Proces obnovy je obtížné provádět různé zdravotní problémy a složitost operace. Sex život může být zahájen měsíc později.

Těhotenství po momektomii

Operace v děloze V průběhu konzervativní momektomie se odstraní pouze nádor. Uterus zůstane a v budoucnu může žena porodit dítě. V případě, že byla operace provedena za účelem léčby neplodnosti, doporučuje se naplánovat těhotenství v blízké budoucnosti. V opačném případě vysoké riziko opakovaného růstu nádoru, opakování onemocnění a neplodnosti. Přesná doba rehabilitace vytvoří lékař.

V tomto případě je po koncepce důležité sledovat stav dělohy. Jizva Po operaci je dostatečně nebezpečná pro těhotenství, může vyvolat vznik vážných komplikací až na hrozbu potratu. Během těhotenství a při porodu je nebezpečí mezery dělohy na hlavičce. Přirozený porod po momektomii se nedoporučuje. Předchozí provoz a jizva v děloze - důvod pro plánovanou cesarejskou sekci.

Vlastnosti výživy

káva Po operaci potřebujete obnovit spoustu síly, protože břišní stěna je ovlivněna během provozu. Po dlouhém operaci je důležité jíst správně, držet se tvrdé stravy, aby nebylo provokovat tkáňovou přestávku.

Prvních 14 dnů by měl mít pacient pouze dobře stravitelné produkty, následovat štěpení a zabránit zácpu. Také se také musíte držet dietu. Můžete použít kaše, maso, ryby, tmavý chléb, čerstvou zeleninu a ovoce, fermentované mléčné výrobky.

Nemůžete jíst produkty provokující zácpu nebo jiné problémy s defecation. Takové produkty zahrnují sladkosti a produkty mouky, alkoholické nápoje, silný čaj nebo káva, sycené nápoje, mastné maso.

Užitečná doporučení

Aby se zabránilo komplikacím a zajistěte plnohodnotný život, musíte se držet určitého režimu napájení, eliminovat přebytečné zatížení, vést aktivní životní styl a vyhnout se stresu.