Norma tloušťky endometria ve dnech cyklu

Endometrium dělohy během menstruace se liší v den cyklu, což je způsobeno působením na těle pohlavních hormonů. Příprava na menstruační krvácení nebo hnojení, pozitivní nebo negativní výsledek, z nichž lékař určuje normy tloušťky sliznice membrány.
Tloušťka endometrie

Co je endometrium

Endometrium je tkanina obložení ženského dítěte zevnitř. Slipová membrána, tlustá penetovaná krevními cévami, zahrnuje dvě hladiny epitelu: funkční a bazální vrstva. Vnitřní vrstva ženského těla ženy pod působením hormonů zažívá řadu metamorfózy, což odráží jak ve své tloušťce a struktuře. Trvá tento proces v celém cyklu žen.

Jak a proč stanovit tloušťku endometria

Mluvit o tom, kolik endometria roste den, lékaři si všimnou, že je individuálně pro každou ženu. Tloušťka sliznice se stanoví, aby bylo možné nastavit den hnojení vejce a sledovat jeho vývoj. Za tímto účelem budoucí matka definuje M-ECHO. Jaký den cyklu udělat ultrazvuk, lékař řekne, ale doporučujeme ji předávat do mezery od pátého v sedmém.

M-echo

M-ECHO je ultrazvukový signál pocházející z určitých varhanních konstrukcí (v tomto případě endometria). Speciální projekty senzor Ultrazvukový paprsek pronikající ženský dětský varhany a vyřazení jeho struktur ve formě signálů odezvy, které jsou převedeny na obrázek na monitoru přístroje. Hlavní hodnotící kritérium je změna tloušťky M-ECHO podle dnů cyklu.

Vnitřní vrstva dělohy během cyklu se liší ve třech fázích:

  1. Fáze krvácení.
  2. Proliferativní.
  3. Sekreční.

Pro každé období menstruačního cyklu je vyvinuta jeho M-ECHO.

Tloušťka endometria potřebná pro koncepci

Úspěch pojetnosti závisí na stavu endometria. Nejlepší čas pro implantaci vajec v této vrstvě dělohy sliznice - ovulace. Začíná uprostřed cyklu. Nejpříznivější pro koncepci je považován za tloušťku sliznice dělohy od 9 do 11 mm.

Otázka, jak zvýšit endometrium při plánování těhotenství, obavy mnoho žen sní o dítěti. Pro tento účel často užívají léky. Vzhledem k tomu, že růst endometria je úzce spojen s úrovní progesteronu v těle ženy, doktor vypouští svůj recept na nákup následujících drog: "Utrezhastan", "Dufeston" a Dr. Tyto léky přispívají ke zesílení sliznice dělohy. Praktici alternativní medicíny při kontaktu s nimi řekne, jak rychle zvýšit endometrium pro koncepci pomocí lidových metod. Mezi tyto metody patří: Použití v potravinářských výrobcích, koření a bylinkách bohatých na salicylát, příjem vitamínů E a C nebo zahrnutí do dietních výrobků, které je obsahují, statečné kartáče, šalvěj nebo nudný děloha, navštěvující hirudoterapie sezení nebo akupunktura, cvičení na tisk.

Velikost endometria podle dnů cyklostezek (na 28denním cyklu)

Den cykluTloušťka endometria, mm
1-25-9 mm
3-403-5 mm
5-76-9 mm
8-108-10 mm
11-1409-13 mm
15-1810-16 mm
19-2310-22 mm
24-2710-18 mm

Fázový krvácení

Dámský cyklus by měl být započítán z prvního dne menstruace, který vyvolává degeneraci endometria. Během menstruace, která jdou od 3 do 7 dnů, stromová vrstva dělohy epitelu. Prochází fází desquamace a zotavení.

Na otázku, jak by měl být endometrium mělo být před měsícem, lékař odpoví na první a druhý den cyklu během resant fáze, měl by mít tloušťku pěti až devět milimetrů. To je důsledek endometria desquamace znatelně na monitoru s ultrazvukovým vyšetřením.

Ve druhém stupni, rychlejší od třetí do pátého dne, výška sliznice se rovná pořadovému počtu cyklu cyklu.

Fázová proliferace

Stage proliferace přichází pátý den a končí asi dva týdny. Endometrium Během druhé fáze cyklu se zvyšuje tloušťkou, připravuje se na výstup vejce z folikulu, jeho fúze s spermiemi a připevněním embrya do dělohy.

Fáze rané fáze trvá 5 až 7 dní. Při ultrazvukovém vyšetření při normální velikosti výšky vrstvy endometria od pěti až sedmi milimetrů.

Od 8 do 10 dnů další fázi druhé fáze cyklu. Na prvním dni je tloušťka endometria normálně osm milimetrů. Některé ženy sní o dítěti přemýšlejí o tom, zda je těhotenství možné v dané výšce sliznice. Pravděpodobnost pojetí s takovým stavem skutečně existuje.

Poslední etapa druhé fáze trvá od 10 do 14 dnů. Ovulace se blíží a pravděpodobnost pojetí dítěte se stává maximum. Průměr vaječníku je deset milimetrů pro desátý den cyklu. Tloušťka sliznice se stále zvyšuje přibližně milimetr každý den. Na konci fáze M-ECHO může ukázat výšku epitelu rovnajících se patnácti milimetrů. Co to znamená, zná každou budoucí matku, vhodnou pro těhotenství se všemi vážností. Taková tloušťka sliznice označuje začátek fáze předčasné sekrece.

Sekreátora Fáze

Sekrevnická fáze trvá 15 až 28 dnů.

  1. První etapa fáze je od 15 do 18 dnů cyklu. Tloušťka endometrie se zvyšuje na šestnáct milimetrů. Na monitoru během výzkumu ultrazvuků vypadá jako pokles. Uprostřed endometria má nízkou hustotu a na okrajích - vysoké.
  2. Druhá fáze fáze trvá od 19 do 23 dnů cyklu. Maximální hodnota výšky sliznice je 22 milimetrů. Tloušťka více to znamená nesrovnalost velikosti endometria fáze cyklu. Průměrná hodnota je od čtrnácti až šestnácti milimetrů.
  3. Závěrečná fáze trvá od 24 dnů před začátkem nového cyklu. Endometrium během pozdního fáze sekrecové fáze pomalu přečtené až dvanáct milimetrů.

Při opožděné menstruaci

Zpožděné měsíční krvácení v ženě zvyšuje dobu trvání cyklu. Často se jedná o důsledek hormonálního selhání, vyvolaného sexuálním onemocněním a endokrinními poruchami, nedostatkem vitamínů a stresujících situací.

Při menstruačním krvácení zpoždění, potřebné hormony nejsou produkovány, sliznická vrstva dělohy se nezvýší z doby sekreční fáze a nesnižuje se na požadovanou hodnotu. Deskvamace nedochází, ale proto se období nepřijdou.

Před menstruací

Před zahájením měsíční krvácení prochází sliznická vrstva sekreční fázi. Budoucí matky se často zajímají o to, jakou tloušťku endometria začíná měsíčně. Menstruační krvácení se vyskytuje s výškou sliznice dvanáct milimetrů. Pod působením progesteronu a estrogenu je funkční vrstva soká. Sliznice snižuje tloušťku na tři až pět milimetrů. Metamorfóza výšky endometria a folikuly podle dne cyklu jsou zobrazeny v tabulkách.

Normy folikulů dnů cyklostezek

Den cykluPrůměr follogula
10. den10 mm
Po dobu 11 dnů13,5 mm
12. den16,6 mm
13 dní19,9 mm
Po dobu 14 dnů (vrchol ovulace)21 mm

Příčiny nesrovnalostí

Tloušťka endometria neodpovídá fázi cyklu během těhotenství. Další fyziologický proces, epitel a jeho obohacení plavidel dochází. Do osmého dne může sliznice mít tloušťku dvacet milimetrů a více. Pokud je těhotenství vyloučeno, a změna ve výšce endometria se stále děje, lékaři hovoří o výskytu patologie.

Tloušťka endometria na dny cyklu

Patologie ve vývoji endometria

Existují dva klíčové odchylky od normy: hyperplazie a hypoplazie sliznice.

Endometriální hyperplazie vzniká především ve věku 40 let. Tloušťka endometria před měsíční s hyperplazií je mnohem vyšší než norma. Patologický růst sliznice je více centimetrů.

Hypoplazie epitelu je diagnostikována, když je zobrazena hodnota nižší než normální, když je ultrazvuk zobrazen. Vývoj hypoplajie je možné se zánětlivými onemocněním, po potratu.

Co dělat

Způsob eliminace hypoplajie sliznice je stanoven stupněm ředění epitelu. Žena podstupující farmakoterapii může doporučit příjem léků, které zahrnují progesteron a estrogen. Lékař často posílá fyziotocrederům, budoucí mateřské středisko pro lidové léky. Některé ženy procházejí akupunkturní sezení, hirudoterapie.

Léčba hyperplazie sliznice je nezbytná, bez ohledu na stupeň jeho symptomů a věku pacienta. Tato podmínka je doprovázena krvácením a dalšími poruchami menstruačního cyklu. Nejlepší způsob zastavení krvácení v hyperplazii je škrábání dutiny dělohy s povinným histologickým vyšetřením. Další léčba bude záviset na identifikované patologii.

Důsledky porušení

Gipoplasie vede k tomu, že když implantace, ovocné vejce nemá místo pro získání, a tam je potrat. V případě nedostatečného vývoje sliznice je postup umělé hnojení zbytečný.

Endometriální hypoplazie často vede k ektopickému těhotenství.

Nezodpovědný přístup k léčbě hyperplazie může vést k vzniku těchto zdravotních problémů:

  • transformace na onkologické vzdělávání;
  • Porušení měsíčního krvácení;
  • neplodnost;
  • non-těhotenství;
  • anémie.

Tloušťka endometria během menopauzy

Výška sliznice v období menopauzy by měla být ne více než 5 mm. Určete tento parametr pomocí ultrazvukového výzkumu. Pokud se výška sliznice nemění nebo snižuje pomalu, došlo k poruše v hormonálním systému.

Gynekolog se řídí výsledky, určuje metody terapie, která mohou eliminovat příčinu vývoje hyperplazie.