Amniocentéza: proč je to potřeba a jak nebezpečné?

Amniocentéza: Proč je to potřeba a jak nebezpečné?

Co je amniocentsis?

Amniocentes Postup je plot mastné vody pro analýzu chromozomálních a genetických onemocnění v plodu. Během amniocente, lékař má malé množství arogantní vody (amniotická tekutina) s dlouhou tenkou jehlou představenou přes kůži břicha.

Proč potřebujete Amniocentsis?

Nejčastěji amniocentéza produkuje, aby se ujistil, že budoucí dítě nemá chromozomální anomálie, jako je například Downův syndrom nebo Edwards Syndrom. Amniocentéza může odhalit tyto a některé další chromozomální syndromy před narozením dítěte. S pomocí Amniocente, několik stovek genetických onemocnění, jako je srpkovitá anémie, fibrouóza a další, může být také odhaleno.

Pokud je dítě opravdu nemocné, Amniocentéza to zjistí až 99%.

Někdy je předepsána amniocentéza za účelem stanovení stupně zrání světla budoucího dítěte. Tyto informace mohou být potřebné lékaři s cílem určit cesarejskou sekci, pokud je nutná předčasná dodávka pro různé lékařské svědectví.

Další možný čtení do amniocenty je diagnostika intrauterinních infekcí. Tak například analýza vodní vody lze doporučit v podezřelé infekci cytomegalovirus, Toxoplazmóza Během těhotenství.

Do Amneycenzes jmenuje?

Pokud si přejete, může postup amniocentu projít každou těhotnou ženou, která si chce být jisti, že její budoucí dítě je zdravé. Pokud není těhotná připravena na narození dítěte s vrozeným onemocněním na materiálu, nebo jiné úvahy, může projít amniocentézou a ujistěte se, že je vše v pořádku s dítětem. Pokud jsou výsledky analýzy neuspokojivé a ukazují, že dítě trpí jakýmkoliv genetickým nebo chromozomálním onemocněním, bude možné přerušit těhotenství v lékařské svědectví včas.

Váš gynekolog, ultrazvuk nebo genetika může doporučit amniocentézu, pokud jste zvýšili riziko narození dítěte s chromozomálními nebo genetickými poruchami. Například, amniocentéza se doporučuje projít všemi těhotnými ženami staršími 35 lety kvůli zvýšenému riziku narození dítěte s Downovým syndromem.

Pokud máte výsledky Promítání prvního nebo druhého trimestru těhotenství Zjištěno riziko syndromu dolů a dalších onemocnění, můžete být také doporučeny Amniocentsis.

Některé těhotné ženy mohou doporučit amniocentézu v důsledku skutečnosti, že cysty vaskulárních plexusů byly nalezeny během ultrazvuku. Nicméně, ne všichni odborníci považují za nezbytné, takže pokud jste takovou situaci setkali, podívejte se na podrobnější článek o tomto tématu: Cysty v cévních plexusech plodu: Co dělat?

Jak se rozhodnout, zda musím udělat amniocentsis?

Na rozdíl od konvenčních krevních testů nebo ultrazvuku, které neohrožují těhotenství během amniocentézy, invaze do vnitřních procesů růstu a rozvoj budoucích dětí, které mohou zvýšit riziko potratu.

Pokud vám lékař poradil, abyste prošel postupem amniocense, určitě přemýšlíte o bezpečnosti tohoto průzkumu a jeho potřebě vaší situace. Pokusme se zjistit, zda stojí za to dělat amniocentsis.

  • Neamaloval jsem Amniocents, ale já sám chci udělat, abych přerušil těhotenství včas, pokud je něco "špatného" s dítětem.

Máte kompletní právo trvat na provádění amniocentézy, i když váš gynekolog nebo ultrazvuk v této konkrétní potřebě nevidí.

  • Gynekolog mě jmenoval amniocentézu, protože výsledky screeningu na Down Syndrom vykázaly vysoké riziko narození nemocného dítěte.

Pozitivní výsledky screeningu na Down Syndrom ještě nejsou uvedeny, že vaše dítě je nutně nemocné. Abychom pochopili, zda syndrom dolů skutečně vyžaduje amnocentsis.

Některé ženy se rozhodnou, že nejsou připraveni péči o dítě s odchylkami a raději přerušit těhotenství, pokud je potvrzen Syndrom. Pokud je to váš případ, pak dříve děláte amniocents a naučit se výsledek, tím dříve můžete mít potrat, pokud je něco špatného.

Ale i když jste dosud nerozhodli, jak v takové obtížné situaci, amniocentéze vám pomůže rozhodnout o vašem rozhodnutí.

Některé ženy se rozhodnou porodit dítě v každém případě nezávisle na výsledcích amniocense. Pokud je to o tobě, pak se rozhodnete, zda dělat amniocentéza. Všimněte si, že informace o zdravotním stavu vašeho dítěte získané společností Amniocente pomohou předem morálně a materiálně připravit na narození dítěte s těmi nebo jinými odchylkami.

Můžete také odmítnout provádět amniocentézu, pokud jeho výsledky nebudou mít vliv na vaše rozhodnutí stát se matkou.

V jaké době těhotenství můžete udělat amniocentézu?

Amniocentéza může být provedena v období 16 až 22 týdnů těhotenství. Vzhledem k tomu, že výsledky amniocentů nepřijdou okamžitě, ale jen o několik týdnů později, pak je amniocentéza lepší udělat po dobu 16-17 týdnů. Pokud jsou výsledky průzkumu zklamáním, můžete přerušit těhotenství i až do období 20 týdnů.

Amniocentéza zvyšuje riziko potratu?

Amniocentéza může provokovat potrat. Dříve, o každých 200 amniocentech postup skončil potratem, ale nyní v arzenálu lékařů se objevily vysoce přesné ultrazvuková zařízení, což výrazně snížilo riziko komplikací.

V současné době většina klinik hlásí, že po amniocentech je přerušeno pouze každých 1000 těhotenství. Můžete požádat o statistiku kliniky, ve které budete projít Amnocentsis.

Jak snížit riziko potratu po Amniocente?

Obraťte se na genetický lékař a zjistěte, zda existuje skutečná potřeba pro Amniocents pro vás osobně. Možná, že riziko odchylek od vašeho dítěte není tak velký, aby odhalil těhotenství, i když malé, ale stále hrozba.

Je-li to skutečně potřeba, požádejte vás, abyste vám poslali lékaři, který má rozsáhlé zkušenosti s prováděním amniocentů.

Jak je postup amniocentů?

Amniocentéza obvykle činí v procesní kanceláři vybavené ultrazvukovým zařízením. Lékař vás požádá, abyste leželi na gauči na zadní straně a mluvte břicho. Kůže břicha je zpracována jodem nebo alkoholickým roztokem. Poté, s pomocí ultrazvuku, lékař najde nejúspěšnější bod pro břišní punkci: ne příliš blízko k dítěti a ne příliš blízko placenty. Během hledání požadovaného bodu se může lékař požádat, abyste leželi na jedné nebo jiné straně - záleží na místě placenty a plodu v děloze.

Když je nalezen požadovaný bod, lékař zavede tenkou dlouhou jehlu skrz kůži břicha a dostat se do skořápky obklopující amniotickou tekutinu. Usi Uzi, lékař bude mít mastnou vodu - přibližně 2 lžíce. Vaše budoucí dítě nebude cítit nedostatek této tekutiny a brzy vyplní své číslo.

Celý postup trvá více než 15 minut a propíchnutí obvykle trvá méně než jednu minutu.

Je to bolestivé dělat amniocentsis? Dělám anestezii?

Během amniocentů můžete cítit nepohodlí, pocit tlaku nebo malé křeče v žaludku, nebo necítíte nic vůbec. Je nemožné předpovědět, zda to bolí během postupu: Všechno je individuálně.

Před bandou můžete požádat o anestetikum na kůži. Anestezie bude oslabovat nepříjemný pocit během amniocente, a přesto je tu jeden vážný "ale". Více než jakmile bylo zaznamenáno, že vstřikování vstřikování způsobuje mnohem více nepohodlí než samotné propíchnutí během amniocenty, takže lékaři doporučují dělat amniocentézu bez anestezie. Mnoho žen souhlasí s tím, že je lepší trpět jednu injekci namísto dvou.

Že pokud mám negativní rowow faktor, a otec má pozitivní dítě?

Pokud jste vlastníkem negativního faktoru RHSV, a otec dítěte má pozitivní faktor, pak po Amniocente budete představeni speciální medicínu, který zabrání imunitnímu konfliktu mezi tělem a tělem vašeho budoucího dítěte.

Co se stane po amniocentech?

Po Amniocente lékař ukáže vaše dítě na obrazovce monitoru pomocí ultrazvuku, a můžete se ujistit, že je vše v pořádku s ním.

Po postupu je lepší jít domů a strávit zbytek dne v plném rozsahu (pokud pracujete, zkuste si vzít volno). V příštích 2-3 dnech po Amniocente nezvedejte gravitaci a nemáte sex. Doporučuje se také zabránit letům v příštích několika dnech po amniocentech.

Do 1-2 dnů po Amniocente můžete zažít malé křeče v žaludku. To je normální.

Naléhavě kontaktujte gynekologa, pokud:

  • Křeče jsou posíleny nebo jsou příliš časté
  • Jste krvácení
  • Máte hojný vodnatý výtok

Když získávám výsledky?

Je lepší vědět o tomto lékaři, který bude držet Amniocentsis. Obvykle nejméně 2 týdny.