Prosinec: otázka a odpověď měsíce. Pipel biopsie.

Prosinec: Otázka a odpověď měsíce. Pipel biopsie.

Co je to biopsie pipel?

Potrubí biopsie nebo aspirační biopsie endometria - je diagnostický postup použitý v gynekologii, aby se vyjasnil diagnózu při neplodnosti a podezření různých děložních onemocnění.

Tato metoda obdržela svůj název prostřednictvím lékaře pojmenovaného pipelu, který vynalezl nástroj pro vedení endometria biopsie. Nástroj sám také nese jméno svého vynálezce.

Pipel je dlouhá trubka s otvorem, který je injikován do děložní dutiny. Díky pístu na druhém konci trubice, lékař vytváří negativní tlak v něm, v důsledku toho pipel "saje" endometrie různých oddělení dělohy (téměř jako vysavač). Získaný materiál se pak zasílá do histologického vyšetření pod mikroskopem.

Proč potřebujete pipelu biopsii?

Bioplová biopsie je v současné době široce používána v reprodukční gynekologii pro diagnostiku příčiny neplodnosti, jakož i před vedením postupu extracorporické hnojení (ECO).

S pomocí aspirační biopsie můžete takové nemoci identifikovat jako adenomyóza (endometrióza dělohy), hyperplazie endometria, Chronická endometritida, Endometriální rakovina. Biopsie pipelu lze doporučit vyjasnit diagnózu děložního krvácení (včetně Krevní výtok během menopauzy).

Jak se připravit na pipelu biopsie?

Vzhledem k tomu, že pipel biopsie je kontraindikováno během těhotenství, musíte se ujistit, že nejste těhotná (můžete udělat těhotenský test nebo projít Krevní test na HGCH).

Další kontraindikací endometria aspirační biopsie je zánět vagíny nebo čípku. Aby se ujistil, že nejsou žádné zánětlivé procesy, lékař bude produkovat stěr na flóru několik dní před postupem.

Biopsie pipelu nevyžaduje zvláštní školení. Stačí pozorovat elementární Pravidla intimní hygieny, Ne malovat a nemají sex alespoň 2 dny před biopsií.

V jakém dni menstruačního cyklu můžete vytvořit pipelovou biopsii?

Bioplová biopsie může být držena v různých dnech cyklu, v závislosti na předběžné diagnostice a účelu postupu. Určete svůj navštěvující lékař v jakém dni je cyklus s výhodou provádět biopsii ve vašem případě.

Pipel biopsie: to bolí?

Biopsie pipelu se vyrábí za podmínek polyclinic v lokální anestezii. To znamená, že během procedury budete vědomi a můžete zažít nepříjemné pocity.

Pro některé ženy se tento postup zdá být zcela bezbolestný a další hlásí drcenou bolest během biopsie. Zdá se, že je to způsobeno bolestivým prahem, jedinec pro každou ženu. Je třeba poznamenat, že pro bombardování žen se tento postup zdá být bolestivější než pro ty, kteří již porodili.

Co se stane po biopsii pipely?

Po proceduře můžete zažít bolest v dolní části břicha. To je zcela normální. Uvolněte bolest, vezměte si paracetamol nebo Ibuprofen tabletu.

Výběr krve různých stupňů hojnosti po pipelu biopsie je stejně normální. V době tohoto výběru (mohou trvat několik dní) Pasti, ale ne Tampony. Zdržet se sexu, dokud není krvácení zastaveno.

Už můžete osprchovat nebo koupat v den pipelu biopsie.

Pokud:

  • Poté, co pipelová biopsie byla hojná období (pokud více než dvě velká těsnění vyplněná po dobu 3-4 hodin).

  • Pokud je hnědý výtok poté, co biopsie potrubí pokračuje déle než týden nebo pokud má výběr nepříjemný zápach.

  • Pokud je bolest v dně břicha po biopsii pipelu velmi silná a neprojde po přijetí léků proti bolesti.

  • Pokud se po zákroku zvýšila tělesná teplota na 37,5 a vyšší.

Jak rozluštit výsledky pipelu biopsie?

Výsledky piypel biopsie přicházejí, obvykle po 5-7 dnech, ale v některých případech může analýza získané materiálu trvat několik týdnů. Zeptejte se svého lékaře, když se můžete seznámit s výsledky průzkumu.

Pouze zkušený gynekolog může dostatečně rozluštit výsledky biopsie.

Je pravda, že biopsie pipelu zvyšuje šance na implantaci?

Nedávno se Piypel biopsie aplikovala nejen jako způsob diagnostika příčin neplodnosti, ale také ke zvýšení šancí na úspěšnou vazbu (implantaci) oplodněného vejce v děložní dutině.

Některé studie ukázaly vyšší procento úspěšného extracorporálního hnojení (ECO) po biopsii endometriální pirypel. Vědci dosud nenalezli vysvětlení tohoto fenoménu.

Největší šance na implantaci po pipelu biopsii jsou pozorovány, pokud byla biopsie prováděna v cyklu předcházející podmnožiny embrya.