Hysterosalpingografie

Hysterosalpingografie

Co je hysterosalpingografie?

Hysterosalpingografie (jiný název Metrosalpingography) je metoda průzkumu, která umožňuje vidět interní obrysy Matties a Děložní trubky. Existují dvě odrůdy tohoto postupu: pomocí rentgenového snímku nebo s ultrazvukem. Klasická hysterosalpingografie je radiologickým vyšetřením, to znamená, že série rentgenových snímků je provedena.

Co je lepší: ultrazvuk nebo rentgen?

Jak bylo uvedeno výše, existují dva typy hysterosalpingografie: s pomocí ultrazvuku (jiné jméno sonogistragrafy) a x-ray. Při porovnání těchto metod průzkumu není možné zvýraznit to nejlepší, protože každý je určen pro konkrétní účel.

Sonogisterografie (GSG s ultrazvukem) se používá především ke studiu děložní dutiny. S tímto průzkumem mohou být odhaleny anomálie rozvoje dělohy, deformaci děložní dutiny a další možné příčiny neplodnosti. Ultrazvuková vyšetření však nemůže spolehlivě určit, zda mají interinové trubky.

X-ray hysterosalpingografie je hlavním způsobem posuzování průchodnosti děložní trubky. Většina profesionálů se domnívá, že x-ray metoda je nepostradatelná, pokud potřebujete zkontrolovat interinové trubky.

V jakých případech jsou předepsané hysterosalpingografie?

Hysterosalpingografie je široce používána v diagnostice neplodnosti, protože umožňuje stanovit formu děložní dutiny a zjistit, zda mají interinové trubky procházející. Tento typ průzkumu lze přiřadit:

  • S podezřelou nečistotou děložních trubek (například v důsledku adhezí s Endometrióza, Salpingite a jiná onemocnění)
  • V případě podezřelých anomálií struktury dělohy (dvojitý vzor, ​​nedostatečně rozvinutý dělohy, příčky v děloze a další)
  • S podezřelým Mioma děloha nebo Polypy dělohy
  • Před stimulací ovulace (například Polycystic vaječníka)
  • S podezřelým adenomyóza

Ve kterých případech není možné dělat hysterosalpingografii?

Kontraindikace tohoto postupu jsou:

  • Těhotenství nebo těhotenství podezření
  • Zánětlivé vaginální onemocnění nebo dělohy
  • Vyslovovaný děložní krvácení

Jak se připravit na hysterosalpingografii?

Na chvíli před postupem byste měli navštívit gynekolog a projít stěr na flóru. Tento průzkum se ujistil, že v pochvě není zánět zánětu a děložního hrdla, který může proniknout do dělohy během hysterosalpingografie. Pokud je zjištěn zánět, nemůže být hysterosalpingografie prováděna až do úplného vytvrzení. Také před zkouškou můžete přiřadit analýzy pro infekci HIV, virové hepatitidy atd.

Zeptejte se lékaře, který bude provádět postup, zda existuje potřeba preventivního přijetí antibiotiky na hysterosalpingografii.

Jaký den menstruačního cyklu můžete udělat hysterosalpingografii?

Pokud jste chráněni během pohlaví a těhotenství je vyloučen, pak hysterosalpingografie se může konat v každodenním cyklu, s výjimkou menstruačních dnů.

Pokud nejste chráněni, je lepší provádět postup v první polovině cyklu (bezprostředně po skončení měsíčního), protože v těchto dnech je pravděpodobnost těhotenství nejnižší.

Hysterosalpingografie je zraněna?

Tento postup je bezbolestný, ale může se zdát poněkud nepříjemný nebo nepříjemný. Pro hysterosalpingografii není narkóza nutná. Aby se snížily nepříjemné pocity během postupu gynekologa, může použít místní anestetikum na čípku.

Jak je hysterosalpingografie?

Takže budete požádáni, abyste seděli v gynekologické židli, šíření nohou, jako během jednoduché inspekce. Gynekolog vloží gynekologické zrcadlo v pochvě, která mu pomůže vidět krk dělohy. Po léčbě antiseptiku děložního čípku (aby nedošlo k infekci v děloze) a lokální anestetikum (snížením nepříjemných pocitů), gynekolog bude vložit do kanálu cervikální děložník Speciální katetr (podle kterých se kontrastní látka zavede do dělohy) a odstraňte zrcadlo z pochvy. Budete požádáni, abyste se usadili pod rentgenovým přístrojem. Poté bude kontrastní činidlo zavedeno prostřednictvím katétru v děloze. Během zavedení látky se vyrábí řada rentgenových snímků. Na konci postupu bude katetr smazán.

Že látka se zavádí do dělohy v hysterosalpingografii?

Vzhledem k tomu, že na jednoduchém záření dělohy a děložní trubky nejsou viditelné, používají speciální látky, které nepřenáší rentgenové paprsky pro jejich detekci. Tyto látky kontrastují.

Pro hysterosalpingografii používejte kontrastní přípravky veršů, ultrazvuk, triombraist, ultravisty a další. Všechny tyto látky obsahují jód. Tyto přípravky jsou tak sterilní, se správným postupem, riziko infekce dělohy nebo jiných vnitřních orgánů je minimální.

Jaké pocity budou po hysterosalpingografii?

Přidělení: Po hysterosalpingografii můžete mít viskózní vypouštění tmavě hnědé, připomínající krev. Jedná se o zbytky kontrastního činidla a případně kousky endometria (vnitřní membrána dělohy). Použití Hygienické těsnění V případě výběru.

Bolest: drobné bolestivé pocity v dolní části břicha po hysterosalpingografii jsou také možné. Jsou spojeny s řezy dělohy, které může být "podrážděný" postupem. Chcete-li odstranit bolest, můžete si vzít tablet, ale lodě.

Jaké komplikace jsou možné v hysterosalpingografii?

Komplikace hysterosalpingografie jsou velmi vzácné, s výhradou správného postupu. Existuje určité riziko následujících komplikací:

  • Infekce, která proniká do dělohy z vagíny nebo čípku, může vést k vývoji zánětu děložního sliznice (akutní nebo Chronická endometritida).
  • Kontrastní alergie. Pokud máte alergie na jód nebo jiné látky, nezapomeňte informovat gynekologa.

Riziko poškození děložního poškození nebo děložních trubek je velmi malé, zejména pokud hysterosalpingografie produkuje zkušený gynekolog.

Nezapomeňte kontaktovat svého lékaře, pokud:

  • Příděly z pochvy nejsou zastaveny do 2-3 dnů po proceduře nebo získali nepříjemný zápach
  • Tělesná teplota po postupu vzrostl na 37,5 nebo vyšší
  • Máte těžkou bolest v dolní části břicha
  • Máte vyslovovala slabost, nevolnost, zvracení po hysterosalpingografii

Jaké jsou výsledky hysterosalpingografie v normálním?

Normálně se děloha trojúhelníkové formy stanoví na obrázcích, ze kterých jsou nasazeny dva děložní trubky, které mají druh vinutí "nitě". Na koncích těchto "nití" mohou být skvrny neurčité formy, což naznačuje, že kontrastní látka prošla děložní trubkou a "vypukla" do břišní dutiny. To je znamení, že interinové trubky jsou průchodné.

Purgate děložní trubky (hysterosalpingografie)Pokud se z trojúhelníku pohybuje pouze jeden závit, znamená to, že prochází pouze jedna děložina trubice, pokud nejsou vůbec žádné nitě, oba trubky jsou neprůchozí.

Vrcholnost děložních trubek (hysterosalpingografie)

Když po hysterosalpingografii můžete naplánovat těhotenství

Vzhledem k tomu, že rentgenová hysterosalpingografie v děloze je zaveden kontrastní činidlo, nedoporučuje se naplánovat těhotenství ve stejném cyklu. Můžete pokračovat s koncepcí dítěte v dalším menstruačním cyklu (po skončení další menstruace).