Dimexide: aplikace v gynekologii

Dimethylsulfoxid (DMSO) - léčivo s lokálním anestetikem, protizánětlivými, antiseptickými a fibrinolytickými účinky.

K dispozici jsou následující dávkové formy dimmethylsulfoxidu:

  • 50% roztok pro venkovní použití v plastových nebo skleněných lahvích 40, 50, 60, 80, 100, 120 ml;
  •  99% koncentrátu pro přípravu roztoku pro venkovní použití ve skleněných lahvích 50 a 100 ml. Používá se pro nezávislou přípravu roztoku nezbytné koncentrace;
  • gel pro vnější použití obsahující 25% nebo 50% DMSO, vyrobené v hliníkových trubkách s objemem 30 nebo 40 g;
  • Mast obsahující 30% nebo 70% účinné látky v hliníkových trubkách 30 g.

K dispozici jsou také kombinované léky obsahující dimethylsulfoxid:

  1. "Propolis dn"A"Propolis d"- Rektální a vaginální čípky, které zahrnují DMSO a propolis. K dispozici v puchýřech 6 nebo 10 čípků.
  2. "Doluben"- gel obsahující 15% dimethylsulfoxid (ve formě 10% roztoku na bázi vody), stejně jako heparin a dekantenol. K dispozici v hliníkových trubkách s objemem 50 a 100 g.
  3. "Hepatrombin S"- Gel, podle složení identického Dollane. Vyrobeno v hliníkových trubkách 40 g.
  4. "Espol"- Mast obsahující 3% DMSO, 2,5% koriandrový esenciální olej, 0,25% esenciální levandulový olej, 10% extraktu pilířích. K dispozici v hliníkových trubkách 15, 20, 25, 30, 35 nebo 40 g.

Léky, které obsahují DMSO, Není dostupný V následujících dávkových formách: tablety, kapsle, prášek, sirup a roztok pro příjem, ampule s roztokem pro intramuskulární nebo intravenózní podání, oční kapky.

Dimethylsulfoxid je lék výhradně pro venkovní použití.
Při příjmu dimexidu uvnitř nebo vstřikování injekce jsou možné závažné následky, včetně fatálního výsledku!

Dimeksid

farmakologický účinek

DMSO bloky látky přímo zodpovědné za vývoj zánětu - histamin, bradykinins a prostaglandiny. Lék proniká tkaninovými bariéry, včetně kůže a kloubového sáčku. Dimexid navíc zvyšuje propustnost tkání a expanduje nádoby, což přispívá k nejlepšímu pronikání jiných léčivých látek v ohnisku zánětu a průtoku krve. To je vyjádřeno v analgetikách, protizánětlivých, antietnických účincích. Také lék má mírné antiseptické a fibrinolytické účinky. Zvýšení propustnosti buněčné stěny některých bakterií pod vlivem donexidu přispívá ke zvýšené citlivosti na antibiotika.

Indikace

Aplikační oblastOnemocnění
revmatologieRevmatoidní artritida, ankylozující spondyllitrit, deformace osteoartritidy, fokální sklerodermie, lovený červený lupus, uzl erytém, reaktivní synovit, dna
Traumatologie a ortopedieProtahování vazů, modřiny měkkých tkání
NeurologieSyndrom bolest kořenů, trigeminální neuralgie, neuropatie tunelu
Chirurgická operaceInfiltráty, hnisavé rány, povrchové popáleniny, trofické vředy, tromboflebitis, panovače
UrologieChronická cystitida, akutní a chronická prostatitida, uretritida
ProctologieHemoroidy, paraprokitida, zadní průchodné praskliny
DermatologiePoderamie, furunkce, akne, ektace, funkce zastavení, alopekce
GynekologieColpit, adheseitis, endometrióza, kandidóza, cervikální eroze, postpartum komplikace, ovariální cysty
StomatologieParadontitida, stomatistis
TerapieLaryngitida, faryngitida, bronchitida, pneumonie
Infekční chorobyZahraniční zánět, zánět slinné žlázy parolů

Způsob aplikace

Zobrazí se roztok pro venkovní použití a koncentrovat přípravu roztoku pro vnější použití V případě zranění (modřiny, protahování, modřiny), exacerbace dny, stejně jako bolestí zad. Kompresní roztok koncentrace dimlexidu roztoku 30-50%. Pro tuto, gázovou tkáň, složenou v několika vrstvách, je impregnována roztokem DMSO, aplikovaného na bolavý pozemek, pokrytý polyethylenovým filmem a bavlněným tkaninou. Doba trvání postupu je 30 minut. Za den by měl použít 3 aplikace. Pro silnější analgetický účinek může být aplikován komprese s dimexidem (5 dílů) a roztokem novokainu 2% (3 díly). Doba trvání takové nášky je 1 hodina. Také jmenována elektroforéza s koncentrací donexidem 5-10%. Doba trvání postupu není delší než 5-10 minut. Počet relací - od 5 do 10.

S povrchovými popáleninami Použijte vodný roztok v poměru 2-3 dílů dimexidu na 7-8 dílů vody. Gázová tkanina, impregnovat maltou, ukládají postiženou oblast a ponechte 10-15 minut. K zakrytí polyethylenového filmu takový komprese není potřeba. Postup můžete provést jednou denně. Trvání léčby - 3-5 dní.

Když se problémy s kůží (akné, surunculy a carbunclez) V poměru 1 části dimexidu na 3 části vody by měl být použit vodný roztok. Gáza, složená v několika vrstvách, ukládá na problémové oblasti kůže po dobu 30 minut.

V gynekologii Použít tampony navlhčené DMSO. Můžete použít hygienické tampony nebo je z nich samostatně. Za tímto účelem se v bavlněná koule s průměrem 3 cm válcuje do válce, zabalené do kusu obvazu o délce 15-20 cm, upevněte závit impregnovaný antibakteriálním roztokem, tvoří "ocas" potřebný k odstranění a tampon.

Nejčastěji v gynekologické praxi se používá řešení DMSO společně s jinými látkami. Silné antibakteriální a hojivosti vlastnosti má roztok dimexidu (rozdělené v poměru 1 části účinné látky do 4 dílů vody) v kombinaci s mastí Vishnevsky. Hygienický tampon, impregnovaný roztokem dimethylsulfoxidu, se aplikuje na Vishnevsky masti, pak se zavede hluboko do pochvy po dobu až 10 hodin. Poté je tampon odstraněn a změní se na podobný. Doba trvání takové léčby je 7-10 dnů.

Pro prevenci adhezí v pooperačním a poopertum, hygienické tampony s 20% roztokem dimexidu (5 dílů), lidase (3 díly) a novokainu (3 díly) se používají. Tampon, impregnovaný touto směsí, zavedený do pochvy po dobu až 10 hodin. Použitý 1 tampon za den. Doba léčby je určena individuálně a průměrně 7-10 dnů.

Navrhování donexid doma je kategoricky nepřijatelný! Může ohrozit smrt ze vzduchu embolie!

S laryngitidou, tracheake a bronchitidou Vodná roztok DMSO se používá v koncentraci 25%. Za tímto je gáza impregnována roztokem, položenou na hrudi, s výjimkou oblasti srdce, pokryté bavlněným tkaninou. Trvání postupu 40 minut. Den by měl být proveden 1 takovou spotřebu. Léčba - ne více než 5 dní.

V léčbě Gaymorita existuje Dvě metody Aplikace DIMEXIDE:

  1. Pomocí tourundek. Nejprve připravte řešení. K tomu, 10 ml vodného roztoku 10% dimethylsulfoxidu se smísí s 10 ml aloe šťávy, 10 ml roztoku chlorofylipy, 1 benzylпenicilin láhev. Turnund je impregnován výsledným roztokem, vložte do nosní dírky a spadá do 15 minut. Pak opakujte postup pro jinou nozdrilu. Použijte tuto metodu 2krát denně. Trvání léčby je až 10 dní.
  2. Komprimovat. Gáza, složená v několika vrstvách, je navlhčena ve 20% roztoku dimexidu, aplikuje se na oblast gaymorette sinusy, jsou pokryty polyethylenem a bavlněným tkaninou. Doba trvání postupu je 1-2 hodiny. Použijte kompresi 1 čas denně po dobu 10 dnů.

V zubní lékařství Aplikujte vodný roztok dimexidu (2 díly DMSO na 3 části vody). Muže Torunda je navlhčena v roztoku, položené na postiženou oblast po dobu 20 minut. Multiplicita postupu je 1 čas denně, doba léčby - 3-6 dní.

Gel

Pro léčbu povrchových popálenin a akné, Stejně jako léze sliznic se používá gel dimexid 25% koncentrace. Lék je jednoznačně aplikován tenkou vrstvou na postižených oblastech, ponechte 15 minut, pak omyjte vodou. Aplikovat gel, který potřebujete 2-3 krát denně. Trvání léčby je 10-15 dní.

S modřinami, ekzémem a pyodermiemi Aplikujte komprese s gelem obsahujícím 50% DMSO. K tomu, silná vrstva léčiva se aplikuje na gázovou ubrousku, aplikovanou na postiženou oblast, pokrytou polyethylenovým a bavlněným hadříkem, ponechte 25-30 minut. Můžete to udělat 2-3 krát denně po dobu 7-10 dnů.

Pro léčbu Panaritia Použitý gel obsahující 50% dimeKide. Léčba musí být zahájena v prvních hodinách vývoje onemocnění. Páskování, impregnované gelem, zabalte prst, přelité polyethylenem. Poté upevněte obě vrstvy suchým obvazem. Délka takového komprese - 30 minut. V den, kdy musíte udělat 3 procedury. Pokud se třetí den neexistuje žádný vliv na léčbu, měli byste okamžitě odvolat k chirurgické pomoci.

Při léčbě hemoroidů Je nutné poskytnout preferenci kombinovaného léku ve formě gelu obsahujícího DMSO, heparin a dekantenol ("Doluben" a "hepatrombin C"). Před použitím gelu je nutné vyprázdnit střevo, důkladně umýt a osušit oblast aplikace. Použijte gel na hemoroidní uzly další vrstva se světelnými masážními pohyby. Vzhledem k tomu, že je obtížné ukládat obvaz do této oblasti, po aplikaci gelu se doporučuje ležet na žaludku po dobu nejméně 30 minut. Použít gel, který potřebujete 3-4 krát denně.

DIMEXIDE: Aplikace v gynekologii

Křečové žíly. Gel "Doluben" nebo "hepatrombin C" aplikují jemnou vrstvu na oblast prodloužených žil. Prostředky platit nejméně 4krát denně. Doba léčby je individuální a závisí na závažnosti křečových žil a současně.

Čípky "propolis d" a "propolis dn"

V gynekologii jsou svíčky s dimexidem předepsány Zánětlivé, houby Nemoci ženských pohlavních orgánů, kdy Ovariální cysty, stejně jako B Pooperační a postarný Období. Před zavedením čípku je nutné držet toaletu vnějších pohlavních orgánů. Svíčka by měla tlačit hluboko do pochvy. Musíte vstoupit do 1 čípek ráno a večer. Průběh léčby je od 10 do 30 dnů a je určen lékařem.

Pro léčbu Urologické onemocnění Musíte použít 1 svíčku na noc, nalil ho rektálně do hloubky ukazováčku. Průběh léčby je 30 dní.

V Proctologie Svíčky s DMSO se používají s hemoroidy a pooperačním období. Před použitím svíčky by střevo mělo být prázdný nebo činí čistící klystýr. Vstup 1 čípek 2-3 krát denně do hloubky ukazováčku. Průběh léčby je 20-30 dní.

Kontraindikace

Nepoužívejte lék, pokud jsou k dispozici:

  • Kardiovaskulární onemocnění: závažné srdeční selhání, infarkt myokardu, angina, vyslovená ateroskleróza plavidel;
  • Patologie nervového systému: coma, mrtvice (bez ohledu na typ);
  • Oftalmologická patologie: šedý zákal a glaukom;
  • Nemoci ledvin a jater;
  • alergie na dimlexid nebo jiné složky léčiva;
  • Další kontraindikace na léky "Doluben" a "hepatrombin C" je tendence k krvácení.

Vedlejší efekty

Někdy místní vzniká Kožní reakce (vyrážka, svědění, zarudnutí). V tomto případě by mělo být přerušeno použitím dimexidu a brát antihistaminika. V Některé případy Závratě, nevolnost, svalová slabost, nespavost, suchá kůže. Zřídka Dorazí bronchospasmus. Někteří spotřebitelé poznamenali specifický účinek Dimeksid: vůně česneku z úst.

Vzorek kůže pro dimethylsulfoxid

Pro vyloučení alergií by měl být dimexid aplikován na malé množství roztoku před použitím léčiva (v koncentraci 50%) na kůži předloktí. S výskytem zarudnutí nelze použít vyrážka, svědění.

Předávkovat

Při použití s ​​vysokou koncentrací je pravděpodobnost popálenin a sliznic. Zřídka akutní alergická reakce typu urtikárie. V případě těchto symptomů je nutné odstranit zbytky dimexidu z kůže, umýt místo použití vody, brát antihistaminika, poraďte se s lékařem.

Interakce a kompatibilita s jinými drogami

DMSO zvyšuje odsávání některých látek (lidokain, novokain, NSAID, antibiotika, fenylbutays, nitroglycerin, digoxin), což vede ke zvýšení jejich účinků, a v některých případech - zvýšit toxicitu.

S dlouhodobým simultánním používáním dimethylsulfoxidu a inzulínu by měla být dávka této dávky postupně snížena.

Lék zvyšuje citlivost těla na léky na anestezii.

Dimexid zvyšuje sání alkoholu. Ethylalkohol, zase zpomaluje odstranění DMSO z těla. Proto se důrazně doporučuje, aby alkohol používal během použití léčiv obsahujících dimethylsulfoxid.

speciální instrukce

Těhotenství a laktaceDrog je kontraindikován u těhotných žen a kojících matek. Výzkum potvrzující nebo vyvrátit negativní dopad dimexidu na těle plodu nebo těhotné ženy nebyl proveden. Zkoušky živočichů však odhalily nepříznivé účinky pro embryo. Potenciální riziko při použití léků tedy významně překračuje pozitivní účinek. DMSO je schopna proniknout mateřského mléka, tak kontraindikován během období kojení.

DětstvíVěk dítěte mladšího 12 let je kontraindikací pro použití dimeksid. Navzdory tomu mnoho spotřebitelů používá lék u dětí různých věkových kategorií, včetně kojenců. Ale rodiče by měli pochopit, že kůže, vylučovací, endokrinní, krevní okruh chovné systémy mají řadu znaků, které mohou ovlivnit pronikání léku do krve, distribuce v těle a izolaci s močovým a vydechovaným vzduchem. Je třeba poznamenat, že kombinovaný lék léčivo obsahující 15% DMSO ve své kompozici se nechá používat u dětí od 5 let.

Podmínky skladování a trvanlivosti

Přípravky obsahující DMSO by měly být skladovány v suchém zatemněném místě při teplotě, která není vyšší než 25 stupňů. Mělo by být uloženo v chladničce, protože když je teplota dosažena pod 16-18 stupňů, krystalizuje. Pokud se to stalo, můžete dát láhev do teplé vody. Nástroj neztratí své vlastnosti. Doba použitelnosti DIMEKSID je 2 roky.

Non-lékařské aplikace

V neléčetrském účelu se používá dimexid jako rozpouštědlo. Pro odstranění super-bloku na bázi kyevokrylátu by měl být koncentrovaný roztok aplikován na oblast lepidla, nechte několik hodin, pak odstraňte houbou. Pokud může být superclaud v rukou léčeni roztokem. Dimexid je také schopen rozpustit mraženou montážní pěnu (z polyuretanu), Nagar od spalovacího motoru a nátěru.

Ceny

Ceny pro léky obsahující DMSO se významně liší v závislosti na formě propuštění, výrobce, prodejního regionu.

  • Řešení pro vnější použití ("DIMEKSID", "DITEKSID-FT", "DITEKSIDE-UFF", "DIMEXID-RNP"), v závislosti na objemu nákladů na láhve od 32 až 80 rublů.
  • Soustředit se na přípravu roztoku pro vnější použití ("DIMEKSIDE", "DITEKSIDE-LUGMAL") stojí od 47 do 85 rublů.
  • GEL pro venkovní použití z roku 137 do 237 rublů.
  • Mast bude stát 102 až 120 rublů.
  • Čípky "propolis d" a "propolis dn" stojí od 340 do 554 rublů.
  • Gel "Doluben" stojí od 260 do 605 rublů.
  • Gel "hepatrombin C" stojí od roku 184 do 330 rublů.
  • Náklady na masti z 240 do 390 rublů.

Analogy

Přípravky, chemicky podobné Dimeksid, není k dispozici. Analogy léku jsou vybrány individuálně, založené na účelech a kontraindikacích.

Při léčbě akné, pyodermie a dalších zánětlivých kožních onemocnění: alkoholové roztok kyseliny salicylové (1%, 2%), syntomicinový liniment, streptocidový limen, levomycetinová mast (nebo kombinovaná léčiva levomecol, také obsahující methyllukil - stimulátor pro obnovu tkáně), zinek vložit.

Při léčbě modrohů, strečink, hematomů (modřin), bolest v zádech a kloubech se používají masti a gely obsahující NSAID: DICLOFENAC, "Voltaren", "Dicloran", Ketoprofen, "Kathetonal", "Flexen", "FAST Gel "," Bystremgel ".

Při léčbě hemoroidů, svíčky "hepatrombin g", "reliéf", "proctusyl", "Proktoglynol", stejně jako mast "aurobin", heparinovaya.

Při léčbě vulvovaginitu, adnexitidy, stejně jako po operacích, tampony impregnované mastí "Levomecol". Používají se pro noc, průběh léčby je 8-14 dní. Pro normalizaci průtoku krve v tělech malé pánve, tampony impregnované "troksevazin". Doporučuje se používat 1 tampon přes noc, dobu léčby 14-21 dní.

V lidovém léku existuje způsob pro léčbu dysbiózy vagíny s česnekovými tampony. Vzhledem k silnému drážděnému působení česneku a citlivosti sliznice membrány ženského pohlavního traktu, to není silně aplikováno na použití tohoto nástroje.

Recenze

Podle portálů Irecommend.RU a Otzovik.Com, více než 90% uživatelů zanechal pozitivní recenze o přípravě dimeside. Spotřebitelé oslavují nízkonákladové, dobré tolerance, vysokou účinnost, širokou škálu aplikací a více výstupů. Nevýhody je nepříjemný zápach nejčastěji poznamenán, přítomnost kontraindikací, spalování při použití vysokých koncentračních roztoků.