Hormon levonorgestrel: účinek léčivých přípravků na organismus

S rozvojem medicíny a farmakologického průmyslu se rozsah hormonálních drog stále více rozšiřuje a moderní fondy jednávají mnohem mírně k tělu než jejich nástupci. Moderní hormonální léky mohou být prováděny jak s použitím přírodního hormonu extraktů a za použití jejich syntetických analogů nebo fytogormonů zvýrazněných z rostlin. Jeden z těchto hormonů získaných syntézou je levonorgestrel - syntetický analog progestogenu.

Přípravky obsahující levonorgestrel mají antikoncepci. Brzdí ovulace a dělat pojetí dítěte nemožné. Mechanismus účinku tohoto hormonu, jeho přínosy, poškození a možných vedlejších účinků je uveden v tomto článku.

Levonorgestrel je nejoblíbenějším a nejznámějším hormonem použitým ve složení antikoncepce (včetně nouze). Přípravky na bázi této látky se vyrábí ve formě tablet, kapslí pro subkutánní podávání, dražé nebo intrauterinové systémy.

Moderní hormonální drogy Levonorestrel je progestain a anti-estrogenní aktivita, díky kterému je proces ovulace brzděný a těhotenství nedochází. Přípravky s levonorgestrelem činí cervikální hlen více viskóznější, což ztěžuje zasáhnout spermie uvnitř dělohy. Kromě toho ovlivňují růst endometria, zpomalující, takže i když dojde k hnojení vejce, nebude schopen získat mír v děloze kvůli malé tloušťce vnitřní sliznice. Pravidelný příjem levonorgestrelu zpomaluje produkci luteinizujících a folikul-sustaming hormony, snižuje funkci žlutého těla.

Dávkování hormonu v přípravcích je odlišná - pro nouzovou antikoncepci, dávka 0,75 mg se používá pro každodenní recepci jako součást perorálních antikoncepčních látek, množství levonorgestrelu je 0,03 mg, a při použití intrauuterinního hormonálního spirála, 20 ug látek přichází do těla.

Typ léku s levonorgestrelem (tablety, dražé nebo intrauterinový systém) ovlivňuje způsob recepce.

Aplikace antikoncepce s levonorgestrelem

Při výpočtu dávkování přiřadit jeden z typů léčiva, je třeba mít na paměti, že pacienti nadváhy mohou vést k poklesu antikoncepčního účinku.

  1. Nouzové antikoncepční přípravky by měly být užívány nejpozději do 72 hodin po nechráněném kontaktu. Pokud se po obdržení léku začalo krvácení dělohy, pak byste se měli okamžitě obrátit na lékaře. Při menstruaci musíte projít vhodnými analýzami, abyste odstranili pravděpodobnost těhotenství. Použití nouzových antikoncepčních přípravků s LevonOrgorgestrelem pro dívky mladší 16 let je možné pouze ve výjimečných případech a po konzultaci s lékařem.
  2. Přípravky pro denní antikoncepci obsahují levonorgestrel v menších množstvích a jsou přijímány uvnitř ústně denně nebo interval (to znamená, že po 21 dnech recepce následuje sedmidenní přestávku). Časová recepce nemá. Hlavní věc je, že mezi recepcí došlo k přestávce přesně 24 hodin.
  3. Hormonální intrauterinový systém je konstrukce ve tvaru písmene T s vestavěným kontejnerem hormonu. Před instalací tohoto systému musíte projít kompletním gynekologickým vyšetřením pro výpočet nezbytného dávkování a eliminovat možné negativní následky. Intrauterinový systém je nastaven na dobu pěti let, během něhož by lékař měl být pravidelně navštíven pro testování zařízení.

Současná tabulka ukazuje nejčastější léky s levonorgestrelem, jejich dávkování a metodou přijímání.

Jméno drogTyp přípravyAktivní látkaDávková formaZpůsob použití a dávkování
Gravistat, mikrolinessAntikoncepceLevonorgestrelDražéJeden z dražé, podle dne v týdnu nepřetržitě.
Gravistat-125, Microminon, Miniziston, Triciston, Miranova, Ovidon, Riguevidon, Triesilar, Anteovin, Trinordiol, tři RegunAntikoncepceEthinyl estradiol, levonorgestrelDraže nebo tabletInterval Reception
KlimontormAnti-GreystericEstradiol, levonorgestrelDražéInterval Reception
Levonova, MirenaAntikoncepceLevonorgestrelIntrauterinní terapeutický systémPodáván intramaticky, platí po dobu 5 let
NorplantAntikoncepceLevonorgestrelKapsle pro implantáty pod kůži6 kapslí implantovaných pod kůží chirurgicky platnou po dobu 5 let
Postinor, EscapelProstředky nouzové antikoncepceLevonorgestrelpilulkyVezměte uvnitř jedné tablety nejpozději do 72 hodin po nechráněném styku po 12 hodinách je nutné vzít druhou tabletu

Na základě akce, která rostlin s Levonorgestrel drogami na těle, hlavní indikací pro jeho recepci je zabránit nežádoucímu těhotenství. Kromě toho mohou být kontraceptivy s tímto hormonem přiděleno jako lék idiopatické menorrhagie. Toto onemocnění se vyznačuje příliš hojným a dlouhodobým menstruací (nad normou), ve kterém nastává přebytečná ztráta krve, což vede k anémii nebo jiným stavům deficitu železa.

Postpartum endometritida Levonorgestrel v tomto případě zpomaluje růst endometria, což vede ke snížení menstruačního výboje. S takovým onemocněním nebo podezřením, je třeba mít na paměti, že samostatná léčba může vést k nenapravitelnému poškození zdraví, takže všechny schůzky by měly provádět pouze lékař po kontrole a studiu nezbytných analýz. Celý proces léčby se provádí také pod kontrolou specialisty.

Jakékoliv hormonální drogy vyžadují opatrnost při jmenování a recepci. Před doporučením těchto nebo jiných hormonů musí lékař vzít v úvahu omezení a absolutní kontraindikace pro konkrétního pacienta. Pacient by měl zase informovat lékaře o svých onemocněních, i když se zdá, že nesouvisí s recepcí léku.

Absolutní kontraindikace:

  • Super citlivost na lék;
  • trombóza, stejně jako predispozice k nim (přijímání léku zvyšuje riziko vzniku těchto onemocnění);
  • onemocnění koronárních tepen;
  • onemocnění jater nebo žlučové cesty (kontraindikovaná recepce uvnitř);
  • těhotenství;
  • kojení, jako součást léku vstupuje do mateřského mléka;
  • onemocnění malých pánve a infekcí spodních oddělení genitourináře (pro intrauterinový systém);
  • Postpartum endometritida;
  • Septický potrat (příjem léků s LevonOrgestrelem lze doporučit nejdříve než 3 měsíce po něm a po konzultaci s lékařem);
  • Záleží na šňůru nebo maligní děložní neoplazmy, včetně vrozených nebo získaných anomálií;
  • Progestagenis závislé nádory a fibromomy, deformace dělohy;
  • Zvýšená náchylnost k infekcím.

Omezení pro přijímání levonorgestrelu

Omezení přijímání léků s levonorgestrelem se týkají zejména intrauterinního systému. Pokud jsou po instalaci zaznamenány následující negativní stavy, měli byste zvážit odstranění zařízení.

  1. Silná bolest hlavy, včetně migrény s částečnou nebo úplnou ztrátou zraku.
  2. Podezření z ischemie mozku.
  3. Oběhové poruchy, až do mrtvice nebo infarktu.
  4. Diabetes.

Příjem jakékoliv léky může být doprovázeno některými vedlejšími účinky. V případě hormonálních léčiv se zvyšuje pravděpodobnost takových účinků, protože tělo reaguje na příchod hormonu zvenčí. Pečlivé a kvalifikované studium nezbytných analýz před přijetím takových léků může minimalizovat vedlejší účinky, ale pokud je všechny stejné nepohodlí po obdržení takového prostředku příliš silný a pokračuje po dlouhou dobu, léčivo by mělo být změněno na jiný.

Vedlejší účinky z recepce drog s LevonOrgorgestrelem

  1. Ze strany nervového systému může být nějaká nervozita, ostré nálady rozdíly, tendence k depresi.
  2. Může dojít k intoleranci kontaktních čoček.
  3. Možné časté bolesti hlavy.
  4. Výskyt poruch z trávicího systému ve formě nevolnosti, meteorismu, průjmu nebo bolesti břicha.
  5. Na straně sexuálního systému může dojít ke změně množství menstruačního krvácení, a to jak v obou i v menší straně. Může se vyskytnout komerční krvácení v období intermenstrormardu nebo krvácení dělohy. Povlaky a bolestivé pocity v oblasti mléčných žláz mohou také stát důsledky přijímání hormonálních tablet. Kromě toho, zánětlivá onemocnění malých pánevních orgánů nejsou zřídka projevující, vaginální kandidóza, pravděpodobnost rakoviny prsu zvyšuje.
  6. Alergická vyrážka na kůži ve formě ekzémů, urtikárie, akné, doprovázené svědění.
  7. Postup pro stanovení nebo odstranění intrauterinního systému může být doprovázen bolestí, krvácením, omdlením, závratě.

Horpivnitsa Všechny vedlejší účinky se mohou zvýšit, když je lék předávkování, takže by mělo být přísně pozorováno recepční režim a počet tablet. V případě intrauterinního systému případů předávkování nemůže být, pokud neexistuje žádný další zdroj levonOrgorgestrelu.

Shrnutí všech výše uvedených výše, o levonorgestrelu můžeme říci, že se jedná o antikoncepční prostředky za růst endometria, které se používají odděleně a jako součást komplexních léků. Jeho nezávislý recepce, stejně jako jiné hormonální prostředky, je kategoricky kontraindikováno a může být jmenován pouze lékařem po studiu vhodných analýz.