Dexamethasone: pokyny pro použití v gynekologii

Dexamethason (lat. Dexamethasone) - Syntetická příprava ze skupiny glukokortikoidních hormonů. Má anti-řazení, protizánětlivé, imiguální, antialergický, antietnický účinek. Dexametazoni NATRII fosfát se používá pro lékařské účely (Dexamethasoni NatrII fosfát).
Dexametanone

farmakologický účinek

Dexamethason zabraňuje syntéze látek zodpovědných za záněty a alergické reakce. Potlačuje lymfoidní tkaninu, která způsobuje snížení hladin lymfocytů a v důsledku potlačení imunity. Snížení generování imunoglobulinu také podporuje imunosuprese.

Dexamethason Zpoždění sodíku a tekutin v těle. Stimulovat kolaps glykogenu v játrech, zvyšuje obsah glukózy v krvi. Způsobuje snížení tloušťky tlustého otáčení na končetinách, ale zvyšuje ji v obličeji a horní polovině těla.

Snižuje propustnost kapilár, má anti-náhradu účinku. Snižuje výrobu TSH a ACTG. Zvyšuje koncentraci hormonů mozkové vrstvy nadledvinových žláz (adrenalin, norepinefrin, dopamin) a obnovuje citlivost receptorů k nim. Zároveň potlačuje syntézu androgenů, pánské pohlavní hormony produkované nadledvinovým kortexem.

Dexamethason snadno proniká na překážky těla, včetně v mozku a přes placentu v těle plodu.

Vylučuje ledvinami a střevami.

Indikace pro použití

Indikace pro použití dexamethasonu velmi široké. Nicméně, v gynekologické praxi, tento lék není tak často používán:
  • Když neplodnost na pozadí hyperandrode;
  • V hrozbě potratu způsobené hormonální nerovnováhou;
  • Je-li to nutné, používání intenzivní terapie.

Formy vydání

  • Roztok pro intramuskulární, intravenózní, intraartikulární podávání ve formě fosfátového dexamethasonu. 1 ml roztoku obsahuje 4 mg účinné látky. Roztok se vyrábí v ampulích 1 nebo 2 ml. Počet ampulí v balení: 1, 5, 10, 15, 20 nebo 25.
  • Pilulky.Obsah dexamethasonu v 1 tabletě může být 0,5 mg, 1 mg, 1 mg, 4 mg nebo 8 mg. Počet tablet v obalu: 10, 20, 50, 56, 100.

Způsob použití a dávky

Při použití dexamethasonu léčiv pro systémové použití by měla být hlavní část denní dávky zavedena do ranních hodin, což je způsobeno fyziologickým rytmem sekrece vlastních hormonů nadledvinek. Zrušení dexamethasonu léky by měly být postupně, protože jinak vzniká riziko prudkého zhoršení stavu pacienta.

PilulkyPokud je dávka malá (4-6 mg / den), je lepší vzít ji jednou v ranních hodinách. Pokud je dávka 6-20 mg / den, měla by být 50% této dávky odebráno brzy ráno a zbývající část je rozdělena na dvě recepce.

InjekceJe povoleno intravenózní inkoustové (pomalé) a odkapávání, stejně jako intramuskulární podávání dexamethasonu. Po dosažení potřebného terapeutického účinku se dávku léčiva postupně snižuje a převede na recepci tabletovaných forem.

Kontraindikace

Jediná absolutní kontraindikace k použití dexamethasonu je alergie.

Relativní kontraindikace pro účely dexamethasonu:

  1. Virové, bakteriální nebo plísňové infekce v aktivní fázi.
  2. Imunodeficience.
  3. Provedené nebo plánované očkování.
  4. Vzhledem k tomu, dexamethason přispívá k odstranění vápníku z těla, neměl by být aplikován během osteoporózy.
  5. Ulcerative procesy zažívacích orgánů.
  6. Hypertenzní onemocnění, srdeční selhání.
  7. Zvýšení hladiny glukózy v krvi pod vlivem dexamethasonu vyžaduje neustálé monitorování stavu pacienta v přítomnosti diabetu.
  8. Vysoký stupeň obezita.
  9. Stavy obličeje.
  10. Poruchy funkcí systému hypotalamického hypofýzu-adrenálu na libovolné úrovni.
  11. Forma s otevřenou glaukomem.

Interakce s jinými drogami

S společným použitím dexamethasonu a nesteroidních protizánětlivých fondů se zvyšuje riziko vředové léze gastrointestinálních těles.

Hormonální antikoncepce obsahující estrogeny v jejich složení zpomalují odstranění dexamethasonu, čímž se posílá jeho účinek.

Simultánní použití dexamethasonu s přípravky obsahujícím velký počet sodíkových iontů zvyšuje riziko edému a zvýšení krevního tlaku.

Důrazně se doporučuje užívat alkohol během léčby dexamethasonu, bez ohledu na dávkovou formu druhé. Dexamethason a ethylalkohol se vzájemně vyztužují toxické účinky navzájem, což může negativně ovlivnit funkce centrálního nervového systému, jater, zažívacího traktu.

Vedlejší účinky a předávkování

Pokud používáte dexamethason, s přihlédnutím ke všem kontraindikacím, pozorování dávkového a aplikačního režimu, pravděpodobnost vzniku vedlejších účinků nízkých. Nepříznivé účinky dexamethasonu se vyskytují, když je předepsaná dávka překročena nebo bez zohlednění účinků jiných léčiv, když jsou společně používány.

  • Nervový systém a smysly: Poruchy vědomí, halucinatory-delusional syndrom, závratě, krátkodobé postižení, paradoxní nárůst intrakraniálního tlaku.
  • Kardiovaskulární systémVylepšení krevního tlaku, arytmie.

Dexamethasone: Pokyny pro aplikaci

  • Metabolismus: Zvýšit tělesnou hmotnost, periferní edém.
  • Trávicí orgány: Vývoj vředu žaludku a střev ("Steroidní vředy").
  • Endokrinní systém: Nedostatek adrenálního kůra, "steroidní diabetes", narušení menstruačního cyklu.
  • Bone-svalový systém: Snížená mineralizace kostí, slabost svalů.
  • Kůže: "Steroidní akné", vysoký pocení.

Akce pro předávkování dexamethasonu

Specifický nástroj pro neutralizaci a odstraňování dexamethasonu z těla neexistuje. Při přepadení tablet, oběť dává velké množství teplé vody, sorbenty. Ve stacionárních podmínkách se provádí symptomatická korekce narušených funkcí.

speciální instrukce

Těhotenství a laktace

Výzkum lidí potvrzujících nebo vyvrácených dexamethason poškození plodu nebyl proveden - byly však provedeny testy na laboratorních zvířat, což potvrzuje negativní účinek léku na těle novorozence.

Tak, dexamethason během těhotenství by měl být aplikován pouze v případech, kdy přínosy jeho použití výrazně převažují nad potenciálním poškozením plodu. Taková situace se vyskytuje hrozbou potratu způsobené zvýšením nadledvinám žen ženských genitálních hormonů. Příjem dexamethasonu v tomto případě normalizuje úroveň testosteronu, protože riziko potratu se stane minimální.

V období kojení by mělo být pamatováno, že dexamethason proniká do mateřského mléka. Proto by mělo být buď přestat používat dexamethason nebo jít na umělé krmení.

Dexamethasone při přípravě na koncepci

Dexamethasone se používá při plánování těhotenství obnovit hormonální pozadí a přípravu těla ženy, která má představit. Ale v tomto případě by měl být recepce dexamethasonu prováděn pod přísnou kontrolou gynekologa. Lék se doporučuje pro hyperandrode - přebytečné pánské pohlavní hormony. Použití dexamethasonu umožňuje normalizovat rovnováhu hormonů v těle. Těhotenství na pozadí příjmu drog přichází do 1-3 měsíců. Je důležité si uvědomit, že i když je dexamethason předepsán v minimální dávce, pravděpodobnost vzniku vedlejších účinků zůstává velmi vysoká.

Podmínky skladování a trvanlivosti

Dexametazonové léky by měly být skladovány v suchém, tmavém místě při teplotě menší než 5 a ne vyšší než 25 stupňů.

Doba použitelnosti dexamethasonových léčiv v hermetickém obalu (ampule, láhev) je 24 měsíců. Otevřete Ampule se nechá používat nejpozději 24 hodin po otevření.

Analogy

Analogy dexamethasonu jsou jiné glukokortikosteroidy:

  • Methylprednisolon ("methipred", "salus-medrol");
  • Betamethasone;
  • Prednisolone a ostatní.

Cena

Ceny pro léky obsahující dexamethason se výrazně liší v závislosti na formě uvolňování, výrobce, prodejního regionu.

Cena On pilulky:

  • 10 kusů v obalu: 14-44 rublů;
  • 20 kusů: 18.70-34,50 rublů;
  • 50 kusů: 39.70-66,90 rublů;
  • 56 kusů: 37.00-55,90 rublů;
  • 100 kusů: 54,70-136.30 rublů.

Injekční formy v ampulích stojí 45-182,5 rublů (pro 5 ampulí), 62-68 rublů (pro 10 ampulí), 102-228 rublů (25 ampulí).

Dovolená z lékárny

Dexamethason - lék přísného účetnictví, takže je propuštěn z lékáren pouze receptem.