8 Způsobů, jak zvýšit testosteron doma

Testosteron je hlavním sexuálním hormonem mužů, který je vyroben v malých množstvích a v těle žen.

U mužů se vyrábí v varlatech, ve speciálních buňkách Leidig a u žen - v vaječnících. Také v obou pohlavích je syntetizováno malé množství hormonu Bóra nadledvinek.

V období puberty je testosteron jedním z faktorů odpovědných za fyzické změny chlapců. V této době vyskytne svalový růst a posílení, aktivní růst vlasů na tělo a hlasové mutaci.

Mnoho studií prokázalo: muži i ženy musí podporovat "zdravou" úroveň testosteronu, zejména v dospělosti. Dospělí je důležité pro všeobecné zdraví. Má pozitivní vliv na složení těla a sexuální funkce, a také snižuje riziko onemocnění.

Kromě toho, během několika týdnů, zvýšení hladiny hormonu vede k rychlému zvýšení svalové hmoty a člověk se stává aktivnější a energičtější.

Testosteron také hraje důležitou roli v zdraví žen a pomáhá poskytnout normální sexuální život.

Dnes budeme říct o 8 přirozených způsobech, jak zvýšit jeho úroveň, které odborníci považují za nejúčinnější.

jeden. Zvýšit silový trénink

Cvičení pomáhá zabránit mnoha chorobám, které se rozvíjejí kvůli nezdravému životnímu stylu. Je pozoruhodné, že jsou také přírodní busters testosteronu. V jednom z rozsáhlých studií bylo prokázáno, že lidé, kteří se pravidelně angažovaní ve sportu, hormonální úroveň byla vyšší (1).

V nedávném experimentu, ve kterém se zúčastnili muži s obezitou, zjistili, že odborníci zjistili, že zvýšit testosteron se ukázalo, že fyzická námaha se ukázala být ještě účinnější než dodržování stravy pro snížení hmotnosti (2).

Úroveň testosteronu
Průměrná hodnota úrovně testosteronu v krvi před a po 12týdenním programovém vzdělávacím programu. Zdroj: https: // ncbi.Nlm.NIH.GOV / PUBMED / 26798202

Nejlepší druh cvičení je výkonový trénink s břemenem. Intervalový trénink s vysokou intenzitou je také velmi účinný, i když žádný druh fyzické exertionové práce není také špatný.

Recepce kreatinu monohydrátu v kombinaci s výcvikem více zvyšuje úroveň hormonu (3) (doporučuje se odborná konzultace).

Výstup:

Všechny typy cvičení - přírodní testosteron boosters. Nejúčinnější z nich jsou léčeni břemenem a intervalem tréninkem vysoké intenzity.

2. Snižte napětí (snížení kortizolu).

Odborníci vždy připomínají nebezpečí pravidelných stresových situací pro osobu, protože zvyšují úroveň Hormon Cortizola (stresový hormon).

"Abnormální" zvýšení úrovně kortizolu rychle Snižuje úroveň testosteronu. Práce těchto hormonů se podobá houpačce: pokud jeden stoupá, druhý je snížen (4).

Vzhledem k stresu jsou lidé náchylní k systematickým převodům, jejich hmotnost se zvyšuje, což znamená "kopie" škodlivý tuk v těle. Takové změny, zase negativně ovlivňují úroveň testosteronu. Odborníci poradí? Je nutné vyhnout se stresovým situacím a v některých případech doslova Udělejte si strach a udržet klid, Když se stane něco nepříjemného.

Začněte používat jednodílné produkty, zapněte pravidelné cvičení podle plánu, nalít, smát a cvičit, který přináší pozitivní emoce.

Výstup:

Vysoký stresový hormon je škodlivý pro zdraví a snižuje hladiny testosteronu v těle.

3. Použijte vitamin D

Dnes je vitamín D jedním z nejoblíbenějších vitamínů na světě. Má mnoho prospěšných vlastností lidského zdraví a funguje to jako přirozený testosteron booster.

V jedné ze studií, které trvaly 12 měsíců (5), bylo prokázáno, že spotřeba Asi 3000 metrů Vitamin D3 denně zvyšuje úroveň testosteronu o cca 25%. Vitamin D a vápník také pomohli udržet "zdravý" hormonální úroveň starších lidí, kteří se také zúčastnili experimentu.

Za účelem posílení výroby testosteronu a zažít všechny další užitečné vlastnosti vitamínu D, zkuste pravidelně vystavovat pokožku s ultrafialovými paprsky Nebo trvat asi 3000 metrů vitamín d3 denně (doporučuje se odborná konzultace)).

Výstup:

Více často nebo vezměte přísady vitamín d.

čtyři. Příjem vitamínu a minerálních přísad

Ačkoli výhody polyvitaminů jsou stále aktivně diskutovány odborníky, určité vitamíny a minerály jsou stále opravdu užitečné.

Například zinek stimuluje produkci testosteronu u sportovců a těch, kteří mají nedostatek zinku v těle. Kromě toho, podle výsledků jedné studie, zinku a vitaminu B zlepšit kvalitu spermií o 75% (6).

Výstup:

Specialisté se osvědčili: vitamín D a zinek - nejlepší vitamíny, které pomáhají zvýšit výrobu testosteronu.

Pět. Zdravý spánek, minimálně 7 hodin

Nejen dieta a fyzická námaha jsou stejně důležitá pro zdraví, ale také dobrý spánek. Pro každou osobu, dokonalý počet hodin spánku individuálně, ale podle výsledků jedné studie, Hladina testosteronu se snižuje o 15%, pokud spíte ne více než 5 hodin (7) t.

Spát na testosteronu
24-hodinová hladina testosteronu v závislosti na době spánku. Zdroj: https: // ncbi.Nlm.NIH.GOV / PUBMED / 21632481

Další dlouhý experiment ukázal, že testy to Pouze 3-4 hodiny denně spal, ocitlo se na pokraji nedostatku testosteronu v těle (osm). Ostatní odborníci s tím souhlasí. Říká se, že každá další hodina spánku zvyšuje produkci hormonu o cca 15%.

Ačkoli mnozí nepovažují problém nedostatku zdravého spánku, lékaři důrazně doporučují věnovat pozornost tomu. Optimální počet hodin spánku za den - 7-10 hodin.

Výstup:

Ujistěte se, že spíte dost hodin denně. Zdravý spánek zvyšuje výrobu testosteronu a zlepšuje se všeobecně.

6. Recepce Ashwaganda

Vědecké studie byly prováděny pouze s několika přírodními zesilovači. Mezi ně patří například, Ashwaganda Plant. Vědci zkontrolovali svou akci na muže s neplodností a v důsledku toho nalezl v některých tématech zvýšení testosteronu (9) o 17% a zvýšení počtu spermií o 167%.

Pokud jde o zdravé muže, Ashwaganda jim pomohla zvýšit hladinu hormonu v těle o 15%. Další studie ukázala, že Ashwaganda snižuje úroveň kortizolu asi 25%, a proto, jak jsme říkali výše, stimuluje vývoj testosteronu.

Ashwaganda a Testosteron
Klinické posouzení spermatogenní aktivity po obdržení kořene Ashwaganda. Výzkum trvající 12 týdnů. Zdroj: https: // ncbi.Nlm.NIH.GOV / PUBMED / 24371462

Mělo by být řečeno několik slov o Immibre, protože obsahuje obrovské množství užitečných vlastností. Většina studií této rostliny byla prováděna na zvířatech, ale jeden experiment, kde byli muži a ženy s neplodností testovány, ukázali, že Ginger může zvýšit úroveň testosteronu o 17% (10).

K jiným rostlinám, jejichž akce byla také zkontrolována na zvířatech, a u lidí zahrnují nadržené goas plevele, mukuna hořící (nebo "sametové fazole") a eurikomový dlouhý olej. Je důležité objasnit, že pozitivní výsledek použití těchto rostlin Bylo vidět na myši a lidi s neplodností na zpočátku nízkém testosteronu. Proto rozhodně není známo, zda tyto přírodní přísady přinesou výhodu, pokud máte normální úroveň hormonu v těle.

Výstup:

Bylinné přísady (rostliny) zvyšují úroveň testosteronu v těle lidí s neplodností a lidmi s původně nízkou úrovní hormonu.

7. Strava. Vyvážení proteinů, tuky a sacharidů

Co jíte, ovlivňuje hladiny testosteronu a další hormony v těle. Proto je důležité sledovat množství spotřebovaných kalorií a vyhnout se extrémům, protože konstantní posezení na přísné stravě nebo přejídání vám nepomůže udržovat "správnou" hormonu.

Ve stravě je nutné zapnout sacharidy, proteiny a tuky. Taková strava má pozitivní vliv na lidské zdraví jako celek a je považován za nejúčinnější.

Výstup:

Vyhněte se extrémech. Nepřekládejte si a neomezujte se v potravinách. Přidejte vyvážené množství tuků, sacharidů a proteinů do diety.

osm. Snižte sloučeniny podobné estrogenům

Existuje několik dalších faktorů, které ovlivňují úroveň hormonů. Snažte se například chránit před parabeny a BPA (bisfenol A), který je obsažen v plastu (11).

Kromě toho hraje zdravý sexuální život (12) klíčovou roli při stabilizaci úrovně pohlavních hormonů a testosteronu (12).

Exterminated alkohol a narkotické léky - nezáleží na tom, zda je to lékařské nebo rekreační použití - také snižuje úroveň testosteronu. Ale pozitivní emoce (13), naopak zvyšují produkci hormonu a mají příznivý vliv na blahobyt obecně.

Výstup:

Minimalizovat použití alkoholu a narkotik a vyhnout se estrogen-jako chemikálie.

Proč je důležité ovládat testosteron v těle?

Testosteronova generace u mužů začíná klesat od asi 25-30 let. Tento problém nelze ignorovat, protože studie to opakovaně argumentovaly Výsledkem toho může být obezita, zvýšení rizika onemocnění a dokonce předčasné smrti.

Pro ženy "Právo" úroveň testosteronu v těle je důležitá jako jiné hormony - estrogen a progesteron.

Každý, bez ohledu na pohlaví, musí kontrolovat úroveň tohoto hormonu v těle a přijmout nezbytná opatření k regulaci. Je tedy možné zlepšit váš vzhled a zdraví obecně.

Vědecké zdroje:

  1. Eur J Appl Physiol. 2012. Fyzicky aktivní muži. https: // ncbi.Nlm.NIH.GOV / PUBMED / 22234399
  2. J Clin Biochem Nut. 2016. Zvýšená fyzická aktivita https: // ncbi.Nlm.NIH.GOV / PUBMED / 26798202
  3. Clin j třídit med. 2009. Tři týdny příjmu monohydrátu kreatinu ovlivňují poměr dihydrotestosteronu a testosteronu u hráčů. https: // ncbi.Nlm.NIH.GOV / PUBMED / 19741313
  4. JClin Endocrinol Metab. 1983. Akutní potlačení úrovně testosteronu kortizolu u mužů. https: // ncbi.Nlm.NIH.GOV / PUBMED / 6348068
  5. Horma metab res. 2011. Vliv užívání vitamínu D na úrovni testosteronu u mužů. https: // ncbi.Nlm.NIH.GOV / PUBMED / 21154195
  6. REN selhává. 2010. Účinek kyseliny listové a sulfátu zinečnatého na mužských faktorech. https: // ncbi.Nlm.NIH.GOV / PUBMED / 11872201
  7. Jama. 2011. Vliv týdne omezeného spánku na mladých lidech. https: // ncbi.Nlm.NIH.GOV / PUBMED / 21632481
  8. Univerzita v Chicagu. 2007. Komunikace mezi spánkem a ranním testosteronem. https: // ncbi.Nlm.NIH.GOV / PUBMED / 17520786
  9. Evid založil komplikovanou alternatou med. 2013. Klinická hodnotící aktivita spermií. https: // ncbi.Nlm.NIH.GOV / PUBMED / 24371462
  10. Al-Kadir Mares, Waleed Abid-Najam, Wisam S. 2012. Vliv zázvoru na parametry spermií, FSG, LG a Testosteron v neplodných mužech. http: // připojení.Ebscohost.Com /
  11. J Clin Endocrinol Metab. 2014. Metabolity fttalatu v moči jsou spojeny s poklesem hladiny testosteronu. https: // ncbi.Nlm.NIH.GOV / PUBMED / 25121464
  12. J gerontol. 1982. Sdělení výroby testosteronu a sexuální aktivity u zdravých starších mužů. https: // ncbi.Nlm.NIH.GOV / PUBMED / 7069152
  13. Boha. 1989 . Vítězové testosteronu a poražení v soutěžích. https: // ncbi.Nlm.NIH.GOV / PUBMED / 2606468