13 Způsobů, jak snížit pravděpodobnost diabetu

Diabetes je chronické onemocnění, které miliony lidí v celém světě trpí. Pokud to není ošetřeno, důsledky budou závažné: slepota může vyvinout, selhání ledvin a srdeční onemocnění.

Když se onemocnění teprve začíná vyvíjet, hladina cukru v krvi stoupá, ale ne tak diagnostikovat diabetu. Takový stav se nazývá prediabet (riziková skupina).

Asi 70% případů jde do diabetu typu 2. Naštěstí může být rozvoj prediabeta zastaven.

Na takových rizikových faktorech jako geny, věk nebo důsledky nezdravého vlivu životního stylu nemožné, ale existuje mnoho způsobů, jak snížit pravděpodobnost diabetes mellitus.

13 Doporučení, která pomůže vyhnout se vývoji diabetu:

jeden. Snižte spotřebu cukru a rafinovaných sacharidů

Jíst sladkosti a jednoduché sacharidy mohou vést k rychlému vývoji diabetu u lidí z rizikové skupiny.Tyto produkty jsou bleskově rozděleny v těle na nejmenší molekuly cukru, které pronikají krevní oběh. Zvýšení hladiny cukru podporuje pankreatu za vzniku inzulínu - hormonu, který odstraňuje cukr z průtoku krve a odešle jej do buněk.

Lidé s prediabetovými buňkami nejsou náchylné k působení inzulínu, takže úroveň cukru zůstává vysoká. Chcete-li to snížit, slinivka břišní je ještě více inzulín. V důsledku toho, po chvíli, obsah cukru v krvi a inzulín překročí přípustnou úroveň, což vede k diabetu typu 2. S výjimkou rychlých sacharidů z menu, můžete výrazně snížit riziko onemocnění.

2. Pravidelně fyzické cvičení

Bylo prokázáno, že pravidelné sporty brání rozvoji diabetu.

Cvičení zvyšuje citlivost buněčných buněk k působení inzulínu. Proto je v průběhu tréninku menší inzulín pro kontrolu hladiny cukru v krvi. (https: // ncbi.Nlm.NIH.GOV / PUBMED / 24243632)

Zvýšit citlivost na inzulín ze sportu

Mnoho typů fyzické aktivity snižuje inzulínovou rezistenci a sníží hladinu cukru v krvi. Mezi nimi, sporty, jako je aerobik, interval s vysokou intenzitou a výkonem. Zvýšená frekvence cvičení také normalizuje produkci inzulínu. Mezi lidmi, kteří jsou ohroženi diabetu, provedla studii, která ukázala, že za účelem školení je nutné spálit více než 2000 kalorií týdně.

3. Pít hodně vody

Voda - nepochybně, nejužitečnější zdravotní nápoj.

Proto musíte obrátit pravidlo namísto nápojů s vysokou úrovní cukru, konzervačních látek a jiných pochybných složek k pití běžné čisté vody.

Zneužívání Sweet Roating nápoje Zvyšuje riziko diabetu typu 2 a latentní autoimunitní diabetes u dospělých (Diabetes Lada).

Lada-diabetes je diabetes typu 1, které lidé mají starší 18 let. Na rozdíl od prudkých symptomů charakteristikou dětské diabetu typu 1 se Lada-diabetes vyvíjí postupně, což vyžaduje zvýšenou léčbu jako onemocnění postupující.

Studie potvrdily, že zvýšení spotřeby vody normalizuje hladinu cukru v krvi a zlepšuje reakci těla na inzulín.

čtyři. Dejte svou váhu zpět

Většina lidí, kteří jsou diagnostikováni s diabetem typu 2, trpí nadváhou nebo obezitou.

Lidé s prediabetem mají tendenci přijímat v oblasti břicha a kolem vnitřních orgánů, jako jsou játra. Tento tuk se nazývá viscerální. Nadměrný viscerální tuk vyvolává inzulínovou rezistenci, což výrazně zvyšuje riziko diabetes mellitus.

Vědci prokázali, že i mírný pokles tělesné hmotnosti pomáhá snížit toto riziko. (Podrobné https: // ncbi.Nlm.NIH.GOV / PMC / Články / Články / PMC1762038 /) Existuje mnoho rozumných způsobů hubnutí, ke kterému různé diety zahrnují nízko carb, středomořské, vegetariánské a paleodie. Hlavní věc je vybrat dietu, která je snadno pozorována po dlouhou dobu.

Pět. Házet kouření

Výzkumná vazba kouření a pasivní kouření s vývojem diabetu typu 2.

Vědci zjistili, že riziko diabetu se zvyšuje o 44% mezi mírnými kuřáky a 61% u lidí, kteří kouří více než 20 cigaret za den.V jiné studii byla pravděpodobnost diabetu studováno ve středního věku poté, co kouřili. O pět let později se rizika snížila na 13% a za dvacet let - se rovnali rizikům onemocnění v těch, kteří nikdy nekouřili. (https: // ncbi.Nlm.NIH.GOV / PUBMED / 11522704)

Bylo zjištěno, že navzdory skutečnosti, že mnoho bývalých kuřáků získává nadváhu, několik let po zbavení špatného zvyku, jsou méně náchylné k nebezpečí diabetu, jako by kouření pokračovalo.

6. Dodržujte nízkouhlíkovou dietu

Je prokázáno, že dieta s nízkou carbem zabraňuje vývoji diabetu.

Existuje mnoho různých možností napájení pro hubnutí, ale dieta s nízkou carb je vykázána jako nejúčinnější. Podle výzkumu, ona Snižuje hladinu cukru a inzulínu, Zvyšuje citlivost buněk k inzulínu a snižuje další rizikové faktory diabetu.

Při omezení sacharidů, hladiny cukru v krvi po přijímání potravin bude výrazně nižší, takže tělo bude přidělit méně inzulínu.

7. AVezměte si velké porce jídla

Bez ohledu na dietu jste dodržovali, je důležité se vyhnout velkým porcím potravin, aby se snížilo riziko diabetu, zejména pokud trpíte nadváhou.

Příliš bVelká potravinová část pro jedno jídlo zvyšuje obsah cukru v krvi a úroveň inzulínu Lidé, kteří jsou náchylní k vývoji diabetu.

Ve studii mužů s obezitou s prediabetem, který následoval ketogenní dietu, průměrná hladina cukru v krvi na prázdný žaludek se snížila z 118 do 92 mg mg / dl, která je v normálním rozmezí. Účastníci také ztratili váhu a zlepšili několik dalších zdravotních ukazatelů (https: // ncbi.Nlm.NIH.GOV / PUBMED / 21612461).

osm. Odmítnout sedavý životní styl

Aby se zabránilo vývoji diabetu, je důležité se vyhnout sedavému životnímu stylu. Pokud nejste moc nebo sportování vůbec, strávit celý den v sedací poloze, riziko nemocného diabetu se zvyšuje.

Bohužel, někdy je obtížné změnit zavedené návyky. Začněte s malými: mluví po telefonu stojící nebo vylézt po schodech místo jít do výtahu.

devět. Jíst jídlo obohacené s vláknem

Jíst velké množství vláken je užitečné pro kontrolu zdraví a hmotnosti.

Studie prováděné mezi lidmi s nadváhou a rizikem diabetu ukázaly, že vlákno si zachovává nízký inzulín a hladiny cukru v krvi. (https: // ncbi.Nlm.NIH.GOV / PUBMED / 27699700)

Vlákno je dva typy: rozpustný a nerozpustný. Rozpustné vlákno absorbuje vodu a nerozpustný - ne. Procházející trávicím traktem, rozpustné vlákno a voda tvoří gel, který zpomaluje rychlost trávení potravy. To přispívá k postupnějšímu nárůstu hladiny cukru. Princip působení nerozpustných vláken není na konci jasné, ale jeho použití také snižuje pravděpodobnost diabetu.

10. Normalizovat vitamín D

Vitamin D je důležitý pro udržení normální hladiny cukru v krvi.

Lidé s nedostatečným nebo nízkým obsahem vitaminu D v těle podléhají vyššímu riziku všech typů diabetu.

Většina zdravotnických organizací doporučuje udržovat hladinu vitaminu D v množství minimálně 30 ng / ml (75 nmol / l).

Vědci zjistili, že lidé mají vysokou úroveň vitaminu D, 43% méně citlivé na diabetu typu 2 než lidé s nižšími úrovněmi.

Bohaté zdroje vitamínu D jsou mastné odrůdy ryb a rybího tuku. Ale také vitamín D se vyrábí v těle pod vlivem slunečního světla. Většina lidí však musí navíc užívat vitamín D v množství 2000 až 4000 metrů denně.

jedenáct. Snižte spotřebu recyklovaných výrobků

Jíst recyklované výrobky způsobují takové zdravotní problémy, jako je srdeční onemocnění, obezita a diabetes mellitus.

Hromadná strava s převahu recyklovaných potravin zvyšuje pravděpodobnost diabetes mellitus o 30%. Zahrnutí do výživné menu celých produktů však pomáhá snížit tuto šanci. (https: // ncbi.Nlm.NIH.GOV / PUBMED / 25917191)

Studie také ukázaly, že polotovary obsahující rostlinné oleje a doplňky pomáhají snížit riziko diabetu. Možná je to částečně způsobeno úvodem v menu pevných výrobků, jako jsou matice, zelenina, ovoce a jiné zeleninové potraviny.

12. Pít čaj nebo kávu

Voda by měla zůstat hlavním nápojem, ale zahrnutí do diety čaje nebo kávy také pomáhá vyhnout se diabetu.

Na pubme.Org různé studie potvrzují (https: // ncbi.Nlm.NIH.GOV / PUBMED / 19727658) Denní použití kávy snižuje riziko diabetu typu 2 od 8 do 54%, v závislosti na počtu šálků kávy denně.

Kávové efekty na diabetu

V kávě a čaj obsahuje antioxidanty polyfenolů, chrání tělo před diabetem. A složení zeleného čaje zahrnuje unikátní antioxidant EpialoChene Galad, který snižuje hladinu cukru v krvi a zvyšuje citlivost inzulínu.

13. Zapnout do stravy kurkumy a barbaris

Existuje několik rostlinných látek schopných zvyšovat citlivost inzulínu a snížit pravděpodobnost diabetes mellitus:

Kurkumin

Kurkumin je součástí jasného turmeru Zlatého koření, jeden z hlavních složek kari.

Studie ukázaly, že kurkumin pomáhá v artritidě a může snížit zánětlivé markery z předemabetiky.

Berberin

Berberin je součástí několika bylin, včetně Barbaris a je používán v tradiční čínské medicíně po dobu tisíců let.
Vědci zjistili, že lidé s diabetem 2 typy Berberin významně snižují hladinu cukru v krvi.

Kurkuma a Barbaris zvyšují citlivost inzulínu, snižují hladinu cukru v krvi a pomáhají zabránit vývoji diabetu.

Namísto počítání doméru prvního stupně diabetu je lepší ji použít jako Stimul ke změně životního stylu, který pomůže zastavit vývoj nemoci. Správnou výživu a vysokou fyzickou aktivitu - nejlepší způsob, jak udržet hladinu cukru a inzulínu je normální a zabránila progresi diabetu.

Překlad: https: // Healthline.COM / výživa / prevence-diabetes