Přípravky obsahující progesteron, pro které jsou předepsány?

Progesteron je steroidní hormon, ovlivňující menstruační cyklus, průběh těhotenství a vývoj plodu. Progesteronové přípravky jsou předepsány především v porodnictví a gynekologii Pro normalizaci práce reprodukčního systému žen.

Možná použití hormonálních prostředků v těhotenství. Použití progesteronu umožňuje normalizovat klíčové procesy v sexuálním systému a zajistit bezpečnou koncepci a rozšíření plodu.

Indikace pro cílový progesteron

Progestogeny (progestiny) - to je společný název genitálního hormonu, Tajný Žluté tělo vaječníků a placenty (během těhotenství), částečně - kůra nadledvinek.

Zástupce této skupiny léčiv je progesteron. Jako léky, léky na bázi léků jsou předepsány, když nedostatek hormonu.

Hlavním úkolem léčiv je vyrovnat účinek nadměrných částek Estrogen a normalizovat hormonální pozadí.

Přípravky na progesteronu

Státy z důvodu nedostatku progesteronu:

  • endometrióza;
  • Myom dělohy;
  • Hyperplazie endometria;
  • Dysfunkční děložní krvácení;
  • Poruchy menstruačního cyklu;
  • předmenstruační syndrom;
  • Sekundární amenorrhea;
  • neplodnost způsobená nedostatkem fáze luteinu cyklu;
  • Patologie onemocnění mléka.

Během těhotenství jsou injekce a progesteronové tablety předepsány s ohrožujícím a startováním potratem, s nedostatkem hormonu. Použití léčiva se doporučuje až do doby 16-20 týdnů, to je před vývojem placenty. Použití progestinů s obvyklým potratem jako hormonální podpora.

Progesteronové drogy u žen jsou také jmenovány v plánu substituční hormonální terapie (UGT) v umělém nebo přírodním vyvrcholení.

Přehled progesteronových drog

V klinické farmakologii jsou všechny léky progesteronu děleny na rozdělení do dvou velkých skupin:

  • Přírodní gestagens. Chemickou strukturou je blízko progesteronu.
  • Syntetické gestageny. Mezi nimi jsou strukturně podobné progesteronu a testosteronu.

V porodnické praxi se používají pouze přirozený progesteron a didrogesteron, nejpodobnější ve struktuře s přírodními gestageny. V gynekologii se používají různé verze léků.

Formulář vydání:

  • Injekce. Přípravky pro intramuskulární podávání mají vysokou biologickou dostupnost, ale častěji vedou k vzniku místních nežádoucích reakcí a komplikací spojených s formulací injekce.
  • Pilulky. Ústní recepce léčiva je vhodná a účinná v důsledku velké sací plochy tenkého střeva. Minusů stojí za zmínku vysoké frekvence nežádoucích účinků spojených s průchodem léků přes zažívací trakt.
  • Kapsle pro intravaginální podávání. Tato volba se používá k zavedení mikronizovaného progesteronu a snižuje jeho metabolismus v játrech. Existuje variabilita individuální koncentrace účinné látky v krvi a cílovým orgánem, který nevyhovuje účinek léčiva.
  • Gel pro použití. Umožňuje zvýšit koncentraci hormonu zaměřeného na cílové tkáně do postřikovače zažívacího traktu.

Optimální léčivo Gestagne musí být zodpovědný za dvě klíčová kritéria: Vlastnit vysokou selektivitu (Zatímco selektivně na cílovém orgánu) a mají vhodnou formu uvolnění (pilulky pro ústní podání). To poskytuje optimální biologickou dostupnost a umožňuje získat předpokládanou stabilní koncentraci léčiva v krvi.

V lékařství se používají přípravky progesteronu:

Duphaston

Formulář vydání: Prášky pro ústní použití.

Léčivá látka: Didrogesterone.

Droga zaujímá mezilehlá poloha mezi přírodními a syntetickými gestagenami. Má vysokou selektivitu a skutečně ovlivňuje cílové orgány. Aktivita převyšuje přirozený progesteron 20krát, což umožňuje použití léčiva v minimálních dávkách, vyhnout se závažným vedlejším účinkům a velkým zatížením jater. Nemá minerální kortiko, glukokortikoidní a androgenní činnost, která snižuje pravděpodobnost negativních reakcí.

Aplikace didrogesteronu je povolena během těhotenství kdykoliv. Lék nečiní hormonální vliv na plod a nezasahuje do normálního vývoje.

Uremines

Formulář uvolnění: kapsle pro intravaginální podávání.

Léčivá látka: Mikronizovaný progesteron.

Odkazuje na přirozenou skupinu gestagenu. Účinnostmi jsem podřadný k didrogesteronu. Má méně selektivity. Ve vysokých dávkách (více než 600 mg za den), vynocilo vedlejší účinky v důsledku tvorby velkého počtu aktivních metabolitů.

Mikronizovaný progesteron se nechá používat během těhotenství v prvním trimestru. V trimestru II a III je použití Urezheptanu nežádoucí v důsledku vysokého působení na játrech a riziku vývoje cholestasis.

Norcut

Formulář uvolnění: Prášky pro orální podávání.

Léčivá látka: Norethisterone.

Vztahuje se na syntetické analogy progesteronu. Jmenován v gynekologii pro léčbu premenstruačního syndromu a dysmenorrhea ve druhé fázi cyklu. Lék je možné použít dysfunkčním děložním krvácením s krátkým kurzem s následným přiřazením udržovací dávky. Význam použití nourishtisteronu při léčbě hyperplastických procesů pohlavních orgánů jako dočasného regresního nástroje.

Ormetril a Extoton

Formulář uvolnění: Prášky pro orální podávání.

Léčivá látka: Linestrenol.

Syntetické analogy progesteronu. V gynekologii je ormetril deklarován jako prostředek pro zastavení krvácení dělohy a normalizace menstruačního cyklu. Lze použít ke změně data normální menstruace. Exluton, podle pokynů, se používá jako prostředek antikoncepce.

Verapex a ustanovení

Formulář uvolnění: Prášky pro orální podávání.

Léčivá látka: Medroxyprogesterone.

Onkologie je jmenována jako paliativní pomoc při pomoc při rakovině prsu v hormonu a endometriánech v menopauze.

Visanna

Formulář uvolnění: Prášky pro orální podávání.

Léčivá látka: Dienogest.

Jedná se o syntetický analog progesteron, 19-nortistosteronový derivát. Má nízkou afinitu k progesteronu, ale má silný progestogen. Se liší proti bezvýznamné androgenní, mineralcortikoidní a glukokortikoidní aktivitu.

V gynekologii je jmenován na léčbu endometriózy. Účinný v terapii chronické pánevní bolesti způsobené růstem endometrio ohnisky.

Nemenetran

Formulář uvolnění: Prášky pro orální podávání.

Léčivá látka: Gestrinone.

Odkazuje na 19-nortistosteronový derivát. Má antiprogestogenní a androgenní účinky. V gynekologii se používá v terapii endometrióza.

Trhlina

Uvolněte formulář: gel pro aplikaci.

Léčivá látka: Mikronizovaný progesteron.

Zástupce přírodních gestagenů. Používá se v benigní onemocnění mamárských žláz: medián a difuzní fibrózní cystická mastopatie. Aplikace gelu se zaměřuje na oblast prsu, umožňuje vytvořit svou vysokou koncentraci v oblasti akce a snížit dávku léčiva.

Charozetta a Lactin

Formulář uvolnění: Prášky pro orální podávání.

Léčivá látka: Desořsterlel.

V gynekologii, předepsané jako prostředky Antikoncepce V případě, že je KOK kontraindikován. Doporučeno během laktace a ve věku, v blízkosti přírodní menopauzy.

Postinární

Formulář uvolnění: Prášky pro orální podávání.

Léčivá látka: Levonorgestrel.

Aplikován jako prostředek pro nouzová antikoncepce. Použití léku podle schématu do 72 hodinV případě nechráněného pohlavního styku se vyhne nežádoucímu těhotenství.

Vedlejší účinky přípravků progesteronu

Na pozadí použití gestagenů jsou tyto nežádoucí jevy zaznamenány:

  • Nervový systém: bolest hlavy, závratě, snížení nálady, deprese, poruchy spánku, redukční libido, přiléhatelnost, ztracená.
  • Trávicí trakt: nevolnost, meteorismus, epigastrie bolest, cholestaz.
  • Hematopoetický systém: hemolytická anémie.
  • Reprodukční systém: průlom dělostní krvácení, amenorea, citlivost na prsu.
  • Jiné státy: periferní edém, hmotnostní sada, akné vyrážka.
  • Alergické reakce.

Přípravy s výrazným androgenním účinkem vedou k vzhledu akné, Změna hlasu, hirsutismus.

Gely pro aplikaci na kůži mohou způsobit otok a erytém na místě aplikace.

Přípravy se vztahují pouze na doporučení lékaře