Proč bradavky bolí u žen: co dělat a kdy potřebujete konzultovat lékaře?

Pickiness bradavek - časté znamení začínající menstruace nebo těhotenství. Ale bolest v mléčných žlázách může být také příznakem vážné patologie u mužů a žen.

Dámská prsa - varhany přecitlivělé na vnitřní a vnější změny. Kůže na bradavkách je velmi tenká a reaguje na jakýkoliv dopad. Občas se mohou objevit nepříjemné pocity a bolest v této oblasti a iSoly.
Příčiny bolesti v bradavkách u žen

Důvody

Příčiny bolesti bradavek u žen mohou být mnoho faktorů. Tyto epizodické bolesti mohou zmizet nezávisle bez jiných projevů a bez poškození zdraví. V ostatních případech je bolest příznakem vážného onemocnění. Jakákoli onemocnění mamarchových žláz V lékařské terminologii se nazývá Mastalgie. V takovém okamžiku nepohodlí může žena cítit, že špičky špičky, popáleniny nebo bolestně se jich dotknout.

MastalgiaCharakter bolesti
CyklickýPravidelnost se objeví periodicky a je pozorována současně jak v laktických žlázách. Po normalizaci hormonálního pozadí, bolest míří bez následků
NecyklickýHořící nebo zíral bolesti pouze v jednom prsu jsou pozorovány kvůli patologii. Bolest se může zvýšit před menstruací. Po ukončení měsíční bolesti neprochází vůbec. Tento příznak může být doprovázen výbojem z vsuvky hrudníku

Fyziologické důvody

Proč bradavky velmi bolí? Normálně v ženském těle může být bolest během premenstruačního syndromu, těhotenství a kojení. Tyto bolesti jsou příznaky hormonálních přeskupení v těle ženy. Bolest je pozorována rovnoměrně u prsních žláz a prochází bez stopy po eliminaci příčiny.

Bolest v bradavcích během těhotenství

Na začátku výskytu těhotenství v krvi zvyšuje koncentrace estrogenu a progesteronu. Tyto hormony jsou navrženy tak, aby vyhovovaly tělu k nadcházejícím nástrojům plodu.

Hormony Těhotenství přispívají k zpoždění sodíku v těle, což vede k akumulaci tekutiny v tkáních a k celkovému edému. Mléčné žlázy také zvyšují velikost. Nervózní konce obsažené ve struktuře žláz budou stále zvyklé na rychlé natahování tkání a připravují kanály mléka k naplnění mléka. Proto začne budoucí matka cítit bolest v hrudi a bradavkách.

Důležité! Často se budoucí matky doporučují předem připravit bradavky k nadcházejícím krmení dítěte, pravidelně je třením s tvrdým ručníkem. Ale tento postup je přísně kontraindikován v hrozbě potratu. Stimulace bradavek může ovlivnit zvýšení tónu dělohy. Proto je nutné tuto školení provádět pouze na doporučení lékaře. Po celou dobu ohrožuje tření bradavek vzhled trhlin a infekcí mamarchových žláz, které je velmi nepříznivé během těhotenství.

Bradavky během této doby se mohou zvýšit velikost, jejich pigmentace je zvýšena. Žena v některých případech může cítit hořící nebo všimnout transparentní výtok z bradavek. Všechny tyto projevy závisí na individuálních charakteristikách ženského organismu.

Bolest v období kojení

Během laktace je super-citlivá kůže na bradavcích snadno zranění. Proto byly masy velmi důležité dodržovat správnou techniku ​​připevnění dítěte k hrudníku a jeho krmení. Hlavní podmínkou pro bezpečné krmení je, že dítě zachycuje bradavku hrudníku společně s areolasem.

Hlavní důvody bolesti v bradavkách během období kojení:

  • Vrozené anomálie tvaru bradavek (tažené uvnitř, vrcholy, moly nebo záhyby v této oblasti);
  • Příliš časté prsa omylu alkalickou hygieny;
  • stísněný prádlo;
  • vzhled trhlin v důsledku sucha dermis;
  • stírací bradavky s kompozicemi obsahujícími alkoholem;
  • Rychlá laktace a natahování prsní tkanin nad přebytkem mléka;
  • zranění v důsledku nesprávného fungování prsou;
  • Kousání prsu.

Všechny tyto faktory mohou poškodit zadanou zónu. Správná péče této oblasti zahrnuje:

  • Dodržování hygieny pro prevenci komplikací ve formě plísňové a bakteriální infekce;
  • Léčba trhlin se speciálním výživovým smetanem nebo olejem rakytníku, které jsou bezpečné pro dítě;
  • Aplikace specializovaných obložení na bradavcích během krmení.

Bolest v bradavcích před měsícem

1-2 týdny před menstruačními bradavkami se bobtnou a začnou ublížit. Ve druhé polovině cyklu v ženském těle začíná vyztužená produkce hormonu. Tyto hormony jsou v tukové tkáni mamarchových žláz. Vzhledem k přílivu tekutiny k prsním žlázám a natahování jejich stěny se objeví bolest.

Důležité! Bolest mamárských žláz a bradavky přetrvává po ukončení menstruace v případě závažných onemocnění. Proto je nutné, pokud existují bolesti po ukončení menstruace konzultovat se specialistou.

Hormonální splash začíná uprostřed cyklu a může trvat až 15 dní v závislosti na celkové délce menstruačního cyklu.

Akutní bolest v bradavcích před menstruací může být doprovázena jejich zvýšením a amplifikací pigmentace. Současně jedna: pravá nebo levá bradavka může ublížit více než jiné. Progesterone připravuje ženský organismus k nástupu možného těhotenství. Jakmile došlo k ovulaci a došlo k menstruaci, tělo se vrátí do normálního provozu. Bolest přestane s výskytem menstruace.

Patologické důvody

V případě vzhledu patologie prsu může žena všimnout spalování nebo křížení bolesti pouze na jedné straně. Tyto pocity v případě onemocnění se stávají trvalými. V tomto případě mohou být změny v externích značkách a přítomnosti výboje z bradavky bolesti hrudníku.

Možnosti možného patologie:

  • onkologické onemocnění;
  • Endokrinní patologie;
  • plísňová nebo bakteriální infekce kůže v oblasti bradavky;
  • mastopatie;
  • psoriáza;
  • Alergické reakce.

Proč bradavky ublíží u žen

Klinický obraz onemocnění prsu může být doprovázeno nejen bolestí a dostupností. Vsuvka postižených prsu může změnit barvu a tvar. Často je bradavka plovoucí uvnitř, její svědění nebo spalování. Měsíční prošel a bradavky bolí. Všechny tyto ukazatele mohou být známky závažné patologie.

Tumor prsu

Benigní nádory mléčných žláz mají obecný název "Mastopatie". V závislosti na charakteristických změnách v tkáních mastopatie žlázy mohou být vláknité, cystické nebo smíšené.

Maligní poškození bradavky má název "pedgeova choroba". Na první podezření na přítomnost patologie je nutné podstoupit průzkum ve formě ultrazvuku a mamografie.

Je-li lokalizace nádoru uvnitř samotné žlázy, symptom ve formě bolesti lze projevit příliš pozdě. Proto je vždy stojí za to věnovat pozornost jakýmkoliv změnám ve tvaru mléčných žláz a barvy kůže nad nimi. Přítomnost těsnění v hrudi je jistým znamením projít potřebný průzkum ze specialisty.

Recepce OK, jejichž činnost je založena na práci hormonů

Velmi často, spalování a svědění v oblasti bradavek se objevují v důsledku přijetí perorálních antikoncepce jako vedlejší účinky. Gynekologové v tomto případě hovoří o přítomnosti období závislosti těla během prvních několika měsíců. Během tohoto období mohou nabobtnat a vstávat bradavky, jejich tipy.

Práce léků perorální antikoncepce je založena na díle stejných hormonů, které způsobují vředy bradavek v premenstruačním syndromu. Pokud bolest způsobuje vážné nepohodlí, stojí za to poradit s lékařem o změně léku.

Psychologické předpoklady

Během stresu v lidském těle se vyskytují významné změny. Včetně hormonálního pozadí. Koncentrace hormonu prolaktinu se dramaticky zvyšuje ve stresových situacích. Vzhledem k přebytku prolaktinu v těle ženy může dojít k mastopatii nebo jednoduše bolestnosti v oblasti hrudních žláz a bradavek.

S emocionální přepěťovou dívkou si můžete všimnout, jak peče nebo bradavky.

Selhání v práci endokrinních nebo centrálních nervových systémů

Absolutně všechny hormony v lidském těle jsou vzájemně propojeny. Změna koncentrace v krvi některých látek okamžitě vede ke změně v jiných. Důsledek změn v obvyklém hormonálním podkladu může být narušení menstruačního cyklu a vzhled bolesti v hrudnících žlázách. Taková situace může nastat v důsledku postižení hypofýzy, nadledvinek nebo štítné žlázy. Zánětlivá onemocnění vaječníků také přispívají k nesprávné produkci ženských pohlavních hormonů.

Poruchy centrálního nervového systému se projevují bolestí. Napětí a bolest v bradavcích lze pozorovat poškození periferních nervů hrudní páteře.

V tomto případě jde bolest právě do prsních žláz. Lokalizace bolesti bude schopna odhalit lékaře při zkoumání zkoušky a průzkumu pacienta.

Co dělat s bolestí v bradavkách

Chcete-li vybrat optimální taktiku léčby, je nutné zjistit důvod bolesti. Chcete-li to udělat, věnujte pozornost ostatním charakteristickým příznakům.

Kdy je třeba kontaktovat lékaře

Existují určité nebezpečné situace v přítomnosti bolesti v bradavkách. Tyto státy jsou vždy doprovázeny jinými výraznými příznaky.

Konzultace lékaře v případě:

  1. Přítomnost jakéhokoliv vypouštění z jednoho nebo dvou bradavek může být známkou prsní choroby.
  2. Změna tvaru a velikost prsou označuje přítomnost patologie.
  3. Vzhled vyrážka, zarudnutí nebo loupání na povrchu hrudníku by měl být důvodem pro obavy ženy.
  4. Kůže přes prsa citronové kůry a tam jsou těsnění v tkáně hrudníku - alarmující symptom.
  5. Změna barvy a tvaru bradavek.

Způsoby, jak eliminovat bolest

V závislosti na příčině vzhledu bolesti může lékař předepsat hormonální terapii a léky proti bolesti. V případě bolesti v bradavkách se doporučuje používat analgetikum ve formě mastí na oblast mamarchových žláz.

Bradavky s prasklinami by měly být mazány s nutričními krémy. Dočasné odmítnutí potravin obsahujícího kofein, příznivě ovlivňuje snížení bolesti.

Příčiny bolesti v bradavkách u mužů

Hrudné žlázy u mužů a žen mají podobnou strukturu. A patologie tohoto těla u mužů má také podobnost s ženskými chorobami prsu. Otok a bolestrnost hrudních žláz u mužů se nazývá gynekomastie.

Gynekomastie rizikové faktory:

  • obezita;
  • diabetes;
  • poranění hrudníku;
  • puberta;
  • alkoholismus;
  • onemocnění jater;
  • Zvlhněný dědičnost.

Diagnóza tohoto onemocnění je prováděna endokrinologem. Gynekomastie léčba hormonální a symptomatické. V některých případech bude chirurgický zákrok vhodný.

Rakovina hrudníku může ovlivnit hrudní žlázy u mužů. Klinický obraz v onemocnění člověka se rychle vyvíjí a vyžaduje okamžitou léčbu. Riziková skupina na onkologii hrudních žláz zahrnuje muže užívající anabolické steroidy ke zvýšení svalové hmoty.

Prevence

Protože preventivní opatření, odborníci poradí dodržovat správnou výživu a zdravý životní styl. Normální tělesná hmotnost, dostatečný spánek a odmítnutí špatných návyků se stanou dobrými pomocníky při zachování zdraví mléčných žláz.

Se silnými bolestmi v bradavkách, které nesouvisí s menstruací a těhotenstvím, je nezbytné důkladné vyšetření pro objasnění podkladového onemocnění.

Pozorný postoj k jeho orgánu pomáhá zachovat křehké zdraví. Je vždy nutné si uvědomit, že bolest je jen signálem o problému, který se objevil. Je velmi důležité najít a eliminovat důvod pro bolest.