Odstranění dělohy: po operaci, důsledky

Odstranění dělohy: Po operaci, důsledky

Odstranění dělohy (hysterektomie): Co se stane po operaci?

Pokud byla hysterektomie produkována pod obecnou anestezií, pak v prvních hodinách po operaci se můžete cítit nevolnost. Budete schopni pít vodu po 1-2 hodinách po operaci a jíst po 3-4 hodinách, nebo když nevolnost projde.

Dokonce i po dobu 1-2 dnů po operaci, můžete zůstat katetrem v močovém měchýři, podle kterého bude moč zvýrazněn v uzavřené nádobě.

Když se dostanete do postele?

Postavte se z postele nejprve co nejdříve. Pokud došlo k velkému řezu na kůži břicha během operace, pak můžete zvýšit druhý den po operaci. Pokud byla operace provedena s laparoskopií, pak můžete vyčnívat z postele již v den operace, blíže k večeru. Čím dříve se můžete dostat nahoru a začít chodit, tím rychleji bude obnovena po operaci a tím nižší riziko komplikací v budoucnu.

Bolest po chirurgii

Po hysterektomii může být bolest dostatečně silná. To je způsobeno zánětlivým procesem, který je prvním stupněm hojení ran. Pains mohou být cítit jak v oblasti švu, tak uvnitř.

Snížení bolesti, budete psát léky proti bolesti. Léčivé analgetika mohou být vyžadována s velmi silnou bolestí.

Některé ženy říkají brnění nebo bolesti žaludku po dobu několika měsíců po operaci. To je normální a spojené s poškozením nervových zakončení, bez kterého není účtován žádný chirurgický zákrok. Obvykle všechny tyto příznaky postupně procházejí.

Když psali z nemocnice?

Jak dlouho budete muset jít do nemocnice po operaci závisí na typu operace. Po laparoskopické hysterektomii můžete další den napsat z nemocnice. Pokud byla operace provedena přes velký řez na kůži, pak vypouštět z nemocnice po dobu 2-3 dnů po operaci. Doba hospitalizace také závisí na vaší diagnóze (důvody pro odstranění dělohy), vaší blahobytu, dostupnosti nebo nedostatku komplikací.

Jak dlouho zotavení po odstranění dělohy?

Obnovení po operaci může trvat několik týdnů:

  • Po břišní hysterektomii: 4-6 týdnů
  • Po vaginální hysterektomii: 3-4 týdny
  • Po laparoskopické hysterektomii: 2-4 týdny

Můžete opustit město nejdříve než 3 týdny po operaci, pokud nemáte velký šev na břiše, nebo ne před 6 týdnů po břišní hysterektomii (pokud máte na břiše velký šev). Totéž platí pro lety.

Kolik nelze zvednout po odstranění dělohy?

Nejméně 6 týdnů nemůžete být zvýšen nic těžkého, protože to může vést k vzhledu bolesti v žaludku, oddělování těsnění z pochvy, nebo dokonce k výskytu kýlu, která bude muset znovu provozovat.

Kolik nemáte sex po odstranění dělohy?

Nejméně 6 týdnů po operaci se bude muset zdržet sex.

Kolik nemůže plavat po odstranění dělohy?

Po hysterektomii se nedoporučuje plavat v bazénu nebo v jiné nádrži nejméně 6-8 týdnů.

Dieta po operaci oddělení dělohy

Můžete se vrátit do své obvyklé stravy ihned po propuštění z nemocnice. Vyzkoušejte však poprvé, abyste se vyhnuli potravu způsobujícím vašemu scéraci (plyny ve střevech).

Zobrazit po hysterektomii

Po břišní hysterektomii švu na kožní břiše může být poměrně velká. Musíte pečlivě starat o plné hojení.

Pokud se materiál Suture není vyřešen, pak budete muset vrátit do nemocnice během několika dní: Váš chirurg bude hlásit v jakém dni po operaci může být odstraněna švy. Pokud se švy potřebují vyřešit (to vám to řekne chirurga), pak jsou obvykle vyřešeni po 6 týdnech po operaci.

V prvních dnech po operaci budete muset dodatečně zpracovat šev ke snížení rizika zánětu. Pro to je Betadin vhodný, který lze nalézt v lékárně.

Můžete se sprchovat nebo koupat bez strachu: kůže v oblasti švu může být opatrně namočena gelem pro sprchu a potom se promyje vodou.

Kůže kolem švu může být provedena v důsledku protažení: Chcete-li oslabovat svědění, jemné pohyby namažte pokožku lotionem nebo krémem.

Některé ženy uvádějí, že kůže kolem švu "péct" nebo naopak,. Všechny tyto jevy jsou také normální a obvykle procházejí několik měsíců po operaci.

Hnědé vrcholy z pochvy po odstranění dělohy

Po hysterektomii, tam jsou téměř vždy krvácení z pochvy: mohou být tmavě hnědé, načervenalé, světle hnědé nebo růžové. To vše je normální.

Příděly jsou obvykle uloženy několik týdnů po operaci: od 4 do 6 týdnů. V prvních 2 týdnech výběru bude nejvýraznější, a pak budou stále vzácnější. Výše výběru je individuálně, ale téměř vždy závisí na fyzické aktivitě: čím více se pohybujete, tím více alokace.

S těmito výboje se doporučuje používat Těsnění, Ale v žádném případě tampon.

Alokace mohou mít specifický zápach a je také normální. Ale pokud alokace stále cítí nepříjemné, pak musíte kontaktovat gynekologa. Po odstranění dělohy může být lokální imunita pochvy snížena, což je doprovázeno poněkud zvýšeným rizikem zánětu. Vypouštění s nepříjemným zápachem bude první znamení, že se něco pokazí.

Pokud jsou alokace hojné, stejně jako u konvenční menstruace nebo výstupní krevní sraženiny, je také nutné konzultovat lékaře. Tento příznak může říci, že jeden z krevních cév krvácí a bez pomoci gynekologa. Krvácení se nezastaví.

Teplota po hysterektomii

V prvních dnech po operaci může být tělesná teplota mírně zvýšena. V této době budete stále pod dohledem lékařů a v případě potřeby budete jmenováni antibiotika.

Po extrahování domů si můžete také všimnout, že tělesná teplota je uchovávána v oblasti 37C, nebo se zvedne na 37 ° C blíže k večeru. A to je normální. K lékaři, musíte kontaktovat, zda je tělesná teplota nad 37,5.

Odstranění dělohy a vyvrcholení

Pokud nejen dělohy, ale také vaječníky byly odstraněny během hysterektomie, pak v prvních týdnech po operaci, můžete si všimnout příznaky vyvrcholení: tepelné krmení, výkyvy nálady, nadměrné pocení, nespavost a t.D. To je způsobeno náhlým poklesem úrovně ženských pohlavních hormonů v krvi: před vyráběnými vaječníky, a teď nejsou žádné vaječníky. Tato podmínka se nazývá chirurgická nebo umělá menopauza.

Chirurgická menopauza není odlišná od přirozeného (když se Climax přijde), a přesto po operaci mohou být příznaky Klimaks výraznější. Pokud se nemůžete vyrovnat s příznaky Klimaks sami, obraťte se na gynekologa. Lékař vám může jmenovat kurz náhradní hormonální terapie, která pomůže plynule jet do menopauzy (výjimka je pouze ženy, které odstranily dělohy v souvislosti s onkologickým onemocněním - v této situaci jsou hormony kontraindikovány).

Pokud byl během provozu odstraněn pouze děloha a vaječníky zůstaly, jediný rozdíl, který byste si všimli, že po operaci je absence menstruace. Současně budou hormony vyráběny v vaječnících, a proto nebudou žádné další příznaky Klimaků. Nicméně je si všiml, že i když zůstaly vaječníky, odstranění dělohy "urychluje" příchod Klimaks: Mnoho žen je první příznaky Klimaks (Strach z tepla, pocení, výkyvy nálady a t.D.) se objeví během prvních 5 let po hysterektomii.

Na našich stránkách je celá sekce věnovaná problémům společnosti Klimaks: Gynekologie 45+

Jaké komplikace jsou možné po odstranění dělohy?

Komplikace hysterektomie jsou vzácné, ale potřebují vědět o nich v čase hledat lékařskou pomoc.

V prvních týdnech nebo měsících po operaci jsou možné následující komplikace:

  • Zánět ránu: kůže kolem švu se stává červenou, dušenou, silně bolavé nebo pulzuje, tělesná teplota stoupá na 38 ° C a výše, jsou pozorovány špatné zdraví, bolesti hlavy, nevolnost.
  • Krvácení: Po operaci se mohou opět otevřít některé nádoby a krev začíná proudit. V tomto případě se objeví hojné krvavé výboje z vaginy. Krev má obvykle červenou nebo tmavě červenou, může proudit s sraženinami.
  • Zánět urethra nebo močového měchýře: Některé ženy po extrakci katétru jsou pozorovány bolest nebo řezy během močení. To je způsobeno mechanickým poškozením sliznic membránami čepele. Obvykle, po 4-5 dnech, bolest. Pokud příznaky neprocházejí a zesiluje, musíte znovu konzultovat lékaře.
  • Thromboembolia: To je blokování krevních cév krevními sraženinami, krevními uzávěry. Aby se předešlo této komplikaci, co je doporučeno co nejdříve vylézt z postele a začít se pohybovat po operaci.

V následujících měsících nebo letech po operaci jsou možné následující komplikace:

  • Offensive Climax: I když se vaječníky nebyly odstraněny spolu s děložkem, po operaci mohou nastat Klimaks. Cm. Odstranění dělohy a vyvrcholení.
  • Odstranění stěn vagíny: se projevuje pocit cizího těla v pochvě, močové inkontinence nebo výkaly. Na našich stránkách tam Samostatný článek věnovaný opomenutí pochvy.
  • Inkontinence moči: nepříjemný důsledek hysterektomie, který je nejčastěji spojen s vynecháním přední stěny vagíny. Na našich stránkách tam Samostatný článek věnovaný inkontinenci moči.
  • Chronická bolest: Jedná se o vzácnou komplikaci, která se může vyvíjet po jakékoliv operaci. Chronická bolest může trvat roky, zhoršuje kvalitu života. Chcete-li se s tímto problémem vyrovnat, musíte se poradit s lékařem, který léčí bolest.