Děložní adenomyóza: příčiny a léčba

Adenomyóza je zvláštním případem endometriózy. Endometrióza tělesa dělohy (adenomyóza) je depresivní imuno-závislé onemocnění, ve kterém dochází k nadměrnému růstu endometria. Onemocnění je stále více diagnostikováno u žen ve věku od dvaceti až třiceti let, ale často se setkává v Premenopauzu. Nebezpečí onemocnění je, že je obtížné diagnostikovat, a to proudí asymptomatický.

Typy endometriózy

Typy endometriózy
Klasifikace endometriózy:

  1. Genitální endometrióza. Charakterizované porážkou reprodukčního systému. Tento druh je rozdělen do dvou typů:
  2. Vnější endometrióza, která se vyvíjí v děložních trubkách, vaječnících, vagíně;
  3. Vnitřní endometrióza těla dělohy, která v medicíně jde pod termín adenomyózou.
  4. Extgazenitální endometrióza. Charakterizované porážkou jiných vnitřních orgánů: močového měchýře, střev, ledviny, peritoneum, kůže atd.

Endometrióza Kód na ICD-10 - N80.

Příčiny rozvoje onemocnění

Dostupnost infekce v systému Genitourinary
Přesná příčina adenomiózy není stanovena. Existují nepříznivé faktory, které vedou k onemocnění:

  • nerealizovaná reprodukční funkce (pozdní první těhotenství);
  • hormonální poruchy;
  • Intrauterinní intervence během potratu, potratu, během chirurgických operací;
  • Genetická predispozice.

Symptomatika onemocnění

Narušení menstruačních cyklů
Ve většině případů adenomyóza těla dělohy probíhá bez projevu jakýchkoli příznaků, což vede k řadě komplikací. Často často ženy zaměňují na této chorobě s jinými chorobami. Hlavní rysy adenomiózy zahrnují:

  • Silné bolestivé pocity během menstruace. Bolest se vyskytuje v důsledku akumulace tekutiny ve tkáních, což vede k vývoji zánětlivých procesů, akumulací procesu vypouštění a adheze.
  • Narušení menstruačních cyklů. Mezi menstruací vznikají oscilace skromných alokací hnědého odstínu. Často se projevují v jednom nebo dvou dnech před začátkem menstruace.
  • Prodloužení menstruačního krvácení a zvýšení ztráty krve.
  • Anomální krvácení.
  • Neplodnost. Takový problém je spojen s tím, že ovocné vejce se nemůže připojit k endometrii v důsledku jeho silného zahušťování. Také těhotná zabraňuje dostupnosti.
  • Spontánní potrat a ne-těhotenství.
  • Rušení endokrinního systému. Tento příznak je charakterizován nedostatečným rozvržením osy hypotalamické hypofýzy.

Často ženy, které mají diagnózu "adenomyózy dělohy", trpí výrazným premenstruačním syndromem. Zároveň může menstruace trvat déle než šest dní a být hojný.

Adenomyóza dělohy
Pokud má žena adenomyózu dělohy, je pro ni poměrně těžké otěhotnět nebo nosit dítě. Patologický proces spojený s hormonální regulací interferuje s ovulací. A degenerativní porušení v děloze zasahují k implantaci fetálního vejce. Zánět, který se vyskytuje v myometrii, vede k přerušení těhotenství v časných podmínkách.

Spoléhat se na praxi, závažnost známek adenomyózy závisí na prevalenci procesu. Například difúzní zánět prvního stupně je v mnoha případech nálezu, který se nacházejí náhodně během průzkumu o jiném onemocnění.

Fáze vývoje adenomiózy

Stupeň adenomiózy dělohy
Zánětlivý proces v děloze může mít jinou distribuci. Rozlišit stupeň onemocnění, vzít v úvahu hloubku endometria. Samostatné čtyři stupně rozvoje onemocnění:

  1. Etapa I. Vyznačuje se menším poškozením orgánu (pouze sliznice).
  2. Stupeň II. Došlo k poškození svalové vrstvy dělohy.
  3. Etapa III. Distribuce procesu do celé tloušťky myometria na serózní vrstvu.
  4. Fáze IV. Zapojení do procesu sousedních orgánů a pánevního peritonu.

Ve druhé čtvrtině nemoci je pozorován růst myometria, což má za následek zvýšení dělohy. Prvky, které pronikly svalovou vrstvou, ne vždy rovnoměrně. Podle typu hyperplazie je obvyklé přidělit tři formy:

  1. Šířit. Charakterizované jednotným rozložením endometria. Nejsou tvořeny žádné klastry. K hlavnímu rozvoji je obvyklé zahrnout jakékoli operační intervence, komplikovaný generický proces a přítomnost chronických ohniska zánětu v děloze.
  2. Ohnisko. Endometria klíčení má fokální povahu. Takový proces je malé ostrovy, které jsou umístěny v tloušťce svalové tkáně dělohy. Fokální adenomyóza může být stanovena pomocí hysteroskopie.
  3. Nodulární. Charakterizované označením echoidů ve formě vzdělávání uzlů v svalové stěně. Uvnitř jsou naplněny kapalinou, která má šarlatový nebo hnědý odstín. Uzly typu se podobají benigní vzdělání, ale mohou být rozlišeny, protože se nacházejí mimo endometrium. Často adenomyóza je doprovázena misa. Ale jaký je rozdíl mezi těmito dvěma procesy? Pokud má žena Miom, děloha zůstane rozšířena a po menstruaci.

Adenomyóza se často nachází v Klimaks, stejně jako v postmenopauzu. Progrese onemocnění v tomto období může být indikací pro odstranění dělohy. Adenomyóza je často kombinována s děložní a jinou gynekologickou patologií. Tato patologie nevede k rakovině.

Diagnóza onemocnění

Často adenomyóza dělohy probíhá bez projevu jakýchkoliv příznaků a je diagnostikována, když začínají komplikace. Při kontaktu s lékařem sbírá data údaje o svém zdravotním stavu a stížnostech. Poté lékař zkoumá ženu na gynekologické židli.

Během gynekologického vyšetření u pacienta se může detekovat zvýšení dělohy, bolesti, změna tvaru a konzistence před menstruací. Umístit přesnou diagnózu, lékař předepisuje další vyšetření. Žena se doporučuje projít:

  • Ultrazvukové vyšetření malých pánevních orgánů (ultrazvuk);
  • Rentgenová zkouška;
  • Magnetická rezonanční tomografie (MRI);
  • hysteroskopie;
  • Histologická studie (postup předpokládá odběr materiálu za použití škrábání cervikálního kanálu a děložní dutiny);
  • laparoskopie;
  • kolposkopie (vyloučit endometriózu děložního čípku;
  • Obecné a biochemické krevní testy;
  • Obecná analýza moči.

Nejvíce informativní způsob, jak diagnostikovat je ultrazvuková zkouška. Transvaginální metoda umožňuje detekovat onemocnění s přesností 90%. Proveďte jej před menstruací pro 21-23 dní cyklu.

Vita adenomyóza na ultrazvuku se vyznačuje některými znaky ve formuláři:

  • Změny ve velikosti a tvaru dělohy.
  • Různá tloušťka děložní stěny.
  • Inomogenní struktura svalových vláken. Vyznačuje se vzhledem cystických dutin, jehož průměr je více než tři milimetry (úseky zvýšené echogenity).

Ultrazvuk
Na ultrazvukové difuzní adenomyózu je obtížné vidět. V podobě uzlu je nutná diferenciální diagnóza, protože adenomyóza a fibroadenom jsou dostatečně podobné. Pokud dojde k hyperplastický proces v děloze, pak budou viditelné parcely endometride. V takových situacích je nejlepším způsobem, jak diagnostikovat, je hysteroskopie. Správným postupem můžete zvážit celý povrch dělohy a najít místa adenomiózy. Ohniska se podobají tmavě červené otvory na světle růžová sliznice membrána.

Moderní metody diagnózy umožňují detekovat malé formy nemoci. S pomocí laboratorní diagnostiky, můžete identifikovat porušení v hormonálním pozadí, anémie nebo zánětlivých procesech.

Adenomyóza během těhotenství

Mnoho pacientů se ptá na otázku, zda těhotenství může mít těhotenství v adenomyóze? I když je nemoc často a vede k neplodnosti, existují případy, kdy se koncepce vyskytuje na pozadí onemocnění. Společná komplikace adenomyózy je považována za hrozbu spontánního potratu. S neustálým pozorováním lékařů je možné vyhnout se nežádoucím účinkům.

V některých situacích je těhotenství druhem léčby tohoto onemocnění, protože toto období odkazuje na fyziologickou menopauzu. Odborníci tvrdí, že adenomyóza přechází na výskytu menopauzy. V tomto případě se ohniska přestane být aktivní a neroste dále. Ale spoléhat se na skutečnost, že onemocnění se zmizí, jen mylně. Adenomyóza se může vrátit znovu po dodání.
Těhotná žena zažívá
Těhotná žena se často zažívá, jak může nemoc ovlivnit vývoj dítěte. Adenomyóza Žádné nebezpečí pro plod. Lékařská léčba těhotným ženám zaměřená na odstranění hrozby přerušení těhotenství a předčasného porodu. Pro takové účely se používají hormonální přípravky a prostředky, které snižují tón dělohy.

I když onemocnění zmizí během prodloužení plodu, adenomyóza se může opět vzdát po dodání. Největší šanci na hojení plně interní endometriózy je možná před výskytem těhotenství.

Psychosomatika

Jeden z běžných příčin adenomiózy zahrnuje psychologický faktor. Psychologové tvrdí, že v případě, že žena vznikají, že žena odmítá přijmout ten, který je.

Hlavní psychosomatické důvody zahrnují:

  • zklamání;
  • pocit nejistoty;
  • zármutek;
  • Nejistota ve druhé polovině;
  • pravidelné výčitky z milovaného člověka;
  • Nerealizace vaší ženské funkce.

Strach z obecných činností
Taková psychosomatika mohou vést k různým změnám v děloze a přívěsku. V důsledku toho pacient nechce a nemůže představit dítě. Na takový strach může tlačit:

  • Strach z obecných činností;
  • Strach se stane špatnou matkou;
  • Strach ze ztráty kariéry.

Chcete-li tento problém vyřešit, potřebujete nejen apelovat na gynekologa, ale také konzultovat s psychoterapeutem a psychologem.

Léčba adenomiózy

Adenomyóza je chronické onemocnění, které nepodléhá úplnému léčení. Chcete-li odstranit patologický proces, můžete se uchýlit k chirurgickému zásahu, v důsledku toho produkují Odstranění dělohy. Terapeutická opatření mají eliminovat příčinu a prevenci komplikací.

Léčba adenomyózy není prováděna v I a II fázi onemocnění, stejně jako v menopauze. V tomto případě je zobrazeno dynamické pozorování. Čtení terapie může být takové podmínky:

  • Adenomyóza III a IV fáze;
  • časté anemalizace krvácení;
  • progrese postmenopauzy onemocnění;
  • neplodnost.

V každém případě je léčba jmenována individuálně, založená na příčině a stupni nebezpečí onemocnění.

Léčba přípravku Medicase je:

  • Při použití hormonálních drog. Po dobu tří až šesti měsíců musí pacient používat perorální antikoncepce (Zhanin, Yarina, Regulon a DR.). Zvyšuje šanci si představit dítě.
  • Chcete-li zvýšit schopnost otěhotnět, lékaři předepisovat močovinu nebo Duphaston. Tyto prostředky patří k analogům progesteronu, musí je vzít v druhé polovině menstruačního cyklu. Jejich akce je zaměřena na překážku dělení endometriálních buněk, čímž se snižuje ohnisko onemocnění.
  • Agonisté Gonadotropin Rilizing Gormon (Bususorelin nebo Gozerelin). Činnost těchto léků je ukončit provoz vaječníků a regresu ohniska. Do tří až šesti měsíců umožňuje vnitřní genitální orgány odpočívat. Po zrušení léčiva se reprodukční funkce několikrát stoupá.

Prognóza adenomyózy závisí na fázi vývoje onemocnění a přítomnosti současné patologie.

Léčba lidovými metodami

Léčba lidovými metodami
Lidové prostředky patří k dalšímu způsobu léčby, které umožňují urychlit proces obnovy. Pro tyto účely použijte bylinné poplatky:

  • Infuze bylin, které musí být přijata v první polovině cyklu. Pro jeho přípravu musíte převzít rovné podíly plantinových listů, jalovců bobulí, kořene Ceeshela a AIRA, bříza a horní barvy, květy Pijmas. Jedna sklenice vařené vody stojí za to přidat jednu lžíci bylinné směsi. Poté se odváže podává za půl hodiny. Spotřeba doporučuje půl sklenice až třikrát denně.
  • Infuze bylin, které mají být pořízeny ve druhé polovině cyklu. Pro jeho přípravu se musíte míchat ve stejných poměrech lékořice kořene, anýzu, bobule rybízu, listy jetele a Kypru. Sklenici vařené vody přidá jednu lžíci bylinné směsi a trvejte na dvacet minut. Léčba bylin trvá tři až čtyři měsíce.

Můžete také uschnout s přidáním nudného nudného dělohy nebo vložte komprese na bázi bílé hlíny k břiše. Aktivně se používají homeopatické přípravky a fyzioterapie metody.

Adenomyóza se týká vážných onemocnění. Klíčem k úspěšné léčbě je jeho identifikací v počátečních fázích. Vzhledem k tomu, adenomyóza často postupuje asymptomatic, je nutné předat roční preventivní kontroly z gynekologa.