Vaginální dysbakterióza, jak určit a měl by být léčeni

Vaginální dysbakterióza (Gardnarellosis) vyžadují takové porušení normální mikroflóry, když se počet použitých mikroorganismů snižuje, a jejich místo je obsazeno rychle chovným patogenním a podmíněným patogenním bakterií. Onemocnění není venerální, sexuálně přenosná, ale taková porucha rovnováhy je schopna způsobit vážné komplikace pro reprodukční systém žen.

Vaginální dysbióza se vyskytuje z různých důvodů, symptomy nejsou specifické a v 50% případů neexistuje. Dříve taková nerovnováha nebyla ani považována za nemoc, ale dnes bylo mnoho faktů nahromaděno potvrzující negativní imbacování genitálních orgánů pro koncepci, těhotenství, porodu, další zdraví dítěte a matky.

Co je vaginální dysbakterióza

Bakterie lampy"Užitečné" se nazývá bakterie kyseliny mléčné, které se obvykle činí přibližně 95% mikroflóny vagina. Vytvářejí kyselé médium schopné omezit růst patogenních mikroorganismů, brání infekci. Jakmile je z nějakého důvodu z nějakého důvodu narušena bakteriální rovnováha, počet lacto a bifidobakterií se sníží, střední reakce se posune směrem k alkalickému.

Alkalické médium pomáhá zlepšené reprodukci Unicticteristic pro bakterie mikroflóny vagina. Rozvíjí se stav dysbakteriózy vaginy nebo bakteriální vaginózy. Nejčastěji, Gardnelllas, mykoplazma, mykoplazma, ale to může být v takových anaerobních bakteriích, které byly přítomny před tímto mikroflóry v malých množstvích. Nebezpečí infekce jakýmkoliv patogenním mikroorganismy z vnějšího zvyšuje mnohokrát.

Pouze kyselé médium se s oddělením nízko kvalitních spermií, protože riziko pojetí dítěte s patologiemi se zvyšuje s vaginální dysbiózou. Pravděpodobnost spontánního přerušení těhotenství, komplikací během ložiska a v procesu práce.

Příčiny onemocnění

potratyPříčina dysbakteriózy u žen se může stát odlišnými poruchami uvnitř těla nebo faktorů ovlivňujících. Jako vnitřní předpoklady pro rozvoj vaginální dysbakteriózy v gynekologii jsou tyto podmínky nejčastěji zváženy:

  1. Snížený obsah estrogenu v krvi ženy. Estrogen je zodpovědný za růst laktobacilli a produkci glykogenu podporující kyselé médium, jeho nedostatek vede k vaginální dysbióze. Přirozený pokles vývoje estrogenu u žen je pozorován během těhotenství, stejně jako v menopauze.
  2. Různé patologie sliznice, ve kterých jsou stěny vypuštěné, tenké nebo z jiných důvodů nemohou plně splnit svou funkci.
  3. Dlouhá manifestová střevní dysbakterióza ovlivňuje mikroflóny sliznice jiných orgánů. Bakterie "Máme na sobě" ze střeva, proto poruchy v práci gastrointestinálního traktu mohou vyvolat bakteriální vaginózu.
  4. Endokrinní patologie, chronická onemocnění (diabetes mellitus, onemocnění štítné žlázy), slabost imunitní ochrana.
  5. Mechanická poranění, důsledky chirurgických zákroků, včetně potratů a potratů.

Externí faktory působící na mikroflóru vagíny zahrnují:

  • nekontrolovaná antibiotika;
  • iracionální použití hormonálních léčiv;
  • hygienické a profylaktické potopení, propláchnutí z vagína normální mikroflóry;
  • Nepřiměřené použití antimikrobiálních léčiv, jako je miramistin, chlorhexidin (svíčky nebo zavlažování) - vaginální tablety, široké spektrum účinku (terezhin, betadine);
  • Indiskrétní sexuální vazby, nedostatek ochrany na jedné straně a použití antikoncepčních účinků s spermicidním účinkem na straně druhé;
  • Nesprávné použití osobní hygieny (tampony, těsnění);
  • Zneužívání antibakteriálních gelů, mýdlo;
  • Obecně buď místní supercooling.

Z výše uvedeného je zřejmé, že dokonalá bakteriální rovnováha v ženském organismu není stabilní a může být snadno rozbité. Vyplývající z vaginálního typu dysbakteriózy se projevuje v blízkosti značek.

Charakteristické symptomy

Střevní dysbiózaSpecifické příznaky vaginální dysbiózy ne tolik. První známky porušení jsou hojnější než obvyklé, propuštění, nepohodlí během pohlavního styku. Typické klinické příznaky gareardinarelózy mohou být nazývány šedavě bílou barvu výboje, jejich charakteristické shnilé "ryby" vůně.

Zbývající příznaky se zobrazují v průběhu času a uvádějí přístup sekundární infekce. Barva, konzistence, vůně výboje z vagíny se mohou lišit, připojit k svědění, spalování, tahání bolesti v poškození malých pánevních orgánů.

V vaginální dysbakterióze se symptomy nemusí objevit po dlouhou dobu, ale tím, že jde o chronickou formu, to se cítilo řada komplikací:

  • Při infekci dělohy a přívěsků je endometritida možná adnexitida;
  • Pronikání bakterií v močových stezkách způsobuje cystitidu, uretritidu;
  • Zánět stěn vagíny vede k vaginite, cervixu - k cervicitu.

V závislosti na celkovém stavu těla, místo léze, převažující typ patogenních bakterií, které blokovány na sliznici, v různých žen příznaky vaginální dysbakteriózy jsou velmi odlišné. Diagnóza proto nemůže být instalována pouze na základě pouze symptomů, je zapotřebí komplexnější přístup.

Diagnostické rysy

CystitisPro stanovení přesné diagnózy, lékař shromažďuje historii, zjistí stížnosti a viděl projevy nemoci. Vaginální inspekce s nekomplikovanou dysbakteriózou ukazuje přítomnost krémové, snadno eliminované jízdy na sliznici. Specifické "ryby" vůně, šedavě vlna barvy - první známky vaginální dysbakteriózy. Pokud onemocnění není spuštěno, neexistují žádné současné infekce, zánět a hyperémie, nejčastěji ne.

Další tři typy výzkumu se používají v diagnostice:

  1. Šear. Detekuje "klíčové" buňky ve studiu polárního materiálu a snížený obsah v laktobacilli. Smear také potvrzuje nedostatek zánětu.
  2. Zkontrolujte kyselinu vaginálního prostředí pomocí speciálního testovacího pásu. Úroveň kyselosti, stanovená v daném onemocnění, je rovna nebo vyšší než 4,5.
  3. Aminický test. Při míchání určitého množství sekrecí se stejným množstvím hydroxidu draselného se vyskytuje jasná vůni ryb.

Pokud existují tři znaky, diagnóza je vyrobena - vaginální dysbakterióza. Potvrzená onemocnění vyžaduje korekci bez ohledu na věk, sexuální aktivitu a reprodukční stav ženy.

Léčba vaginosa

Léčba vaginální dysbakteriózy zahrnuje několik stupňů, ignorování některého z nich může vést k relapsu nebo dokonce zhoršovat stát. Kromě zničení patogenní flóry bude nutné obnovit normální bakteriální prostředí těla jako celku.

Hlavní fáze léčby:

  1. Použití přípravků na bázi metronidazolu nebo CLINDAMYCIN pro zničení patogenních bakterií. Priorita je dána místní léčbě (svíčky, gely).
  2. Analýza vyloučení kandidózy, plísňových lézí, často se objevují na pozadí léčby a dobře rozvíjející se v kyselém prostředí.
  3. Obnovení rovnováhy "Užitečné" mikroorganismy. Mléčné bakterie Biologické přípravky se používají, lokálně - svíčky s laktobakterií.
  4. Identifikace a eliminace střevní dysbiózy by mělo nastat paralelně s hlavní léčbou. Dieta je sestavena s povinnou přítomností fermentovaných mléčných výrobků, alkohol během léčby by měl být vyloučen. Léčba dysbakteriózy v gynekologii úzce souvisí se stavem celého organismu.

Jak léčit dysbakteriózu, jaké léky, v jakém základě může být aplikován - pouze lékař může vyřešit. Takže, pokud je dysbakterióza doprovázena sexuálně přenosnou infekcí (Chlamydia, kapavka, trichomoniasis), nejprve léčit pohlavní nemoci v obou partnerech.

Zacházení s vaginální dysbiózou je vhodná pouze pro ženu, recepce drog se neodráží na obrázku zotavení. Během léčby jsou přípustné chráněné pohlaví kontakty.

Komplikace během těhotenství

Vaginální dysbakterióza zjištěná v průběhu očekávání dítěte má stejné příznaky jako v obvyklém případě, ale má vážnost možných komplikací. Vlastnosti hormonálního zázemí během tohoto období vytvářejí předpoklady pro porušení mikroflóny vaginy, ale obvykle taková forma nerovnováhy je snadno odstraněna.

Nebezpečnější, pokud byla nemoc dlouho nalezena dlouho před koncepcí. Možné komplikace pro matku a dítě:

  • potrat v počátku;
  • Infekce placenty vedoucí k rané roztržení skořápek;
  • předčasné dodávky, komplikace jejich průtoku;
  • Snížená tělesná hmotnost u novorozenců, nedostatečný rozvoj orgánů;
  • Infectness v procesu porodu, septických komplikací.

Ošetření dysbakteriózy během těhotenství Je nutné, samo-vyšetření v obou čase je obzvláště nebezpečné. Lékař bude schopen vyzvednout vhodné léky, které nebude poškodit dítě, bude zřídit bezpečnou dobu léčby. Během těhotenství se používají antiseptické vaginální svíčky a místní masti. Musí obnovit mikroflóru ve střevě a vagina, přiřadit dietu, režim, který podporuje léčbu vitaminitou.

S včasným vyšetřením a kompetentními léčbou z vaginální dysbiózy se můžete zbavit 3-4 týdnů. Je důležité po zotavení pravidelně předávat kontroly z gynekologa a předcházet opětovnému použití poruchy. K tomu je nutné vyloučit samostatnou léčbu antibiotiky, antimikrobiálními a hormonálními léky, dodržovat intimní hygienu, podporovat imunitu.

Malé a nedůležité "ženské nemoci", které mohou být ignorovány, nestane se. Koneckonců, zdraví reprodukční sféry je nejdůležitější bohatství ženy a jedním z podmínek existence silné, šťastné rodiny.