Škrábání dělohy - vše o postupu

Jedním z nejčastějších gynekologických manipulací je škrábání děložní dutiny (čištění). Dalším názvem postupu je děloha - derivace z chirurgického nástroje automobilů, které jsou přímo vyrobeny škrábáním.
O škrábání dělohy

Koncepty "RDV", "LDV", "škrábání"

V lékařství se používají podmínky RDV (samostatný diagnostický škrábání) a LDV (léčba a diagnostický škrábání) pro označení operace pro škrábání dělohy. Pinnovací vrstva endometria, podložení děložní dutiny podstoupat. V případě potřeby se výsledná tkanina používá pro další výzkum přítomnosti nebo nepřítomnosti patologie.

Anatomie dělohy

Děloha - orgán reprodukčního systému ženského organismu, ve kterém se ovoce narodil a vyvíjí. Nachází se v dutině malé pánve mezi močovým měchýřem a konečníku. Z tohoto důvodu, bublina (přední) a střevní (zadní) povrch dělohy.

Uterus je podmíněně rozdělen do tří komponent:

  1. Dno - umístěný v horní části nad řadou prefabrikátoru děložního potrubí.
  2. Tělo se nachází ve střední části a je největší částí orgánu.
  3. Cervikální - umístěný na dně.

Na tahu se od čípku rozlišují dvě části. Spodní část děložního čípku jde do vagina dutiny a nazývá se vaginální. Horní část se nachází nad dutinou pochvy a nazývá se pokročilá. Krk má uvnitř kanálu, horní otvor (Zev) otevírá do děložní dutiny a dno - v pochvě.

V polovině vyzbrojených uražených žen nepřesahuje objem dělohy 6 cm3 a hmotnost - 40-60g. Stěny dělohy mají výjimečnou elasticitu, která určuje schopnost zvýšit toto tělo ve velikosti po celou dobu těhotenství. To je způsobeno růstem a hypertrofií buněk svalových tkání.

Stěny dělohy mají složitou strukturu:

  1. Serózní skořápka nebo perimetrie, - pokračující nátěr sálového močového měchýře. Na větší ploše povrchu dělohy je hustě spojeno s svalovou skořápkou;
  2. sliznická membrána nebo endometrium, - vnitřní vrstva stěn dělohy. Je reprezentován vrstvou válcového epitelu, v jehož jednoduchých trubkových žlázách jsou umístěny. Endometrium se skládá ze 2 vrstev: povrchní (funkční) a hluboké (bazální).
  3. Svalnatý skořápka nebo myometrium - hustá vrstva děložní stěny, která se nachází mezi serózními a sliznicemi membránami. Myometrium se skládá ze tří vrstev hladkých svalů:
  • Pedrosoic nebo vnější, vrstva - podélně umístěná svalová vlákna, pevně spojená s serózní vrstvou;
  • vaskulární nebo střední kruhová, - nejvíce rozvinutá vrstva, je nejsilněji zastoupena v oblasti děložního čípku. V této vrstvě se koncentruje velký počet cév;
  • Sublice nebo vnitřní podélná, tenká vrstva, s podélnými svalovými vlákny.

Svládání rozvinuté svalové struktury, děloha přijme přímou účast v exilu plodu během porodu. Po dodání, časem, buňky dělohy přicházejí do normálního stavu, děloha samotný snižuje velikost, pouze malá změna hmotnosti je pozorována až na 80 g, což je také spojeno s hypertrofií svalových buněk.

Když je škrábání drženo?

V závislosti na účelu postupu je také vybrána. První dny cyklu jsou nejlepší čas pro RDV. Během této doby se změny v děložní dutině nejvíce projevují. Poslední dny cyklu jsou nejlepším časem studovat funkce sliznice membrány.

Provoz není prováděna během menstruace.

Diagnostické účely

Diagnostický škrábání se provádí k potvrzení výsledků předběžného vyšetření nebo pro formulaci přesné diagnózy v podezřelém zánětlivém procesu sliznice (endometritidy), patologický růst sliznice (endometrióza), přítomnost benigního nádoru (endometrióza). MOMA) nebo zhoubné neoplazmy - identifikující příčiny nesrovnalosti nebo hojnosti menstruace, pozdní krvácení - diagnostika neplodnosti.

Terapeutický účel

Terapeutický účel je snížen na přímé provozní rušení pro disekci intrauterinních oddílů a adhezí, extrahování polypů, zbytků embryonálních tkání a akumulačních skořápek, výběru neoplazmatických buněk pro histologické vyšetření.

Potrat

Manipulace se škrábáním dutiny dělohy je způsob přerušení těhotenství. Praktikován při přerušení těhotenství po dobu až 16 týdnů. Tato metoda je považována za nejvíce traumatičtější, často s nepředvídatelnými důsledky, ale stále uplatňovány v lékařské praxi.

Měření těhotenství

Při diagnostice zmrazeného těhotenství vyžaduje zmrazené těhotenství bezprostřední lékařský zásah, protože ve skutečnosti tato diagnóza mluví o smrti plodu. Expediční produkty, které spadají do krve matky, mohou vést k nepříznivým účinkům pro tělo až do výskytu smrti. První prioritou úkolů lékaře je proto extrahovat embryo a akumulační mušle z děložní dutiny. K tomuto účelu, vakuové aspirace a škrábání děložní dutiny.

Příprava na provoz

Před operací musíte testovat testy:

  • Obecná analýza krve;
  • chemie krve;
  • Definice krevní skupiny a rhesus faktor;
  • koagulagram;
  • Obecná analýza moči;
  • stěr na flóře sliznice;
  • HIV testy, syfilis, hepatitida.

Kromě laboratorních testů je žena předepsána EKG a ultrazvuková studie orgánů malé pánve.

Před operací musíte vyloučit recepci, osprchovat, oholit kryt vlasů, dát čistící klystýr.

Postupy techniky

Škrábání dělohy - vše o postupu

Operace je vyráběna ve fázích a vzhledem k bolesti řízení podle obecné anestezie:

  • Speciální expanzi postupně zvyšují průměr krčního kanálu, takže do ní mohla projít kurovoucí kyrnout;
  • Škrvení cervikálního kanálu se provádí a pak dutina dělohy;
  • Výsledné přiblížení jsou poslány do histologické analýzy laboratoři.

Výměna s hyperplazií endometria

Diagnóza "endometria hyperplazie" je vyrobena v rozšiřování vnitřní vrstvy dělohy na 15 mm a více. Ultrazvukové vyšetření může identifikovat onemocnění, ale jeho povaha může být stanovena pouze s přímou studií buněk sliznice. Řešením je snížení funkční vrstvy sliznice s rozsahem endometrie kurzy. To vám umožní zastavit krvácení, ale problém nevyřeší. Hormonální léky se používají k léčbě hyperplazie. Provozní intervence lze zobrazit.

Hysteroskopie a rdv

V současné době se RDV vyrábí v komplexu s hysteroskopií.

Hysteroskopie dělohy je vizuální metodou pro diagnózu vnitřní dutiny orgánu s pomocí optického zařízení - hysteroskopu. Možnosti hysteroskopu umožňují lékaři vizuálně určovat stav dělohy, s větší přesností za vzniku určitých manipulací během operace škrábání odhadnout výsledek operace.

Histologické vyšetření

Pro vytvoření diagnózy pod RDV jsou buňky odebrány z cervikálního kanálu, endometria, neoplazmů umístěných v děložní dutině. Histologický vyšetření sliznice je nejefektivnější způsob, jak určit důvody pro neplodnost, zmrazené těhotenství. Některá onemocnění probíhají asymptomatická a mohou být diagnostikována pouze histologií.

Kontraindikace operace

Stejně jako jakákoli jiná lékařská operace, škrábání má kontraindikace provádět:

  • akutní infekční zánětlivá onemocnění genitálních orgánů;
  • akutní onemocnění orgánů močového systému;
  • onemocnění gastrointestinálního traktu v fázi zhoršení;
  • Podezření na porušení integrity stěny dělohy.

V případě nouzových případů mohou být kontraindikace zanedbávány (například s silným po krvácení postpartum).

Jak rychle obnovit sliznice?

Restaurování sliznice dělohy po RDV dojde rychle a bez jakýchkoliv komplikací, s výhradou některých doporučení:

  1. Brát drogy, aby jmenoval lékaře.
  2. Pokud je to možné, omezte fyzickou námahu, dočasně odmítnout navštívit tělocvičnu, nezvedejte gravitaci během rehabilitačního období.
  3. Eliminovat použití tamponů během menstruace během doby využití, protože porušení přirozené mikroflóry genitálních orgánů není vyloučeno.
  4. Zvláštní pozornost věnování intimní hygieny - používat neutrální detergenty, které neruší médium vaginální kyseliny.
  5. V prvních 10-14 dnech po RDV je nutné zdržet se sexu kontaktů.
  6. Vezměte vany, procházky do lázně je přísně zakázáno - pravděpodobnost vzniku krvácení dělohy.

Po RDV, během období obnovy poslouchejte tělo a v případě neobvyklých pocitů, okamžitě odvolávejte na lékaře.

Možnosti po operaci - normální nebo patologie?

V prvních několika hodinách po zákroku je krvavý výběr považován za normou. Během prvních 10 dnů po škrábání, oddělovací sekce hnědé nebo hnědé barvy naznačují normální řízení procesu regenerace dělohy. S ukončením nebo nepřítomností výboje a ve výskytu bolesti je nutné konzultovat lékaře.

Příčina bolesti je křeče dělohy a stagnace.

Ne vždy proces hojení přechází hladce a v některých případech mohou změny barev a vůni výběru signalizovat vážné problémy. Nažloutlá barva a ostrý nepříjemný zápach svědčí o nečistot v pusu, t.E. o zánětu a bez antibiotik nemohou dělat.

Jak dlouho ležet v nemocnici po škrábání?

V nepřítomnosti zjevných komplikací po diagnostickém škrábání může pacient poslat domů ve stejný den. Po škrábání chirurgie o měření těhotenství, přerušení těhotenství, odstranění neoplazmů, jakož i v přítomnosti komplikací, může trvání pobytu v nemocnici činit 5-7 dnů.

Sport po škrábání

Malá fyzická cvičení pro udržení tónu těla lze provést den po operaci, ale je možné začít sportovat s předchozím nákladem ne dříve než 10-12 dní později, s výhradou absence komplikací.

Když období začíná po škrábání?

S tou správnou operací by první období měly začít v požadovaném čase, zatímco menší zpoždění není vyloučeno.

Ovariální cysta po škrábání

Vznik ovariální cysty po škrábání při otěhotnění těhotenství nebo přerušení těhotenství je druh hormonální reakce těla. Ve většině případů zmizí cysty poté, co cyklus normalizuje a hormonální pozadí bude obnoveno.

Komplikace po RDV a jejich léčbě

Škrábání dělohy, jako jakýkoli chirurgický provoz, může být doprovázeno řadou komplikací:

  • Děložní krvácení - Invertibilní hojná ztráta krve. Zastavení krvácení a další objasnění příčiny se používají léky, které snižují svaly dělohy, jakož i hemostatické činidla. Nejčastěji aplikují oxytocin a pitaitrin, deamicko-oxid.
  • Endometritis - zánětlivý proces sliznice. Příčinou infekčního poškození je špatně sterilizace nástrojů používaných v infekci hřebene pojištění genitálií - nedodržování doporučení gynekologa během rehabilitačního období. Značky jsou bolesti a zvyšování teploty. Antibiotika platí pro léčbu.
  • Perforace stěn dělohy - poškození orgánu s lékařskými nástroji během operace. Důsledkem toho může být masivní krvácení. Antibiotika a přípravky, které snižují dělohy, jsou aplikovány na léčbu. Někdy je nutná operace pro uložení švů na výsledné rány.
  • Ashermanův syndrom - vznik adhezí v děložní dutině v důsledku nekvalitních škrábaných manipulací s následným vývojem bakteriálních onemocnění. Důsledky jsou poruchy měsíčního cyklu a snížení reprodukčních schopností. Léčba je chirurgicky eliminovat.
  • Hematome - akumulace krve uvnitř dělohy v důsledku narušení odtoku (krevní sraženiny skóruje cervikální kanál). Pravděpodobnost infekčních onemocnění se zvyšuje. Podmínka je doprovázena závratě, nevolnost, vysoké teploty. Problém je vyřešen jednoduchou probasením dělohy.

Po přenosu dělohy mohou dojít k příznakům cystitidy. Důvodem může být infekční poškození močových cest během provozu nebo reakce cév pro chirurgický zákrok. Diagnostika a léčba by měla být prováděna pod kontrolou specialisty.

Těhotenství po operaci

Po RDV, je možné otěhotnět po měsíci, ale stojí za to zvažovat, že škrábání odvodí sliznickou vrstvu dělohy, zraní stěny varhany, které mohou zabránit plodu. Při plánování těhotenství po RDV byste měli získat rady od navštěvování gynekologa lékaře.

Je důležité vědět

Pro diagnózu a léčbu mnoha onemocnění je přenos hrobu dělohy prostě nutný. V každém případě je tento postup chirurgický zásah a je spojen s určitými riziky, zejména při přerušení těhotenství, a výsledky operace zcela závisí na profesionalitě lékaře.