Diagnostika neplodnosti: jaké testy projdou pro ženy a muže

Neplodnost je diagnózou, která je instalována komplexním vyšetřením. Absolutní neplodnost je uvedena v případě takových patologií: nepřítomnost dělohy nebo vaječníků u žen, vejcích nebo spermií u mužů. V ostatních případech se neplodnost nazývá relativní, protože zůstává šancí na narození dítěte.

Moderní diagnóza neplodnosti vám umožňuje identifikovat důvody pro nemožnost pojetí a rozvíjet strategii léčby. Díky reprodukčním technologiím dochází k oplodnění do šesti měsíců.

Co považovat za neplodnost

Pokud těhotenství nepřicházelo po roce neustálého sexuálního života, a žádné antikoncepce nebyly aplikovány, stojí za to hledat radu od specialisty.
Problémy s koncepcí prvního dítěte
Problémy s koncepcí prvního dítěte se nazývají primární neplodnost a jakékoli následné těhotenství a porod - sekundární. Příčinou problémů může být jak u ženy, tak u člověka. Proto analyzuje neplodnost a nezbytné průzkumy procházejí oba partnery.

Počet případů, kdy diagnóza neplodnosti je vyrobena mužem, roste. Nyní se tato postava blíží 50% všech odvolání. Studium mužské reprodukční funkce je jemná a rychlejší, takže zkouška páru se doporučuje začít s mužem.

Diagnóza mužské neplodnosti

Diagnóza mužské neplodnosti
Reprodukční zdravotní problémy u mužů se zabývají urologem nebo andrologem. Po primární konzultaci přiřaduje analýzy. Spermogram - první a hlavní kontrola neplodnosti pro muže. Ukazuje množství a kvalitu ejakulátu. Podle výsledků studie se spermie uzavře o schopnosti otěhotnět.

Pokud tato analýza poskytne pozitivní závěr, další zkouška člověka není nutné. V případě detekce odchylek je přiřazen opakovaný spermie. Vezměte to lépe tím, že děláte 3denní přestávku. Další výzkum:

  • S úplnou nepřítomností nebo malým množstvím spermií je ultrazvuk předepisován pro detekci anatomických odchylek.
  • Sex infekce - častá příčina poškození spermií a vysílacím kanálům. Analýzy jsou předepsány i při absenci symptomů.
  • MAR TEST. Přesně stanoví množství spermií, která není schopna hnojení.
  • Analýzy hormonů pro muže jsou uvedeny v případě malé množství spermií spermií, jejich úplnou nepřítomnost nebo nedostatečnou mobilitu.
  • Genetická analýza bude potřebovat, pokud vznikne podezření chromozomální povahy anomálií spermií.

Seznam výzkumu může být doplněn rozhodnutím ošetřujícího lékaře.

Diagnostické metody jsou informativní. Jak sbírat a kde projít každou analýzou, poradí navštěvující urologa.

Pokud analyzují, že vše v rámci normálního rozsahu, musíte začít zkoumat ženu.

Jak se připravit na přijetí gynekologa

Připravte se na obdržení gynekologa
Diagnóza žen neplodnosti začíná návštěvou gynekologa. Jít na recepci o diagnóze neplodnosti, měli byste vědět:

  • Dobrá doba pro obvyklou kontrolu - ihned po ukončení menstruačních sekrencí (6-7 dnů cyklu). Ve stejných dnech, nejvíce informativní stěr na infekcích, a po nich můžete okamžitě udělat ultrazvuk.
  • Plán měsíčních cyklů, kompilovaných po dobu nejméně 3 měsíců, zjednodušuje diagnózu. Dostatečně nahrávat počet prvních a posledních dnů alokací.
  • Pro stejné 3 měsíce je třeba dodržovat ovulaci. Můžete si zakoupit testy v lékárně nebo každé ráno k záznamu bazální teploty.

Bazální teplota se měří najednou (optimálně od 6 do 7 hodin), v horizontální poloze, ihned po spánku. Je nepřijatelné vstávat nebo posadit se k měření. Teploměr po úvodu do zadní plochy by měl zůstat 10 minut. Postup je informativnější než testy lékáren, a může prokázat přítomnost skrytého zánětlivého procesu nebo jiných onemocnění.

Vyšetření během první recepce

Diagnóza neplodnosti u žen začíná primární inspekcí a průzkumem. Standardní otázky, ale odpovědi pomáhají rozvíjet individuální plán průzkumu.

V průběhu průzkumu se lékař zjistí:

  • Obecné informace o zdraví, ženské pohody;
  • Přítomnost znepokojující symptomy: vypouštění, bolest;
  • dědičné a rodinné patologie (jak u ženy, tak pro partnera);
  • Informace o přenesených potratech, neúspěšných těhotenství, chirurgických zásahech, poranění, infekcí;
  • vlastnosti menstruačního cyklu;
  • informace o sexuálním životě obou partnerů;
  • Přítomnost dětí, průběh minulých těhotenství a dodání.

Následná inspekce umožňuje vyhodnotit obecné reprodukční zdraví: postavu, typ vyčerpání, vývoj sekundárních sexuálních značek. Arteriální tlak, tělesná teplota, štítná žláza hmatatelná, břišní orgány.

Pak se gynekologické vyšetření provádí pomocí zrcadla. Pokud existují zjevné anomálie vnitřních nebo vnějších reprodukčních těl, které brání koncepci, bude zjištěno. Povaha výboje, přítomnost ohniska zánětu vám umožní vyhodnotit pravděpodobnost infekce, přiřazení analýz pro detekci patogenů. Další diagnostický plán se spoléhá na data získané v důsledku inspekce.

Jaké testy lze jmenovat

Existuje řada speciálních testů, které umožňují určit, jak má reprodukční systém funguje v různých fázích cyklu, je hormonální zázemí pro těhotenství na výskytu těhotenství.
Zkoumání krčního hlenu
Funkční testy:

  • Zkoumání krčního hlenu s několika metodami, určují nasycení těla s estrogenem a progesteronem. Výsledek je vyjádřen cervikálním číslem.
  • Studium grafiky grafiky umožňuje vyhodnotit aktivitu vaječníků, přítomnost ovulace.
  • Postcoital test považuje za chování spermií, když se děloha dostane do krku několik hodin po sexuálním kontaktu, jejich interakce s cervikální kapalinou. Výsledky naznačují imunitní neslučitelnost partnerů.

Kromě testů, takové laboratorní studie lze jmenovat:

  1. Analýzy hormonů s neplodností poskytují nejúplnější obraz pro diagnózu. Prozkoumejte ženy krve a moči v určitých dnech cyklu, abyste stanovili počet různých hormonů. Informativní zvážit výsledky analýz přijatých po lékařském vyšetření nebo sexuální blízkosti (v důsledku změn v hormonálním pozadí).
  2. Kontrola bakteriálních infekcí přenášených sexuálně umožňuje identifikovat a vyléčit choroby ohrožující komplikacemi pro ženu a zdraví budoucího dítěte (chlamydia, Trichomoniaz, kapavka, Mykoplazmóza).
  3. Analýza protilátek proti spermií, ukázané v podezřelé imunitní nekompatibilitě pro ženy, mohou být také přiřazeny k muži (identifikovat autoimunitní neplodnost). U mužů, protilátky odhalují v spermií, u žen - v cervikální kapalině a krvi.

Jak projít testy na neplodnosti v každém případě Doktor podrobně vysvětluje. V různých fázích menstruačního cyklu se indikátory látek významně liší. Správná příprava, kontrola přesně včas pomáhá získat nejspolehlivější údaje o procesech vyskytujících se v těle.

Hardwarová a chirurgická diagnostika

Žádná analýza neplodnosti u žen nemusí ukázat přítomnost patologie. Poté aplikujte diagnostické postupy pomocí speciálního vybavení.
Ultrazvuk

Instrumentální diagnostický algoritmus:

  • Nejznámější metodou je ultrazvuk. Ultrazvukové vyšetření lze pro tyto účely přiřadit:
  • Identifikace anatomických patologií reprodukčních orgánů: saje, polypy, nádory;
  • stanovení velikosti folikulu ve středu cyklu;
  • Měření endometria na konci cyklu;
  • Ověření mléčných žláz pro nádory.

Někdy podle výsledků průzkumu je vyžadován ultrazvuk nadledvinek nebo štítné žlázy.

  • Kolposkopie - Kontrola pochvy a vnější stav dělohy s pomocí mikroskopu vybaveného podsvícením. Různá činidla mohou být použita pro diagnostiku široké škály patologií: od malého zánětu na onkologii. Výklad získaných údajů velmi závisí na zkušenostech lékaře vedení inspekce.

hysterosalpingografie

  • Hysterosalpingografie - studium průchodnosti a anatomických vlastností děložních trubek, dělohy s kontrastními látkami a rentgenem. Umožňuje vidět obecnou strukturu a vnitřní stav orgánů, posoudit možnost pojetí. Postup pro zavedení kontrastního činidla někdy způsobuje nepříjemné pocity, ale přesnost diagnózy je velmi velká, umožňuje identifikovat mnoho patologií (hroty, vláknité nádory, polypy), jejich lokalizace.

Někdy je radiografie předepsána pro jiné orgány. Rentgen plic může být zapotřebí s potvrzenými adhezemi v děloze nebo trubkách, s podezřením tuberkulózy.

X-ray lebky jsou předepsány nestabilním menstruačním cyklem, pokud existuje podezření na zhoršené hypofýzy.

Chirurgické metody

Diagnostický škrábání dělohy

Chirurgické metody jsou zahrnuty v diagnostickém diagnostickém schématu:

  • Hysteroskopie s diagnostickým škrábáním;
  • laparoskopie.

Pro spolehlivou diagnózu důvodů pro neplodnost spojenou s patologií dělohy, předepište diagnostickou škrábání dutiny děložní dutiny a histologické vyšetření vzdáleného endometria. Jedná se o skutečnou chirurgickou chirurgickou operaci, která se provádí v anestezii s použitím chirurgických nástrojů.

Pacienti s zpětnou vazbou říkají, že se škrábal, což je způsobilo, že je nejvíce obavy. Moderní způsob provádění operace se simultánní hysteroskopií umožňuje, aby chirurg nefungoval slepě, ale důkladně zkoumal děložní dutinu z vnitřku za použití speciálního stroje. Detekovány malé misery, uzly, polypy lze během postupu odstranit. Přesná histologie balených tkanin může ukázat nejmenší porušení struktury buněk.

Laparoskopie je chirurgický zákrok pro kontrolu reprodukčních orgánů s endoskopickými zařízeními a laparoskopickými nástroji. Operace se provádí pod anestezií s minimálním poškozením, manipulace se uvnitř břišní dutiny je vyrobena prostřednictvím malých punkcí.

V diagnostice ženské neplodnosti, laparoskopie umožňuje nejen detekovat porušení v časných fázích, ale také okamžitě odstranit většinu z nich. Mioma dělohy, ovariální cysty, endometriózy, obstrukce trubek lze eliminovat bez rozsáhlých řezů, krvácení. Laparoskopické vyšetření může vyvolat adheze, které mohou zhoršit neplodnost.

Zda je zapotřebí veškerý výzkum?

Existence velkého množství diagnostického výzkumu při neplodnosti neznamená, že musí být aplikovány všechny. Nejpravděpodobnější důvody jsou nalezeny již v prvních analýzách a testech. Postupy jsou předepsány z jednoduchých až po komplexní postupně, pouze s výhradou jejich potřeby.Chirurgická diagnostika aplikovaná hlavně při neplodnosti nejasných genů, kdy jiné metody nejsou možné stanovit odchylky.

Poloviny z uvedených studií jsou dostačující k vytvoření diagnózy. Který z nich by měl být uplatněn, je jasné během studia již dostupných údajů v každé fázi diagnostiky. Je vybrán méně invazivní, ne způsobuje komplikace bez rizika infekce. Takže hysterosalpingografie na informativnost není nižší než jiné metody, ale je cenově dostupnější, jednoduchý, nezpůsobuje komplikace.

Více traumatičtější metoda je škrábání a konjugát hysteroskopie s nebezpečím infekce, vývoj endometritidy. Proto jsou invazivní metody předepsány, pokud dlouhodobá diagnóza neplodnosti vstupuje do zablokování nebo pro léčbu vyžaduje provozní zásah.

Absolvování důkladného vyšetření, většina párů dostane skutečnou příležitost stát se rodiči. Po celou dobu je důležité udržovat důvěru a pozitivní důvěru. Neplodnost není věta, ale pouze diagnózou a psychologický faktor pomáhá hodně v jeho překročení. Pokud se přirozeně otěhotnějete, nezdaří a problém není uzdraven, je navržen postup ECO (extracorporeal nebo umělé hnojení)).