Jak jsou chlamydia: způsoby infekce u lidí

Na rozdíl od populární víry, Chlamydia je přenášena nejen během sexuálních kontaktů, ale také kontaktem domácností, vzduch-kapičky. Podle statistik, asi 100 milionů je každoročně nakaženo na světě. člověk.

Je možné infikovat Chlamydia pro domácnost

Nejčastějším způsobem infekce s Chlamydií je přenos bakterií během nechráněného pohlavního styku. Existuje však riziko přenosu infekce prostřednictvím položek domácností. Pravda, takže infekce je dost vzácná, protože příčinná činidla chlamydie, která spadla do vnějšího prostředí s výbojem z sliznice, rychle zemřou.

Podle studií při teplotě 18-20 ° C může chlamydia zůstat naživu do 2-3 dnů, maximální životnost životu je 5 dní. Chlamydia zůstává aktivní v místech, kde se zvýší vlhkost, a teplota nepřesahuje 40 ° C. Čerstvý výběr, tím vyšší je pravděpodobnost infekce při jejich kontaktu.

Pozornost! Chlamydia ve vnějším prostředí umírá, pokud na ně spadne přímé sluneční světlo. Jsou citlivé na vysoké teploty (přes 50 ° C) a působení dezinfekčních roztoků.

Můžete se infikovat Chlamydia, pokud patogeny spadají z nemocného člověka do vnějšího prostředí. Bakterie jsou přenášeny přímým kontaktem s infikovanými sliznicemi nebo ručníky, žínkami, spodní prádlo nebo jiné osobní věci.

Zbývající cesty, které jsou teoreticky přenášeny do domácnosti chlamydie, nejsou nebezpečné. Infekce je možná pouze tehdy, pokud má pacient oslabenou imunitu. Existují tedy případy přenosu infekce vodou, která byla použita různými lidmi pro mytí a vedení léčebných postupů. Ale ve vodě by mělo být poměrně vysoká koncentrace Chlamydia. V bazénech nebo otevřených nádržích je nemožné dosáhnout potenciálně nebezpečného obsahu bakterií, takže se jim vyhýbám ze strachu z infekce nehoda.

Pravděpodobnost patogenních mikroorganismů v plicích nebo na slizničních orgánech z položky je nízká. Nejčastěji se přenáší chlamydiální konjunktivitida. Domácí cesta infekce s Chlamydií je možná, pokud patogenní organismy padají do očí, na sliznici se špinavými rukama.

Jak jsou Chlamydia: způsoby infekce u lidí

Jak mohu nakazit Chlamydia

Mezi faktory, které jsou vzaty v úvahu při určování přenosových cest Chlamydie:

  • Stabilita bakterií ve vnějším prostředí;
  • imunitní stav;
  • Typy kauzálních agentů Chlamydióza.

Nejčastěji pacienti čelí urogenitální formě onemocnění, která je přenášena nechráněným sexuálním činem. Mnozí to projde asymptomatic. Pacienti se dozvědí o infekci při průchodu preventivních inspekcí nebo když jsou sekundární infekce připojeny, ve kterých jsou příznaky vyslovovány vyslovovány.

Močový systém je pozoruhodný převážně Chlamydia Trachushatis, ale přenosové cesty se mění v závislosti na antigenních sérotypech:

  • Kurva (konjunktivitida) způsobit poddruh a, b, c, va;
  • Urogenitální infekce a konjunktivitida jsou způsobeny poddruhem E, F, D, G, H, I, J, K;
  • Venušející lymfranulom je provokován sérotypy L1, L2, L3.

Nejvíce náchylný k chlamydii je válcový epitel, který byl lemován močovou rumu. Na 2 místě je sliznice. Tyto orgány jsou proto nejčastěji ohromeny.

Hlavní způsoby převodu Chlamydia:

  • sexuální;
  • domácí;
  • vzdušný odkapávání;
  • intranatální;
  • Prenatální.

Navzdory skutečnosti, že Chlamydia je považována za pohlavní nemoc, není přenášen s každým nechráněným kontaktem. Můžete se infikovat jak s vaginálním pohlavím a orální nebo anální.

S ústním sexuálním stykem s infikovanými genitálií, bakterie mohou spadnout do krku a provokovat vývoj chlamydiální faryngitidy. Tato metoda je možná infekce s chlamydií žen a homosexuálů. Ale taková forma patologie je vzácná, nad pravděpodobností infekce v běžných vaginálních kontaktech. Anální sex může být ovlivněn buňkami konečníku.

Jedním z zřídka našel cesty převodu Chlamydia je infekce polibky přes sliny. Ale pro to musí být tyto podmínky provedeny: t

  • Zvýšená koncentrace bakterií ve slinách;
  • infekce v ústní dutině;
  • Související partnerská imunita.
Komentář! Riziko pro infekci slin existuje pouze v případě, že pacient má generalizovanou formu chlamydie a patogen proniká do všech biologických tekutin a tělesných tkání krve. Pouze několik takových případů je popsáno v dějinách medicíny.

Možná je také anténa kapka metoda přenosu chlamydie. Respirační forma onemocnění může být přenášena. Zdroj infekce bude osoba nemocná chlamydial pneumonie. Při kašli a kýchání, příčinná činidla onemocnění spadají do vzduchu. Je však obtížné infikovat zdravý člověk, pouze lidé s oslabenou imunitou jsou v ohrožení.

Nejnebezpečnější metody infekce s chlamydií jsou intranatální a antilatální cesty. Intranatální infekce nastává v případech, kdy dítě prochází generickými cestami matky, infikovaných bakterií. V důsledku toho je novorozeně infikován Chlamydia. Při absenci nezbytné prevence dosáhne rizika infekce 70%.

Jak jsou Chlamydia: způsoby infekce u lidí

Chlamydiální patologie mohou vyvinout takové chlamydiální patologie:

  • zánět spojivek;
  • zápal plic;
  • proctitida;
  • Urogenitální chlamydia.

Metoda antenatální infekce znamená, že bakterie padnou na plod intevutorin. Chlamydia je přenášena přes placentu a vřeteno voda v případech, kdy matka má infekci během těhotenství ovlivňuje sliznici dělohy (endometrium). S takovou infekcí existuje vysoké riziko předčasného porodu, vznik malformací a intrauterinního plodu smrti. Můžete varovat komplikace, pokud plánujete těhotenství a léčit infekce předem.

Jaká je pravděpodobnost infekce s Chlamydia od partnera

Chlamydia je přenášena u lidí převážně sexuálně, ale ne vždy při kontaktu s infikovaným partnerem je infikován. Podle statistických údajů je Chlamydia infikován 1-2 4 partnerů. Konec konců, tyto bakterie se vyznačují nízkou virulenci (potenciál pro infekci).

Podle různých studií je pravděpodobnost, že onemocnění přenáší nechráněným sexuálním činem, se liší od 25 do 65%. Ale u žen je riziko infikováno výše, protože oblast epiteliálních buněk, ve kterých mohou být zavedeny patogenní mikroorganismy, více.

Navzdory nízké virulenci Chlamydie, podle výpočtů specialistů na světě asi 1 miliardu. lidé čelili této nemoci. Důvodem je skutečnost, že téměř polovina infikovaných pacientů má patologii v asymptomatické formě. Osoba nemusí být podezřelá z nemoci a distribuovat infekci na infikování partnerů.

Minimalizovat riziko infekce může být, pokud:

  • používat bariéra antikoncepce;
  • sex s osvědčenými partnery;
  • Používejte pouze osobní hygienu.

Při použití kondomů v průběhu pohlavního jednání se pravděpodobnost infekce usiluje o nulu. Kuusivní agenti Chlamydia nemohou být přenášeni z jednoho partnera do druhého prostřednictvím latexu. Tato metoda antikoncepčních lékařů doporučuje používat při kontaktování všech neověřených lidí.

Navzdory nízké virulenci mohou být ženy a muži nakaženi chlamydií i po jednom nechráněném sexuálním jednání. Proto je důležité pravidelně podstoupit profylaktické vyšetření a periodicky projít testy na infekcích, které jsou sexuálně přenášeny. To pomůže identifikovat onemocnění včas a vyléčit ji v rané fázi.

Varování! Z chronické formy onemocnění, jak se zbavit mnohem obtížnější než z akutní chlamydie. Když je sekundární infekce připojena, stane se ještě těžší.

U lidí, kteří pravidelně mění sexuální partnery, riziko infekce s Chlamydia bude vysoká. Podle statistik až 20% sexuálně aktivních mladých lidí jsou dopravci Chlamydia. Asi polovina z nich není podezřelá z infekce.

Jak jsou Chlamydia: způsoby infekce u lidí

Po tom, kolik se chlamydie projevuje po infekci

První známky infekce s Chlamydií se objeví dříve než 1-3 týdny od okamžiku kontaktu s příčinným činidlem onemocnění. Jejich výskyt přímo souvisí s zvláštnostmi životního cyklu patogenů a na přesně infekci.

Patogen nejběžnější urogenitální chlamydie, chlamydia trachomatis, při vstupu do sliznic, je zaveden do epiteliálních buněk a okamžitě jde do aktivní formy. Bakterie se začínají rozvíjet a násobí.

Inkubační doba, během které se mnohokrát zvyšuje počet patogenních mikroorganismů, je 1-2 týdny. Po skončení se může pacient objevit první příznaky:

  • výběr z uretry u mužů a vagíny u žen (mohou být transparentní nebo blátivé bílé bez výrazného zápachu);
  • Outching venkovní genitální orgány;
  • spalování a bolest během močení;
  • Obecné zhoršení pohody, zvýšení teploty;
  • bolest v krku, suchost, asistované (s chlamydiální faryngitidou);
  • Zarudnutí očí, slza (s chlamydiální konjunktivitidou).

Ale prakticky 50% onemocnění prochází asymptomatický nebo slabě vyjádřený. Mnoho lidí, kteří infikovaní urogenitální formou infekce nevěnují pozornost nevýznamným svědění nebo sotva hmatatelných bolestí, které vznikají na začátku močení. Tyto příznaky zmizí po 1-2 týdnech od okamžiku výskytu. Jejich zmizení neuvádí, že uzdravení pacienta, ale tato infekce prošla do chronické formy.

Podle žaloby řady faktorů se může doba trvání inkubační doby lišit. Jeho trvání závisí na:

  • subpepene agenta;
  • Míst, ve kterých se Chlamydia začala rozvíjet;
  • věkový pacient;
  • Státní imunita.

Při infekci trvá inkubační doba až 2 týdny. Ale pokud byl příčinný agent dalším poddruhem Chlamydia, pak mohou potřebovat více času na rozvoj.

V případech, kdy došlo k infekci v sexuální cestě, první příznaky patologie se mohou objevit po 10-14 dnech. V chlamydiální konjunktivitidy, inkubační doba nepřekročí 2 týdny. Ale při infekci ústní dutiny nebo sliznice konečníku pro vývoj a reprodukce bakterií vyžaduje více času.

Jak jsou Chlamydia: způsoby infekce u lidí

Doba trvání inkubačního období ovlivňuje věk pacienta. Novorozené ochranné mechanismy jsou slabé, takže příznaky infekce se projevují o několik dní později. U dospělých se mohou vyskytnout lidé s těžkým imunitním manifestem v měsíci. V úvodu chlamydie v buňkách v těle začnou specifické protilátky vyrábět. Pod jejich činností se nemusí objevit ostré příznaky onemocnění.

Komentář! U pacientů s oslabenou imunitou se mohou objevit známky nemoci v den 5 po kontaktu.

Stav ochranných sil těla se zhoršuje časté respirační infekce, radiační terapie, užívající kortikosteroidní léky. Pokud pacient vzal antibiotika během infekce k léčbě jiných bakteriálních infekcí, pak může chlamydia okamžitě jít do chronické formy.

Pokud podezřelé příznaky vznikly několik měsíců po pochybných kontaktech, je to důvod konzultovat s lékařem. Existuje šance, že okamžitě po infekci se patologie neobjevila, ale po chvíli na pozadí snížené imunity, infekce zhoršila.

Ale známky chlamydie nemusí nastat. Nezaznamenejte onemocnění ženy, pro ně je více charakteristická asymptomatická forma patologie.

Závěr

Nejčastěji, Chlamydia je přenášena v sexualitě s nechráněným sexuálním kontaktem. Ale to není jediný možný způsob infekce. Přenášen také domácnostem, infekcí vzduch-kapičky a od infikované matky do plodu. Vědět, jak jsou přenášeny patogeny onemocnění, je třeba si pamatovat potřebu předcházet bariérovým antikoncepci s použitím pouze individuální hygieny.