Jak momoma ovlivňuje těhotenství?

Mioma - benigní nádor, který se vyvíjí ve svalové vrstvě dělohy v důsledku hormonální nerovnováhy způsobené vysokou hladinou estrogenu, přítomností v receptorových buňkách na pohlavní hormony. Jeho vzhled je způsoben nesprávným rozdělením buněk hladkého svalstva. S ohledem na rozsáhlé šíření této patologie u žen pozdního reprodukčního věku jsou šance na úspěšné pojetí znatelně sníženy. Myom a těhotenství - situace, kdy žena automaticky spadá do rizikové skupiny v důsledku vysoké pravděpodobnosti komplikací během plodu. Diagnostikovaný Mioma dělohy je důvodem pro léčbu dlouho před plánováním těhotenství.
Myom Uterus a těhotenství

Jak momoma postihuje koncepci?

Moma děloha není věta: mnoho žen s podobnou diagnózou bezpečně tolerovat a porodit dětem. Ale během těhotenství jsou pod přísným pozorováním zúčastněného lékaře, aby byly včas konfigurovat faktory, negativně ovlivňující plod.

Je možné otěhotnět s děložníkem? Nejlepší možností bylo odstranit onemocnění až do okamžiku pojetí, následně nezažít úzkost po celou dobu těhotenství. Myomatické uzly zabraňují propagaci spermií a transplantaci vajec. Myom Uterus v tomto případě hraje roli intrauterinní spirály. Stupeň rizika se zvyšuje v závislosti na typu, umístění nádoru, jeho velikosti, progrese.

Typ nemociLokalizace lokalizaceJak ovlivňuje těhotenství
Submukóza Mioma dělohaSublifující uzlyPorušuje normální vývoj plodu v důsledku nedostatku prostoru v děložní dutině
Subuconose Mioma na nozeSublikovací uzly (směrem k cervikálnímu kanálu a vagíně)Narozený myomatózní uzel vyvolává stěrku děložního čípku, představuje přímou hrozbu pro rozvoj těhotenství, existuje riziko intrauterinní infekce a smrt plodu
Subserosomous MiomaNa přední stěně dělohy v tužších uzlechJak se plod zvyšuje, myomatózní uzly mají nepříjemný tlak na dně břicha, provokovat selhání fetoplacentage, fetální hypoxie
Subserosan Mioma na nozeStrichově uzly, základ vzdělávání je menší než samotný uzelNahrávání nohou myomatózního uzlu vyvolává jeho smrt, tkáň nekrotiku
Intramurální Miom (intersticiální)MyometriumJak se zvyšuje období těhotenství, myomatózní uzly mají nepříjemný tlak na dně břicha a bolesti různých intenzit, deformovat dutinu dělohy, porušují normální vývoj plodu
Introligativní MiomaInsolotické uzlyZpůsobuje deformaci, nedostatečnou hmotnost plodu, poškození sousedních orgánů, párování placenty
Migal MiomaČípekZabraňuje transplantaci spermií spermií, vyschnout plod po celou dobu těhotenství, vyvolává potrat a předčasné generické aktivity, zabraňuje přirozenými doložkami

Myomatické uzly mohou být svobodné nebo více, ale přesně velikost a umístění lokalizace určují jejich účinek na vývoj ovoce.

Nejčastěji diagnostikovat intramurální Miom (intersticiální). Asymptomatický průběh onemocnění není vyloučen, který komplikuje předčasnou diagnózu. Vzhled neobvyklých příznaků je důvodem setkání s gynekologem. Způsobit vzrušení takové příznaky jako:

  • pocit gravitace na dně břicha;
  • Bolest různých intenzity, zvýšení se zvýšením fyzické aktivity;
  • Rozrušení menstruačního cyklu: hojná dlouhá menstruace;
  • Vzhled krvavého, sucentálního, hnisavého výboje uprostřed menstruačního cyklu;
  • Náhlá ostrá bolest při vstupu do nohou nádoru nebo nekodové nekrózy;
  • anémie;
  • Známky intoxikace těla v infekci myomu;
  • Dysfunkce exkretorického systému (porušení močení, defecation), pokud je nádor umístěn na zadní stěně dělohy.

Intramurální Mioma (intersticiální), stejně jako jiné druhy, je často diagnostikován během gynekologického vyšetření při registraci nebo pod prvním ultrazvukem. Slyšela diagnóza - nepříjemná zpráva pro každou ženu. "Může Myomas regulovat?"- Nejběžnější otázka, kterou pacienti ptají. Měli byste předem panice, ale odpovědný přístup je nepostradatelný stav.

Taktika léčby

Prostě před několika desítkami let bylo těžké rozlišit nádor z rozvíjení těhotenství. Ženy měly menší šance na úspěšnou koncepci. Taková diagnóza ve většině případů poskytnutých pro provozní zásah. Misa dělohy různých velikostí byla odstraněna způsobem ozáření a ve složitých případech byly provedeny amputací orgánu. Změna v hormonálním pozadí v těle těhotné ženy někdy vede k regresi onemocnění a nádor je absorbován samostatně. Ale je to spíše výjimka pozorovaná v malých nádorech závislých na hormonu. Tvorba středních a velkých velikostí zůstává stabilní nebo dokonce roste během těhotenství. Maximální vzestup uzlu je uveden v I a II Trimesters. Ve třetím trimestru je nějaký pokles myomu ve velikosti nebo zastavení.

Moderní léčebné metody založené na doporučeních WHO, minimálně invazivní, jsou zaměřeny na maximalizaci reprodukční funkce.

Kromě gynekologického vyšetření a standardní analýzy na Cito, patogenní flóra a krevní testy na hormonech, lékař předepisuje ultrazvukovou studii dělohy (transvaginální nebo transabdominální), zobrazování magnetických rezonancí a biopsie (s podezřením onkologie). Kombinace laboratorních a instrumentálních metod testování nádoru určuje další taktiku léčby.

Lékařská léčba

Konzervativní léčba - první etapa, pokud žena plánuje být těhotná s momy dělohy:

  1. Pokud je koncepce plánována pouze, je možnost konzervativní léčby zvolena pomocí agonistů GNVG, ohromující výrobu gonadotropních hormonů hormonů a sníží velikost uzlů.
  2. Modulátory receptoru progesteronu (ESMIA) jsou aplikovány kurzem po dobu 3 měsíců před plánováním těhotenství.
  3. Hojné krvinky způsobené intramurálním miomem (intersticiální) nebo jinými druhy eliminují, nanesení kyseliny transcamové, která zabraňuje zničení krevních sraženin a inhibičního růstu nádob.
  4. Ústní kontraceptivy se používají ke stabilizaci hormonálního pozadí a vytváření příznivých podmínek pro proces hnojení.
  5. Progesteronové prostředky (Duphaston) se používají s opatrností a pouze s doprovodným nedostatkem tohoto hormonu. Existují důkazy, že progesteron urychluje růst uzlů.

Použití léků je uvedeno v tabulce:

Skupina drogSchéma terapiespeciální instrukce
Agonisty gnbedDepot-tvary jednou za měsíc o 3-6 měsícePředstavit ženu do stavu umělé menopauzy. Aplikován pod krytem estrogenu
GestagensUvnitř od 5 do 25 dní cyklu nebo intramuskulárně 2krát týdně s průběhem 3 měsícůS opatrností, protože existují data o růstu uzlů na pozadí gestagenu
KUCHAŘV režimu 21 + 7 nebo 63 + 7 kurzu od 3 měsícůDoporučeno v časném reprodukčním období (až 35 let)
Antiprogesteronové prostředkyUvnitř denně po dobu 3 měsícůNeplatí v předběžné době

Během těhotenství jsou hormonální léky předepsány s extrémní opatrností s poměrem přínosem a rizikem.

  1. Duphaston, Utrezhastan je zobrazen při nízkém hormonálním stavu a pouze přísnými indikacemi.
  2. V exterminated cervikální insuficience jmenuje léky, které snižují činnost dělohy (ginipral, hexoprenalin, magne b6).
  3. Hrozba potratu varování proti agregátům (ActCtingin, Kuraltil). Obnoví metabolické procesy, zlepšují mikrocirkulaci v tkáních, eliminují tón dělohy, zasahují do děložního krvácení. Během tohoto období by měla být žena pod přísným pozorováním lékaře. Pokud vznikla placentární insuficience, žena je hospitalizována na nemocniční oddělení, aby poskytla nouzovou péči.

Provozní léčba

Provozní způsob léčby je uchýlena v případě nečinnosti léčby drogy nebo za stávajících kontraindikací. Moderní techniky používané v chirurgii, nejen malé působící, ale také velmi efektivní.

  1. Laparoskopická miomektomie - nejčastější způsob ozařování myomatózních uzlů, které nezanechává výrazné jizvy, zachovává reprodukční funkci. Doporučeno pro Suberoic Mioma. Prakticky se nevztahuje na několik intersticiálních myomů. Léčba se snaží provádět plánované pojetí nebo v období s minimálním rizikem.
  2. Hysteroskopie je předepsána s subukosulárním typem nádoru. Mikrochirurgický zásah - alternativa operace pásu, když je nutné prozkoumat dutinu dělohy s následným provozním zásahem. Studium dělohy a těhotenství jsou v tomto případě neslučitelné.
  3. Embolizace děložních tepen uměle s pomocí embolizačních částic překrývá krevní oběh, provokující smrt myomatózního uzlu. Minimálně invazivní metoda si ponechává reprodukční funkci, nezanechává jizvy, ale zároveň existuje riziko komplikací: Oddělení placenty, předčasné rody, předčasné fetální smrti, sepse v důsledku nekrotizace tkáně. Je nutné určit předem, co je důležitější: léčba nebo těhotenství. Operace se provádí před pojetím dítěte a je zdůrazněna s více intersticiálními uzly.
  4. FUZ-ablace - ne méně populární typ léčby nádor, který spočívá v expozici zaměřením poškození zaměřeného ultrazvuku. V důsledku léčby je pozorována tepelná nekróza. Výhodou této metody je zachovat blízké zdravé buňky, bezbolestnost a minimální riziko komplikací. Nevýhody by měly být připsány s nízkou účinností - ve velkém počtu pacientů se opakuje myom.
  5. Když neplodnost, více subukosové uzly, poruchy krevního oběhu, stlačení sousedních gynekologů, doporučují při provádění hysteroskopie vyjmout nádor s laserovým paprskem. Způsob je účinný, pokud velikost myomatózního uzlu nepřesahuje průměr 4 cm. Často je kombinováno s hormonální terapií. Koagulace cév v krvácivých oblastech zabraňuje krvácení dělohy a minimalizuje riziko komplikací.
  6. Hysterektomie (odstranění dělohy) - k takovému postupu se uchýlí pouze ve výjimečných případech, kdy předchozí možnosti léčby nejsou účinné. Po odstranění dělohy je těhotenství nemožné.

etnirost

Finanční prostředky tradiční medicíny a homeopatie nejsou považovány za možnost pro léčbu myomu dělohy. Použití léčivých rostlin s protizánětlivými, antiseptikovými, regeneračními vlastnostmi ve formě nosníků pro příjem nebo zavlažování vagínu však pomůže odstranit nepříjemné symptomy, zvyšují odolnost tělesa, obnovte menstruační cyklus. Fitoterapie a homeopatie se používají před výskytem těhotenství po dohodě s účastnickým lékařem.

  1. Ve složité léčbě Momy dělohy, tinktura čistoty nebo pivoňky, která trvá 10-12 kapek během dvou týdnů. Po skončení týdne by měl být průběh léčby opakován.
  2. Borovoy make-up, Tataknik, Podmarnik, šílená okurka se používá ve formě bylinných dekoracích. Fitherapists argumentují, že látky obsažené v těchto zařízeních brání růstu nádoru. Pro vaření pájení 1 st. Lžíce jakékoli trávy je vařena v 500 ml vody a trvá 3x denně po dobu 2-3 týdnů.
  3. Zastavte, snižte menstruační výboje pomocí statečného viburnu, Dwarm. 1 umění. Lžíce suchých surovin vaří v 250 ml vody a trvejte na hodinu. Vezměte 50 ml po celý den. Ošetření léčby 10-14 dní.
  4. Pěkné regenerační vlastnosti mají fytamphony založené na rakytníku, hypers, šťávy (prášek) z kořenů lopuchu a medu. Léčivé složky se smísí ve stejných poměrech a získaná suspenze je impregnována gázovými prohlídkami. Tampony jsou umístěny v pochvě na noc po dobu 1-2 týdnů.
  5. Pro zvýšení odolnosti těla, zotavení po přenesených onemocnění reprodukčního systému užitečného pít čaj z šípky ovoce, lemongrass, drcené rhizoma ženšen, eleutherococcus, koputech, rhodiola růžové, sedmikrásky květin, manžety, kalendódy, řebříček, křiklavých tašek.
  6. Na rozdíl od společného stanoviska na vysoké účinnosti jedovatých rostlin (Boligol, Sabelnik, jmelí, lakonos), nejsou doporučeny nezávisle v důsledku rizika otravy.

Před domníváním dítěte je nutné podstoupit důkladné zkoumání reprodukčních systémových orgánů a odpovídající léčby. Je třeba mít na paměti, že není vždy povoleno kombinovat těhotenství a nádor. Mezi hlavní kontraindikace patří:

  • Pozdní reprodukční věk (po 40 letech);
  • Velká velikost vzdělávání;
  • Lokalizace, která zabraňuje odstranění malého působení;
  • více povaha formací;
  • přítomnost závažných systémových onemocnění;
  • Podezření na onkologii.

Pravidelná návštěva gynekologa, včasná diagnostika nemocí reprodukční sféry, jejich léčba a prevence zvyšují šance na úspěšnou koncepci a nástrojů plodu.