Zda je chlamydia přenášena skrze slin

Chlamydia se týká onemocnění, které jsou přenášeny během sexuálních kontaktů bez bariéry antikoncepce. Ale mnozí se bojí nových vztahů s neověřenými partnery, věřit, že se můžete infikovat Chlamydia přes polibek. Pravděpodobnost takové infekce je zanedbatelná, takový způsob, jak vysílat patogeny onemocnění, prakticky nebyl nalezen.

Je Chlamydia přenášena polibky

Podle studií vědců ve slinách může být Chlamydia obsažena v malých množstvích. Proto existuje mírné riziko, že patogenní mikroorganismy budou přeneseny během polibku. To je možné, pokud má osoba oslabenou imunitu a zároveň bude realizován řada dalších podmínek potřebných pro infekci.

Mnozí výzkumníci na vědomí, že riziko přenosu Chlamydia prostřednictvím slin je pouze teoretický. Ale pokud když jsou polibky nakaženy chlamydiální infekcí, je téměř nemožné, pak při cvičení orální sex, riziko se mnohokrát zvyšuje.

Infikované chlamydiální infekcí bez sexuálních kontaktů obtížné. Ale Chlamydia se může dostat do těla, když se políbí, pokud jsou v ústní dutině. U zdravých lidí, buňky imunitního systému okamžitě rozpoznávají mimozemské mikroorganismy a zničí je. Podporuje účinnou práci ochranných orgánů, že v ústní dutině je nepříznivým prostředím pro rozvoj chlamydie.

Zda je chlamydia přenášena skrze slin

Podmínky pro infekci s Chlamydií prostřednictvím slin

Chcete-li se nakazit Chlamydií z nemocného člověka během polibků, aniž by do něj vstupoval do nechráněných sexuálních kontaktů, musí být provedeno několik podmínek. Každý z nich je dost vzácný, a pravděpodobnost, že budou všichni ve stejnou dobu dodrženi minimální.

Chlamydia je při provádění těchto podmínek přenášena polibkem:

  • Infekce je přítomna v ústní dutině;
  • Vysoká koncentrace bakterií ve slinách;
  • Související imunita infikované osoby.

Pravděpodobnost vzhledu chlamydie v ústní dutině je nízká. Typickým místem rozvoje onemocnění je slizné povrchy orgánů urogenitálního systému, takže jsou nejjednodušší být infikováni s nimi v sexuálních kontaktech bez kondomů, a ne během polibků. Kauzativní činidlo chlamydia preferuje močové cesty sliznice kvůli skutečnosti, že epiteliální buňky umístěné v něm mají podobnosti s chlamydií.

Slizné membrány jiných bakteriálních orgánů jsou silnější než méně často. V epitelu, který je zraněn ústy dutiny, je chlamydia obtížně implementovat. Můžete se nakazit, pokud bakterie padají do krku, hrdlo. Tam jsou pro ně výhodnější prostředí.

Komentář! Dostat se do hrdla chlamydie během polibku nemůže. Jediným možným způsobem infekce je orogenitální kontakty s infikovanou osobou.

Polibky s mužem, který má Chlamydia sliznice hrdlo, nevede k infekci partnera. To je způsobeno tím, že z hltanových bakterií nespadají do úst v ústech, nemohou vyniknout s slinami, ale pouze polykat.

V ústech se mohou objevit bakterie Saliva pouze v případě, že pacient má generalizovaný Chlamydia. Tato diagnóza je stanovena, když příčinná činidlo infekce spadne do krve a je rozdělen v celém těle. Ale v historii medicíny jsou popsány pouze několik takových případů.

Existuje riziko, že chlamydia může být přenášena skrz slin, když je polibek, pokud jsou bakterie obsaženy ve vysoké koncentraci. Samotná se však působí jako ředidlo, takže pravděpodobnost rozvoji takové situace je zanedbatelná nízká. Kromě toho se v praxi odhalí, že tato kapalina je nepříznivým prostředím pro vývoj patogenních mikroorganismů.

Kuusivní činidla Chlamydia nemohou být v ústní dutině po dlouhou dobu kvůli skutečnosti, že:

  • Saliva obsahuje velké množství antibakteriálních látek;
  • V ústech, mnoho konkurenčních mikrobů, některé z nich jsou schopny potlačit vývoj a reprodukci Chlamydia;
  • Saliva se neustále čistí v důsledku přítomnosti speciálních buněk v sliznici.

Pokud se stalo, že pacient infikovaný infekcí pacienta je ve slinách a byl zaveden do buněk orální dutiny, pouze člověk s oslabenou imunitou bude moci při líbání infikovat.

V případě infekce v ústech jsou aktivovány ochranné síly a ničí penetrační patogeny. Vzhledem k tomu, že ústa je nepříznivým prostředím pro rozvoj chlamydie, pak imunita snadno se přehoze s kauzálními agenty. Proto není zdravý člověk ohrožen polibky.

Zda je chlamydia přenášena skrze slin

Jinak je situace, pokud je příjemce (osoba, která je přenášená infekce), je oslabena. Zhoršení imunity může být způsobeno imunodeficiencí, zdlouhavá onemocnění nebo přijímání určitých léků.

Můžete se infikovat Chlamydia přes polibek v případech, kdy budou všechny podmínky infekce prováděny současně. Teoreticky odstranění takové pravděpodobnosti je nemožné, takže minimální riziko infekce s polibky a použití společných příborů existuje. V praxi však šance na přenos onemocnění hledá nulu.

Preventivní opatření

Pokud budete dodržovat opatření, můžete zabránit infekci. Neobsahujte urogenitální formu infekce, pokud jste chráněni bariérovým způsobem antikoncepce během všech sexuálních kontaktů s neověřenými partnery. Pouze při použití kondomů můžete zabránit infekci.

Pozornost! Bariérové ​​antikoncepce nesnižují riziko přenosu infekce se slinami, když políbí v lidech s oslabenou imunitou. Ale dávají téměř 100% ochranu proti infekci s urogenitální formou patologie.

Nejlepší metody prevence chlamydie jsou následující:

  • stálý sexuální partner;
  • Pravidelná kontrola stavu zdraví;
  • Shoda s pravidly osobní hygieny.

Kontakt s jedním partnerem (předmětem zachování loajality v páru) vám umožní snížit riziko infikovaného STD, včetně Chlamydia, na minimum. Ale před začátkem vztahu je vhodné zkontrolovat, protože Chlamydia může být v těle mnoho let. V tomto případě nemusí pacient ani podezření, že se jedná o nosič patogenních mikroorganismů a může být zdrojem infekce. Asymptomatická forma onemocnění se vyskytuje téměř polovina nosičů infekce.

Dodržování osobních hygienických standardů umožňuje zabránit infekci domácnosti Chlamydia. Může být přenášena prostřednictvím osobních hygienických objektů - žínky, ručníky, spodní prádlo. Patogenní organismy ve vnějším prostředí mohou udržovat aktivitu až 5 dnů za podmínek vysoké vlhkosti a střední teploty.

Zda je chlamydia přenášena skrze slin

Infekce přes polibky, nemůžete se infikovat, pokud ovládáte svůj kruh komunikace. Důležitá metoda prevence je považována za udržení imunity. Jsou-li ochranné mechanismy v těle pracují v plné síly, budou vyrovnat se s příčinnými činidly onemocnění v ústní dutině. U zdravých lidí není Chlamydia přenášena prostřednictvím slin. Pouze ti lidé, kteří mají postiženou imunitu a patogenní organismy, jsou ve slinách, mohou být nakaženy polibky a patogenními organismy.

Časté nemoci, potřeba přijímat léky, která oslabuje imunitu vyžadují zvláštní postoj k jejich zdraví. Během tohoto období je lepší zcela opustit kontakty s neověřenými lidmi a snížit kruh komunikace. Takže můžete snížit riziko infekce s jinými chorobami, které budou dále oslabovat stav imunitního systému.

Mezi opatření pro prevenci chlamydií patří:

  • Pravidelný průchod inspekcí gynekologa se ženami, urologem - muži;
  • Dodání testů po nechráněných kontaktech s neověřenými partnery (je lepší předat 2-4 týdny za 2-4 týdny, v tomto období jsou bakterie aktivovány).

Pokud byl v průběhu průzkumu odhalen, že se ukázalo být infikován Chlamydia, pak léčba musí začít okamžitě. Dokud choroba nesla do chronické formy, snazší se ho zbavit.

Závěr

Infikován chlamydií přes polibek téměř nemožný. Lékaři však teoreticky nevylučují takovou pravděpodobnost infekce. Situace, ve které jsou bakterie převedeny slinami, nepravděpodobné. Jediný způsob ochrany proti takovému způsobu šíření infekce je posílit imunitu. Lidé, kteří mají ochranné síly těla pro úplnou moc, nebudou schopni infikovat chlamydiální infekci z jednoduchého polibku, i když byl hluboký. Pravděpodobnost získání chlamydie s takovým kontaktem. Ale člověk může infikovat další venerální infekce, když polibky, během kterého kontakt se slinným partnerem. Taková onemocnění zahrnují kapavku, herpes, syfilis, hpv, kandidóza.