Symptomy a léčba léčivé hepatitidy

Léková hepatitida je zobecněná boční reakce ve formě poškození jater v důsledku příjmu léčiva s toxickými vlastnostmi. Výchozí mechanismus pro výskyt zánětu v játrech je porušení funkce mitochondrie, oxidace lipidů, zásob a snížení syntézy adenosinerythrifosforečné kyseliny, která má aktivní část při výměnných procesech, v důsledku pronikání chemických komponent přes plazmovou hepatocytovou membránu. Největším nebezpečím je léky obsahující přímé akce schopné produkovat karcinogenní účinek.

Jak se onemocnění vyvíjí?

Jakékoliv léky, kromě terapeutického účinku, do jednoho stupně nebo jiného, ​​toxický vliv na tělo. Vzhledem k tomu, že játra je důležitým orgánem metabolismu, jeho porážka v důsledku toxického účinku léčiv je pozorován u 12% případů. Zdravotnické statistiky naznačují, že riziko selhání jater je vyšší u žen po 40 letech.

Teratogenní účinek léků se zvyšuje v důsledku orálního podání, ale ne každý může způsobit výraznou lézi hepatocytů. Většina moderních léčiv během racionálního použití nemá významný účinek na jaterní buňky a dokonce po dlouhodobé léčbě, orgánu samostatná aktiva.

Zejména toxické léky však mohou ovlivnit koncentraci chemických sloučenin v plazmě a podporovat vývoj toxických metabolických výrobků.

Proces metabolismu v játrech projde tři fáze:

  • Redoxní reakce za účasti enzymů;
  • transformace metabolických výrobků s následnou tvorbou netoxických sloučenin;
  • Neshody výměnných produktů z těla exkretorickým systémem.

Léčivá hepatitida je reprezentována ve 2 formách:

  • subklinický (asymptomatický);
  • Fulminant (závažná forma hepatitidy, která je prezentována ve formě akutního selhání jater, nekróza hepatocytů).

Akutní a chronická léčiva hepatitida může proudit odlišně v závislosti na hepatotoxickém účinku léčiv, genetické predispozice k aktivitě enzymů, individuální citlivosti na určité léky, homeostázy. Chronická léčivá hepatitida (CLG) - je reprezentována jako dlouhý tekoucí zánětlivý proces v játrech. Nejčastěji je nemoc vyvolávána dlouhým přijetím léků nezbytných pro léčbu systémových onemocnění nebo nedostatečnou terapii akutní hepatitidy.

Lékařská hepatitida je prezentována ve formě:

  • hyperplazie agranulární cytoplazmatická síť;
  • bilirubinémie;
  • hepatocytová dystrofie;
  • masivní destrukce jaterních buněk;
  • Pelióza;
  • zúžení jatic žílů následované porušením krevního odtoku;
  • Cirrottická játra;
  • chronická dystrofická změna orgánu.

Diagnóza léčivé hepatitidy

V hepatitidě způsobené užíváním léčiv se rozlišují následující klinické projevy:

  • Známky obecné intoxikace těla s výrazným jevem dyspepsia;
  • zvýšená únava;
  • nedostatek (pokles) chuť k jídlu;
  • bolest v pravém hypochondriu;
  • zvýšení velikosti jater;
  • pocit hořkosti v ústech;
  • nevysvětlitelná hubnutí;
  • Jroomová barva SCOOL a kůže;
  • svalová slabost;
  • neurologické symptomy;
  • Alergická vyrážka ve formě urtikárie, atopická dermatitida, výtok, dyshydrogen, vezikulární pustil v různých částech těla.

Stupeň poškození jater v hepatitidě závisí na hepatotoxickém vlivu drogové skupiny.

Drogová skupinaMechanismus lézeCharakter porážkyMožné komplikace
Antibiotika tetracyklinová řadaInxikace s útlakem enzymů respiračního řetězceNarušení metabolismu mastné kyselinyAkumulace volných radikálů vede k hypoglykémii, poškození periferních částí nervového systému, dyspepsie, ostré formy hepatitidy u těhotných žen, selhání jater, cirhóza jater
Cephalosporins, penicilinyZničení buněk eukarotůCholestatická hepatitidaIntrakraniální cholestáza, akutní jaterní insuficience, žloutenka
Fondy anti-tuberkulózy (rifampicin, isoniazid)Poškození jater hepatocelulárního jaterZvyšování úrovně transminázy na 20%, vzhled žloutenkyVývoj těžké hepatitidy, maligních neoplazmů
Salicyláty (aspirin)Hepatomegaly (patologický nárůst velikosti jater) v důsledku toxických účinků léčivMetabolické onemocněníSyndrom Reya, cytopatie, mikrovlnnápínací steatóza, jaterní encefalopatie, cirhóza jater
Antivirové drogy
ParacetamolAkutní hepatitida s vysokou úrovní cytolýzyToxická myokarditida, zlepšení hladiny jaterních enzymůJaterní encefalopatie, v těžkých případech, fatální výsledek
Antiepileptická činidla, sulfonamidyHepatocelulární nekróza jaterPorážka malých intrahepatických žlučových potrubí, akutní hepatitidy, kolikaBilyary cirhóza jater, systémové poškození
Antifungální lékyHepatotoxická léze jaterCholestatická hepatitidaCitolismus, masivní poškození jater, jater cirhóza
Steroidní protizánětlivé fondy (ibuprofen, pyroxics)LipodystrofieHyperlipidemie, steatóza, anorexieAlergická hepatitida, izolovaný Akutní hepatitida
Přípravky pro léčbu kardiovaskulárních onemocněníPoškození jater hepatocelulárního jaterZvýšený vylučování lipidů, metabolická acidózaInzulínová rezistence, mastná hepatóza, alergie
Perorální antikoncepcePorušení mechanismu pohybu elektronu, oxidace lipidůCholesteasPípnutí mastné infiltrace

Diagnostická opatření pro hepatitidu zahrnují:

  • Studium stížností pacientů;
  • Obecná analýza krve;
  • Biochemická studie: Stanovení aktivity ASAT, laktát dehydrogenázy, gama-glutamlitranspendázy;
  • Sérologická studie (detekce protilátek);
  • Diagnostika PCR;
  • Ultrazvuková studie jater;
  • Trestní biopsie s histologickým vyšetřením tělesných tkání.

V okamžiku diagnózy je důležité vyloučit původ hepatitidy: spojený s intoxikací alkoholu, genetický faktor, hypotenze, srdeční selhání, cévní okluze, šokový stav.

Léčba a prevence

Léková hepatitida poskytuje komplexní léčbu zaměřenou na normalizaci funkce jater. Vzhledem k nedostatku provedených studií, což by stanovilo účinnost jmenovaných léčiv, se zúčastní lékaře individuální schéma léčby léčivé hepatitidy v každém případě na základě stávajícího regulačního rámce a osobní zkušenosti.

  1. Zrušení léčiva v absolutní většině případů provádí zabránit poškození jater a zlepšit klinické výsledky analýz. Situace se zhoršuje, pokud lék nemůže být zrušen při léčbě systémového onemocnění. V tomto případě je alternativou náhradou léčiva pro méně toxické.
  2. Drogová hepatitida zajišťuje detoxikační terapii: perorální podávání nebo intravenózní podávání infuzních roztoků (albumin, hemodesa, ambicove, glukózy, vyzvánění, reomakrodeKs).
  3. Drogy s cytoprotektivní a imunomodulační akcí hrají nejméně důležitou roli. Kyselina ursodezoxychová předepsaná během cholestázy pro snížení projevy mastné infiltrace jater.
  4. Léky glukokortikosteroidy nejúčinněji eliminují alergická vyrážka, často pozorovaná během léčivé hepatitidy. Jejich použití by však nemělo být dlouhé a prováděno pod dohledem zúčastněného lékaře.
  5. Můžete zabránit škodlivým účinku na játra volných radikálů za použití aminokyselin (glutathion, cystein).
  6. Obnovení membrány hepatocytů je možný, přičemž esenciální fosfolipidy (esenciální, glutartgin, arginin), které přispívají k normálnímu metabolismu, zabraňující zvýšené permeabilitě buněčné skořepiny. Stabilizace chemických vlastností jater, tyto léky snižují náklady na energii, adhezivní infiltraci hepatocytů, regulují výměnu proteinů.
  7. Pacienti, kteří užívají přípravky proti tuberkulózu, jsou předepsány piracetam a riboxin, který brání hypoxii a snižují dopad vysoce toxických. Tyto léky mohou být také použity s profylaktickým cílem, aby se zabránilo případným komplikacím vyvolaným vstupem fondů anti-tuberkulózy (rifampicin, isoniazid a další).
  8. Dieta s léčivou hepatitidou je přiřazena ke snížení zatížení poškozených jater, slinivky břišní. Světlo vyvážené výživy, bez živočišných tuků, uzených, solení, konzervačních látek, smažených pokrmů, sladkostí, silného čaje, kávy, rychlého občerstvení, přispívá k rychlému normalizaci fungování zažívacích orgánů.
  9. Během těhotenství může mít léčivá hepatitida výraznější příznaky. A léčba onemocnění v tomto případě vyžaduje lékař odpovědnosti, příslušný přístup založený na závažných důkazech a zkušenostech pozorování v průběhu onemocnění u těhotných žen. Při léčbě léčivé hepatitidy během těhotenství, minimální recept léků drží, s použitím hlavně sorbenty, ursodeoxychlové kyseliny, glukokortikosteroidy v závislosti na cytolytických procesech, které se vyskytují.

Preventivní opatření

Léčivé, stejně jako ostatní, hepatitida vyžaduje dodržování bezpečnostního režimu nejen v akutní fázi, ale také během prominutí:

  • racionální použití drog;
  • sprostý odpočinek;
  • Snížení fyzické aktivity a zatížení;
  • Vyvážená výživa (číslo diety 5);
  • nedostatek škodlivých návyků (alkohol, použití tabáku);
  • Systémová onemocnění by měla být léčena pouze pod vedením lékaře;
  • S výskytem prvních symptomů drogové hepatitidy, naléhavá kvalifikovaná pomoc endokrinologa, alergologa nebo terapeuta je nezbytné;
  • Pravidelné konzultace specialistů zabraňují nežádoucím důsledkům přijímání vysoce zahušťovadel, vývoj závažných onemocnění (rakovina, jaterní cirhóza).

Finanční prostředky tradiční medicíny

Během léčivé hepatitidy v komplexu jmenovaných postupů patří zacházení s lidovými léky.

  1. Šíska, která obsahuje vitamín a minerální komplex, organické kyseliny, fytoncidy, saponiny, které mají protizánětlivé, choleretické, regenerační a imunomodulační účinky jsou obzvláště populární při léčbě léčivé hepatitidy. Vzhledem ke schopnosti lupiče růže, aby se odstranily toxiny z těla odvodu rozdrcených suchých bobulí (1 lžíce 250 ml vody) se používají ve formě bylinného čaje 3-4 krát denně.
  2. Broušení bobulí šípky a barbarského rhizoma vařeného v termosku a trvat 2-3 krát denně před jídlem po dobu 2 týdnů. Voňavý hojivý nápoj může pít těhotné ženy s existujícími chorobami jater, aby se zvýšila odpor tělesa, když je většina léčiv kontraindikována. Pro vaření bude nutné připravit 1 st. Lžíce šípky a suchých oddenek barbaris o 0,5 l vody.
  3. Univerzální schopnost odolávat léčivé hepatitidě. Silimarin obsažený v rostlině neumožňuje tvorbu fibrózy v játrech. Kombinace histaminu a tiraminu v komplexu s alkaloidy, flavonoidy, saponiny přispívá k zrychlení metabolismu, eliminace toxinů. Zmačkaná semena mléčného bodlka (1 lžičky) vařené v 0,5 l vody. Trvat na 30-40 minut. Vezměte 1 lžíci 5-6 krát denně. Můžete se střídat s čajem z šípky. Alternativně používejte lékárnu oleje z mléčného bodlka, který vezme 1 lžičku ráno a na prázdný žaludek ráno po dobu 7-10 dnů.
  4. Protizánětlivé, antiseptické a disinelační vlastnosti mají také silnici, mamina, oves, nesmmortel, chrpy modři, hyperships, heřmánek, kalendónu, březové ledviny, ztuhlé kukuřice, které mohou být použity ve formě bylinných snižováních, doplňující potravu stravy.

Fytoterapie by měla být koordinována s navštěvujícím lékařem, aby se zabránilo nežádoucím důsledkům: Každá rostlina je potenciálním alergenem, a pokud neexistují žádné referenční účinky ve stávajících kontraindikacích.

Racionální využití drog s dohodnutým odborem profilu, včasným zacházením s systémovými onemocněními a odvolacím prostředkem pro kvalifikovanou pomoc varovaly výskyt nežádoucích účinků léčby léků.