Hormonální změny v climaxu

Není to tajné, že během menopauze v těle ženy existuje řada změn, včetně na hormonální úrovni. Ale které změny prochází ženskými hormony během menopauzy ve více informací, jen málo lidí. Vzpomínka na starověké latinské prohlášení "varoval - to znamená ozbrojené," odpovídající závěr by měl být proveden: Získání spolehlivých informací o nadcházejících změnách nám umožní správně reagovat na jejich urážku.

Promluvme si o hlavních ženských pohlavních hormonech, jejich role v životě těla a ty metamorfózy, které se vyskytují během vyvrcholení v tomto neviditelném oku, ale kvůli ne méně skutečné sféře.

Co se stane s hormony během Klimaků?

Přibližně od 35-40 let v ženském těle začíná velmi první hloubkové změny, jejichž konečný výsledek je dokončení reprodukční funkce. Tyto změny dochází přes noc - Příroda poskytuje postupný vstup do menopauzy. Někdy je od začátku menopacterních změn desetiletí. A po celou dobu, hormonální systém ženy podstoupí celou řadu transformací.

Hlavní genderové hormony regulující činnost reprodukčního systému těla v celém svém životě jsou: estrogeny (první ze všeho, estradiol), progesteron, hormon stimulující folikulu (FSH) a luteinizační hormon (LH). Každý z nich provádí svou důležitou a nepostradatelnou funkci.

Od 35 let v vaječnících žen postupně snižuje vývoj estrogenu. To je způsobeno postupným vyčerpáním zásob folikulů, jejichž počet je položen od narození a není doplněn po celou dobu životnosti. Postupně je zrání vajec uvnitř folikulů menší a méně. Celý komplex těchto procesů vede nejprve k selhání menstruačního cyklu a pak k úplnému ukončení měsíčního krvácení.

Souběžně se snížením koncentrace estrogenu se zaznamenává snížení vývoje progesteronu - další významný hormon pro ženské tělo. Je zodpovědný za zachování těhotenství v reprodukčním věku, stejně jako pro aktualizaci epiteliálních vrstev. Snížení množství této látky proto postupně způsobuje endometriální ředění, které je také jednou z podmínek pro ukončení menstruace.

Jak tělo reaguje na hormonální selhání?

Je důležité vědět, že hormonální změny ovlivňují činnost nejen reprodukčního systému, ale také téměř celý organismus.

  1. Například, tam jsou selhání v práci hypotalamu. Toto mozkové oddělení je zodpovědné za regulaci všech hlavních procesů v lidském těle, zejména pro mechanismy usínání a probuzení, hladu a žízně, strachu a potěšení.
  2. Snížení úrovně progesteronu způsobuje odezvu ze strany hypotalamu - zlepšením produkce hormonu folikulity, se snaží stimulovat provoz vaječníků na syntézu chybějícího hormonu. Jsou to problémy v díle této části mozku vysvětlují přítomnost záchvatů přílivů. Z nějakého důvodu začíná běžná tělesná teplota vnímána jako zvýšená, která je podporována příslušnými reakcemi: bez teploty, pocení, slabost, rychlý tep.
  3. Vegetativní nervový systém jednoho z prvních reaguje na změnu v hormonálním pozadí. To se projevuje poklesem adaptačních vlastností psychiky na vnější podněty. Například nevysvětlitelná úzkost, výkyvy nálady, zvýšená únava, nespavost v menopauze a další problémy.
  4. Nedostatek estrogenu nepříznivě postihuje minerální výměnu. Jako váš postup, hormonální selhání vyvolává snížení pevnosti kostní tkáně, zhoršení stavu zubů.
  5. Štítná žláza může být extrémně akutní reagovat na změny hladiny hormonů. Žena často vyvíjí hypertyreózu, tyrotoxikóza. Vnější známky takového urážení v fungování tohoto tělesa se projevují zvýšenou podrážděnost, depresivní stav, zhoršující paměť, nastavit nebo naopak rychlé hubnutí, zhoršení stavu kůže a plešatost, třesoucí se v končetinách zvýšená únava.
  6. Nedostatek hormonů také způsobuje suchost sliznic, včetně intimního prostoru. Odráží se na intenzitě sexuálního vstupu.
  7. Hormonální selhání - vážný stres a pro adrenální operace. Na pozadí klimetteria, ženy často pozoruje vývoj hypertenze, rozvíjí srdeční poruchy, schopnost kontrolovat jejich emocionální stav je ztracena.
  8. Endokrinní porušení nejsou také neobvyklé během období Klimaků. Často je v této době, že ženy mají porušování sacharidy výměny, což vede k rozvoji diabetu. navíc, v menopauzálním období často se objevují nadváhy.

Hlavní ženské sex hormony: norma a odchylky pro menopauzu

Pro optimální fungování těla je nutné dodržovat určité množstevní proporce na hormonální úrovni. Hlavní stimulanty reprodukčního systému - estrogeny a progesterons. Jejich akce je založena na principu protizávaží, to znamená, že vývoj jednoho typu hormonů je regulován vývojem jiného. Během období menopauzálních transformací je tento mechanismus porušen, což vede k úplnému zastavení ženského organismu.

Estrogen

Téměř všechny změny v vyvrcholení jsou způsobeny poklesem vývoje hlavních ženských pohlavních hormonů - estrogen (zejména estradiol), který se stále nazývají hormony mládeže a krásy. Vzhledem k nedostatku tohoto hormonu, proces stárnutí kůže je spuštěn, zdánlivé vrásky Pupínek s Klimakse - Světlý ukazatel přítomnosti takového porušení.

Estrogeny ovlivňují aktivity téměř všech orgánů a systémů těla. Během celého reprodukčního života je ve vajecích syntetizováno více jejich množství. S nástupem menopauzy se tento proces zastaví a vývoj nejdůležitějších hormonů je posunut do periferních systémů - tukové tkáně a nadledvinek.

Pokud hovoříme o kvantitativních ukazatelích estradiolu (nejvýznamnější typ estrogenu), pak jeho norma u žen v období menopauzálních změn se pohybuje od 11 do 95 pg / ml. Je však docela problematické vyvodit závěry na základě těchto ukazatelů, je třeba mít na paměti, že sazba estradiolu může být porušena vlivem dalších faktorů, jako je věk ženy, doba trvání klimakterických změn, Úroveň koncentrace jiných typů hormonů.

Pokud jsou estrogeny zvýšeny s menuten, pak to může znamenat nádory a cystické léze vaječníků, cirhózy jater, stejně jako užívání perorálních antikoncepce. Nízké ukazatele hovoří o snižování funkce vaječníků, zvyšování hladiny prolaktinu v krvi, je také charakteristická pro vegetariánství.

Progisteron

Progesteron Když se vyvrcholení také začíná vyrábět v menších množstvích. To je další důvod, který vyvolává hormonální selhání. Je díky tomuto typu hormonů, těhotenství je udržováno a proces přirozené aktualizace endometria prostřednictvím menstruace se spustí.

Fsh

Hormon stimulující folikulu se vyrábí v hypofýze. V dětském věku je jeho maximální koncentrace obvykle registrována v první fázi cyklu. Vzhledem k tomu, že klimakterické změny postupují, úroveň FSH výrazně zvyšuje. K tomu dochází v důsledku skutečnosti, že vysoká emise tohoto hormonu je hypofýza, se snaží stimulovat provoz vaječníků. S indikátorem přesahujícím 30 me / l je bezpečné mluvit o přístupu menopauzy. Pokud je indikátor položen v rámci 10-12 me / l, pak to indikuje úplný "vypnutí" vaječníků.

Lg

Luteinizační hormon (LH) je přímý člen procesu zrání vajec. Množství je také odlišné v různých fázích cyklu. Dosáhne nejvyšších cen během ovulace. S počátkem menopauzálních změn, analýzy vykazují zvýšenou koncentraci LH. Jeho norma v této době se liší mezi 29.7 až 43,9 medem / l. Pokud je počet LH vyšší než FSH, může to signalizovat přítomnost určitých patologií, zejména na hypofýzy, polycytóze vaječníků, selhání ledvin.

Pravidla pro hormonální výzkum žen v menopauze

Hormonální pozadí - jemně organizovaná struktura. A mnoho faktorů je schopno ovlivnit změnu v poměru hormonů, takže je nutné dodržovat řadu pravidel pro provádění spolehlivé diagnostiky:

  • Krevní test Hormonální hormonová analýza Mělo by být prázdný žaludek, je žádoucí, aby po posledním jídle potravin prošel nejméně 8 hodin;
  • Před vedením výzkumu nelze přijmout hormonální léky, jinak budou výsledky chybné;
  • Pro získání spolehlivých výsledků by měl být předvečer refrakted před nadměrnou fyzickou aktivitou, včetně sexuálních kontaktů;
  • Je nežádoucí pít kávu, silný čaj, stejně jako nápoj alkoholických nápojů. Kouření je také žádoucí vyloučit;
  • Je lepší se zdržet předávání testů po zkušení stresu;
  • Vyvodil závěry o stavu hormonálního pozadí, krevní plot se vyrábí několikrát (v různých fázích cyklu), a již na základě celkových řečníků činí závěry o tom, kolik hormonálních selhání je vyjádřeno.

Léčba hormonálních poruch v menopauze

Nástup menopauzy by byl chybný, aby se spojil s onemocněním, ale v některých případech podléhají hormony pod menopauzou takové významné kvantitativní oscilace, které stav ženy na pozadí výrazně zhoršuje. V takových případech není nutné bez použití speciálních léčiv, což pomůže zmírnit dopad hormonální nerovnováhy. Zároveň může být léčba prováděna jak s pomocí umělých hormonů, as pomocí analogů rostlin estrogenu.

Léčba fytoestrogenů

Pokud se příznaky klimetteria nepředstavují výraznou hrozbu zdraví žen, pak je terapie nejlépe začít s příjmem léků na základě fytoestrogenu. Takové prostředky obsahují ve svých kompozičních látkách v blízkosti kompozice a působení na hormony produkované vaječníky. Výhodou této možnosti léčby v jemné odstranění estradiolu nedostatek žen a neexistence nepříjemných následků. A nevýhodou je potřeba dlouhodobého přijetí, který není vždy možné, například takové zpoždění v dysfunkčním děložním krvácení může být nebezpečné. Největší popularita mezi ženami, které zažívají menopakovinné období, přijaté: Cliadinon, Qi-Klim, Mensha, Menopayus, Estrovalel, Rensis, Climatoplan.

Léčba syntetickými hormony

V případech, kdy je stav ženy výrazně zhoršován a doprovázen, děložní krvácení během vyvrcholení, Prohlížené kardiovaskulární patologie, příliš intenzivní a časté přílivy, nevyhnutelně použití substituční hormonální terapie. Nejvýhodnější je příjmu s nízkým objemovým lékům, ve kterém počet estrogenu nepřekročí 35 μg. Takové prostředky jsou mnohem méně pravděpodobné, že způsobí vedlejší účinky. Je však třeba mít na paměti, že užívající hormony během vyvrcholení po dlouhou dobu (delší než 2-3 roky) je nebezpečné, protože riziko vzniku nežádoucích důsledků se výrazně zvýší. Často je použití UGT spojeno se spuštěním onkologických procesů.