Tloušťka endometria v menopauze

Endometrium se nazývá vnitřní sliznickou membránu, podšívku tělesa dělohy, což je vícesložkový systém bohatý na krevní cévy. Je neustále aktualizován a velmi citlivý na změny v hormonálním pozadí těla, zejména během Klimaků.

S menopauzou vrstvou, zpravidla klesá, ztenčená. V tomto případě hovoří o normách involuce endometria. Pokud je však hormonální zůstatek porušen během vyvrcholení, bude to ovlivnit také stav endometria. To je často různé patologické podmínky, například endometriální hyperplazie, když se tloušťka zvyšuje

Vyvrcholení a jeho fáze

Climax je doba života těla, který je charakterizován involonem sexuálního systému, který je spojen se stárnutím. Ženy po nástupu Klimaků ztratí příležitost mít děti, přestat menstruace. To je způsobeno vyčerpáním folikulárního zařízení v vaječnících. Klimaks obvykle přichází za cca 50 let. O brzy menopauzy říkají, zda začalo až 45 let. Pozdní menopauza začíná po 55.

Pokud menstruace skončila 40 - to se nazývá syndrom expozice vaječníků, který je považován za patologickou možnost Klimaks.

Během Klimaků zastaví vaječníky syntetizovat estrogenní hormony, a proto je práce mnoha těl s receptory na ně narušena. Mezi ně patří nervové a močové systémy, mléčné žlázy, kůže a dokonce i kostí. Přidělit období Klimaks.

  1. Premenopauza.
  2. Menopauza.
  3. Postmenopauza.

V první fázi se menstruační cykly stávají nerovnoměrnými, jejich frekvence a doby trvání. Při porovnání je lze nalézt, že sousední cykly se liší o sedm nebo více dní. Taková situace vyvrcholení je pozorována do 10 cyklů od prvního rozšířeného cyklu.

V poslední fázi menstruace dochází k fázi amenorrhea, která trvá více než tři měsíce. Značuje začátek období postmenopause. V této době se úroveň folikulity hormonu zvyšuje v krvi (více než 25 me / l). Obvykle menopauza trvá několik let, po kterých začíná počáteční postmenopauza (5-8 let), a dále - pozdní postmenopauza.

Co je endometrium

Endometrium má komplexní strukturu. Normálně se skládá ze dvou vrstev - hlavní výhonek (bazální) a funkční glandulární. Má také velmi hojný krevní zásobení, bohaté na krevní cévy.

Normálně epiteliální struktury jsou tvořeny ze sekreční a blikání buněk. Stromat se skládá z buněk podobných fibroblastům, které jsou během menstruačního cyklu diferencovány a začaly syntetizovat kolagen a extracelulární struktury, což zajišťuje integritu stromatu. Také tam jsou četné žlázy (krypty), které jsou otevřeny v absurdní dělohy.

Normálně, během premenstrální fáze se zvyšuje množství žláz, endometrium je zesílen, jeho krevní zásoba je zvýšena. To je nezbytné pro další implantaci embrya. Během těhotenství se významně zvyšuje množství žláz a krevních cév, což zajišťuje sílu plodu a vývoj placenty. Pokud dojde k těhotenství, je funkční část skořepiny oddělena a odstraněna během menstruace.

V raných fázích proliferace je homogenní, má nízkou echogenitu, tloušťku, v průměru váhá od 3 do 6 mm. Na 8-10 den cyklu, v pozdní fázi proliferace, funkční vrstva začne zahušťovat, zachová rovnoměrnost jeho struktury. Tloušťka endometria ve stejnou dobu je 5-10 mm. Do konce druhého týdne je doba pozdějších proliferace dokončena.

Sliznická membrána pokračuje v zahušťování, získala zvýšenou echogenitu. Tloušťka v tomto období je 8-13 mm. Po tom je fáze předčasné sekrece. Růst tkanin zpomaluje, získá nehomogenní iegenicita - výraznější v centru a méně - na periferii. Tloušťka endometria - 10-14 mm. Během pozdní sekrece se sliznice začne snížit množství (10-12 mm).), zachovává vysokou echogenitu.

Věk Změny tloušťky endometrie

U dětí před puberty je endometrium v ​​"spícím stavu". Tloušťka je zanedbatelná. Ale i pak je rozdělen do funkčně aktivní a bazální vrstvy. Po zahájení menstruace je tloušťka endometria normální, začíná cyklicky zahušťovat a odmítnout. Konečná involuce je normální v Climsa.

S věkem se počet hormonů, které vyrábějí vaječníky se sníží, začíná menopauza. To je norma stárnutí. Vzhledem k tomu, že tloušťka endometria přímo závisí na úrovni hormonální stimulace, začíná atrofii a fattenu. Také rozměry samotného dělohy a jeho svalová stěna. Endometrium v ​​vyvrcholení se stává uvolněnějším a tenkým, množství žláz snižuje, jejich atrofie dochází. V důsledku toho se časem časem mohou být hroty a synech objeveny v děloze, které jsou odchylky od normy, což může komplikovat průběh menopauzy.

Norma tloušťky endometria během období vyvrcholení

Tloušťka endometria začíná klesat krátce před menopauzou. Normálně po dokončení restrukturalizace organismu v menopauze je tloušťka endometria 4-5 mm, podle ultrazvukových výzkumných dat.

To je způsobeno poklesem stimulace jeho růstu estrogenu. Zpravidla se doba trvání involuční doby pohybuje od 3 do 5 let. Pokud se po tom tloušťka endometria překročí normou těchto ukazatelů - říkají o jeho hyperplazii. Toto je nejčastější porušení.

Nadměrná atrofie, naopak, vyvíjí mnohem méně. Také v raných fázích Klimaků se může objevit nadměrné menstruační krvácení. Důvodem je skutečnost, že v této době může být stručně pozorována nadměrná hypertrofie sliznice. To je způsobeno hormonální nerovnováhou.

Příčiny a symptomy změn tloušťky endometria v menopauze

Endometriální růst je poskytován hlavně estrogenem. Část pacientů během menopauze Existuje zvýšení estrogenu na úkor určitých států.

To vede k nadměrnému pěstování tkáně sliznice. Je možné proniknout endometriální buňky do jiných vrstev dělohy, což vede k adenomyóze.

Provozovací hypertrofie může být momamy, dysfunkcí vaječníků, jejich nádor nebo polycystic, endometrióza a pohlavní nemoci.

Část pacientů se tento stav vyvíjí v důsledku nesprávného příjmu hormonálních antikoncepce.

Faktory negativně ovlivňují funkci vaječníků a obecné hormonální pozadí jsou důležité

  • kouření;
  • Spotřeba alkoholu ženy;
  • Diabetes nebo zhoršená tolerance glukózy;
  • Metabolický syndrom, obezita;
  • patologie v játrech;
  • hypertonické onemocnění;
  • postižení ledvin;
  • Nemoci pankreatu, nadledvinek;
  • Autoimunitní porušení.

Statisticky, endometriální hypertrofie po menopauze dojde u 20% ženské populace a prevalence patologie se pomalu zvyšuje. To je způsobeno ekologickou situací, především sedadlem životního stylu městské populace, široká prevalence špatných návyků.

Žena během menopauze nejčastěji stěžuje na bolest v dolních oblastech břicha, bolest během menstruace (pokud se nezastaví), bolest při močení nebo sexuálním činu. V období mezi menstruací může být pozorovány oscilace. Někdy se objevuje výrazný krvácení dělohy. Proto, když se tyto příznaky zobrazují během Klimaků, měli byste se poradit s lékařem.

Ultrazvuk a další diagnostické metody

Vyšetření pacientů s hyperplazií endometria začíná sbírkou historie a gynekologické inspekce ve zrcadlech. Poté se rozhodlo jmenovat další metody zkoušky. Velmi informativní, stejně jako bezpečný a pohodlný je ultrazvuk malých pánevních orgánů. S ním má lékař schopnost určit tloušťku vrstvy, její echoismus a strukturu struktury.

Aby bylo možné zjistit typ hyperplazie a povahy růstu, je nutné vzít biopsii endometriální. Způsob hysteroskopie se také používá - kontrola vnitřní membrány děložního materiálu se speciálním zařízením, se kterou můžete také brát plot biologických vzorků. Biochemické testování krve může být také užitečné a určující hladiny hormonů.

Metody zpracování změn tloušťky endometria

Při výběru terapeutické taktiky, lékaři berou v úvahu věk pacienta, jeho historie, závažnost klinických příznaků, dochází k typu onemocnění a typ hyperplazie. Proto musí být důkladná diagnóza prováděna před jmenováním terapie. Zpravidla má léčba dvě stupně - odstranění endometria a další léčbu léčiv, což je zaměřeno na obnovení míry hormonálního zůstatku a snížení rizika relapsu. U žen v období Klimaků je bazální převodová vrstva nejčastěji odstraněna, takže endometrium se nezvyšuje.

Používat různé techniky. ABLACE se používá k odstranění vrstvy Spike. Pokud je nutné eliminovat hyperplazii funkční vrstvy - aplikovat Curetzh.

Operační zásah za účelem odstranění hypertrofované sliznice se nazývá škrábání. Postup by měl být prováděn v nemocnici pod obecnou anestezií.

V pooperačním období je antibiotická léčba předepsána, aby se zabránilo infekčním komplikacím.