Co je postmenopauza u žen

Postmenopauza je poslední etapa klimatického. V postmenopauzálním období, tělo žen funguje bez hormonů syntetizovaného vaječníkem. Porozumění tomu, co se děje v ženské organizaci v postmenopausage, se vyhne různým následkům.

Climax a Postmenopausa

Je známo, že Klimaks je dlouhý vícestupňový proces, ve kterém je ženská reprodukční funkce postupně dokončena. Výsledkem je, že fyziologická neplodnost se vyvíjí v důsledku zániku produktů genitálního hormonu. Tělo tak funguje v podmínkách nedostatku estrogenů.

Na rozdíl od populární víry jsou příznaky Klimaků pozorovány dlouho před úplným ukončením menstruační funkce. Climax se vyvíjí mnoho let. Začátek a trvání úniku CLEMAKSE mají jednotlivé funkce.

Gynekologové přidělují následující fáze Climetheat:

  • Properopauza;
  • menopauza;
  • Postmenopausa.

Vaříje se začnou připravovat na dokončení reprodukční funkce přibližně 45 let. Tato doba věku je podmíněna na začátek klimetteria nebo premenopauzy. Je to pozoruhodné, že vaječníky stále syntetizují sex hormony. Jejich počet je však sníženo, což vede k menstruačnímu dysfunkce a vzhled různých příznaků.

Po dokončení poslední menstruace je pozorován s menopauzou, což je nejvíce krátká fáze Klimaks. V zásadě menopauza přímo znamená poslední měsíční, což není považováno za patologii. Vzhledem k tomu, že existují dlouhodobé zpoždění v PremcePauza, menopauza je instalována pouze po uplynutí dvanácti měsíců po poslední menstruaci.

Po menopauze přichází poslední etapa Klimaků, která se nazývá postmenopausal. Gynekologové klasifikují postmenopauzu jako:

  • brzy tekoucí během prvních pěti let;
  • Pozdě, rozvíjet deset let bez menstruace.

Je třeba mít na paměti, že jakýkoliv krvácení během období postmenopause je vyloučeno. To je způsobeno nedostatkem fungování vaječníků a změn endometria. Proto krvácení v každém množství u žen s postmenopausase naznačují vážnou patologii.

Odborníci také rozlišují mezi perimenopauzou, která spojuje první dva stupně klimatické. Separace fáze se liší v konvenčním. Důležité je přímá založení menopauzy.

Obvykle se menopauza začíná za 50 let. V menších procentech zdravých představitelů se brzy vyvrcholí až 45 let. Některé ženy oslavují výskyt menopauzy po 55 letech. Brzy Climax se vyskytuje u 3% zdravých žen, zatímco pozdě - 5%. Často, brzy a později nástup menopauzy je kombinován s patologií.

Fyziologické změny

Jediným důvodem všech změn v jakékoli tiskové fázi je ukončení fungování vaječníků. Je pozoruhodné, že fungování vaječníků je téměř statický během reprodukčního cyklu. Výjimky jsou období těhotenství a narození dětí.

S intrauterinní tvorbou vaječníků jsou loženy folikuly, které jsou sférické formace ve formě bublin. Každý folikul se může stát zdrojem zralých vajíček.

Ovary obvykle fungují střídavě v každém menstruačním cyklu. Během cyklu začíná několik folikulů aktivní růst, změní strukturálně. Výsledkem je, že folikuly se proměňují do podoby hormonální žlázy, které mohou produkovat hormony. V důsledku "přirozeného výběru" se pak rozvíjí pouze jeden, nejvzdálenější folikul, který může poskytnout odpovídající fungování vajíčka. Zbývající folikuly jsou podrobeny redukci až do konce zrání.

Na konci první fáze cyklu folikulu se rozpadá, což poskytuje zralý výstup vajec pro hrany vaječníků. Tento proces se nazývá ovulace. Pokud nedochází k hnojení, prodejci vajec umírá na druhý den. Začíná tzv. Lutein fáze. Na místě prvků zbývajících z folikulů se tvoří žluté tělo, což je dočasná hormonální struktura. Žluté tělo produkuje progesteron a zastaví jeho fungování, dokud dojde k menstruaci.

Funkce vaječníků je řízeno hypofýzou a hypotalamem. Zrání folikulu a vajec je zajištěno FSH vyrobeným hypofýzem. LH přímo ovlivňuje žluté tělo.

Cyklická hormonální aktivita vaječníků nejen implementuje reprodukční funkci, ale také ovlivňuje celé tělo ženy. Dokončení hormonální funkce vaječníků způsobuje kromě vzniku neplodnosti, různé symptomy spojené s adaptací orgánů a systémů.

Fungování vaječníků náhle nezastaví. Příroda je naprogramována dostatečně dlouhý přechod od normální koncentrace pohlavních hormonů na jejich úplnou nepřítomnost. Tento přechod je obvykle asi deset let.

Postmenopauza je podivná konečná fáze klimakterie, během kterého je označena maximální závažnost všech příznaků. Důvodem je úplná absence estrogenu v postmenopauzálním období. Ve závažnosti symptomů v postmenopauzálním pacientovi jsou předepsány léky. Léčba se často provádí v rámci symptomatické terapie.

Postmenopauzální období je nejdelší v mostě a pokračuje až do stáří. Postmenopauza je přírodní fázi života ženy, proto nelze považovat za patologii. Zdravé ženy obvykle přicházejí v postmenopauzu, mají dobré kompenzační schopnosti. Zatímco přítomnost výrazných příznaků hovoří o kompenzační dysfunkci. To znamená, že tělo se nemůže přizpůsobit měnícím se podmínkám. Estrogenní deficit porušuje práci celého ženského těla.

Po reprodukční funkci má syntézu estrogenu zvýšený původ.

Několik základních estrogenů rozlišuje:

  • estradiol;
  • Estron;
  • Esternost.

Významné množství dat hormonů je syntetizováno v vaječnících. Výrobní datové hormony mohou také nadledvin, adrenální tuk tkaniny. Estrogeny mají schopnost samočinného odstranění. Proto se deficit jednoho hormonu může stydět kvůli druhému. Například estradiol se změní na Estron. Je pozoruhodné, že se jedná o tzv. Interkonverze dochází v různých tkaninách těla ženy. Recyklační místo estrogenů je játra.

Normální počet hormonů v postmenopaususu není založen. To je způsobeno změnami v Premopauzu a menopauzu.

V menopauzu a postmenopauzální období nejsou v vaječnících folikuly. To přispívá ke zvýšení koncentrace FSH 10-20 krát. Na tahu se výroba LH zvyšuje 3krát. V postmenopauzu se syntéza estrogen provádí ne ovaries, ale periferní struktury. Snižuje koncentrace estradiolu a zvyšuje se estrone. Poměr mezi androgeny a estrogenem také změní ve prospěch prvního.

Příznaky a důvody

Nejznámějším příznakem jsou přílivy. V postmenopauzálu může tento příznak přetrvávat. Nicméně, to už není tak vyjádřeno v postmenopauzálním období. Není změna přílivů následující příznaky:

  • urogenitální porušení;
  • Kardiovaskulární poruchy;
  • Svalové změny.

Porušení urogenitálního charakteru

V důsledku estrogenního deficitu, atrofie sliznice. Ředění sliznice a uretry vede ke ztrátě jejich ochranných vlastností. V důsledku toho se sliznice stávají zranitelnými vůči infekčním poškození a traumajismu. Je také pozorován pokles počtu laktobacilli, který vede k vývoji vaginální dysbiózy.

V postmenopauzálním, vaginitům, urethritidě a cystitidě vyskytují. Zánětlivý proces v urethre mění funkci sfinkteru. Stává se příčinou močové inkontinence a časté močení.

Často v rozmazancích jsou určeny znaky a příznaky dysbiotických poruch. Výběr v postmenopauzálním období může být hnilentní nebo serózní, mít nepříjemný zápach a doprovázen svědění. Na pozadí nespecifického zánětu je někdy krvácení. Takový symptom však potřebuje diferenciální diagnózu.

Krvácení dělohy v časném postmenopauzním období může být způsobeno hyperplazií a polypózou. U žen ve věku 65 let, krvácení někdy naznačují maligní endometriální nádor.

Změna stavu kůže

Je známo, že požadovaná úroveň estrogenu podporuje pružnost kůže a pomáhá posílit nehty. V podmínkách estrogenního schodku se pokožka postupně ředí, což vede k tvorbě vrásek. Hřebíky se stanou křehkou, vlasy postupně ztrácí pružnost a mají tendenci vypadnout.

Možné komplikace

V pozdním postmenopauzálním období je možný vzhled výrazných příznaků.

Metabolický syndrom

Mezi symptomy jsou obvykle pozorovány hypertenze, ateroskleróza, poruchy likvidace glukózy. Pacienti mohou narušit následující postmenopauzální symptomy:

  • posílený srdeční tep;
  • záchvaty anginy;
  • Tlakové skoky.

Často výrazný přírůstek hmotnosti v důsledku změn v metabolismu lipidů. Proto se většina žen v postmenopauzálním období přidává do hmotnosti. Pokud žena má zvýšenou váhu v nepřítomnosti změn ze stravy, může naznačovat porušení výměny.

Neurologické porušení

V pozdním menopauzálním období jsou často pozorovány neurologické poruchy. Estrogenový deficit Provokuje poruchy spojené s viděním, sluchem a paměťem.

Patologie pohybového aparátu

Požadovaná úroveň estrogenu je stavební materiál pro kostí. Nicméně, v období postmenopauzálního období, svalový tón a struktura kostí měnit v důsledku deficitu estrogenu. Postupem času se příznaky osteoporózy objevují v důsledku skutečnosti, že vápník přestane akumulovat v kostní tkáni. Na druhé straně se vápník začíná umýt z kostí, což způsobuje jejich křehkost.

V postmenopauzální ženě ztratí 3% kostní tkáně ročně. Nebezpečí osteoporózy je, že patologie probíhá bez příznaků, dokud se neobjeví první zlomeniny. Zvláště nebezpečná zlomenina kyčle krku, který vede k invaliditě.

Oslabující projevy

45% žen postmenopauzy probíhá bez vyjádřených příznaků. Orencování postmenopause není možné, protože v tomto věku v životě ženy není patologie. Léčba v postmenopauzální lhůtě se vztahuje pouze na odstranění nežádoucích symptomů s neschopností těla přizpůsobit se nedostatku estrogenu.

Lékařská léčba

Používal jak hormonální, tak non-koronální léky. Zejména prostředky ohromující nadměrné excitability emocionální sféry a vegetativního systému. Dobrý efekt je potlačující vitamíny, antidepresiva.

Pro eliminaci symptomů selhání estrogenu se používá tibolon, který je považován za léčivo gestagne. Tibolone nemá vliv na endometrium, takže neexistují žádné cyklické alokace. Droga varuje vývoj osteoporózy.

Hormonální terapie v postmenopauzálním období je předmětem sporu z odborníků. Je třeba poznamenat, že náhradní hormonální terapie může zmírnit symptomy postmenopauzy u žen, nicméně omlazující účinek chybí.

Hormonální terapie v postmenopauzálním období je přiřazena pouze v případě, že existují přísné indikace. Použití hormonálních přípravků je možné pouze po předběžném pečlivém vyšetření. Mnoho léků hormonální terapie se vyznačuje výraznými vedlejšími účinky a nemohou být jmenovány v některých somatických onemocněních.

Fytoestrogeny a lidové metody

Fytoestrogeny jsou alternativou k hormonálním prostředkům v postmenopauzálním období. Na rozdíl od toho, že fytoestrogen postihuje jemně, vývoj vedlejších účinků je vzácný. Gynekologové používají různé fytoestrogenní léky k odstranění postmenopauzálních symptomů, zejména, cliadinone, climatoplan.

Mnoho léčivých bylin bylo prokázáno jejich účinnost a bylo uznáno jako tradiční medicína. Zejména rostliny, jako je nudný děloha, červený kartáč a řebříček mohou být použity k odstranění vyjádřených příznaků poruch z různých těl a systémů v postmenopauzálním období.

Jídlo a LFK

Závažnost symptomů v postmenopauzálním období často závisí na životním stylu ženy, dodržování režimu práce a rekreace, odmítnutí špatných návyků. Správné potravinové návyky a fyzická aktivita jsou nezbytné.

V postmenopauzálním období, burzovní procesy zpomalují, což vyžaduje revizi stravy. Doporučuje se konzumovat co nejvíce zeleniny, ovoce. Užitečné maso odrůd s nízkým obsahem tuku a mořské ryby. Metoda vaření také postihuje zdraví žen. Mastná, slaná jídla, kuřáci jsou nutné omezit maximum v postmenopauzálním období. Častá cukrovinná spotřeba negativně ovlivňuje gastrointestinální trakt, provokující poruchy stolice.

Přiměřená fyzická aktivita v postmenopauzálním období varuje stagnující jevy v malé pánvi, pomáhá řešit onemocnění pohybového aparátu. Doporučuje se zvolit typy fyzické aktivity v postmenopausage po vyšetření. Například cvičení pro napětí břišního lisu jsou kontraindikovány s děložními nádory.