Co je vyvrcholení a menopauza

Climax je důležitým věkem v životě ženy. To je dlouhý proces, který probíhá po mnoho let. Climax je individuální v přírodě, který se projevuje četnými značkami a symptomy.

Vyvrcholení a jeho fáze

Climax doslova implikuje zánik reprodukční funkce, což vyvstává v reakci na hormonální změny v těle. Ve většině případů začíná Climax po 45 letech.

V rámci menopacterních změn existuje postupná postižená menstruační funkce, což vede k ukončení menstruace. Často hormonální schodek vyplývající z Climax vyvolává vegetativní vaskulární a endokrinní poruchy:

  • přílivy;
  • pocení;
  • plasticita;
  • podrážděnost;
  • tlakové skoky;
  • Suchá kůže a sliznice;
  • Poruchy spánku.

Climax může nastat dysfunkční krvácení, neuropsychiatrické poruchy. V rámci Klimaks, změny v opačné povaze, což znamená ukončení jádrové i menstruační funkce.

Je to pozoruhodné, že přeloženo z řeckých Klimaků znamená "schodiště". Kroky symbolizují kroky, které vedou z rozkvětu ženských funkcí do jejich plného rozruchu.

Život ženy naznačuje několik stadií souvisejících s věkem, z nichž každá má své vlastní vlastnosti z hlediska fyziologie:

  • Novorozence - až 10 dní;
  • dětství - do 7 let;
  • puberty - od 8 do 17 let;
  • Sexuální zralost - od 18 do 45 let;
  • Klimacteria;
  • starý věk.

Climax, zase zahrnuje několik období:

  • Premenopauza - od 45 let a menopauzy;
  • menopauza - ode dne poslední menstruace s pokrytí nadcházejícího roku;
  • Postmenopauza - od menopauzy do 69 let.

S středně dlouhou životností 75 let se tedy Climax představuje třetinu života ženy.

Některé ženy si nevšimnou nástup Klimaků. V některých případech, hormonální restrukturalizace vede k menopauzumu syndromu.

Menopauzální nebo menopauzální syndrom se vyskytuje u 25-45% případů a projevuje poruchy endokrinních, nervových a kardiovaskulárních systémů. Symptomy a známky menopacterního syndromu významně zhoršují kvalitu života ženy a nepříznivě ovlivňují svou pracovní kapacitu. Proto je léčba a oslabení symptomů a příznaků menopauzálního syndromu důležitým úkolem nejen v oblasti gynekologie.

Je pozoruhodné, že příznaky a známky Klimaků mají jediný důvod - zánik reprodukční funkce vaječníků. Ve skutečnosti vznikají četné symptomy a příznaky v důsledku procesu přizpůsobení tělesa k deficitem hormonů.

Gynekologové přidělují klimatické období a konvenčně naznačují čas jejich výskytu a celkové doby trvání. Není však možné určit nejpravděpodobnější moment, když je žena zahrnuta ve specifické fázi Climax. Důvodem je skutečnost, že příznaky a symptomy se často nerozlišují závažností.

Climax má všechny ženy různými způsoby. Následující faktory ovlivňují povahu a příznaky výskytu Klimaks:

  • dědičnost;
  • gynekologické patologie;
  • Extgazenitální onemocnění;
  • Životní styl;
  • ubytování.

Zejména časný nástup Klimaků se vyskytuje u kouření žen, stejně jako zástupci žijící v Highlandu. Dědičnost určuje brzy vyvrcholení ve 3% případů a pozdní menopauza v 5% případů.

Climax může být brzy, pozdě a fyziologický.

Když vyvrcholení, tělo poprvé začíná fungovat s omezeným počtem genitálních hormonů, a pak, když neexistují. Chcete-li přizpůsobit tělo absenci pohlavních hormonů, například estrogen, vyžaduje nejméně osm let.

Vstup do Climax začíná premenopauzou. Zpravidla začíná menopauza 4-6 let před ukončením menstruace. Během této doby, vaječníky stále syntetizují hormony, nicméně, v mnohem menší objemu. Hormonální nerovnováha a stává se příčinou různých příznaků a symptomů označující porušení vnitřních orgánů.

Fáze menopauza fixovaná již po dokončení. To je způsobeno tím, že menopauza teče do roku po posledním měsíci. Během dvanácti měsíců by krvácení nemělo být pozorováno pro menopauzu.

Některé ženy identifikují vrchol a menopauza. Klimaks je však širší koncept, který předpokládá postupné dokončení hormonální funkce vaječníků. Zatímco menopauza je užší koncept, což znamená pouze poslední menstruaci a rok po něm. Pro kombinování Premanopauzy a menopauzy, termín perimenopauza.

Postmenopauza je nejdelší doba v Menopaucu, na rozdíl od menopauzy. Oslavte brzy a pozdní postmenopauza. Brzy postmenopauza trvá první pět let.

Během premanopauzy jsou pozorovány nepravidelné období. Nicméně, po výskytu menopauzy, krvavý výtok v každém množství označují patologii, která potřebuje diferenciální diagnózu.

Vznik těhotenství je možné pouze ve fázi premenopauzy, když jsou stále pozorovány menstruační cykly a vzácná ovulace. Po zavedení ženy během menopauzy, těhotenství nemůže přijít kvůli nedostatku cyklů, měsíčních a ovulace.

V podstatě vyvrcholení vzniká v důsledku postupného snížení hladin estrogenů, zejména estradiolu. Je známo, že estrogeny se syntetizují folikulární přístroj, který je v vaječnících ženě.

Estrogeny ovlivňují celé tělo ženy:

  • ovlivnit povahu krčního hlenu, který zvlhčí vagíně;
  • udržovat metabolismus;
  • Zabraňte akumulaci cholesterolu;
  • Řídit proud fosforu a vápníku do kostní tkáně;
  • stimulovat fungování imunitního systému;
  • ovlivnit mléko a mazové žlázy.

Sex hormony, zejména estrogeny, přímo ovlivňují kardiovaskulární systém a gastrointestinální trakt, způsobují procesy termoregulace. Emocionální pozadí žen závisí na úrovni estrogenu.

V souladu s tím se s poklesem estrogenu reaguje ženský organismus s charakteristickými příznaky, které závisí na individuálních vlastnostech. Každá žena má svou vlastní sadu značek během CleAx.

Climax nelze považovat za nemoc. Nicméně, projevy v menopauze a postmenopauzy mohou být velmi vyslovovány, což vyžaduje vhodnou korekci. Pokud hormonální extinkce dochází hladce, zpravidla, žena je pozorována známky menšího onemocnění. S prudkým poklesem hladin estrogenů během krátkého času jsou poznamenány výrazné příznaky.

Klimační syndrom může nastat s umělým a brzy vrcholem.

Pozdní climax značky po 55 letech. Může to být fyziologické, tak patologické. Normálně je pozdní vyvrcholení způsobeno genetickou predispozicí, která se nachází přibližně v přibližně 5% případů. Někdy pozdní vyvrcholení vznikne v důsledku vývoje nádorů závislých na estrogenech. To je důvod, proč s pozdní příležitostí vrcholu, žena doporučuje důkladné vyšetření.

Umělé vyvrcholení je výsledkem odstranění vaječníků v důsledku rakoviny, endometriózy, zánětlivých procesů. Symptomy se náhle objevují a liší se rychle růstem. Aby se zabránilo výskytu známek Klimaků, je žena doporučena ugt.

Brzy vyvrcholení vzniká kvůli genetické predispozici, kouření. V některých případech, nástup menopauze až 38 let poukazuje na vážnou patologii - předčasný syndrom depletion.

Patologický brzy vyvrcholení se vyvíjí na pozadí fungování mladého organismu. Náhlý selhání estrogenů způsobuje zvláštní šok. Proto se brzy vyvrcholení obvykle projevuje výrazné příznaky a příznaky.

Vývoj brzy vyvrcholení může nastat jinak.

  1. Vyčerpávající fatální charakter. Ovary jsou významně sníženy ve velikosti, nejsou žádné folie. S tímto formulářem vyvrcholení probíhá s těžkými příznaky a symptomy. Menstruační funkce chybí.
  2. Syndrom odolného vaječníků. Folikuly nereagují na vlastní hormonální pobídky. Menstruační funkce je narušena porušením. Ovary vypadají snížené, jsou v nich jednotlivé folikuly. V této fázi se provádí vhodná léčba.

Příčiny výskytu

Když je vyvrcholení a menopauza, celé tělo ženy je vystaveno změnám:

  • Imunita snížena;
  • Existuje řada autoimunitních onemocnění;
  • Postupuje stárnutí.

V ovaries přestane vyvíjet folikuly, zrání, a pak ovuluje vejce. Postupem času jsou folikuly nahrazeny spojovacím hadříkem. Tvoří tedy jsou srovnávány a sníženy.

Při narození se počet vajec liší od 1 do 3 milionů. Vypadá to asi 400 000 vajec před první menstruací. Po období vyvrcholení zůstane pouze 10 000 vajec. A s menstruací je ztráta vajec mírným procentem. Základní část vajec je vystavena Atresii. Po menopauzu zůstávají pouze jednotlivé folikuly, které brzy zmizí.

Snížení hladin estrogenů vede ke zlepšeným produktům LG a FSH. Rok po nástupu menopauzy se úroveň FSH zvyšuje 14krát a LH - 3 krát.

Existuje zastavení produktů estradiolu a převaha Estronu, který má také nepříznivé účinky na tělo a způsobuje vývoj různých příznaků a značek.

Menopauzální syndrom se vyvíjí kvůli prudkému snížení hladin estrogenů a vyznačuje se značkami následujících porušení:

  • podkromé neurotické;
  • urogenitální;
  • dystrofický;
  • Psychologický.

Pravděpodobnost aterosklerózy a IHS se zvyšuje osteoporóza. Zvýšení délky života vede k prodloužení vrcholu. Deficit estrogenů tak se stává výraznějším, což způsobuje častý vývoj menopauzálního syndromu.

Je známo, že začátek vrcholu není možné vytvořit. Gynekologové obvykle přijímají 45 let na referenční bod. Většina žen má zpravidla první projevy Klimaků v tomto věku. Přibližně o pět let později skončí menstruační funkce úplně.

Pokud se na začátku vyvrcholení, příznaky a známky nerozlišují závažností, v menopauze a postmenopausa se jejich intenzita zvyšuje.

Věk ženy, ve které se připojila k menopauzu, nezáleží na absenci patologií. Existuje názor, že později přichází merarche, tím déle si zachovávají svůj výkon.

Věk spojovací menopauzy není určen počtem těhotenství a porodu. Hodnota genetické predispozice, podmínky ubytování, životní styl. V každém případě však Klimaks stanoví dysfunkcí vaječníků a poklesem estrogenu. Estrogeny regulují fungování téměř všech systémů. Estrogenové receptory jsou umístěny v kůži, mozkové buňky a očním spojivce.

Existují následující faktory, které určují vznik brzy Climax:

  • genetická predispozice;
  • hypothyreóza;
  • nádory a poranění mozku;
  • stres a deprese;
  • operace na vaječnících, které by mohly způsobit poškození nebo odstranění folikulárního zařízení;
  • Intrauterine patologie s poškozením vaječníků v důsledku vapotitidy, chřipce nebo zarděnky.

Příznaky a značky

Symptomy a symptomy během menopauze se liší v jejich nerovném. Pro různé období Klimaks jsou charakterizovány jejich známky a symptomy.

Gynekologové subdividu symptomy a značky:

  • Brzy;
  • střední kvalita;
  • Ladily.

Extrémně příznaky a symptomy zahrnují:

  • Přílivy, teplo, bolesti hlavy, pocení, zimnice, tlakové skoky, palpitace (Vasomotor);
  • Slabost, podrážděnost, úzkost, ospalost, zapomnětlivost, deprese, nepozorení, snížené libido (psychologické).

Včasné známky jsou pozorovány jak v Premenopauza, a v menopauze, postmenopausal. Takové ženy jsou pozorovány u gynekologů, psychoneurologů a terapeutů. Často se vyvíjí hypertenze, IHS, neuróza a depresivní stavy.

Mezi střední symptomy a symptomy zahrnují:

  • suchost sliznice vagíny, bolest při sexuálních akcích, močení, inkontinence moči (urogenitální);
  • vrásky, suché kůže a vlasy, jejich ztráta, křehkost nehtu (ze strany kůže).

Symptomy a symptomy znaku činidla jsou pozorovány po menopauze a liší se v atrofických procesech urogenitálního traktu a kůže. Symptomatická léčba často nepřináší úlevu.

Mezi pozdní manifestace se nazývají:

  • osteoporóza;
  • ateroskleróza;
  • Alzheimerova choroba;
  • Kardiovaskulární choroby;
  • Porušení slyšení, vize.

Současná porušení jsou metabolická nebo výměná. Vydávají pět až deset let po dokončení menopauzy. Nedostatek genitálních hormonů způsobuje změny v kostní tkáně a metabolismu lipidů.

Gynekologové si všimli, že ve 40% případů menopauzy a Climax pokračuje s minimálně výraznými příznaky a příznaky. Pacienti tak nepotřebují vážnou léčbu.

První symptom se nazývá změna v menstruační funkce spojené s výkyvy na úrovni hormonů. V perimenopauzu jsou zvýšeny značky. Ženy slaví bolest prsních žláz, výskyt přílivů a dalších příznaků.

75% žen mezi stížností převažují různé psycho-emocionální odchylky. Jsou spojeny s tím, že mozková centra odpovědná za fyziologickou a psychologickou regulaci jsou umístěny v těsné blízkosti a ovlivňují se navzájem.

Ovariální

Jsou pozorovány první změny týkající se fungování vaječníků. Výroba genitálních hormonů se sníží, což vede k vzniku četných značek a symptomů.

Nejprve se změní trvání cyklu. Současně mohou být cykly buď kratší nebo delší. Menstruační vypouštění může být jak hojný, tak slušný.

Folikuly v vaječnících postupně zmizí. V postmenopauzálních folikulech jsou zcela chybí. Ovážky Snížení velikosti.

Po menopauze se syntéza estrogenu nezastaví. Zejména mírné množství estrogenu se syntetizuje tukovou tkání.

Děloha

Hormonální změny ovlivňují fungování dělohy. Je známo, že endometrium je extrémně citlivé na estrogen. Je to pohlavní hormony, které jsou zodpovědné za růst funkční vrstvy v první fázi cyklu. Tento jev je nezbytný pro implantaci fetálního vejce. Pokud se koncepce nenastane, povrchová vrstva endometria je zamítnuta do druhé fáze cyklu, nastane měsíčně.

Nestabilní hladina hormonů v Premopause někdy vede k hyperplazii procesy nebo nadměrné expandující endometriální. V důsledku toho se může vyvinout polypóza, která je nebezpečná maligní reinkarnací.

Některé ženy mají vzhled adenomie. S touto patologií je odlitek a klíčení endometriálních buněk k myometrii a děložnímu parametru.

Urogenitální zóna

V menopauze vzniká atrofii sliznice a močového měchýře. Ztráta pružnosti tkáně, oslabení Sfinctery, změny v kvalitě děložního slizu, jsou spojeny s deficitem estrogenu. Kromě toho, tkaniny také ztrácejí své ochranné vlastnosti.

Tyto změny vedou k výskytu suchosti vagíny, bolesti sexuálních aktů. Ženy zřídka mají dysbiotické procesy v pochvě, močové inkontinenci, cystitidy a uretritidě.

Štítné žlázy a mléčné žlázy

V Premopause existuje laktifikace mléčných žláz. V menopauzu a postmenopausal je změna ve tvaru prsu. Tento jev je spojen s postupnou atrofií železné tkaniny.

Ženy po nástupu menopauzy by měly věnovat velkou pozornost stavu mamarchových žláz. Mezi maligní prsní nádor převažuje mimo jiné typy onkologie u žen. Důvodem je skutečnost, že tento nádor je závislý na hormonu, který má zvláštní význam v menopauze a postmenopauzy.

Je známo, že štítná žláza je závislá na fungování vaječníků. Když Climax často pozoroval nedostatek hormonů štítné žlázy. Hypothyreóza je nebezpečný stav, že různé patologické symptomy a příznaky mohou provokovat.

Kůže a kostní tkáň

U žen v menopauze se kůže rozlišuje suchem, přítomností hlubokých vrásek. Změny také podléhají vlasům a nehtům, které se vyznačují zvýšenou mazatelností.

Po výskytu menopauzy každoročně snižuje objem kostní tkáně o 3%. Vápník a fosfor nejsou v kostech asimilovány bez účasti estrogenu, což je nebezpečné vývojem osteoporózy.

Je pozoruhodné, že osteoporóza není doprovázena žádnými výraznými příznaky a příznaky. Žena neobtěžuje bolest. Často o osteoporóze budou pacienti rozpoznáni po prvních zlomencích. Absence léčby osteoporózy může mít za následek vážný důsledek - vypálený krk stehna, což znamená invaliditu.

Srdce a plavidla

Kardiovaskulární tkanina pracuje s vysokým zatížením. Plavidla ztrácejí pružnost. Microkraky na cévní stěnách přispívají k akumulaci sedimentů cholesterolu. Zvýšený cholesterol ovlivňuje riziko srdečních onemocnění a cévních patologií. Často je pozorována arytmie, tachykardie a hypertenze.

Tlak a srdeční skoče se také vyskytují při přílivu útoků. Pokud přílivy, doprovázené teplem nebo zimnicí, zarudnutí kůže, opakovaly mnohokrát, zatížení srdce a cévy se mnohokrát zvyšuje.

Nervový systém a emocionální koule

Ženy v menopauze a postmenopausal často odlišuje podrážděnost, srpku, zvýšenou úzkost, poruchy spánku, které přímo souvisí se změnami v práci nervového systému. Často se často zdát bolesti hlavy a migrény.

Menopauzální syndrom

V patologickém progresi menopauzy, vasomotorické příznaky a značky v 80% případů jsou uvedeny. Značky se projevují přílivy, ve kterých jsou kapiláry obličeje, hlavy, krku a hrudníku ostře rozšiřují. V tomto případě se tělesná teplota může zvýšit lokálně. Flipy jsou obvykle doprovázeny pocením, zarudnutím, srdečním tepem. Přílivy se často objevují v noci, doprovázené poruchami spánku. S vážným přílivem může jejich frekvence dosáhnout dvaceti. Tyto příznaky a příznaky často vedou ke snížení výkonu.

Syndromem menopauzy jsou někdy nalezeny astenonevrotické poruchy, které se projevují trhlinou, podrážděností, úzkostí, strachem. Tyto příznaky se zobrazují před menopauzou. Vasomotorické příznaky mohou trvat pět let po menopauze.

Klimační syndrom probíhá současně s urogenitálními, sexuálními poruchami, osteoporózou. Výskyt atypických forem je možný:

  • Sympatie adrenalinové krize, charakterizované bolestí hlavy, hypertenze, polyurie;
  • myokardiodistrophy, charakterizovaná bolestí v srdci;
  • kopřivka;
  • Vasomotorická rýže.

Definice

Určete, že žena je v Klimakse, je možné pomocí analýzy na úrovni FSH. A úroveň FSH by měla být více než LH. Koncentrace Estron je výrazně vyšší než estradiol. Úroveň testosteronu také neodpovídá normy.

Paralelně, funkce srdce, štítná žláza se hodí. Lékaři také předepisují laboratorní diagnostické metody. Stav vnitřních genitálních orgánů je určen ultrazvukem.

Chcete-li zjistit vývoj osteoporózy, musíte provést do Daire. Výzkum umožňuje určit hustotu kostí a porovnat indikátor s normálními hodnotami. Diagnóza je zpravidla předepsána na příjem přípravků vápníku nebo posoudit účinnost léčby.

Zařízení značek a příznaků

Climax není nemoc. Ve většině případů však existuje potřeba používat metody léčiva a non-lék, aby se eliminovaly nepříjemné symptomy.

Životní styl

Významný pro usnadnění nepříjemných projevů má správný životní styl. Lékaři věnují pozornost pacientům za plnohodnotný dlouhý noční spánek, dodržování práce a rekreace, pravidelného pobytu na čerstvém vzduchu. Odmítnutí špatných návyků, jako je kouření, pomůže snížit riziko vzniku kardiovaskulárních a maligních onemocnění.

Hormonální drogy

Často usnadnit známky a symptomy pro menopauzu předepsané léky hormonální terapie jsou předepsány. Obvykle lékaři používají kombinaci estrogenu a progesteronu.

S suchem vagíny jsou předepsány krémy obsahující estrogen. Estrogen je také obsažen v přípravcích s různou dávkovou formou:

  • pilulky;
  • prsteny;
  • spreje;
  • gely;
  • Plokátka.

Před jmenováním hormonální terapie musí žena předat průzkum. To je způsobeno četnými vedlejšími účinky, které mají hormonální léky.

V menopauze je v následujících případech jmenována hormonální terapie:

  • přílivy;
  • emocionální projevy;
  • suchost v pochvě;
  • únik moči;
  • Vývoj osteoporózy.

V postmenopauzále jsou hormonální léky prevence osteoporózy, Alzheimerovy choroby a mohou být přiděleny na:

  • vegetativní poruchy;
  • suchost v pochvě;
  • únik moči.

Hormonální terapie je jmenována na dobu tří let a má následující kontraindikace:

  • zhoubný nádor;
  • krvácející;
  • hyperplazie;
  • trombóza;
  • hypertenze;
  • ischemická choroba srdeční;
  • Nezbytečnost drog.

Lékaři předepisují hormonální agenty s opatrností v následujících případech:

  • Mioma a endometrióza;
  • migréna;
  • kameny v rušné bublině;
  • epilepsie;
  • Věk po 6 letech.

Předpokládá se, že nejlepší období pro jmenování hormonální terapie - perimenopauza. V Premopauze Hormonová terapie je jmenována kurzy. V postmenopauzu může být recepce hormonálních prostředků průběžně. Jmenoval jak monoterapii, tak komplexní léčbu. Při kombinaci gestagenu a estrogenu, riziko infarktu, rakoviny prsu, zdvih. Recepce mimořádně estrogen zvyšuje možnost mrtvice, rakoviny endometria. Starší ženy zvyšují riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Můžete snížit frekvenci přílivů s antidepresivy. Osteoporóza Upozornění lze provádět biofosfonátovými přípravky. Tyto léky mohou používat místo hormonální terapie.

Lidový lék a fytoestrogeny

Mnoho léčivých rostlin bylo rozpoznáno jako oficiální medicína a aktivně se používá k usnadnění symptomů a příznaků pro menopauzu a menopauzu. Konkrétně se mladá mladina sv. Jana nazývá přírodní antidepresiva kvůli sedativním jednání. Snižte frekvenci přílivů a posilují kosti rostliny klopogonu nebo cymicifugy, což je alternativa k léčbě léčiva.

Fytoestrogeny jsou předepsány v nesnášenlivosti na hormonální prostředky. Liší se v měkkých účincích a nedostatku výrazných vedlejších účinků. Zejména se používá sójový protein, louka jetel a primula. Nicméně použití fytoestrogen, stejně jako další fondy tradiční medicíny, je možné pouze pod kontrolou lékaře.

Poruchy od kardiovaskulárního, urogenitálního, nervového systému, muskuloskeletálního systému, gastrointestinální trakt se léčí společně lékaři různých specializace.

Výživa a fyzická aktivita

Zástupci během menopauzy by se měli vyhnout konzumaci ostrých, slaných a Darizy pokrmů. Nežádoucí pít silnou kávu nebo čaj. Ženy by se měly držet s nízkou tučnou stravou, aby se zabránilo vývoji metabolického syndromu.

Hojnost ovoce, zeleniny, zeleně je užitečné pro všeobecnou pohodu. Doporučujeme si vybrat štíhlý stupeň masa, mořských ryb a mořských plodů. Je nutné jíst zlomek, malé porce.

Správná výživa musí být kombinována s odpovídajícím cvičením. S menopauzou a menopauzou stojí za výběr druhů fyzické aktivity v souladu s historií, všeobecnou blahobytu a úrovní školení. Užitečné turistika, plavání, cvičení od posezení a ležící pozice. Zabránit ultra opomenutí a posílení svalů urogenitální zóny mohou být použity kegelové cvičení. Je žádoucí, aby cvičební komplex vyzvedne specialistu po předchozí zkoušce.