Musím brát hormony během menopauzy

Zánik hormonální funkce vaječníků vede ke změně fungování celého organismu, který se přizpůsobuje práci v nových podmínkách pro něj. Úroveň genitálních hormonů a rychlost zániku reprodukční funkce předurčuje vznik příznaků během menopauzy.

Hormonální pozadí s vrcholem

Přeloženo z řeckého jazyka Klimaks znamená schodiště. Zdá se, že tento přirozený proces symbolizuje kroky přechodu z rozkvětu ženského těla k jeho vyblednutí. Climax je věková fáze v životě ženy, ve které je funkce dítěte postupně dokončena. Navzdory tomu, že změny začínají přímo v vaječnících syntetizaci pohlavních hormonů, celé tělo zažívá schodek estrogenu. Jako výsledek, charakteristické značky a symptomy, označující zavedení ženy v klimakterií.

Při narození má ženský organismus asi tři miliony vajec. Hlavními bakterskými hormony jsou estrogeny - syntetizované v zařízení ovariální folikulární. Po výskytu puberty je pozorována menstruace. Menstruační cyklus je regulován několika hormony vyrábějícím hypotalamus, hypofýzy, vaječníky.

Menstruační cyklus zahrnuje dvě fáze. První fáze cyklu označuje růst několika folikulů, které jsou dočasné hormonální struktury. Celý cyklus vývoje trvá pouze jeden folikul, obsahující zdravou životaschopnou vaječnou buňku. Na konci první fáze folikuluje z zralého vejce, rozbíjení skořepiny. Na follogule je tvořeno cystické žluté tělo, syntetizační progesteron.

Vejce je připraveno k hnojení po dobu 1-2 dnů. Do této doby, vnitřní vrstva dělohy je také připravena pro případné těhotenství. Vzhledem k účinkům hormonů první fáze cyklu vnitřní vrstvy dělohy vyrůstá. To zajišťuje nezbytné podmínky pro implantaci a vývoj ovocného vejce. Pokud není pozorován těhotenství, žluté tělo je absorbováno, a vnitřní vrstva dělohy je odmítnuta pod vlivem pohlavních hormonů druhé fáze cyklu. Tak, měsíční.

Během ovulace je ztraceno mírné procento vajec. Významné množství vajec vystavených Atresia. Zejména před nástupem Klimaků zůstane přibližně 10 000 vajec. Po dokončení menstruační funkce jsou pozorovány jednotlivé folikuly, které brzy vrátí. Snížení vaječníků.

Sex hormony estrogenů, syntetizovaných v vaječnících, regulují práci celého těla ženy:

  • přispět k absorpci fosforu a vápníku v kostech;
  • Poskytněte pružnost kůže, zdravý pohled na vlasy, nehty;
  • zodpovědný za tvorbu ženského typu tvaru;
  • účastnit se metabolických procesů a termoregulace;
  • ovlivnit kardiovaskulární, nervový, endokrinní systém, gastrointestinální trakt a muskuloskeletální systém.

Climsaks změny jsou změny hormonálního pozadí, které sestávají v prudkém poklesu hladin estrogenů. Současně se hladina FSH a LH opakovaně zvedají kompenzovat schodek estrogenu. Syntéza estrogenu se však časem zastaví. To vede k různým porušováním fungováním vnitřních orgánů, které se přizpůsobují novým živobytím.

Po vytlačování hormonální funkce jsou hladiny estrogenů udržovány v důsledku jiných tkáních zanedbávání. Například estrogeny mohou být syntetizovány tukovou tkání. Závažnost symptomů během menopauzy přímo závisí na úrovni estrogenu a rychlosti jejich redukce.

Snížení syntézy genitálních hormonů se vyskytuje v Premopause. Jedná se o první fázi Climaq, ve které je menstruační funkce narušena v důsledku hormonálního selhání. Měsíčně může být vzácný a hojný, aby se vyskytoval dříve nebo později. Cyklus se mění v důsledku změn v úrovni pohlavních hormonů. Postupně se vnitřní orgány začnou zažít estrogenní deficit, což způsobuje vzhled prvních příznaků:

  • bolesti hlavy, závratě, hypertenze;
  • bolest v srdci, tachykardii a srdečním tepu;
  • Přílivy doprovázené zápachem nebo chladem, zarudnutí kůže obličeje, pocení.

Premenopauza připravuje tělo, aby zastavilo syntézu genitálních hormonů. Doba trvání první fáze Klimaks je přibližně 4-5 let. Přijde premenopauza u žen různými způsoby. Výchozím bodem je věk 45 let, protože přesná doba hormonálního selhání, označující nástup vyvrcholení, není možné určit. Některé ženy v souvislosti s dědičnou predispozicí, pracovních podmínek a životem vyvrcholení, přichází před nebo později.

3-5% zástupců předčasného nebo pozdního vrcholu je spojeno s genetickou predispozicí. Také poznamenal, že Klimaks dochází dříve u žen žijících v Highlandu.

Kouření žen čelí časnému nástupu Klimaků, což je podivná prevence rakoviny dělohy. Nicméně, riziko rakoviny děložního hrdla v této kategorii osob je výrazně vyšší.

Brzy vyvrcholení, přicházející až 40 let, může znamenat syndrom předčasného vyčerpání vaječníků. To je vážná patologie, která je doprovázena prudkým poklesem syntézy pohlavních hormonů v fungování mladého organismu. Sharp Hormonální selhání způsobuje výrazné příznaky v Premenopauzu. S celkovým formulářem, kdy během vyšetření není detekován žádný folikul, obnovení reprodukční funkce není možná. Jediná cesta ven - eco s dárcovským vejcem. Někdy předčasný vyvrcholení pokračuje více jemně, pozoruje se spontánní ovulace. V tomto případě je prognóza výhodnější.

Pozdní climax by také měl upozornit jak zúčastnit se lékaře a samotnou ženu. Často později je nástup premenopauzy spojen s různými hormonálně závislými nádory, které mohou mít maligní charakter. Konkrétně, rakovina endometria dělohy je v prvním místě mezi maligními nádory u žen.

Je to pozoruhodné, že ženy s Misou v historii, Climax se vyskytuje pozdě a má snadný kurz. To je způsobeno tím, že růst tohoto benigního nádoru je aktivní syntéza estrogenu.

O několik let po spuštění premenopauzy je dokončena menstruační funkce. Toto období se nazývá menopauza a zahrnuje datum posledního měsíčního. Menopauza pokračuje v příštím roce a eliminuje krvácení v každém množství.

V období menopauzy, symptomy spojené s atrofií sliznice a močového měchýře přicházejí do popředí. Ženy se obávají o suchost v pochvě se sexuálním činem, časté mléčné relapsy, bolestivé časté močení.

Postmenopauza je považována za nejdelší fázi Klimaků, protože postupuje na 69 let, po které je žena stáří. Během tohoto období jsou příznaky nejvýraznější. To je způsobeno celkovým nedostatkem syntézy estrogenových hormonů v vaječnících. Riziko vzniku aterosklerózy, srdečního infarktu, mrtvice, Alzheimerova choroba se zvyšuje.

V období Premanopauze není těhotenství vyloučeno při zachování ovulačních cyklů. V menopauzu a postmenopausal musí být chybí všechny krvavé alokace v normy. V opačném případě musíte navštívit lékaře a předat zkoušku. Krevní sekce mohou indikovat nebezpečné patologie, jako je rakovina dělohy.

Často fáze Klimaks doprovází různé psychologické poruchy, které jsou spojeny jak s fyziologickými příčinami a přecenění sebe jako ženy. Se závažným únikem vyvrcholení proti pozadí různých patologií může být pozorován výskyt menopauzálního syndromu a neurózy.

Bylo prokázáno, že tělo musí přizpůsobit 8-10 let, aby se naučil fungovat bez pohlavních hormonů. Proto vylučuje Climax po mnoho let a nevznikne náhle. Kromě toho je syndrom předčasného vyčerpání vaječníků, jejich chirurgické odstranění nebo poškození folikulárního zařízení.

Během vyvrcholení se vyskytují různé změny v hormonálním pozadí. Gynekologové zdůrazňují, že hlavní hormony regulující reprodukční funkci jsou:

  • estrogeny, hlavně estradiol;
  • progesteron;
  • Fsh;
  • Lg.

Každý hormon provádí svou funkci. Je známo, že estrogeny mají úžasnou schopnost samočinného odstraňování. V tkáních může být estradiol transformován, například v Estron a naopak.

Po 35 letech se výroba estrogenu začne snižovat hladce. Rezervy folikulu jsou vyčerpány, protože jsou irelevantní. Dívka se narodila s určitým počtem vajec, které jako tělo funguje, je vyčištěna, na rozdíl od samčích spermií.

Čtyřicet let se zrání vajec dochází méně. To vede k porušení menstruačního cyklu, který se stává jednou fázovou. Po menopauze přestane menstruační funkce.

Současně se snížením syntézy estrogenu dochází ke snížení hladiny progesteronu. Tento sex hormon je zodpovědný za prodloužení těhotenství. Proto je progesteron také nazýván hormonem těhotenství. Také progesteron je zodpovědný za aktualizaci vrstev epitelu. Když je úroveň progesteronu upuštěna, endometrium se začíná nití, což má také přímý dopad na ukončení menstruační funkce.

Norma a porušení poměru ženských sex hormonů v menopauze

Normální fungování těla je zajištěno adekvátním poměrem pohlavních hormonů. Hlavní sex hormony jsou estrogen a progesteron. Tyto hormony jsou v úzké spolupráci, protože výroba jednoho steroidu je regulována vývojem jiného. S menopauzou je tento mechanismus narušen, což vede k ukončení reprodukční funkce.

Gynekologové volají následující sex hormony, které poskytují reprodukční funkci.

  1. Estrogen. Všechny změny způsobené kliknutími jsou způsobeny fyziologickým poklesem tohoto pohlavního hormonu. Estrogeny se také nazývají hormony mládeže a krásy. Regulují činnost všech orgánů a systémů. Významná část estrogenu je syntetizována v vaječnících. Po ukončení hormonu syntézy jsou vaječníky zodpovědné za své výrobky a nadledvinky. Rychlost estradiolu v Klimakse je 11-95 pg / ml. S významným zvýšením estrogenu během menopauzy je možné nádor, cystická léze ovariální, jaterní cirhóza. Nízká hladina hormonu estradiolu indikuje snížení fungování vaječníků, zvyšuje koncentraci prolaktinu.
  2. Progesterone. Během menopauzy probíhá pokles produktů progesteronu, což také vyvolává hormonální selhání.
  3. Fsh. Tento hormon je vyroben hypofýzem. V reprodukčním cyklu je v první fázi pozorována maximální koncentrace FSH. Tento jev se vyskytuje stimulovat produkty estrogenů. Přístup menopauzy označuje úroveň FSH, což je více než 30 me / l.
  4. Lg. Tento hormon se podílí na procesu zrání vejce. V různých fázích cyklu, různé ukazatele LH. Normálně je úroveň LH 29.7-43.9 med / l. Na hypofýzních nádorech, SPC a selhání ledvin svědčí o úrovni LH v překročení FSH.

Příčiny a známky hormonálního selhání

Gynekologové mají tendenci zvážit, že četné procesy, které jsou spojeny se stárnutím struktury hypotalamu, jsou založeny na Klimakech. Toto oddělení se nachází v mozku a reguluje základní procesy v těle:

  • usínání a probuzení;
  • žízeň a hlad;
  • Strach a potěšení.

Snížení estrogenu a progesteronu způsobuje odpovídající hypotalamusovou reakci. Snaží se stimulovat fungování vaječníků v důsledku zvýšené syntézy FSH. V důsledku hormonálního selhání, přílivu, pocení, slabosti se objevuje rychlý tep.

Změna hormonálního pozadí vede k vegetativním projevům:

  • nevysvětlitelná úzkost;
  • změny nálady;
  • zvýšená únava;
  • nespavost.

Nedostatek genitálních hormonů nepříznivě ovlivňuje minerální výměnu. Hormonální selhání vede ke snížení pevnosti tkáně, osteoporózy, zhoršení stavu zubů. Osteoporóza nemá specifické příznaky. Postupem času si žena může všimnout snížení růstu, změna držení těla. První rušivý signál jsou časté zlomeniny. Nejzávažnější komplikací osteoporózy je zlomenina kyčle krku, což vede k postižení.

Mléko a štítné žlázy reagují na změny v hormonálním pozadí. Často s mastopatií vzniká. S nedostatkem hormonů štítné žlázy se hypotyreóza vyvíjí. Objeví se patologie štítné žlázy:

  • podrážděnost;
  • deprimovaný;
  • zhoršující paměť;
  • obezita nebo hubnutí;
  • plešatost;
  • Shudering ruce a nohy;
  • Zvýšená únava.

Jeden z projevy schodku estrogenu je suchý v pochvě a pokles libida. Tyto příznaky nepříznivě ovlivňují kvalitu sexuálního života.

Často s vyvrcholením, hypertenze se vyvíjí, tachykardie. V případě porušení metabolismu sacharidů se může vyskytnout diabetu cukru. Často označená obezita.

Efekty

Hormonální selhání během menopauzy je nevyhnutelné, protože je spojeno s přirozenými procesy vytlačování syntézy pohlavních hormonů. V nepřítomnosti závažných somatických patologií se Climax vyskytuje s drobným nepohodlím. V patologickém toku Klimaků jsou pozorovány závažné symptomy, což nejenže významně zhoršuje kvalitu života ženy, ale také indikují vývoj nebezpečných patologií.

V výrazných značkách patologického vrcholu, žena potřebuje léčbu z příslušného specialisty. Ignorování rušivých signálů může vést k vážným následkům. V nepřítomnosti léčby může patologický climax vést k menopauzální neuróze. Proto musí ženy pod menu včas navštívit lékaře, pečlivě léčit své zdraví.

Diagnostika

Hormonální pozadí reaguje na různé vnější a vnitřní faktory. V této souvislosti je nutné dodržovat určitá pravidla pro získání spolehlivých výsledků průzkumu:

  • Darujte krev na hormony striktně na prázdný žaludek ráno;
  • Bezprostředně před diagnózou je zakázáno užívat hormonální činidla;
  • Před průchodem analýzy by měly být odstraněny fyzická aktivita a sexuální kontakty;
  • V předvečer průzkumu je nežádoucí konzumovat silný čaj, kávu a alkoholické nápoje;
  • Kouření a stres může ovlivnit výsledky analýz.
Analýza výsledků se provádí po sérii hormonálních studií. Teprve po absolvování krevních testů na hormony v různých fázích cyklu můžete vyvodit závěry o závažnosti hormonálního selhání.

Hormonální terapie

Reprodukt hormonální terapie je často jmenována ženám s menopauzou a vyvrcholením obecně. Existují faktory, které předurčují účinnost hormonální léčby:

  • včasnost účelu hormonů a jejich zrušení;
  • Pomocí malých dávek hormonů;
  • Výběr hormonálních drog po vyšetření;
  • Převládající aplikace přírodních genitálních hormonů;
  • Pravidelný příjem;
  • Účetnictví pro svědectví a kontraindikace.

Přínos a poškození

Existuje mnoho mýtů o použití substituční hormonální terapie. Zejména mnoho pacientů věří, že hormonální terapie je nepřirozená. Ve skutečnosti, často poruchy vyplývající z menopauzy, vyžadují recepci hormonálních drog.

Moderní hormonální léky jsou přirozené a dobře absorbované tělem. Chybně také názor, že hormonální léčba způsobuje obezitu. Hormonální léky nezpůsobují návykové, pomáhají tělu kompenzovat nedostatek vlastních sexuálních hormonů.

Hormonální léky brání růstu nežádoucích vlasů na těle. Tabletované drogy mohou nepříznivě ovlivnit. Proto jsou ženy předepsány minimální dávky. Kromě toho mohou být hormony užívány v různých dávkových formách.

Správně zvolená hormonální terapie snižuje riziko vzniku maligních nádorů. Nicméně, náhradní hormonální terapie je zrušena po 60 letech, protože může přispět k rozvoji některých forem rakoviny.

UGT je předepsán za účelem léčby a aby se zabránilo. Zejména recepce hormonálních léků může zabránit duševním poruchám, osteoporózou, hypertenzním onemocněním, aterosklerózou.

Nesprávně zvolená hormonální terapie může poškodit zdraví. Přidělit následující vedlejší účinky při přijímání hormonů;

  • mastopatie;
  • Zvýšit riziko vývoje rakoviny prsu;
  • Pms;
  • pomůcka;
  • Vznik děložních benigních nádorů;
  • emocionální nestabilita;
  • otok;
  • možnost biletonu a mrtvice;
  • hyperplazie dělohy a krvácení;
  • krvavé otázky;
  • Těsnění v mléčných žlázách;
  • nadýmání;
  • Extra váha s monoterapií.
Obvykle je hormonální terapie komplexním příjmem estrogenu a progesteronu. Monoterapie se provádí po odstranění dělohy.

Indikace a kontraindikace

Hormonální terapie je uvedena v následujících případech:

  • Patologický tok Klimaků;
  • Brzy vyvrcholení;
  • Související patologie pro menopauzu, například hypertenze, osteoporóza;
  • Zlepšení kvality života, včetně pohlaví.

Kontraindikace na recepci hormonů jsou:

  • rakovina těl reprodukčního systému;
  • krvácející;
  • tendence k trombóze;
  • mrtvice a infarkt;
  • závažná hypertenze;
  • poškození jater;
  • Individuální nesnášenlivost;
  • těžké žíly;
  • Autoimunitní onemocnění.

Zvažují se relativní kontraindikace s použitím substitučního hormonu terapie:

  • Myom dělohy;
  • endometrióza;
  • Migréna a epilepsie;
  • Biliární patologie;
  • Stav prediodinu mléčných žláz a dělohy.

Příjem hormonálních léků má alternativu ve formě fytoestrogenů a léčebných bylin. Mnoho léčivých rostlin je oficiálně uznáno jako medicína a účinně se používá k léčbě a prevenci poruch menopacteric. Fytoestrogeny a léčivé bylinky mají minimálně kontraindikace a jemně ovlivňují ženského organismu.

Tituly drog

Gynekologové v lékařských praktikách během menopauzy používají následující kombinované hormonální přípravky obsahující estrogen a progesteron:

  • Klimmonform;
  • Kliten;
  • Angelica;
  • Fermoston;
  • Božský;
  • Cyklus Proginova;
  • Esterlan;
  • Estrumax;
  • Ovrestin;
  • Ovipol clio;
  • Estroel.

Estrogenní léky:

  • Divilé;
  • Deristér;
  • Oktodol;
  • PROGINOVA;
  • Klima.

Prepresivní drogy:

  • Uremines;
  • Duphaston;
  • Norcut;
  • Vícelel;
  • Intrauterine spirála Mirena.

Výběr drog je prováděn lékařem, vedenými daty průzkumu a převzít do fázové fáze, stav pacienta. Nezávislý výběr léčiv pro hormonální terapii je kategoricky zakázán.