10 Vedlejších účinků antikoncepčních tablet

Antikoncepční pilulky jsou hormonální činidla určená k ochraně před nechtěným těhotenstvím. Denní recepce drogy umožňuje ženě nezávisle naplánovat pojetí dítěte a umožňuje zvolit optimální čas pro mateřství.

V gynekologii Hormonální antikoncepce Aplikován také při léčbě některých onemocnění pánevních orgánů - od dysmenorrhea a pM k Miomu dělohy a endometriózy.

Vedlejší účinek antikoncepčních zdrojů na bázi hormonu

Antikoncepční pilulky jsou dva druhy: kombinované estrogen-gestagenty a čistě progesteronové léky (mini-pil). Se všemi jeho výhodami a ostatními mají poblíž nechtěné vedlejší účinky.

 Intermenstruační výtok

Acyklický krvácení - nejčastější vedlejší účinek, ke kterému dochází při převzetí antikoncepce. Doba vývoje takového symptomu je odlišná a závisí na provedených přípravách:

  • Smlouvání krvácení v první polovině cyklu mluví o nedostatku estrogenu v antikoncepčních pilulkách. Musíte si vybrat lék s vysokým hormonálním dávkováním.
  • Příděly ve druhé fázi cyklu se nacházejí v nedostatku složky gestagne a také vyžadují výměnu léčiva.

Acyklické alokace vznikající v prvních 3-6 měsících recepce KOK - během přizpůsobení vybranému médiu. Je-li stanovené období, situace není normalizována, musíte se obrátit na gynekologa.

 Žádná menstruace

Amenorea je pozorován hlavně při použití mini-pily - antikoncepce obsahující pouze gestagen. Absence menstruace v 7-denní přestávce recepce drog je považována za možnost normy a pro KOK.

Je důležité vyloučit nežádoucí těhotenství, protože žádná antikoncepce nedává 100% ochranu. Pokud je test negativní, neměli byste se starat. Stačí čekat na toto období a pokračovat v recepci léku pod obvyklým schématem ve vašem čase. Pokud měsíční chybí více než tři cykly v řadě, Musíte konzultovat s lékařem - eliminovat onemocnění pánevních orgánů.

 Nevolnost

Menší nevolnost - obvyklý vedlejší účinek se může projevit v prvním čtvrtletí recepce antikoncepční pilulky. Je častěji poznamenáno na pozadí použití mini-pil, ale některé COC není také zbaven tohoto nepříjemného symptomu. Po dokončení adaptačního období, nevolnost listy. Zvracení by nemělo být!

 Solidnost mléka

Spalování, nějaký otok a menší bolest v hrudi jsou pozorovány při použití mini-pily a coc se silnou složkou gestagne. Mléčné žlázy se stávají citlivými a reagují na sebemenší dotek.

Podobné pocity se obvykle uskuteční po 3 měsících příjmu antikoncepce, ale část žen zůstávají po dlouhou dobu. Pokud je proti pozadí nemocí mléčných žláz, se testuje těsnění v tělesné tkáni, musíte co nejdříve konzultovat mamolog.

 Zvýšená hmotnost

Podobný vedlejší účinek je pozorován, když užíváte mini pil a nějaký kok. Tam je přírůstek hmotnosti od 2 do 4 kg, a ne vždy kvůli ukládání tukového materiálu. Extra kilogramy rostou v důsledku otoku měkkých tkání vznikajících na pozadí přijímání tablet.

Moderní antikoncepce jsou prakticky zbaveny tohoto vedlejšího účinku. Prostředky na bázi rezpirenonu neprovede zpoždění tekutiny v těle a nemají vliv na tělesnou hmotnost.

 Bolesti hlavy

Na pozadí recepce kombinovaných perorálních antikoncepce je vznik bolesti hlavy podobných migen. Nepříjemné pocity jsou lokalizovány v chrámech nebo čelní oblasti.

Často existuje pulzující bolest doprovázená nevolností a zvracením. Pokud se stav zhoršuje, musíte přestat užívat lék a jmenuje návštěvu lékaře - rozvoj nebezpečných komplikací nevylučuje.

Ženská bolest hlavy

 Snížení libido

Asi polovina všech žen, které hostitele COC a mini-zemře znamenalo pokles sexuálního vstupu. Rozbalit všechny záložky Minimalizovat všechny záložky Příznaky dochází již během adaptačního období a často se zachovává před vypuštěním léčiva. Takový účinek je vysvětlen působením složky tablet gestagne.

Pouze malá část žen mluví o zvýšení sexuální přitažlivosti, která je spojena s psychologickým postojem a schopností vést sexuální život bez omezení.

 Suchá vagina

Tyto příznaky jsou spojeny s přebytkem estrogenu, který je součástí všech kok. Na pozadí těžké suchosti se zvyšuje riziko zánětu sexuálního traktu, se často rozvíjí drozd. Nepohodlí v pochvě vede k selhání intimní blízkosti. Ve většině případů je problém vyřešen změnou léčiva a používání speciálních maziv gelů.

 Emocionální nestabilita

Hormonální antikoncepce potlačují ovulaci a dělají ženu "trochu těhotná". Proti tomuto zázemí jsou ostré nálady houpačky - od smíchu k plakání. Existuje podrážděnost a dokonce agresivita, přílohy. Mnoho žen si stěžují na nespavost v prvních třech měsících léku.

 Nesnášenlivost pro kontaktní čočky

Tento vedlejší účinek vzniká na pozadí mírného edém rohovky způsobené. Hormonální přípravky vedou k zpoždění tekutiny, což vyvolává vzhled těchto symptomů. V některých případech musí žena opustit nesoucí kontaktní čočky.

Většina nežádoucích účinků vznikajících proti pozadí konzumačního hormonálního antikoncepce jsou pozorovány pouze během období adaptace na léčivo. Po 3-6 měsících se celý nepříjemný pocit. Pokud nepohodlí přetrvává, musíte se odkazovat na gynekolog a vyloučit patologii pánevních orgánů.