Postpartum antikoncepce

Mnozí věří, že je nemožné otěhotnět během kojení. Opravdu, šance pojetí je mnohem menší, ale možnost hnojení vejce není zcela vyloučeno. Proto pro všechny nedávno porodné, otázka antikoncepce po dodání se stává relevantní. Podrobnosti o vlastnostech a prevenci metod dále v článku.

Vlastnosti antikoncepce v období po porodu

Lékaři doporučují startovat sex alespoň za měsíc a půl po porodu. Ale ne všechny páry jsou připraveny čekat tak dlouho. V každém případě je nutné být chráněn před prvním sexuálním aktem.

Pokud se dívka kategoricky odmítne použít antikoncepci po porodu, měla by vědět, za jakých podmínek je možnost těhotenství téměř rovna nule. Existuje několik takových podmínek:

  1. Kojení začíná ihned po dodání.
  2. Dítě by mělo být pouze na kojení bez prachu a směsí.
  3. Kojení by mělo být co nejčastější: nejméně každé 3 hodiny během dne a v noci v intervalech v 6 hodin.
  4. Žádná menstruace.
  5. Po porodu neexistovala více než šest měsíců.

Dokonce i dodržování všech těchto podmínek neumožňuje stoční záruku. A včasné těhotenství zabraňuje krmení dítěte k hrudi. Kromě toho existuje vysoká pravděpodobnost vzniku komplikací.

Důležité! Podle doporučení lékařů by měl být minimální interval mezi narozením dva roky a optimální jeden - tři roky.

Nejjednodušší verzi antikoncepce po těhotenství - použití kondomů. Nejenže zabraňuje nežádoucímu re-těhotenství, ale také chrání před infekčními chorobami. Ale někdy použití kondomu není vhodné pro partnery. Z jakéhokoli důvodu může být mnoho důvodů: nepohodlí v důsledku suchosti vagíny, otupělosti přirozených pocitů. Větší pozornost by proto měla být věnována způsobu antikoncepce pro ženy po porodu.

Moderní metody antikoncepce pro ženy po porodu

Antikoncepci, že dívka používá po porodu, musí mít několik vlastností:

  • účinně chránit před opakovaným hnojením vejce;
  • mají určitou činnost proti pohlavně přenosným infekcím;
  • být naprosto bezpečný pro ženu a dítě;
  • Nemáte významný dopad na hormonální pozadí.

Tyto vlastnosti mají převážnou většinu moderních typů antikoncepce pro ženy po porodu.

Antikoncepční pilulky po porodu

Postpartum antikoncepce

Účinek tablet je založen na změně hladin krevních hormonů. To zabraňuje zrání folikulu v vaječníku a výstupu vejce. Také pod vlivem těchto léčiv se struktura děložní vrstvy (endometria) mění, která je umístěna blíže ke své dutině, díky které se vaječná buňka nemůže připojit ke stěně tohoto orgánu.

Funkce postpartum hormonální antikoncepce je, že by měly být v jejich složení pouze hormonální progesteron, bez estrogenu. Pak lék neublíží kojení.

Když po porodu můžete mít antikoncepce pilulky

Lékaři vám umožní začít pití antikoncepční tablety 4 týdny po porodu pro netrpělivé prsa matek a pro ošetřovatelství - nejméně 6 týdnů.

Jak pít antikoncepční pilulky po porodu

Ústní kontraceptivy musí být užíván na harmonogramu. Žena je pije každý den, téměř najednou. Přípustný rozdíl za hodinu. Denní dávka - jedna tableta.

Varování! Přestávky jsou nepřijatelné!

Je třeba dodržovat tato pravidla, protože konstantní zvýšené množství hormonu v těle by mělo být podporováno, aby se zabránilo těhotenství v těle.

Postpartum antikoncepce

Jaký druh antikoncepčních pilulek je lepší po porodu

Mezi množství antikoncepce by mělo být upřednostňovány drogy zvané "mini-pila". Tyto léky zahrnují:

  • "Fumular";
  • "Kontinuit";
  • "EXLUTON";
  • "Charozetta".

Jejich vlastností je, že mají pouze hormon zvaný gestagen nebo progesteron. Nemění složení mateřského mléka a také není přeneseno na dítě při kojení. Množství hormonu v "mini-pily" je menší než ve standardních gestových pilulkách, což způsobuje jejich nižší účinnost.

Rada! Pro nejlepší účinek kombinujte "mini-pily" a bariérové ​​metody antikoncepce.

"Mini-pil" vyrobené speciálně pro maminky, které kojené. Jsou také vhodné pro ženy během menopauzy (více než 45 let). Příjem medicíny s nešťastnými dívkami v reprodukčním věku vede k hrubým poruchám menstruačního cyklu.

Navzdory vysoké účinnosti, použití perorálních kontraceptiv po porodu má řadu nedostatků:

  • Nechrání před infekčními chorobami;
  • potřeba užívat tablety striktně na harmonogramu;
  • může způsobit nežádoucí nežádoucí účinky: nevolnost a zvracení;
  • může ovlivnit frekvenci a množství menstruace;
  • Přeskočení i jeden příjem léku významně snižuje účinnost léčiva.

Intrauterinní zařízení

Postpartum antikoncepce

Další účinnou metodou antikoncepce - intrauterine spirála (námořnictvo). To nemá vliv na množství progesteronu, a proto nezpůsobuje vývoj nepříjemných vedlejších účinků, nedarkuje menstruační cyklus.

Pokud tam byl přirozený porod, bez komplikací, můžete dát spirála po 6 týdnech.

Hlavním kontraindikací výroby spirály po porodu - dodání Cesareana. Po tomto chirurgickém zákroku v děloze zůstává jizva. Nepřetržitý dopad na něj zevnitř vnějším subjektem, jako je intrauterinová spirála, může vést k prasknutí této jizvy. Použití námořnictva a jiných patologických podmínek je kontraindikováno:

  • Endometrióza - růst endometria v místech, kde by neměl být normální;
  • Endometritida - zánět vnitřního pláště dělohy stěny;
  • Těžké srdce a cévové nemoci.

Pokud se žena rozhodla použít jako antikoncepci po narození námořnictva, její instalace a odstranění by mělo být svěřeno gynekologovi. Musíte také jít do profylaktického vyšetření dvakrát ročně, protože na sobě spirála zvyšuje riziko zánětu genitálií.

Barriérové ​​metody antikoncepce po dodání

Existuje několik metod bariéry antikoncepce pro ženy po porodu:

  • membrána;
  • víčko.

Postpartum antikoncepce

Instalace víčka nebo membrána neovlivňuje kojení. Funkce antikoncepce po dodání pomocí těchto metod je, že větší velikost by měla být vybrána v důsledku rozšíření obecných cest. Poprvé, membrána a víčko musí být prováděny gynekologem. Spuštění jejich použití je povoleno po 6 týdnech po dodání.

Chemické antikoncepce

Spermicidy jsou drogy, které mají schopnost zničit spermie. Mají také aktivitu proti příčinám agentů infekčních onemocnění. Jsou považovány za jeden z nejméně účinných antikoncepčních látek v prevenci plánu těhotenství. Proto je lepší je používat v komplexu s tabletnými přípravky.

Injekční antikoncepce

Postpartum antikoncepce

Injekce je další formou preventivních gestagen, které se doporučuje pro použití po dodání. Tento lék se nazývá "depot-wire". Je zaveden každé dva měsíce intramuskulárně. Stejně jako přijímání tablet by měly být injekce pravidelné. Pouze toto je dosaženo vysoké účinnosti metody.

Injekce nebo tabletované antikoncepce spolu s bariérovými metodami doporučují používat jako antikoncepci po cesareanové sekci. Tyto léky nejsou obtěžovány dělohy zevnitř, a proto nemohou vést k jejímu roztržení.

Doporučení lékařů

Gynekologické porodníci doporučují, aby ženy byly chráněny i při kojení. Současně je žádoucí používat dvě metody ve stejnou dobu. To zvýší účinnost, pokud jde o re-těhotenství a zabraňuje sexuálnímu přenosu infekcí.

Antikoncepci posledních generací lékařů nazývají subkutánní implantáty, které jsou namontovány na vnitřním povrchu ramene. Jsou v jejich složení Gestagen, který neustále stojí malými dávkami. Jednorázová instalace takového implantátu zabraňuje tři roky v těhotenství.

Postpartum antikoncepce

Závěr

Antikoncepce po dodání by měla být otázkou mimořádného významu pro mladou matku. Brzy re-těhotenství - riziko obou dětí, které se již narodily a matka a budoucího dítěte. Proto by o antikoncepci po porodu měla žena konzultovat s porodnickým gynekologem, který již během těhotenství vybrat možnost optimální prevence.